napisał(a) des74 » 26.05.2015 08:59
Od wielu lat używamy zwykłego Larka, najpierw freebirda 43.1 teraz większego 50.9. Koszt 200+ zł, na wyjazdy wakacyjne i sporadycznie gdzieś w nieznane miejsca, całkowicie wystarcza.
Fabrycznie zainstalowana jest MapaMap, ale bez problemu mozna wgrać inne programy nawigacyjne. Mom zdaniem na Bałkany najlepszy jest iGO, który ma chyba najdokładniejsze mapy regionu. Nie trzeba też aktulizować całego programu, wystarczy tylko podmienić pliki map na nowsze, podobnie jest z poi i bazą fotoradarów.
Do tej pory używamy wersji programu z 2010, aktualizujemy tylko mapy i inne pliki, a prowadzi jak żyleta, w Rumunii,Bułgarii czy Grecji wyznaczał drogę w każdej dziurze, nawet takiej "daleko od szosy"
Do AM jakoś nie mam przekonania, traktuję ją jako program rezerwowy, iGO jak dla mnie ma znacznie łatwiejszą i bardziej intuicyjną obsługę. Np. trasa z zadanym punktem przelotowym to a AM trochę klikania, w IGO jedno dotknięcie danego miejsca na ekranie. No i jeszcze coś co mi się bardzo podoba w IGO, czyli możliwość wyświetlania automatycznej mapy podglądowej w większej skali, z wyświetloną pozycją samochodu , kiedy się jedzie na dłuższych odcinkach pomiędzy punktami nawigowania.