Polecam Modecom SX, 5 cali, szybki procesor. Szybko łapie "fixa" i przelicza trasę.
Wcześniej ponad 5 lat Smart GPS 3,5 cala, dobrze się sprawował jak na tę klasę urządzenie, mam go do dziś w rezerwie.
KarKoz napisał(a):Kolega/koleżanka chce tani sprzęt a polecany przez Ciebie TT 5100 kosztuje 1300PLN...
chciałabym takie urządzenie o przekonanej 7 cali, do czytania potrzebuje okulary
smiodus napisał(a):hej,
to może ja dorzucę swoje 3 grosze:
- automapy nie używam od co najmniej 5-6 lat, z bardzo prostej przyczyny - bardzo cenię sobie wygodę, prostotę i niezawodoność,
- dawno temu (w okolicach roku 2008) - dostałem garmina 765, wtedy kiedy urządzenie otrzymałem to w nawigowaniu po Polsce do użytku nadawała się tylko GPMapa ale i ona była gorsza od automapy, jednak z upływem czasu doceniłem mapy i urządzenie garmina - którego używam praktycznie do dziś. Doceniłem możliwość wieczystej aktualizacji map - ponieważ pomimo że urządzenie ma już swój wiek mam w nim aktualną mapę Europy. Bardzo doceniam to że ma tzw. aktywny uchwyt (nie muszę podłączać żadnych kabli jak wsiada do samochodu), ma bardzo przyzwoity zestaw bluetooth oraz to że mnie nigdy nie zawiodło . Podam kilka przykładów: jakiś czas temu (na tym forum również) przewaliła się dyskusja jak ominąć ubóstwianą przez cromaniaków autostradę w Słowenii - garmin jako jedyny wtedy posiadał mapę na której to można było spokojnie zaplanować i przejechać - nie chwaląc się jak ktoś chce grzebnąć w cro-archiwum to zdałem raport z przejazdu jeśli nie pierwszego to jednego z pierwszych. Mieliśmy kiedyś wypad do Czarnogóry i klękaj narodzie w garminie mapa dawała radę i trafiliśmy w punkt, na dodatek po cb-radiu wspierając kilku rodaków którzy w swojej nawigacji po wjeździe do Czarnogóry widzieli tylko białe pole. Z czasem w urządzeniu zaczął poprawnie działać na coraz większym obszarze TMC (informacje o korkach i utrudnieniach nadawane przez radia po RDS'ie) również w Polsce - w zasadzie to działa obecnie w Polsce, Słowacji, Czechach, Austrii, Węgrzech a nawet Słowenii - czekamy tylko na Cro . I jadąc rzadko nas coś zaskakuje na drodze.
- co do Tomtom'a - jak ktoś chce wypróbować co oferuje tomtom go 500 - zupełnie legalnie i bezpłatnie to polecam wątek http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-a ... a-android/ , ja powiem tylko tyle mam w nowym samochodzie wbudowaną nawigację tomtom'a z najnowszymi mapami 9.45 i dalej jeżdżę z garminem przy szybie .
pozdr
S
babciaolkairysia napisał(a):
Chce kupić nową nawigacje......Doradzają mi wybrać tablet z GPS-em i wgrać darmowe mapy , ale nie wiem co było by lepsze .
Chce jeździć trochę Europy........ i dużo Polski.
mam stare urządzenie ..... i często w Polskich miastach tracił kontakt GPS-em .
Chciałabym mieć dobry sprzęt, z dobrymi mapami za nie duże pieniądze .
.