Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianisko5
Cromaniak
GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.05.2015 18:40

Polecam Modecom SX, 5 cali, szybki procesor. Szybko łapie "fixa" i przelicza trasę.
Wcześniej ponad 5 lat Smart GPS 3,5 cala, dobrze się sprawował jak na tę klasę urządzenie, mam go do dziś w rezerwie.
Ostatnio edytowano 24.05.2015 08:10 przez damianisko5, łącznie edytowano 1 raz
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 22.05.2015 19:09

KarKoz napisał(a):Kolega/koleżanka chce tani sprzęt a polecany przez Ciebie TT 5100 kosztuje 1300PLN...

Fakt jednorazowy wydatek wydaje się spory (TT 5000 można trafić za ok. 1000 PLN) ale moim zdaniem kupujemy taki sprzęt na kilka lat. W moim przypadku na 4-5. Po odliczeniu corocznych płatnych aktualizacji map, ta cena jest akceptowalna. Moim zdaniem ważniejsze od samego urządzenia jest mapa i jej częsta (w przypadku TT 4x w roku nie licząc częstych MapShare) aktualizacja.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 22.05.2015 19:12

babciaolkairysia napisał(a):Lechoo -dzięki za podpowiedz , zapomniałam napisać że chciałabym takie urządzenie o przekonanej 7 cali, do czytania potrzebuje okulary a przy 7 calach nie były by potrzebne

To nie lepiej 10 cali tablet z dobra mapą? :D
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 22.05.2015 19:19

Rok temu pomagał 5.5cali smartfon i Automapa. Teraz kupiłem 7 calowy budżetowy tablet, ale ma słaby moduł GPS i zwyczajnie zasłania chyba za duży obszar szyby. Zobaczymy , zawsze mogę wrócić do Note
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 23.05.2015 08:27

Za chyba 180zl jest aplikacja na androida Tomtoma go. Podobno to samo co Tomtoma go5000. Różnica ze trzeba mieć swój transfer danych. Ja z tej aplikacji korzystam. Na 7 calowym LG v490. W Polsce działa super a do Chorwacji zawsze mozna kupić pakiet danych na UE np u mnie 25mb które spokojnie starczy na trafiku kosztuje 9 zł. Mozna tez kupić na rok za 80zl. Cenowo w porównaniu z automapa jest atrakcyjniejsze. Bo posiadając urządzenie z androidem za 80zl mamy przez rok zawsze aktualna i dobra mapę. Sam chwile przed ukazaniem się tej aplikacji kupiłem modecom. Mx5 HD i nawigacja ok. Ale teraz leży i korzystam tylko z tt.:-)
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 23.05.2015 10:29

chciałabym takie urządzenie o przekonanej 7 cali, do czytania potrzebuje okulary

http://navroad.com/product/leeo-s6/?ref ... t-category

NavRoad LEEO S6 wyposażony został w 256 MB pamięci RAM oraz procesor SiRF Atlas VI 800 MHz, dzięki któremu nawigacje z serii S6 jako pierwsze urządzenia w Polsce oparte na systemie Windows CE odbierają sygnał zarówno GPS, jak i GLONASS. Oznacza to stabilniejszą pracę systemu nawigacyjnego i dokładniejsze wskazania lokalizacji, co przekłada się na wygodniejszą i bezpieczniejszą nawigację do celu.

http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... ng=leeo+s6

http://www.automapa.pl/pl/wsparcie/aktu ... a-windows/
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 23.05.2015 12:56

smiodus napisał(a):hej,

to może ja dorzucę swoje 3 grosze:
- automapy nie używam od co najmniej 5-6 lat, z bardzo prostej przyczyny - bardzo cenię sobie wygodę, prostotę i niezawodoność,
- dawno temu (w okolicach roku 2008) - dostałem garmina 765, wtedy kiedy urządzenie otrzymałem to w nawigowaniu po Polsce do użytku nadawała się tylko GPMapa ale i ona była gorsza od automapy, jednak z upływem czasu doceniłem mapy i urządzenie garmina - którego używam praktycznie do dziś. Doceniłem możliwość wieczystej aktualizacji map - ponieważ pomimo że urządzenie ma już swój wiek mam w nim aktualną mapę Europy. Bardzo doceniam to że ma tzw. aktywny uchwyt (nie muszę podłączać żadnych kabli jak wsiada do samochodu), ma bardzo przyzwoity zestaw bluetooth oraz to że mnie nigdy nie zawiodło :). Podam kilka przykładów: jakiś czas temu (na tym forum również) przewaliła się dyskusja jak ominąć ubóstwianą przez cromaniaków autostradę w Słowenii - garmin jako jedyny wtedy posiadał mapę na której to można było spokojnie zaplanować i przejechać - nie chwaląc się jak ktoś chce grzebnąć w cro-archiwum to zdałem raport z przejazdu :) jeśli nie pierwszego to jednego z pierwszych. Mieliśmy kiedyś wypad do Czarnogóry i klękaj narodzie w garminie mapa dawała radę i trafiliśmy w punkt, na dodatek po cb-radiu wspierając kilku rodaków którzy w swojej nawigacji po wjeździe do Czarnogóry widzieli tylko białe pole. Z czasem w urządzeniu zaczął poprawnie działać na coraz większym obszarze TMC (informacje o korkach i utrudnieniach nadawane przez radia po RDS'ie) również w Polsce - w zasadzie to działa obecnie w Polsce, Słowacji, Czechach, Austrii, Węgrzech a nawet Słowenii - czekamy tylko na Cro :). I jadąc rzadko nas coś zaskakuje na drodze.
- co do Tomtom'a - :) jak ktoś chce wypróbować co oferuje tomtom go 500 - zupełnie legalnie i bezpłatnie to polecam wątek http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-a ... a-android/ , ja powiem tylko tyle mam w nowym samochodzie wbudowaną nawigację tomtom'a z najnowszymi mapami 9.45 i dalej jeżdżę z garminem przy szybie :).

pozdr
S

Na Automapie też (w sumie od 5 lat) omijam Słoweńską autostradę, i na pewno na każdej innej navi też :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 23.05.2015 19:54

babciaolkairysia napisał(a):
Chce kupić nową nawigacje......Doradzają mi wybrać tablet z GPS-em i wgrać darmowe mapy , ale nie wiem co było by lepsze .

Chce jeździć trochę Europy........ i dużo Polski.

mam stare urządzenie ..... i często w Polskich miastach tracił kontakt GPS-em .

Chciałabym mieć dobry sprzęt, z dobrymi mapami za nie duże pieniądze .
.

W niskiej cenie kupisz Modecom MX3 (ponoć ma dobry moduł GPS, a to bardzo ważne). 5 cali wystarczy do nawigowania. Podczas jazdy nie czyta się zbyt wiele. Więcej słuchasz i czasem spoglądasz na ekran celem weryfikacji, tego co podpowiada sama nawigacja. Jeśli nie widzisz na 5 calach, to oznacza, że lepiej zastanowić się czy prowadzić auto. Poważnie. Ja kiedyś jeździłem na Nokii E50 i nie było problemów.

Jeśli nie korzystasz z nawigacji przynajmniej raz w tygodniu, to nie ma co przepłacać za program i jego dożywotnie aktualizacje. Skoro jesteś babcią, to wnuczek powinien pomóc w tym względzie. Więcej Polski niż Europy, więc niech ściągnie ci świeżą Auto Mapę.
Ostatnio edytowano 23.05.2015 20:01 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 23.05.2015 19:59

Popieram przedmówców. Również mam Modecom (bodajże MX2HD) do tego AutoMapa. Sprzęcik pierwsza klasa, 5", dobry wyświetlacz. Do nawigacji cudów nie potrzeba. Ja polecam. Moim zdaniem bez sensu wydawać tysiące...
babciaolkairysia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) babciaolkairysia » 24.05.2015 09:47

SingSing74 - dziękuje za podpowiedz sama nie jadę,prowadzi mąż a ja jestem pilotem
dlatego ja wybieram sprzęt, wnuczki jeszcze za małe, a dzieci polecają smartfony ale to nie dla
mnie .

Wybiorę prawdopodobnie - Modecom MX3 bardzo dziękuje za podpowiedzi
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 24.05.2015 09:54

To dobry wybór w dobrej cenie ;)
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 24.05.2015 23:59

@babciaolkairysia, tylko bierz MX3, a nie daj się namówić na MX3 HD.

Mam MX3 i jest świetna.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 25.05.2015 00:52

A dlaczego nie HD :?:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 25.05.2015 06:30

Bo on ma bez HD. To inni tez maja mieć:-) ja mam z HD kupowalem wersje na cała Europę i działa ok choć przestałem używać bo jakoś wolę tt. Na smartfonie:-)
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 26.05.2015 08:32

Bez HD, ponieważ większa rozdzielczość ekranu generuje większe obciążenie dla procesora.
Według osób mających do czynienia z wersją HD i nonHD różnica w jakości wyświetlanego obrazu jest na tyle niewielka, że nie warto do tego dopłacać.
A jak wiemy AutoMapa jest na tyle "zasobożerna", że jeśli zamierzamy z niej korzystać, to każdy wolny MHz procesora jest na wagę złota ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone