Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 07.03.2015 10:31

Ostatnio przejechałem całą trasę na Samsung Note 2 z Automapą. Było bezproblemowo, jedyne co to to że
smartfon się wyłądowuje, bo jednocześnie działa jako telefon, pobór prądu przekracza moc ładowarki. Tryb samolotowy pomaga.Teraz zakupiłem 7cali tablet z gps, wgrałem Automapa Europa i dodatkowo Here Nokii.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 07.03.2015 10:53

orson napisał(a): korzystałem z Navigona, jak dla mnie najlepsza mapa na zachodnią część Europy.

...może i tak jak jechałeś głównymi drogami , ale tak naprawdę to tomtom przoduje w zachodniej Europie :wink:
Właśnie są dostępne nowe mapy 9,45 i co widać znaczna poprawa aktualności na Polskę .
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 07.03.2015 10:56

paulr napisał(a):mam do was pytanie bo rozbiła mi się nawigacja, i muszę kupić nową, automapę lubię za to że ustawiam sobie trasę w domu na targeo według własnego widzimisie wczytuje w nawi mały plik i jadę jak chce a nie jak mnie prowadziła by sztuczna inteligencja, natomiast od zawsze jakoś wolałem tomtoma, i teraz jest taka możliwość by w tomtomu na komputerze ustawić sobie trasę przejazdu i jakoś ją wczytać/wysłać do tt. Za tomtomem przemawia też fakt że raz kupię i mam darmową aktualizację i jak by korzystanie z nawigacji staje się dużo tańsze. Chodzi mi o te nowe tomtomy go.. z nowym interfejsem jak ma to jakiś znaczenie:)

...przecież w tomtomie możesz ustawić trasę jaką chcesz ,masz to w menu ustawieniach :lol:
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 07.03.2015 12:32

Ja korzystam z Modecom MX3 (bez HD ;) ).
Sam sprzęt również mogę polecić, bo na prawdę daje radę szybkością działania, jakością ekranu itp.

Do nawigowania używam IGO Primo. Asekuracyjnie wgrana AutoMapa. Ale AM włączam sporadycznie.
Igo Primo + mapy dwóch dostawców i nie mam niespodzianek.
Do AM zraziłem się, gdy jadąc prosto po prostej drodze głównej dojeżdżałem do skrzyżowania prostopadłego z drogą podporządkowaną, a tu Hołek do mnie woła coś w stylu: "Ostry zakręt w lewo!"
I dezorientacja, czy dobrze jadę, czy coś się zmieniło (a sytuacja miała miejsce 18 km od domu, więc drogę znam ;)). Ot, taka sytuacja! :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.03.2015 12:33

Co do urządzenia, to tylko cena limituje jakie wodotryski montują. Mnie co najbardziej przekonuje do AutoMapy to 4-6 aktualizacji rocznie i to głównie w Polsce, ale czyż właśnie nie w Polsce najczęściej jest używana? I to za jedyne 120 zł. wcale nie musi być za darmo!
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 07.03.2015 13:53

@MWN, masz rację - aktualizacje są często. Szkoda tylko, że polegają na dodawaniu kolejnych dróg, a nie są poprawiane błędy zgłaszane przez użytkowników ;)
micbro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) micbro » 07.03.2015 16:08

piotrekbeti napisał(a):Ostatnio przejechałem całą trasę na Samsung Note 2 z Automapą. Było bezproblemowo, jedyne co to to że
smartfon się wyłądowuje, bo jednocześnie działa jako telefon, pobór prądu przekracza moc ładowarki. Tryb samolotowy pomaga.Teraz zakupiłem 7cali tablet z gps, wgrałem Automapa Europa i dodatkowo Here Nokii.

Również polecam Automapę na androida mamy wtedy dwa w jednym (telefon,gps). Używam Samsung Note 2 z mocniejszą ładowarką (prąd 2A) niema wdedy prblemu z energią.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.03.2015 16:29

Dostałem informację że nie da się w tak prosty sposób jak na tarego ustawić mapy i skopiować do tomtoma, więc zakup go5000 upadł, bo ja raczej nie jadę tak jak nawigacja chce tylko ja, no chyba że coś na szybko. Zakupiłem więc modecom mx3 HD z AutoMapa na Europę i pierwsze rozczarowanie, mam samsunga note 3 i za nic na świecie nie da się połączyć mx-a z internetem przez bluetooth, telefon działa ale nie ma profilu DUN, szybki mail do modecom-u co ciekawe odpisali równie szybko że android nie udostępnia tej funkcji i skorzystaj z zewnętrznego programu, sprawdziłem chyba z 5 programami z Play marketu i nie da rady. Ale w szufladzie leżał jakiś stary nie smartfon i udostępnienie internetu bez problemu, tylko trzeba zmieniać kartę sim... czyli bezsensu. Więc jedyny sposób aktualizacja przez komputer na szczęście jest mała aplikacja i trwa to szybko.
A co do telefonu jako nawigacja to zastanawiałem się nad tym tylko już miałem nie raz sytuację w mieście że ktoś dzwoni i nawigacja "spada" w tło i jedzie się na ślepo. Ale np w note 3 przy ładowaniu z rozdzielacza z Kauflandu za kilka zł z portem usb i 3 metrowym przedłużaczem nie ma problemów z rozładowywaniem się telefonu, a nawet się wolno bo wolno ale ładuje.
Wada automapy jest to że nawigacja kupiona trochę taniej od tomtoma, ale 150zł rocznie za aktualizację:( czyli w krótkim czasie przekroczy wartość tomtoma.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 07.03.2015 17:05

paulr napisał(a): ale 150zł rocznie za aktualizację:( czyli w krótkim czasie przekroczy wartość tomtoma.

...a kto teraz kupuje nawigację tomtom bez dożywotniej aktualizacji :roll:
..gdzie kosztuje troszkę drożej :wink:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.03.2015 18:25

Chodziło mi o aktualizację automapy, w tym tomtomie co chciałem go5000 a zresztą chyba we wszystkich jest już teraz darmowa dożywotnia. Napisałem dlatego że korzystanie z tomtoma jest tańsze, mimo iż początkowa kwota zakupu droższa.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 07.03.2015 21:53

U mnie Ładowarka 2A stopiła się od poboru energii. Ale miała prawo po 16h trasy? Wadą tabletu jest badziewny-słaby moduł gps. Ale dopłata do lepszego to 500zeta.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.03.2015 22:07

AM aktualizacja kosztuje max. 120 zł
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 08.03.2015 11:23

hej,

to może ja dorzucę swoje 3 grosze:
- automapy nie używam od co najmniej 5-6 lat, z bardzo prostej przyczyny - bardzo cenię sobie wygodę, prostotę i niezawodoność,
- dawno temu (w okolicach roku 2008) - dostałem garmina 765, wtedy kiedy urządzenie otrzymałem to w nawigowaniu po Polsce do użytku nadawała się tylko GPMapa ale i ona była gorsza od automapy, jednak z upływem czasu doceniłem mapy i urządzenie garmina - którego używam praktycznie do dziś. Doceniłem możliwość wieczystej aktualizacji map - ponieważ pomimo że urządzenie ma już swój wiek mam w nim aktualną mapę Europy. Bardzo doceniam to że ma tzw. aktywny uchwyt (nie muszę podłączać żadnych kabli jak wsiada do samochodu), ma bardzo przyzwoity zestaw bluetooth oraz to że mnie nigdy nie zawiodło :). Podam kilka przykładów: jakiś czas temu (na tym forum również) przewaliła się dyskusja jak ominąć ubóstwianą przez cromaniaków autostradę w Słowenii - garmin jako jedyny wtedy posiadał mapę na której to można było spokojnie zaplanować i przejechać - nie chwaląc się jak ktoś chce grzebnąć w cro-archiwum to zdałem raport z przejazdu :) jeśli nie pierwszego to jednego z pierwszych. Mieliśmy kiedyś wypad do Czarnogóry i klękaj narodzie w garminie mapa dawała radę i trafiliśmy w punkt, na dodatek po cb-radiu wspierając kilku rodaków którzy w swojej nawigacji po wjeździe do Czarnogóry widzieli tylko białe pole. Z czasem w urządzeniu zaczął poprawnie działać na coraz większym obszarze TMC (informacje o korkach i utrudnieniach nadawane przez radia po RDS'ie) również w Polsce - w zasadzie to działa obecnie w Polsce, Słowacji, Czechach, Austrii, Węgrzech a nawet Słowenii - czekamy tylko na Cro :). I jadąc rzadko nas coś zaskakuje na drodze.
- co do Tomtom'a - :) jak ktoś chce wypróbować co oferuje tomtom go 500 - zupełnie legalnie i bezpłatnie to polecam wątek http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-a ... a-android/ , ja powiem tylko tyle mam w nowym samochodzie wbudowaną nawigację tomtom'a z najnowszymi mapami 9.45 i dalej jeżdżę z garminem przy szybie :).

pozdr
S
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 08.03.2015 12:37

smiodus napisał(a):hej,
- co do Tomtom'a - :) jak ktoś chce wypróbować co oferuje tomtom go 500 - zupełnie legalnie i bezpłatnie to polecam wątek http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-a ... a-android/ , ja powiem tylko tyle mam w nowym samochodzie wbudowaną nawigację tomtom'a z najnowszymi mapami 9.45 i dalej jeżdżę z garminem przy szybie :).

pozdr
S

..a co masz problemy z wbudowanym tomtomem 8O
..ja mam tomtom start 25 i jeszcze nie miałem problemu z dotarciem do wskazanego celu :wink:
...jeszcze jedno zauważyłem że niektóre mapy różnych firm ,łącznie z gogle maps ... mają jakby różne nazwy ulic w tym samym miejscu i właśnie dlatego póżniej się stresujemy że nawigacja jest zła.... bo nie widzi danej ulicy np. w Splicie ulica Prilaz Vladimira Nazora jest taka w goglach ..a w tomtom jest pod nazwą ...nazarowa
...może ich jest więcej .. ale to był mój pierwszy przypadek z taka zmianą :wink:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 08.03.2015 12:55

smiodus napisał(a):hej,

to może ja dorzucę swoje 3 grosze:
- dawno temu (w okolicach roku 2008) - dostałem garmina 765, wtedy kiedy urządzenie otrzymałem to w nawigowaniu po Polsce do użytku nadawała się tylko GPMapa ale i ona była gorsza od automapy, jednak z upływem czasu doceniłem mapy i urządzenie garmina - którego używam praktycznie do dziś.
- co do Tomtom'a - :) jak ktoś chce wypróbować co oferuje tomtom go 500 - zupełnie legalnie i bezpłatnie

Dorzucę swój czwarty grosz. Mam Garmina Nuwi z aktualizacjami i faktycznie w drodze do Chorwacji i tam już na miejscu nie mam zastrzeżeń - działa bezbłędnie. Jednak to co się dzieje z nim w Polsce powoduje, że powrócę do Automapy przynajmniej u nas. Uparcie kieruje mnie do autostrad pomimo tego że trasa z 400km robi się 460km i nie ma szans na nadrobienie na odcinku autostradowym. Lokalnie wybiera takie drogi, że tubylec nawet nie wie o tym, że istnieją. Puszcza mnie boczną trasą, jakimiś najgorszej jakości hęhami tylko dlatego, że jest 100m krócej. Ma małe możliwości ustawiania sposobu wyliczania trasy, w zasadzie praktycznie nie ma takiego wyboru wcale. Wydaje mi się, że na kraj lepsza jest Automapa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone