Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2014 18:38

SingSing74 napisał(a):...
Jeśli chodzi o rozpraszanie uwagi, to moim zdaniem właśnie nawigacja pozwala na większy komfort podczas jazdy. Jadąc autostradą, nie muszę wypatrywać znaków i martwić się, że przejadę jakiś zjazd ...

Odważny jesteś, albo (nie obraź się :? ) ...trochę nierozsądny :roll: Wypatrywanie znaków w realu uważasz za zbędne, bo masz je podane w navi :?: :?:
Otóż ŻADNA mapa w ŻADNEJ navi nie jest w 100 % zgodna z drogą.
Życzę Ci oczywiście bezpiecznych podróży i żebyś się nigdy nie zawiódł na tym małym ekraniku.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.08.2014 18:51

Mam aktualnie dylemat, który z Garminów kupić Edge 800 czy Oregon 600. Przeznaczenie rower i trasy w górach. Podstawowe funkcje mają takie same czyli podają prędkość na rowerze, wysokość mierzą puls. Edge jest stricte rowerowy pod kątem treningu, natomiast Oregon jest uniwersalny, ma większy wyświetlacz i możliwość wymieniania baterii. Ma też uchwyt rowerowy i możliwość korzystania z satelitów Glonass.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 28.08.2014 14:06

slapol napisał(a):Odważny jesteś, albo (nie obraź się :? ) ...trochę nierozsądny :roll: Wypatrywanie znaków w realu uważasz za zbędne, bo masz je podane w navi :?: :?:
Otóż ŻADNA mapa w ŻADNEJ navi nie jest w 100 % zgodna z drogą.
Życzę Ci oczywiście bezpiecznych podróży i żebyś się nigdy nie zawiódł na tym małym ekraniku.

Nie no beeeez przesady. Kiedy jadę kilkaset kilometrów prosto autostradą, to nie wypatruję co na każdym znaku pisze (chodzi o zjazdy). Tylko pomykam sobie bezstresowo, a 1,5 km przed "moim" zjazdem otrzymuję stosowny komunikat, ze należy się przygotować. Wtedy moja uwaga skupia się na znakach. Potem jeszcze dwa komunikaty, żebym się nie zapomniał, albo gdybym nie usłyszał za pierwszym razem i to na tyle. Prosto i przyjemnie. Nawigacji używam chyba od 2007 r. i nigdy mi się nie zdarzyło,żeby nie doprowadziła mnie do celu (choć jak pisałem wcześniej papierową też wożę). Navi to fajna sprawa (choć ma i wady), ale jak z każdym urządzeniem, trzeba wiedzieć jak z niego korzystać.

Jeszcze w kwestii porównania mapy tradycyjnej do nawigacji. To tak jakby rozpalać grilla krzesiwem, kiedy w kieszeni mamy zapalniczkę ;) W przypadku wyjazdów wakacyjnych po Europie nawigacja jest jak ta zapalniczka, a mapa...no wiadomo ;)

Pozdrawiam i życzę przyjemności z pokonywania kilometrów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2014 17:19

SingSing74 napisał(a):...
Nie no beeeez przesady. Kiedy jadę kilkaset kilometrów prosto autostradą, to nie wypatruję co na każdym znaku pisze (chodzi o zjazdy). Tylko pomykam sobie bezstresowo, a 1,5 km przed "moim" zjazdem otrzymuję stosowny komunikat, ze należy się przygotować...

Trochę inaczej zinterpretowałem Twoją wypowiedź, stąd moje zdziwienie o nie patrzeniu na znaki :wink: ...Tobie jak widzę bardziej chodziło o zjazdy... :) Teraz intencja jest dla mnie jest zrozumiała. :D

Ja tez używam navi od ładnych kilku lat, ale traktuję to jako element pomocniczy, statystyczny (ilość pozostałych kilometrów, pozostały czas itp.). Jest pomocna w nieznanym mieście.
Jeśli wytyczam trasę na wakacje, robię to bardzo dokładnie i przed zapisaniem sprawdzam w powiększeniu, czy navi nie narobiła jakiś głupstw po drodze. Z tak zapisanej korzystam na trasie.
Nigdy nie ruszam w drogę po wpisaniu adresu, bez sprawdzenia, co zaproponował soft urządzenia.
Szerokości :lol:
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 17.02.2015 08:45

Pojawiła się nowa wersja AutoMapy http://w3.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=204021
a tu można poczytać lub opisać swoje uwagi

http://pdaclub.pl/forum/automapa/
Ostatnio edytowano 01.05.2015 08:40 przez kierowca bombowca, łącznie edytowano 1 raz
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 27.02.2015 12:56

Pojawiła się nowa wersja AutoMapy Windows 6.17 1502 Polska Beta

http://w3.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=204021

Mapy 1502 a w nich:
- korekty przebiegu dróg krajowych w woj. łódzkim (DK8, DK12, DK14, DK74, DK83)
- kompleksowa aktualizacja bazy adresowej na Śląsku
- aktualizacja granic gminy oraz adresów i nazw ulic w Zielonej Górze
- wizualizacja 3D dla budynków w Zamościu
- duża aktualizacja projektowanych odcinków dróg przygotowanych do udostępnienia w momencie ich faktycznego oddania do użytku m.in:

trasy:
- S6 Szczecin-Trójmiasto,
- S19 Lublin-Rzeszów,
- S2 węzeł Puławska w Warszawie,
- S5 A2-Bojanowo,
- S7 odc. Lubień - Rabka,
- S7 odc. na północny wschód od Krakowa,

obwodnice:
- Mińska Mazowieckiego,
- Olsztyna,
- Chełma,
- północna obwodnica Krakowa i jej wschodni fragment
- północno-zachodnia obwodnica Nowego Sącza,
- zachodnia obwodnica Zatora
- północny zjazd z autostrady w Brzesku
- droga krajowa nr 9 Ostrowiec Św. - Opatów
- droga wojewódzka 627 Kosów Lacki - Treblinka

Zmiany w programie:
- poprawa jakości wyznaczania tras
- poprawione zarządzanie energią
- optymalizacja ilości przesyłanych danych
- korekta rysowania etykiet z numerami dróg
- nowe oznaczenie na mapie dróg płatnych
- wizualizacja skrzyżowania dróg podporządkowanej i głównej
- dostosowania dla wielu urządzeń m.in: Becker Active.5 CE LMU, Becker Active.5 LMU plus, Becker Proffesional.6 LMU, NavRoad Reco 2, Modecom Freeway sx2, Blow 700 Sirocco, Blow 580 Sirocco, Blow 580 DVR, Clarion NX404E, Blaupunkt NY845, GMS 6315 SMART

Forum AutoMapy:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/

http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=7
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 27.02.2015 13:32

Ja używam iGo. Mają chyba najlepsze i najaktualniejsze mapy Bałkanów. Zaletą jest też modułowa budowa programu. przy aktualizacji nie trzeba reinstalowac całego programu w nowej wersji, tylko podmienić pliki map, poi czy fotoradarów na nowsze. Sam jeżdzę na wersji 3,8,2 z 2010. Nowsze są kolejne wersji iGo Primo, ale tam nie ma opcji automatycznej mapy podglądowej okolicy, na którą się przełacza nawigacja na dłuższych pozamiejskich odcinkach.

W rezerwie zawsze ma też AM i MM :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 27.02.2015 13:51

Co do AutoMapy dla androida, to choć jestem jej zwolennikiem, zauważyłem w ostatnie wakacje dość duży błąd polegający na tym, że na niektórych zjazdach asystent pasa ruchu pokazywał właściwe pasy jakby w lustrzanym odbiciu. Przykład: zjazd z autostrady trzypasmowej; komunikat: "trzymaj się prawego pasa", a na ekranie prawy i środkowy pas oznaczony czerwonym krzyżykiem, a lewy zieloną strzałką. Pozostałe komunikaty, w tym graficzne (strzałki manewru) podawane były prawidłowo. Najwięcej tych błędów wystąpiło we Włoszech i Austrii. W starszej wersji, której używałem w 2013 ten problem nie występował.

Niestety pomimo deklaracji o poprawie uchybień, to dużej liczbie modyfikacji i innowacyjnych funkcji towarzyszą nowe błędy, których dotąd nie było. Szkoda, bo program ma potencjał :)
Ostatnio edytowano 28.02.2015 09:20 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
juwicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) juwicz » 27.02.2015 14:06

Parę lat temu AutoMapa miała błąd nawigacji polegający na różnicy w tym, co zalecał głos (np. jedź prosto), a co było pokazywane na mapie (skręt w prawo). Zdarzyło mi się to na kilku skrzyżowaniach w Polsce. Firma nie uznała tego błędu za tak kluczowy, by bezpłatnie udostępnić poprawkę, a zalecała przedłużenie abonamentu. Od tego czasu omijam AutoMapę :)
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 27.02.2015 16:02

wtopek napisał(a): Nowsze są kolejne wersji iGo Primo, ale tam nie ma opcji automatycznej mapy podglądowej okolicy, na którą się przełacza nawigacja na dłuższych pozamiejskich odcinkach.

czy na pewno??

http://forum.scssoft.com/viewtopic.php? ... e6a#p21282

Również korzystam z Primo:)
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 27.02.2015 17:34

Możliwe, że ta opcja jest w ostatnich wersjach, w pierwszych nie było.

Zresztą mapy i tu i tam są kompatybilne :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.02.2015 22:32

Też kiedyś używałem IGO, bardzo czytelny program, jednak nie ukrywam przesiadłem się na automapą z wygodny i prostoty, robię te aktualizacje a z IGO kiedyś tych wersji było multum, potem primo.. różne dodatki, różne mapy tele-atlasa lub Navteq-a, potem jeszcze dostawcy lokali czyli emapa. Fajny program ale w Polsce mamy kult automapy który i mnie zdominował :). Ważne jest aby trasę sobie na spokojnie na sucho przejechać, bo z tymi urzadzeniami roznie bywa.. zalze sie ze wiekszosc z was miala jazdy jak tempo zaufała nawigacji, ja pare razy jezdzilem w dawnych czasach po lasach a raz mi wlasnie igo zrobil skrot przez potok gorski w sudetach gdzie ledwo zawrocilem.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 28.02.2015 12:56

mam do was pytanie bo rozbiła mi się nawigacja, i muszę kupić nową, automapę lubię za to że ustawiam sobie trasę w domu na targeo według własnego widzimisie wczytuje w nawi mały plik i jadę jak chce a nie jak mnie prowadziła by sztuczna inteligencja, natomiast od zawsze jakoś wolałem tomtoma, i teraz jest taka możliwość by w tomtomu na komputerze ustawić sobie trasę przejazdu i jakoś ją wczytać/wysłać do tt. Za tomtomem przemawia też fakt że raz kupię i mam darmową aktualizację i jak by korzystanie z nawigacji staje się dużo tańsze. Chodzi mi o te nowe tomtomy go.. z nowym interfejsem jak ma to jakiś znaczenie:)
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 06.03.2015 18:02

Do pobrania:

AutoMapa Android mapa PL 1502 Beta dla wersji 1.7.4
oraz
AutoMapa Android mapa PL 1502 Beta dla wersji 2.0

http://w3.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=204021
orson
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) orson » 07.03.2015 09:18

Każda mapa jest dobra, pod warunkiem, że odpowiednio poustawia się w niej parametry trasy i punkty via. Ja podczas ostatniej podróży do Chorwacji korzystałem z Navigona, jak dla mnie najlepsza mapa na zachodnią część Europy. Ojciec natomiast jechał z IGO, a znajomi z AutoMapą. Wszystkie praktycznie podobnie wyznaczyły trasę, z tym, że ustalaliśmy punkty via.

Jeśli chodzi o samo urządzenie, to według mnie teraz jedno z lepszych to Modecom MX3, którego zdecydowanie polecam :) Atrakcyjny cenowo i pod względem jakości wykonania i parametrów rewelacyjny sprzęt.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone