Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-co kupić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 31.07.2009 21:43

Znasz kogoś komu skontrolowali Gps? Nie.
Mam kupę znajomych z policji (Górny Śląsk) i żaden nie ma o tym żadnego pojęcia (jak i również radyjka Uniden bez homologacji, ale to odrębny temat).

Oczywiście jest to nielegalne i jeżeli jest to niezgodne z czyimś sumieniem - brać legalne mapki :D
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 01.08.2009 19:13

Dziękuję za pomoc i jeśli mogę- mam jeszcze kilka pytań.

Zaopatrzona w Wasze rady wyruszyłam na rekonesans, już prawie kupiłam Beckera Z 098, jest w promocji z Automapą na Polskę + mapy standardowe Becker (chyba Navteq) na 40 krajow Europy. Poprosiłam sprzedawcę o włączenie go żeby sprawdzić na ile dokładna jes mapa Navteq (AutoMapy nie można sprawdzić bo jest oddzielnie na karcie). Nie wiem dlaczego ale nie ma tam funkcji która we wszystkich GPS jest tzn, znajdz na mapie czy jakoś tak (jak np. w Mio czy Garmin), sprzedawca tłumaczył że nie da się w ten sposób tzn. najpierw znalezc adres na mapie a potem dopiero uruchomić nawigację. A może to kwestia znajomości instrukcji obsługi ?
Oglądałam też Mio Moov 580, urządzenie podoba mi się i wydaje się przyjazne w obsłudze, nie wiem tylko jak z jakością map, sprzedawca zachwalał ale wiadomo, nie może inaczej. W związku z tym pytanie: czy da się z tym jezdzić po Polsce i Europie, oraz czy do Mio da sie ew. zainstalować inne mapy np. AutoMapę lub iGo (nie mam na myśli oprogramowania ściągniętego z sieci tylko legalne bo na ściąganie zawód mi nie pozwala :D )
Pomóżcie proszę wybrać, w sklepie niestety nie ułatwiono mi zadania.
Pozdrawiam serdecznie,
M.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 02.08.2009 10:11

M_i_m_i napisał(a):Nie wiem dlaczego ale nie ma tam funkcji która we wszystkich GPS jest tzn, znajdz na mapie czy jakoś tak ....

Oczywiście, że się da :)

Do znalezienia miejsca na mapie, wyznaczenia trasy, znalezienia POI, zaznaczenia etapów i podglądu trasy włączony GPS nie jest potrzebny. Wczoraj się dośc mocno bawiłam - wiem co mówię.

Niestety niekompetencja sprzedawców w sklepach ze sprzętem tego typu woła o pomstę do nieba....

PS Wczoraj trochę pojeździłam w maszyną na pokładzie - nie mam AM tylko mapy navteq=iGO8 - kilka spostrzeżeń:

*bardzo szybko "łapie" sygnał i tego sygnału nie gubi;
*szybko przelicza trasę;
*intuicyjny w obsłudze, aczkolwiek chwilę trzeba się pobawić - (no chyba, że dla kogoś takie zabawki to dzień powszedni od długiego czasu);
*dla magików ważne może sie okazać, że wejście do Windows jest banalne;
*ładowanie aku przez PC to ...porażka - strasznie długo to trwa, ładowanie w samochodzie OK - z tym, że ja nie mam porówania z innymi sprzetami;
*w terenie w jakim się wczoraj poruszałam (znanym mi na wylot) mapa jest dokładna, z numerem mojego domu włącznie, TOM TOM dla porównania nie ma wielu rond w okolicy, mimo, że powstały ze 2 lata temu.
* legalne zakupienie najnowszej mapy navteq na Europę to wydatek ok. 200zł - wiadomo...że większośc wybierze...tańszą :wink: opcję :wink:

Minusy tej nawigacji na pewno wyjdą w praniu, gdybym miała dużo jeździć po Polsce kupiłabym wersję z AM (300zł drożej).
Dla mnie PL jest mniej istotne więc kupiłam tylko z mapami navteq. Kupiłam w ostatnim dniu promocji w Euro RTV AGD, dzień później była o 100zł droższa :lol:

M_im_i,
ani nie zachwalam, ani nie odradzam, to TY musisz wybrać.
jak jeszcze jakieś pytanie, pisz maila - jest w profilu. Chetnie sama sprawdzę dokładnośc map :)
Ostatnio edytowano 02.08.2009 19:59 przez jotem, łącznie edytowano 2 razy
Jinikao
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jinikao » 02.08.2009 11:45

Ja mam telefon Samsung Omnia. Na nim mam wgrana AM i IGO8, Jechalem na Istrie do miasta Rovinj i nie bylo zadnych problemow, ciagle mnie dobrze prowadzila. Wiec moge ci powiedziec ze Am sprawdza sie w Chorwacji.
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 02.08.2009 19:03

[

Niestety niekompetencja sprzedawców w sklepach ze sprzętem tego typu woła o pomstę do nieba....

zgadzam się w 100 %, poszłam do sklepu zdecydowana na zakup ale miałam kilka pytań, na żadne nie uzyskałam odpowiedzi a w pewnych kwestiach to ja byłam lepiej poinformowana niż sprzedawca - po pobieżnym przejrzeniu info w necie nt sprzętu i kilku forów

jak jeszcze jakieś pytanie, pisz maila - jest w profilu. Chetnie sama sprawdzę dokładnośc map :)[/quote]

Dzięki, tylko mam maly problem- nie wiem jak Cię odnalezc na liście użytkowników, posortowałam alfabetycznie i jest tego ok 800 stron, niestety moje umiejętności w tym zakresie pozostawiają wiele do życzenia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2009 19:33

Automapą na Polskę + mapy standardowe Becker (chyba Navteq)

To jest bd rozwiązanie, większość userów poleca właśnie takie rozwiązanie(AM kraj+Navteq zagranica), więc myślę że Becker to dobry zakup.
Jechałem na Navteq do Bułgarii i jechało się całkiem dobrze, zdarzały się ronda których nie ma w navi ale to normalka :lol:
P.S Dowiedz się jaki nr ma AM jeżeli 5.3.0 i większy 5.5.x to jest ok.
5.0.5 jest już troszkę "stara"
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 02.08.2009 19:40

M_i_m_i napisał(a): mam maly problem- nie wiem jak Cię odnalezc na liście użytkowników, posortowałam alfabetycznie i jest tego ok 800 stron, niestety moje umiejętności w tym zakresie pozostawiają wiele do życzenia

Mnie też takie szukanie sprawia problem. Gdyby istniały na tym forum Prywatne Wiadomości sprawy by nie było...

podaję maila:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

W zestawie Beckera jest AM 5.3 i przez rok darmowa aktualizacja AM
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 02.08.2009 19:54

szaki17 napisał(a):
Automapą na Polskę + mapy standardowe Becker (chyba Navteq)

To jest bd rozwiązanie, większość userów poleca właśnie takie rozwiązanie(AM kraj+Navteq zagranica), więc myślę że Becker to dobry zakup.
Jechałem na Navteq do Bułgarii i jechało się całkiem dobrze, zdarzały się ronda których nie ma w navi ale to normalka :lol:
P.S Dowiedz się jaki nr ma AM jeżeli 5.3.0 i większy 5.5.x to jest ok.
5.0.5 jest już troszkę "stara"

Przecież pisała że kupuje, a nie kradnie.
A skoro kupuje, to będzie mieć najnowszą plus aktualizacje przez rok w cenie. :wink:
Medley
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Medley » 03.08.2009 16:36

Witam! Zastanawiam się na kupnem nawigacji Blaupunkta TravelPilot 500. Posiada ona mapę Teleatlas V.6. Czy ktoś używał tej mapy? Jeśli tak to jak się sprawuje? Nie wiem czy ma dobre porycie w Chorwacji i w Budapeszcie.
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 25.06.2010 14:04

Jezeli ktos bedzie czytal ten temat to chcialem napisac o newsie ze stronki automapa.pl, jak na razie w larkach 35.7 z tego co slyszalem to AM 6.5 dziala normalnie ale jak sie zacznie cos sypac to wiadomosc ponizsza mowi o tym ze Aqurat Sp z o.o. nie bedzie wspierac klientow Larka :)

"AutoMapa rezygnuje z nawigacji Lark

AutoMapa zrezygnowała ze współpracy z producentami nawigacji Lark i jednocześnie zaprzestała wsparcia programowego dla tych urządzeń nawigacyjnych.

Jak wynika z danych działu wsparcia użytkowników AutoMapy, znaczna część nielegalnych kopii AutoMapy instalowana jest na najprostszych i najtańszych urządzeniach nawigacyjnych oferowanych z uproszczonymi wersjami map. Jak poważna jest skala piractwa uwidoczniło ostatnie działanie firmy blue|mental, która doprowadziła do usunięcia ponad 100 tysięcy nielegalnych kopii AutoMapy z serwisu Chomikuj.pl.

W chwili obecnej, żadne z urządzeń marki Lark nie posiada aktualnego certyfikatu AutoMapy, dlatego też nie możemy zagwarantować, że urządzenia te będą poprawnie funkcjonować z najnowszymi wersjami AutoMapy – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i marketingu AutoMapy. Przy silnym rozwoju usług dodatkowych, takich jak AutoMapa Traffic pozwalającej na wyznaczanie tras z uwzględnieniem aktualnej sytuacji drogowej, jest niezwykle istotne, aby współpraca urządzenia z oprogramowaniem odbywała się bez jakichkolwiek problemów.

Lista certyfikowanych urządzeń nawigacyjnych partnerów OEM AutoMapy dostępna jest na stronie www.AutoMapa.pl w zakładce Produkty/ Wymagania Sprzętowe."
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2010 17:36

Teraz pewnie wszyscy użytkownicy Larków "ryczą" do rękawów i biadolą co zrobią :lol:
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 28.06.2010 07:40

szaki17 napisał(a):Teraz pewnie wszyscy użytkownicy Larków "ryczą" do rękawów i biadolą co zrobią :lol:

bla, bla, bla - a ja tam nie płaczę ;) nie spodziewam się aby brak wsparcia powodował brak możliwości uruchomienia AM na Larkach - WinCE wszędzie taki sam ;)
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 28.06.2010 07:52

a co to za różnica Lark czy inne made in china navi z Windows CE?? system ten sam...to tak jakby Ci Windows XP działał na notebooku HP a na Asus nie :lol:
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 28.06.2010 20:07

zpoe napisał(a):a co to za różnica Lark czy inne made in china navi z Windows CE?? system ten sam...to tak jakby Ci Windows XP działał na notebooku HP a na Asus nie :lol:

Masz rację kupuje się najtańszą nawigację (tylko ekran 4cale dla mnie wzrok nie już nie taki jak dawniej)Ważna jest mapa dla mnie najlepsza jest automapa jak masz kasę kup oryginał ale pirat z crackiem działa tak samo.Jak boisz się kontroli w pisz przy krakowaniu swoje dane użytkownik i e-mail tak rejestruje się oryginał.Ale tego nikt nie sprawdza
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.06.2010 20:10

Dick45 napisał(a):
zpoe napisał(a):a co to za różnica Lark czy inne made in china navi z Windows CE?? system ten sam...to tak jakby Ci Windows XP działał na notebooku HP a na Asus nie :lol:

Masz rację kupuje się najtańszą nawigację (tylko ekran 4cale dla mnie wzrok nie już nie taki jak dawniej)Ważna jest mapa dla mnie najlepsza jest automapa jak masz kasę kup oryginał ale pirat z crackiem działa tak samo.Jak boisz się kontroli w pisz przy krakowaniu swoje dane użytkownik i e-mail tak rejestruje się oryginał.Ale tego nikt nie sprawdza

bez obrazy,wgrywasz co masz pod reka...do takiej navi...najnowsze iGO8 tez mozna...powiedzmy sobie...98% uzytkownikow na piratach hula...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone