Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-co kupić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 11:01

Zaraz mnie tu zakraczą, ale spróbuję i się narażę...

Moje zdanie(!!!) jest takie: Na Polskę- Automapa, reszta mnie nie powaliła na kolana (korzystałem z TToma, iGo, Navigona).
Na Europę (wszystkie z w/w będą ok, choć moja ulubiona to Navigon).
Na Chorwację iGo (ale tylko z powodu takiego, że można zassać z sieci mapę od lokalnego producenta- Navigo Sistem d o.o.) Więcej plusów obcowania z iGo nie zauważyłem. (wszak mapy ma od TA lub NV, a wszystkie inne navi też na tych mapach bazują). Owszem, jest sprawa interface'u, szybkości wyliczania tras, ale i do Automapy można się spokojnie przyzwyczaić.
Ja osobiście używam w Polsce Automapy, Po Europie- Navigon (bo ma asystenta pasa ruchu,reality view oraz za 15 Euro kupiłem dwa lata atualizacji co kwartał. W Q2 2009 już nawet Polska jest super),
po Chorwacji iGo z mapką Navigo Sistem d o.o.
Podkreślam raz jeszcze - jest to moje osobiste zdanie, a nie zaczepka do kolejnego flejma.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2009 12:08

Moje zdanie(!!!) jest takie: Na Polskę- Automapa, reszta mnie nie powaliła na kolana (korzystałem z TToma, iGo, Navigona).

I tu się zgodzę, używam w/w zestawu (zagranica IGO) i jest ok.
Obawiam się ze bez wiedzy informatycznej nie poradzę sobie z instalacją

Po zapoznaniu się z problematyką instalacji ,cała operacja jest dziecinnie prosta.
Wszystko o każdej navi jest TU
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 12:18

szaki17 napisał(a):

I tu się zgodzę, używam w/w zestawu (zagranica IGO) i jest ok.
Obawiam się ze bez wiedzy informatycznej nie poradzę sobie z instalacją

Po zapoznaniu się z problematyką instalacji ,cała operacja jest dziecinnie prosta.
Wszystko o każdej navi jest TU

Tak, tylko że jak autor chce kupić iGo i urządzenie (co serdecznie odradzam ze względu na koszty) to i tak iGo dostanie w wersji bezinstalacyjnej, bo na karcie.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 30.07.2009 12:27

Jesli chodzi o nawigacje na Balkanach to mozna sie rowniez zastanowic nad czyms ze stajni Garmina (sam jestem najbardziej przekonany do Navigona, pozniej TomTom-a ale w tym roku kupilem NUVI 265W + do tego SCG Route i AdriaRoute). Jak to w praktyce bedzie sie sprawowalo - przekonam sie juz niedlugo.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 12:30

claude napisał(a):Jesli chodzi o nawigacje na Balkanach to mozna sie rowniez zastanowic nad czyms ze stajni Garmina (sam jestem najbardziej przekonany do Navigona, pozniej TomTom-a ale w tym roku kupilem NUVI 265W + do tego SCG Route i AdriaRoute). Jak to w praktyce bedzie sie sprawowalo - przekonam sie juz niedlugo.

Ja Garmina nie używałem, ale słyszałem bardzo wiele pozytywów na temat tej firmy. Mój kuzyn, który jest zawodowym kierowcą jeździł w Anglii z Garminem 2 lata i bardzo sobie chwalił. Wiele pozytywów. Warto sprawdzić, tylko ciekawe jak wygląda na Garminie Polska...
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 30.07.2009 17:39

piotom0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotom0 » 30.07.2009 17:57

W zeszłym roku jeżdziłem po Chorwacji i Bośni z MIO C720B sprawowała się dobrze - bez żadnych wpadek. Mapy na tyle szczególowe, że bez problemu prowadziły po wszystkich wytyczonych celach. Trasa Polska Chorwacja przez Węgry też bezbłędnie.

Teraz mam TomTom 930 i zobaczymy jak będzie. Z tego co zauważyłem przeglądając "na sucho" to mapa Mio jest dokładniejsza.
TT 930 nie ma Bośni :(

Może Mio Moov 500 lub wyższy model z jednolitą, scaloną mapą spełnił by twoje oczekiwania ? Cena nie jest powalająca, duży 4,7 cala ekran i urządzenie nadaje się do tuningu.

Pozdrawiam
Piotom0
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 30.07.2009 18:22

Pepe12345 napisał(a):Zaraz mnie tu zakraczą, ale spróbuję i się narażę...

Na Chorwację iGo (ale tylko z powodu takiego, że można zassać z sieci mapę od lokalnego producenta- Navigo Sistem d o.o.) Więcej plusów obcowania z iGo nie zauważyłem. (wszak mapy ma od TA lub NV, a wszystkie inne navi też na tych mapach bazują). Owszem, jest sprawa interface'u, szybkości wyliczania tras, ale i do Automapy można się spokojnie przyzwyczaić.
Ja osobiście używam w Polsce Automapy, Po Europie- Navigon (bo ma asystenta pasa ruchu,reality view oraz za 15 Euro kupiłem dwa lata atualizacji co kwartał. W Q2 2009 już nawet Polska jest super),
Podkreślam raz jeszcze - jest to moje osobiste zdanie, a nie zaczepka do kolejnego flejma.

Jeśli chodzi o Navigon, znalazłam cos takiego: 2150 Max TMC Europe. Problem w tym że kosztuje więcej niż zamierzałam wydać. Czy jest wart swojej ceny ?Czy da się wgrać do tego AutoMapę na Polskę ? Jednak na co dzień jeżdzę po kraju więc przydałaby się fajna mapa a nie wiem jak Navigon w Polsce sobie radzi.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 19:41

M_i_m_i napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Zaraz mnie tu zakraczą, ale spróbuję i się narażę...

Jeśli chodzi o Navigon, znalazłam cos takiego: 2150 Max TMC Europe. Problem w tym że kosztuje więcej niż zamierzałam wydać. Czy jest wart swojej ceny ?Czy da się wgrać do tego AutoMapę na Polskę ? Jednak na co dzień jeżdzę po kraju więc przydałaby się fajna mapa a nie wiem jak Navigon w Polsce sobie radzi.

Ja mam 2110max z TMC. To nie tak że po Polsce nie da się jeździć na innej mapie niż Automapa- błędne przekonanie. AM ma najlepszą numerację ze wszystkich i siermiężny interface. Na Navigonie spokojnie i bezproblemowo się też da. Ostatnia mapa Polski to Q2 2009 i posiada:
Poland
Coverage in % of Population:
>99% (648.774km)
88.091 POIs in 62 categories
Także spokojnie.
Do tego ja miałem 80% zniżkę na FreshMaps na dwa lata- zapłaciłem ok 15 Euro... Jestem zadowolony. A czy 2150max da się rozblokować ? Zajrzyj na www.my-navia.pl Tam wiedzą wszystko. Mój się bezproblemowo dał bez ingerencji, przez dołożenie dwóch plików na kartę SD
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 31.07.2009 09:41

Dokladnie , to jakas legenda z ta AM ze jest najlepsza na PL , tak bylo 2-3 lata temu , obecnie nie ma zadnych specjalnych roznic w pokryciu.
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 31.07.2009 10:09

Hm im dalej w las tym więcej drzew... mam mętlik w głowie :)
A gdybyście mieli taki wybór:
Asus R700 + iGo (Europa)
Navigon
NavRoad + AutoMapa Europa
Garmin

co byście wybrali ?
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 31.07.2009 10:50

Jesli chcecie cos tanszego a fajnego to polecam Larka 43.1. Sam mam i mam AM i Igo i smiga bez problemu wszystko plynnie jak powinno :)
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 31.07.2009 19:41

grax napisał(a):Jesli chcecie cos tanszego a fajnego to polecam Larka 43.1....

Też miałem - 2 szt.
Wszystkie pod wpływem dużej temperatury (jak były przyklejone na szybie. dodam w klimatyzowanym autku) zawieszały się, przyjeli do serwisu i po drugiej sztuce pan powiedział iż te typy tak mają.
Nie powiem wizualnie jest super, ale... (na dalszą trasę wolę nie ryzykować).
Na dzień dzisiejszy odblokowane MIO z mapkami IGO i TT.
Nie urządzenie lecz mapki są ważne.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.07.2009 21:00

jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 31.07.2009 21:00

M_i_m_i napisał(a):Hm im dalej w las tym więcej drzew... mam mętlik w głowie :)

Całkiem niedawno stałam przed takim wyborem jak Ty teraz. Porady były tak różne, że... tez miałam niezły kocioł...
w końcu zdecydowałam się na Becker traffic assist z098 z oryginalnymi mapami navteq. Wcześniej ustaliłam kilka ...faktów :wink:

1. większość oprogramowania jest oparta na mapach navteq
2. iGo8 (tak ceniona w wojażach zagranicznych) = navteq (tyle że w innej "skórce")
3. Próbowałam kilka map - nie było mapy idealnej...
4. dwa tańsze urządzenia (manta i Lark) miały jakieś drobne problemy z prędkością obliczania trasy, czasem zaliczyły jakieś zawieszenie
5. kilka razy korzystałam także z planera podróży na stronie navteqa - w Polsce nie było żadnych niespodzianek

i chyba najważniejsze - zależało mi na tym, aby kupić urządzenie z gotowymi legalnymi mapami, a nie zakładać, że ledwo kupię, to zacznę odblokowywać...i kombinować.

Zadałam nawigacji kilka adresów (na razie na sucho :wink: ) i póki co - nie udało mi się maszyny zaskoczyć... ślepa uliczka gdzie ma być nasz apartament został znaleziona bezproblemowo, jak będzie w prawdziwym użyciu...zobaczymy. Co dziwne.... miejsca, które do tej pory były dla mnie.... bezadresowe (jakieś przejście, plac obok śmietników itp) mają swoje nazwy 8O.

Kup, to co Tobie najbardziej pasuje - jeśli jesteś nie bardzo w temacie i nie masz "wprawnego czarodzieja" na podorędziu, kup coś z gotowymi w miarę dobrymi mapami (ideałów niestety brak...) i nie zakładaj, że od razu po zakupie siądziesz do...modyfikacji :wink:
Samo okiełznanie nowej zabawki wymaga nieco czasu...

Powodzenia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone