Witam kochane Polki i kochanich Polakow,
zeczewiscie moge poswiadczic ze jest prawda to co napisal Joško. W akcji Burza czyli Oluja i wczesniej Bliskawica rozkazi bile jasne, ze trzeba chronic i pomagac ciwilom oraz jencom. Zolnierze pierwszego i drugiego eszalonu nawet nie mialy kiedy popewniac zbrodni. Przemieszczanie sie wojska bilo bardzo szibkie. Niestety udokumentowane zbrodnie zostale popiewnione puzniej. Na terenie jak tez na nie jednej wojnie po wojsku wchodza ruzni taci z mocno podejrzani tybkowie, szabrownici, chijeny wojni. Niektorzy z nich chiba sami siebie usprawiedliwiali powiedzeniem z Starego testamentu: "Oculum pro oculu, dantem pro dante" szukajnc zemsti na Serbach. Czy tak samo nie bilo w Wroclawiu i inich miastach na Slazku na koncu II WŠ (polecam Mikrokosmos, autor Norman Davies). Rzeczewiscie chodzilo o zrodnie ktore trzeba ukarac teras wedle mnie jusz z dwoch powodow. Pierwszi to ze by rzeczewiscie ukarac zbrodniazy za popewnione czyni, a drugi ze by ukarac tich przez ktorich gen. Gotowina i Markač niewini spendzily 7 lat w wiezieniu i przez ktorich Chorwacja miala brzemie powstania na zbrodni chociarz sama bila ofiarom zbrodni i agresii. Niestety niemondzi politicy Chorwacii uwarzali ze jusz odali dwoch kozlow ofiarnich o ktorych sie niekompetentna oskarziciel Carla Del Ponte pitala i ze tym zalatwia wszistko. Nie wiem jak ich nie jest wstid teras sie wipowiadac o Gotovinie w mediach, to tylko potwierdza fakt ze fach politika jest mocno smierdzoncy. Tak ze trzeba odszukac tych zbrodniarzy i ukarac ich. Wiadomo ze to nie sa zolnierze, gdy by bily to powini wistapic pierwszi z szeregu i powiedziec tak to ja uwolnice mojego dowudce i Chorwacje z zarzutow. Razumiem tez obecna frustracje Serbow. Po wszistkich wojnach ktore rozpoczeli obecnie sie kurcza jak lody w siepniu. Po cholere im bilo zabijać i niszczyc Vukovar, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Osijek, Sarajevo, Srebrenice i setki innich mniej znanich miast w Slowenii, Chorwacji, Bosni na Kosowie.
Tak mocno sie czuly z tymy czolgamy i samolotamy?? Kto mieczem wojuje ten od miecza i ginie. Oprucz tego wielka szkoda jest ze bardzo malo przikladow jest kiedy wielke kraje ktore kiwaja palcem na mniejsze swoim przikladem pokazuja jak ukarac zbrodniarzy ze swoich szegow. Amerikanie, Anglici, Francuzy, Wlochi i ini chociarz na tych ostatnich wojnach od kiedy istnieje tribunal w Hadze. Podwojne normy nie sa pedagogiczne. Jak sie ma sprawa polskiego plutonu z Afganistanu. ISAF (miendzinarodowe wojsko w Afga.) umorzil sprawe, jak jest w Polsce?