Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gotovina i Markać wolni

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.11.2012 13:45

Witam kochane Polki i kochanich Polakow,
zeczewiscie moge poswiadczic ze jest prawda to co napisal Joško. W akcji Burza czyli Oluja i wczesniej Bliskawica rozkazi bile jasne, ze trzeba chronic i pomagac ciwilom oraz jencom. Zolnierze pierwszego i drugiego eszalonu nawet nie mialy kiedy popewniac zbrodni. Przemieszczanie sie wojska bilo bardzo szibkie. Niestety udokumentowane zbrodnie zostale popiewnione puzniej. Na terenie jak tez na nie jednej wojnie po wojsku wchodza ruzni taci z mocno podejrzani tybkowie, szabrownici, chijeny wojni. Niektorzy z nich chiba sami siebie usprawiedliwiali powiedzeniem z Starego testamentu: "Oculum pro oculu, dantem pro dante" szukajnc zemsti na Serbach. Czy tak samo nie bilo w Wroclawiu i inich miastach na Slazku na koncu II WŠ (polecam Mikrokosmos, autor Norman Davies). Rzeczewiscie chodzilo o zrodnie ktore trzeba ukarac teras wedle mnie jusz z dwoch powodow. Pierwszi to ze by rzeczewiscie ukarac zbrodniazy za popewnione czyni, a drugi ze by ukarac tich przez ktorich gen. Gotowina i Markač niewini spendzily 7 lat w wiezieniu i przez ktorich Chorwacja miala brzemie powstania na zbrodni chociarz sama bila ofiarom zbrodni i agresii. Niestety niemondzi politicy Chorwacii uwarzali ze jusz odali dwoch kozlow ofiarnich o ktorych sie niekompetentna oskarziciel Carla Del Ponte pitala i ze tym zalatwia wszistko. Nie wiem jak ich nie jest wstid teras sie wipowiadac o Gotovinie w mediach, to tylko potwierdza fakt ze fach politika jest mocno smierdzoncy. Tak ze trzeba odszukac tych zbrodniarzy i ukarac ich. Wiadomo ze to nie sa zolnierze, gdy by bily to powini wistapic pierwszi z szeregu i powiedziec tak to ja uwolnice mojego dowudce i Chorwacje z zarzutow. Razumiem tez obecna frustracje Serbow. Po wszistkich wojnach ktore rozpoczeli obecnie sie kurcza jak lody w siepniu. Po cholere im bilo zabijać i niszczyc Vukovar, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Osijek, Sarajevo, Srebrenice i setki innich mniej znanich miast w Slowenii, Chorwacji, Bosni na Kosowie.
Tak mocno sie czuly z tymy czolgamy i samolotamy?? Kto mieczem wojuje ten od miecza i ginie. Oprucz tego wielka szkoda jest ze bardzo malo przikladow jest kiedy wielke kraje ktore kiwaja palcem na mniejsze swoim przikladem pokazuja jak ukarac zbrodniarzy ze swoich szegow. Amerikanie, Anglici, Francuzy, Wlochi i ini chociarz na tych ostatnich wojnach od kiedy istnieje tribunal w Hadze. Podwojne normy nie sa pedagogiczne. Jak sie ma sprawa polskiego plutonu z Afganistanu. ISAF (miendzinarodowe wojsko w Afga.) umorzil sprawe, jak jest w Polsce?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.11.2012 13:51

Rysio napisał(a):Edit: A książkę mocno polecam. Daje obraz tego co się w Hadze dzieje/działo.
Nie wiem czy książka jest gdzieś dostępna, ale skoro pisał ją dziennikarz to trzeba przyjąć założenie, że opisał wszystko zgodnie z prawdą. A z dziennikarzmi różnie bywa, nie wszystkim daje się wiarę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.11.2012 13:57

Janusz, tu nawet nie chodzi o prawdę. Chodzi o ogólne zasady a te opisane są moim zdaniem dość rzetelnie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.11.2012 14:22

Leon napisał(a): Rzeczewiscie chodzilo o zrodnie ktore trzeba ukarac teras wedle mnie jusz z dwoch powodow. Pierwszi to ze by rzeczewiscie ukarac zbrodniazy za popewnione czyni, a drugi ze by ukarac tich przez ktorich gen. Gotowina i Markač niewini spendzily 7 lat w wiezieniu i przez ktorich Chorwacja miala brzemie powstania na zbrodni chociarz sama bila ofiarom zbrodni i agresii. Niestety niemondzi politicy Chorwacii uwarzali ze jusz odali dwoch kozlow ofiarnich o ktorych sie niekompetentna oskarziciel Carla Del Ponte pitala i ze tym zalatwia wszistko. Nie wiem jak ich nie jest wstid teras sie wipowiadac o Gotovinie w mediach, to tylko potwierdza fakt ze fach politika jest mocno smierdzoncy. Tak ze trzeba odszukac tych zbrodniarzy i ukarac ich.

Brawo Leon! Nareszcie jakiś wyważony i rozsądny głos z Chorwacji! Skoro czystki etniczne były i mordowano cywilów, to winni są - i muszą za to odpowiedzieć! Dlaczego do tej pory żaden chorwacki rząd się za to nie wziął i nie ukarał zbrodniarzy? Mieli tyle lat na oczyszczenie Gotoviny i Markaca. Ci, którzy ich do Hagi wydali, już są poza rządem, a nowi rządzący siedzą i czekają. Na co? Nie wierzę, że w Chorwacji wiedza o zabójcach Serbów w czasie Burzy nie jest powszechna - a przy takim poparciu społecznym dla generałów to ci naprawdę winni już dawno powinni być zlinczowani!

Czy to nie jest przypadkiem tak, że większość społeczeństwa woli jednak myśleć, że żadnych zbrodni nie było?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.11.2012 14:32

Raul73 napisał(a):Dlaczego do tej pory żaden chorwacki rząd się za to nie wziął i nie ukarał zbrodniarzy?

Myślę że z podobnych powodów, które nie pozwoliły w Polsce rozliczyć historii z lat 1945-1989.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.11.2012 14:34

Brawo Leon! Nareszcie jakiś wyważony i rozsądny głos z Chorwacji! Skoro czystki etniczne były i mordowano cywilów, to winni są - i muszą za to odpowiedzieć! Dlaczego do tej pory żaden chorwacki rząd się za to nie wziął i nie ukarał zbrodniarzy? Mieli tyle lat na oczyszczenie Gotoviny i Markaca. Ci, którzy ich do Hagi wydali, już są poza rządem, a nowi rządzący siedzą i czekają. Na co? Nie wierzę, że w Chorwacji wiedza o zabójcach Serbów w czasie Burzy nie jest powszechna - a przy takim poparciu społecznym dla generałów to ci naprawdę winni już dawno powinni być zlinczowani!

Czy to nie jest przypadkiem tak, że większość społeczeństwa woli jednak myśleć, że żadnych zbrodni nie było?[/quote]

Zgadzam się z Tobą Raul, a ostatnie zdanie jest perfekcyjne i dotyczy całej Europy
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.11.2012 14:35

Rysio napisał(a):
Raul73 napisał(a):Dlaczego do tej pory żaden chorwacki rząd się za to nie wziął i nie ukarał zbrodniarzy?

Myślę że z podobnych powodów, które nie pozwoliły w Polsce rozliczyć historii z lat 1945-1989.

powiedziałbym 1939 - 1989
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.11.2012 14:50

Operacja Oluja, mimo, że była wojskowym majstersztykiem, to uchronienie się armii chorwackiej od zbrodni wojennych (w świetle dowodów) jest majstersztykim kolejnym. >>>>>>> A było wiele powodów, żeby to wymknęło się spod kontroli, czyż nie ? >>>>>.. Opacznie, to jest kolejny sukces dowodzących, o którym się za bardzo nie pisze. >>>>>
...............
Sławek - o czym myślisz z tym aż 89 ? Oprócz Jedwabnego i tych rzeczy, to ja tu jakichś mrocznych spraw nie widzę.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.11.2012 15:55

AdamSz nawet na zimno i czysto matematycznie musze ci prziznac racje.
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 20.11.2012 16:15

AdamSz napisał(a):Operacja Oluja, mimo, że była wojskowym majstersztykiem, to uchronienie się armii chorwackiej od zbrodni wojennych (w świetle dowodów) jest majstersztykim kolejnym. >>>>>>> A było wiele powodów, żeby to wymknęło się spod kontroli, czyż nie ? >>>>>.. Opacznie, to jest kolejny sukces dowodzących, o którym się za bardzo nie pisze. >>>>>
...............
Sławek - o czym myślisz z tym aż 89 ? Oprócz Jedwabnego i tych rzeczy, to ja tu jakichś mrocznych spraw nie widzę.
Adam Sz kedy by horwacka armija miala takwom nenawiszć do serbuw co oni mieli som do nas to od tako zwane srbske krajine neby nyc zostalo ni kamień na kamieńu.My im zostawilszme koridor do uczeczky(czwyczona tygodniamy pszed Bużom od strone serbskich oficira) a oni w Srebrenici z wszyskego co sztrela walili som po koloni boszńackich cywiluw uczekajoncich pszez gure.Ich armija je dostala takego strach od horwacke armije da som doslownie czogamy rozjedżdali swojich cywiluw ktury som traktorami blokowali droge da by uczekli.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.11.2012 18:53

Panowie, najlepszy byłby okrągły stół :wink: .......... Ale los chciał, że wywalczyliście zbrojnie, ale nie barbarzyńsko...... Przynajmniej jest co konkretnie świętować :) ..... Szacunek i pozdrawiam.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.11.2012 18:59

AdamSz napisał(a):Operacja Oluja, mimo, że była wojskowym majstersztykiem, to uchronienie się armii chorwackiej od zbrodni wojennych (w świetle dowodów) jest majstersztykim kolejnym. >>>>>>> A było wiele powodów, żeby to wymknęło się spod kontroli, czyż nie ? >>>>>.. Opacznie, to jest kolejny sukces dowodzących, o którym się za bardzo nie pisze. >>>>>
...............

Właśnie o tym Adamie . Myślę ,że takie małe Jedwabne miały też miejsca.Myślę też o mordach politycznych po 44 roku.Z opowiadań dziadka mego wiem jak ruskie weszły do mojej miejscowości to nasi też się zajęli cywilami niemieckimi,którzy nie zdołali uciec.Myślę,że grzechy też mamy w swojej historii.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.11.2012 19:06

Mam pytanie do Leona,Josko.
Czytałem o Mirku Norac i jego działalności w Gospić i o sprawie Milana Levara. Mirko był opisywany jako zły człowiek.
Jakie jest wasza opinia o jego działalności.Jeśli był zły to czy poniósł konsekwencje?
Trudno uzyskać tego typu informacje , a wy jesteście encyklopedią dla nas. :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.11.2012 20:00

Ciekawe co teraz na wolności będą porabiać Gotovina i Markacz?
Jak wysokie odszkodowanie dostaną za 7 lat niesłusznego aresztu?
I najważniejsze: czy wrócą z powrotem do armii HR? A raczej czy armia przyjmie ich z powrotem?

Byłoby fajnie jakby Chorwaci z tego forum dali znać jak już coś będzie wiadomo bo w polskich mediach ta sprawa już raczej nie będzie komentowana

P.S.
Wbrew niektórym opiniom jakie tu padły uważam że decyzja sądu apelacyjnego dobrze świadczy o Trybunale Haskim. Bo skoro odkryto błąd sądu I-szej instancji to jedynym logicznym posunięciem było uniewinnienie oskarżonych. Doszukiwanie się w tym jakiegoś drugiego dna to odwieczna wiara w spiskową historię dziejów.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 20.11.2012 22:28

Wbrew niektórym opiniom jakie tu padły uważam że decyzja sądu apelacyjnego dobrze świadczy o Trybunale Haskim. Bo skoro odkryto błąd sądu I-szej instancji to jedynym logicznym posunięciem było uniewinnienie oskarżonych. Doszukiwanie się w tym jakiegoś drugiego dna to odwieczna wiara w spiskową historię dziejów.

Nie zauważyłem czy ktoś tu wspomniał ale ,skład sędziowski liczył pięć osób , wyrok wydano stosunkiem 3:2,dwoje sędziów zachowało zdanie odrębne więc nie było to tak jednoznaczne , choć napewno wysokością pierwotnego wyroku dla generałów wszyscy byli zaskoczeni .

slawekewa napisał(a):Czytałem o Mirku Norac i jego działalności w Gospić i o sprawie Milana Levara. Mirko był opisywany jako zły człowiek.Jakie jest wasza opinia o jego działalności.Jeśli był zły to czy poniósł konsekwencje?

Póki żył Tujdman prawie żadnych rozliczeń nie było albo były zamiatane pod dywan ( niektóre osoby o bardzo kontrowersyjnej przeszłości jak np.Glavas wręcz robiły karierę polityczną ) , dopiero po jego śmierci zaczęto ujawniać "ciemne" sprawki chorwackich ekstremistów . Tu masz zeznania jednego z takich ludzi
http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=5764
Opisana jest tam m.in tez głośna sprawa zabicia serbskiej rodziny Zec ( w tym12-letniej dziewczynki) z Zagrzebia mająca zastraszyć Serbów którzy nie przyłączyli się do rebelii i pozostali w chorwackich miastach . Temu tez miała służyć operacja "zmniejszenia" populacji Serbów w Gospicu którą dowodził Norac .
Niestety wojna to taki okres że do głosu dochodzą ludzie bez skrupułów a ludzie umiarkowani próbujący zachować się przyzwoicie często stają się ofiarami tak Levar albo np. człowiek który chciał zapobiec wojnie w Slavonii dowódca policji z Osijeku Josip Reihl-Kir ( przeczytaj sobie tu http://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Reihl-Kir ).

Dlaczego do tej pory żaden chorwacki rząd się za to nie wziął i nie ukarał zbrodniarzy

Są rozprawy są i wyroki , ale czasem dosyć kontrowersyjne albo sprawy toczą się bardzo długo . jak wspomniano do zbrodni popełnianych przez współrodaków opinii publicznej ciężko się przyznać, nie raz to przerabiamy i na swoim podwórku
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Gotovina i Markać wolni - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone