Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gotovina i Markać wolni

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 24.11.2012 23:23

AdamSz napisał(a):Było nie było,, to już zaczyna być historia......mam więc pytanie, a jak wygląda sprawa powrotów Serbów...... czy w ogóle jest chęć do powrotów, .... jaka jest tendencja w rządzie HR i społeczeństwie...............Wszak, Serbowie mieszkali tam od wieków, prawa własności są aktualne.......Było, minęło, ....Chorwacja teraz musi pokazać ludzką twarz, piłka cały czas po jej stronie.................Jak to aktualnie wygląda obiektywnie? I jakie są tendencje i perspektywy ?

Widzisz Serbowie jeszcze przed 1991 rokiem mieli problemy , nie bardzo mogli poszukać pracy w rejonie Splitu.Powrót wymaga chyba dużo odwagi i wiary. Zaszłości są tak duże ,że chyba to nie będzie możliwe.W każdą stronę.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 24.11.2012 23:31

Myślę, że Chorwacja, jak pójdzie w opcje - zapomnij - moze mieć jeszcze niezłe kłopoty w tym temacie - tym razem na drodze prawnej i na pewno nie teraz, ale za 5-10-20 lat. Chyba, że wszyscy na to machną reką, w co watpię..................Niech jeden znajdzie niszę.......poleci lawina
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 24.11.2012 23:48

Adamie,
podziały są tam naprawdę wielkie.
Mam znajomego w Splicie. Dalmatinac mówi o sobie , nie Chorwat.Jest część społeczeństwa,która uważa ,że po co im Zagrzeb i Chorwacja, oni by chcieli mieć swoją Dalmację.Żyją z turystyki i twierdzą ,że ich przychody utrzymują przy życiu resztę kraju. Obok niego ma piekarnię rodzina kosowskich albańczyków. Poznałem ich mili i serdeczni ludzie.Sympatia dalmatyńców , przynajmniej tych których poznałem bardziej była skierowana w kierunku ludzi z Kosowa niż w kierunku Zagrzebia.Wiele rzeczy my nie rozumiemy i nigdy nie zrozumiemy.Myślę że faktycznie na tym forum nie powinno się oceniać tego co robią jedni czy drudzy.Trzeba tam mieszkać aby mieć mandat do głoszenia ocen.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.11.2012 00:00

Dokładnie, wakacyjna miłość, ......... ale przychodzi wrzesień, proza, ....zaczyna podać deszcz i czar pryska. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2012 00:10

AdamSz napisał(a):Dokładnie, wakacyjna miłość, ......... ale przychodzi wrzesień, proza, ....zaczyna podać deszcz i czar pryska. :wink:

Słucham ich muzyki :lol: i czar nie pryska :lol: :idea:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.11.2012 00:29

Przy hr-muzyce nie da rady prysnąć :), ale przyznasz Janusz, że proza jest dość proziasta :wink: (co powtarzam po kolegach Chorwatach i bywałych dłużej).Pozdr.
a_kchds
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_kchds » 25.11.2012 08:59

Hmmm.... powiem szczerze, że nie bardzo wiem z czego tak naprawdę ta radość... Cieszycie się że zostali uwolnieni ludzie którzy ZABIJALI i takie rozkazy wydawali innym. I jest to dla was tak naturalne i ta radość jest tak ogromna, że mnie to PRZERAŻA. Twierdzicie, że są niewinni. Acha, no tak na początku jakaś Pani napisała: "Chorwacja prowadziła wojne wyzwolenia! Chorwacja sie broniła! Według wszelkich zasad wojnnych!!!!". A więc mamy tzw. etykę wojenną a Chorwacja tylko się broniła, ona nikomu krzywdy nie robiła. Niestety dużo osób w te bajki wierzy. Tych dwóch generałów nieprzyczyniło się do śmierci nawet 1 człowieka więc za co mają zostać skazani? Przeraziło mnie jeszcze coś... nigdzie,w żadnym innym kraju nie widziałam takiego uwielbienia dla zbrodniarzy. Na początku nie wiedziałam kim jest ten generał na plakacie pojawiający się ze sklepowych witrynek, murków....i ten napis... bohater... gdy się dowiedziałam kim jest zrobiłam zdjęcia. Pokazywałam ludziom w Polsce byli tak samo w szoku jak i ja. Zrobiono sobie bożka, oddano mu chwałę... Gdzie tu jest wiara? Bo wielu mówi, że wierzy. Ale w co? W swoich generałów.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 25.11.2012 11:08

A pewnie,pewnie.
Straszni brutale ci Chorwaci.
Zamiast powiedzieć to takiego Serba : uciekaj stąd ty brzydki nieprzyjacielu (broń Boże krzyknąć!) to oni do nich strzelali!!!
I to jest kolejny dowód na Białą Chorwację.
Polacy swego czasu też zamiast poprosić : idź sobie brzydki Niemcu(o przepraszam,to nie byli Niemcy,to byli naziści),to oni do tych nazistów strzelali.Horrendum!Co za brutale!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.11.2012 11:16

a_kchds napisał(a):że zostali uwolnieni ludzie którzy ZABIJALI.

A tak ogólnie to dobrze się czujesz?
tomasz@
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz@ » 25.11.2012 11:51

Hej!jestem z Polski mam żonę półserbke pół polkę,wiem ile wycierpiała w Byłej Jugosławii także mój teść który jest Serbem mieszkał on i jego rodzina od setek lat w Dalmacji i wszystko do dnia gdy powiedziano chorwatom ,że Serb twój wróg-możesz go zabić,wypędziić..itd...byłem w Chorwacji w Zapużane wiosce która jest w całości serbska ,tam mieszkał mój teść ,moja teśćiowa Polkai moja żona która musiała uciekac jako dziecko z mamą i tatą do Polski.Fajnie rawda,jest z czego sie cieszyc wypędziliście Serbów z ich mieszkań,domów w których mieszkali setki lat...BRAWo!!!tylko powinniśmy sie cieszyc..tylko ja widziałe zniszczone Zapużane,domy,szkołe,fajnie nie?Gdzie Bóg?Gdzie Prawda obudzcie sie ludzie.!POwiedzieli wamże Jugosławia to wróg ,pasożyt ,za kilkanaście dni będziecie w innym sojuszu Uni Europejskiej,bo JyugosłAWIA BYŁA ZŁA Pawda?a ja sie pytam,szukacie szojusznika Nato,USA,i myślicie że macie wolność.lepsza Bruksela?
Freier Beobachter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freier Beobachter » 25.11.2012 12:08

Bocian napisał(a):
a_kchds napisał(a):że zostali uwolnieni ludzie którzy ZABIJALI.

A tak ogólnie to dobrze się czujesz?

Jakiś czas temu ,obiecałeś ze znikasz z tego forum...niestety ,znów rzuciłeś słowa na wiatr i wróciłeś ze swoimi mądrymi uwagami... :evil:
tomasz@
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz@ » 25.11.2012 12:20

Frajer,pomyliłeś mnie z kimś innym jestem tu po razpierwszy...zastwnów sie...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2012 12:27

tomasz@ napisał(a):Hej!jestem z Polski mam żonę półserbke pół polkę, POwiedzieli wamże Jugosławia to wróg ,pasożyt ,za kilkanaście dni będziecie w innym sojuszu Uni Europejskiej,bo JyugosłAWIA BYŁA ZŁA Pawda?a ja sie pytam,szukacie szojusznika Nato,USA,i myślicie że macie wolność.lepsza Bruksela?

Witaj na forum. >>> nowy-uzytkownik-tu-sie-witamy-z-nowymi-cro-forumowiczami-t9747-6450.html

Serbia też kandyduje do UE >>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stosunki_S ... ejsk%C4%85
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2012 12:28

a_kchds napisał(a):Hmmm.... powiem szczerze, że nie bardzo wiem z czego tak naprawdę ta radość...

Witaj na forum , powyżej link do przywitania :lol:
Freier Beobachter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freier Beobachter » 25.11.2012 12:29

tomasz@ napisał(a):Frajer,pomyliłeś mnie z kimś innym jestem tu po razpierwszy...zastwnów sie...

Freier nie myli się..Bociek wie że to do niego..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Gotovina i Markać wolni - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone