Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Góry polskie, i nie tylko, zimą, i nie tylko

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.12.2012 14:16

tony montana napisał(a):
W każdym razie fajnie, że się ujawniłaś - wszystkie moje ulubione Koleżanki w jednym wątku :)

:oops: :roll: :smo: :papa:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No i humorek na łykend od razu mi się poprawił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tony wysłałam Ci 'słuzbowego' maila :lol: . Ale weź no w profilu daj skrzynkę bo odkąd tak wyprzystojniałeś :smo: to zniknęła :wink: się naszukałam zanim Cię w 'odebranych' namierzyłam :roll: :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2012 15:18

Potter napisał(a):Miejsce: Meransen/Maranza w Południowym Tyrolu we Włoszech.

Fajnie tak mieć widok z domu na Alpy. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 09.12.2012 17:39

Potter napisał(a):
A pisząc "podobno nawet jeździli" chodziło mi o to, że patrząc na wyciąg z konta, rachunki z knajp przekroczyły niemalże wartość skipassów :lol: :wink: .
Na waletowanie - zapraszam :lol: . Ja u Ciebie waletuję prawie codziennie :oczko_usmiech: .

Tak sobie właśnie to wyobraziłem - stawy zastane od siedzenia za stołem.......konsekwencje oczywiste..... :mrgreen:

Jak tak , to powaletuję tu bez skrupułów.......Obrazek :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.12.2012 19:51

Potter napisał(a):
tony montana napisał(a):
W każdym razie fajnie, że się ujawniłaś - wszystkie moje ulubione Koleżanki w jednym wątku :)

:oops: :roll: :smo: :papa:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No i humorek na łykend od razu mi się poprawił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tony wysłałam Ci 'słuzbowego' maila :lol: . Ale weź no w profilu daj skrzynkę bo odkąd tak wyprzystojniałeś :smo: to zniknęła :wink: się naszukałam zanim Cię w 'odebranych' namierzyłam :roll: :papa:

Odebrałem, odpisałem, wyprzystojniałem ;)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 09.12.2012 23:05

tony montana napisał(a):
Odebrałem, odpisałem, wyprzystojniałem ;)

Cudowna ta reinkarnacja.......Ala uwielbiam jako aktora + ten głos.......(należy do czołówki wszech czasów.....)

P.S.
Wyprzystojniałeś ale......zmalałeś do 171 cm. :oczko_usmiech: (jesteś świetny w roli "Zapach kobiety" :wink: )

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.12.2012 12:43

Jako, że u mnie za oknem słoneczka brak wrzucę trochę słoneczka wirtualnego :lol: .
Dzisiaj zapraszam do ośrodka narciarskiego Kronplatz. Znajduje się on niedaleko miejscowości Brunico ok. 33 km od Meransen. Kupując skipassy zdecydowaliśmy się na typ 4+2, który umożliwiał nam 6 dni jazdy w ośrodkach Gitschberg/Jochtal/Plose lub 4 dni tam i 2 dni na Kronplatz.
Kronplatz jest dużo większy od poprzednich - ponad 100 km tras (tony ponad 50 km niebieskich 8O :wink: ). Samych gondolek jest 22 linie. To w zasadzie taki pająk, z brzucha którego niczym odnóża we wszystkich kierunkach zaczynają się trasy.

Mapka ze skiline

Obrazek

Niektóre trasy są tam naprawdę szerokie ...

Obrazek

A niektóre gondolki mają fajne kształty ... Ta przypominała baterię-paluszka :)

Obrazek

Jak mówiłam szerokość niektórych stoków dochodzi do 100 m ...

Obrazek

Ale po co jechać pustym środkiem skoro można bokiem gdzie jest duża szansa trafienia na kamień, korzeń itp :evil:

Obrazek

Skutek łatwy do przewidzenia ...

Obrazek

"Synku uśmiechnij się !"

Obrazek

"Kupię Ci szarlotkę !"

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak zwykle jeździliśmy do oporu ...

Obrazek

Muszę jednak przyznać, że Kronplatz nie przypadł mi szczególnie do gustu. Trasy co prawda super, jednak więcej ludzi i te trasy, które nam się najbardziej podobały znajdowały się po stronie północnej i słoneczko szybko uciekało ...

Kolejny dzień wita nas pięknym słoneczkiem :lol: ...

Obrazek

Latem nasz balkon z pewnością znajduje większe wykorzystanie ... Tym bardziej, że znajduje się trochę od południowej strony ...

Obrazek
Obrazek

Również w doniczkach są wtedy pewnie inne kwiatki :oczko_usmiech:

Obrazek

Tego dnia wybraliśmy się na Plose, który stał się moim kolejnym Majskoglem :lol:

Obrazek
Obrazek

Jest DOBRZE ! :D

Obrazek
Obrazek

PS. Nie sprawdziłam tych swoich butów bo cały weekend, korzystając z obecności męża w domu, udawałam chorą i głupio mi było spod ciepłego kocyka iść buszować po strychu :P :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.12.2012 13:45

Potter napisał(a):Obrazek

Jest białoczerwona, jest orzeł.
Potter napisał(a):Jest DOBRZE ! :D

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2012 14:00

Potter napisał(a):....
Kronplatz jest dużo większy od poprzednich - ponad 100 km tras (tony ponad 50 km niebieskich 8O :wink:

Hehehe te 50 km - 1500km od domu ma mnie zachęcić? ;) :oczko_usmiech: :smo:

...
Potter napisał(a):....

PS. Nie sprawdziłam tych swoich butów bo cały weekend, korzystając z obecności męża w domu, udawałam chorą i głupio mi było spod ciepłego kocyka iść buszować po strychu :P :lol:

Szejm on ju Potter, a przecież mąż też MÓGŁ byc zmęczony 8O :oops: :boss:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.12.2012 14:10

tony montana napisał(a):Szejm on ju Potter, a przecież mąż też MÓGŁ byc zmęczony 8O :oops: :boss:

Kto pierwszy ten lepszy :lol: :wink: !
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.12.2012 14:32

W tym roku, podczas narciarskiego pobytu w Dolomitach, mieliśmy jechać na Kronplatz. Zamiast tego wylądowałam w... szpitalu w Brunico :( Dobrze, że tylko na pół dnia.

Jeden dzień nartowania mniej, ale miałam za to niepowtarzalną okazję, żeby zobaczyć, jak wygląda włoska opieka medyczna - klik ;)

Kronplatz będzie następnym razem ;), a teraz przynajmniej popatrzę sobie u Ciebie :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.12.2012 15:40

maslinka rozwieszając pranie znalazłam swoje buty : salomon x5 mission

Obrazek

ja się na butach nie znam, ale z moich pingwinków jestem bardzo zadowolona :D

Jeszcze kilka zdjęć z mojego ulubionego Plose ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na Brixen ...

Obrazek
Obrazek

W czasie kiedy tam byliśmy przygotowywano tor na jakieś zawody. Odważniejsi mogli spróbować :D

Obrazek
Obrazek

Drugi dzień na Kronplatz. Szeroko :lol: ...

Obrazek
Obrazek

Tam też można się sprawdzić ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Stacja przesiadkowa ...

Obrazek

Pod koniec tego dnia pokazały się chmurki, które dnia następnego pięknie się rozwinęły :x ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.12.2012 20:12

Potter napisał(a):maslinka rozwieszając pranie znalazłam swoje buty : salomon x5 mission

Aaa, więc jednak Salomony, nie Nordici, jak myślałam. Ale wzornictwo podobne :) Moje też przypominają pingwinki ;) i też jestem z nich bardzo zadowolona :D
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 17.12.2012 10:11

Chciałam zakończyć wątek o zimie 2012, napisałam posta ... zrobiłam wyślij ... i co ? ... i nic .... Post zniknął jak ostatnio pieniądze na naszym koncie :oops: . Jeśli całą tę "znikniętą" kwotę Mikołaj przeznaczy na prezent dla mnie to może mu daruję :mrgreen: . Chociaż chyba się rozmarzyłam za bardzo :lol: ...

Kończmy więc już zimę i wołajmy o wiosnę :roll: :lol:

Kronplatz bye, bye :papa:

Obrazek

Ostatniego dnia naszej jazdy pogoda skiepściła się totalnie. Naszły chmurzyska i zaczęło padać :evil: . Zastanawialiśmy się nawet czy nie darować sobie, ale ostatecznie wylądowaliśmy na Plose. Pierwszy odcinek trasy to była walka o byt. Widoczność na 2 m, mgła, śnieg 8O . Praktycznie zsuwaliśmy się, a nie zjeżdżaliśmy mając nadzieję, że nikt na nas ani my na nikogo nie wpadniemy ...
Kiedy dotarliśmy do jednej ze stacji przesiadkowych postanowiliśmy zjechać na dół gondolką. Było naprawdę niebezpiecznie. Na dodatek igiełki śniegu boleśnie dawały nam po policzkach mimo kominiarek ...
Wcześniej jednak rozgrzewająca "herbatka" ... :lol: .
Kiedy wyszliśmy przed 'restaurant' pogoda nieco się poprawiła ... Jako, że zapowiadało się, że będzie to nasz ostatni zjazd na nartach w tym roku postanowiliśmy zaryzykować ... W końcu w połowie była kolejna stacja przesiadkowa ...

Obrazek

"Dawaj matka, to tylko 6km :twisted: !"

Obrazek

Oczywiście "matka Polka" ubezpiecza tyły 8) ...

Obrazek

Po kilku minutach okazało się, że dobrze zrobiliśmy, bo im niżej tym pogoda była lepsza ... Momentami pokazywało się nawet słoneczko :) .

Obrazek

Jako, że ten dzień zjazdowy zakończyliśmy wcześniej wpadliśmy na dłużej do większego w tej okolicy miasteczka Brixen. Jest naprawdę sympatyczne, szkoda, że nie robiłam zdjęć ...

Obrazek

Następny dzień obudził nas takim widokiem z balkonu ...

Obrazek
Obrazek

Nie ukrywam, że zmniejszyło nam to trochę żal z powodu wyjazdu :?

Spakowane, posprzątane ... No to Meransen bye, bye :papa:

Obrazek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.12.2012 10:16

Potter napisał(a):Chciałam zakończyć wątek o zimie 2012, napisałam posta ... zrobiłam wyślij ... i co ? ... i nic .... Post zniknął jak ostatnio pieniądze na naszym koncie :oops: . Jeśli całą tę "znikniętą" kwotę Mikołaj przeznaczy na prezent dla mnie to może mu daruję :mrgreen: . Chociaż chyba się rozmarzyłam za bardzo :lol: ...

Potter Dobry! :)

Po tym jak już kilka postów wywaliło mi w ten sposób w kosmos staram się (ale czasami zapominam i piszę znowu w edytorze) pisać w jakimś notatniku czy innym Wordzie i dopiero później przeklejam to tutaj. Jakoś szybko kończą się te sesje na cro.pl - czasami jestem zalogowany parę godzin, choć wydaje mi się, że nic nie robię, a czasami już po 15 minutach okazuje się, że już mnie wylogowało i nie ma jak odzyskać tego, co pisałem

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.12.2012 10:21

Potter napisał(a):
Kończmy więc już zimę i wołajmy o wiosnę :roll: :lol:

Popieram :mrgreen: ,

choć przyznam, że fajna ta Twoja zima w Italii :P ,
ale tylko na zdjęciach mogłabym ją polubić :smo: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Góry polskie, i nie tylko, zimą, i nie tylko - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone