Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Góry polskie, i nie tylko, zimą, i nie tylko

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.12.2012 12:03

Iwona75 napisał(a):Będę szczera. Mam dosyć zimy ! Ale do tej relacji lubię zaglądać :oczko_usmiech:

Miło mi niezmiernie :mrgreen: .
Obiecuję duuużo słonka :oczko_usmiech: . Co prawda zimowego ale naprawdę ciepłego :lol:

Tak więc rozpoczynam wspomnienie ferii zimowych 2012r.
Skład: zestaw obowiązkowy czyli JA, Mąż, Córka i Syn :D .
Miejsce: Meransen/Maranza w Południowym Tyrolu we Włoszech.

Po kilku latach przywiązania do Bukowiny Tatrzańskiej dałam się wreszcie przekonać na zimowy wyjazd na narty. Miejsce wybrał pan mąż - bywawszy tam wcześniej z kolegami (podobno nawet jeździli czasem :wink: ).

Z uwagi na pracę męża nie wyjechaliśmy jak to mamy we zwyczaju przed 5 rano tylko po 5 wieczorem. Trasa zaplanowana z noclegiem na granicy w Świecku. Chcieliśmy wypróbować świeżutką A2 ze Strykowa. Trasa faktycznie miodzio. Brak niestety knajpek jedzonkowych. Kiedy w końcu zobaczyliśmy wielką literkę M i dzieciaki zaczęły zakładać buty zażartowałam, że śmiesznie by było jakby była zamknięta. Moje słowa okazały się prorocze - restauracja była w trakcie budowy :evil: .

Szukając noclegu zależało mi żeby był ze śniadaniem. No i jak najtaniej. Byle na te parę godzin głowę przyłożyć.
Padło na hotel "U Olka" w miejscowości Boczów jakieś kilkanaście km przed Świeckiem. Krótko: nie polecam. O ile śniadanie owszem, smaczne i świeże to pokoje ... :roll: Masakra !!! Łazienka tak z 1963 roku :| . Nie to, ze brudno, ale jakoś tak odpychająco. Widać, że jest to hotel tranzytowy głównie dla kierowców TIR-ów.
Po śniadanku ok. 10.00 wyruszyliśmy w drogę. Autostrada niemiecka - długo, porządnie i nudno ... kawałek Austrii i Włochy. Jakieś kosmiczne opłaty za króciutki kawałek 8O . Pod wieczór jesteśmy na miejscu. Widać austriacko/włoski porządek. Pani próbując bezskutecznie nawiązać z nami kontakt po włosku i niemiecku prowadzi nas do kwatery. Kwatera dokładnie taka jak na stronie. Czyściuteńko ! Mam wrażenie, że jesteśmy tu pierwszymi gośćmi - meble i ściany nieskazitelnie czyste ... Początek ok.

Zdjęcie zrobione w wejściu, po prawej niewidoczne wejście do łazienki ...

Obrazek

Apartament ma 2 dwuosobowe sypialnie i jadalniosalon z jeszcze jedną dwuosobową kanapą. Śmiało może pomieścić 6 osób.

Obrazek

Sypialnia "starych"...

Obrazek

Sypialnia dzieci ...

Obrazek

Widok z balkonu ...

Obrazek

Domek jest naprawdę pięknie położony z bezpośrednim widokiem na Alpy ...

Obrazek

Na parkingu przed domem ...

Obrazek

W domu są 3 apartamenty. Nasz był na piętrze i wchodziło się do niego po tych schodkach ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogólnie kwaterka SUPER !

Następnego dnia rano wyruszamy po to po co przyjechaliśmy :roll: :lol: .

Na parkingu przed stacją Gitschberg ... "Ja mam z tego szczytu zjeżdżać ? Nigdy w życiu NEVER !"

Obrazek

Mężowie czasami się przydają :wink: ("pacz" tony ... jestem na zdjęciu :smo: )

Obrazek

Zaletą tych stoków oprócz ich długości i pięknie przygotowanych tras jest BRAK TŁUMÓW szczególnie jak się trafi na ich niższy sezon :lol: ...

Obrazek

Wjazd na sam szczyt to 2 gondole i 1 krzesełko. Razem tak ze 20 min. Jak przypomnę sobie Turnię w Bukowinie :evil: ...

Obrazek

Za pierwszym razem nie dałam się zawlec na sam szczyt ... Wyprowadziłam towarzystwo po drugiej gondolce :lol: ... Ale już tu pięknie było ...

Obrazek
Obrazek

"Mamo, skończ już z tymi zdjęciami ! Jedziemy !"

Obrazek

No to pojechalim. Powiem tylko, że za pierwszym zakrętem wpadł na mnie jakiś Niemiaszek nieznający chyba zasad poruszania się na stoku (że Ci co wyżej nie mają pierwszeństwa :evil: ) i zaliczyłam tak cudowną glebęęęę ... :lol: Wymieniwszy z Niemiaszkiem uprzejmości (nawet moje dzieci się czerwieniły) :P pojechałam na dół. Dodam tylko, że była to moja pierwsza i ostatnia gleba podczas tego wyjazdu 8) .
Kochani, 20 min. czystej jazdy, wyszutrowaną trasą, przez las, w pełnym słoneczku ... Tak ... To jest to !!! Po to się tu tłukłam przez cały dzień :mrgreen: .

"No mamo, wjeżdżamy na samą górę :twisted: ?"

Obrazek

Jak widać po cieniach jeździliśmy do samego końca czyli ok. 16.00. To jest wg mnie jedyna wada tych stoków - nie są oświetlone, czyli zmrok=koniec jazdy :? .

Obrazek

Ja to się umiem ustawić - zapinanie butów: mąż, obiadek: córa :oczko_usmiech:

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2012 12:35

Potter, ten kolor nieba - cudo, dzięki :P .

A podzielisz się namiarem na tą kwaterkę (bo rozumiem, że Twoim zwyczajem bezpośrednio z gospodarzami rezerwowałaś ?).
Tak mnie tu kilku "górali" tymi górami zaraziło, że może bym sobie we wrześniu, na jakiś tydzień pojechała :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.12.2012 12:44

Chyba znalazłam tą kwaterkę :lol: .
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.12.2012 12:46

A proszę uprzejmie: http://www.appartement-birkenhof.com/ :D My mieszkaliśmy w apartamencie Fichte.
Sama bym tam chętnie latem pojechała. Szlaki wędrówek wyglądają bardzo zachęcająco.
A co do apartamentu dodam, że miał on niewątpliwy plus - podgrzewaną podłogę w łazience :mrgreen: .
Fajnie było tak sobie usiąść ... gołe nóżki postawić na ciepłej podłodze i na dłuższą (M) lub krótszą(K) chwilę zamyślić się :wink: . A wychodząc z prysznica nie trzeba było szukać nogą klapka lub dywanika ... Świetnie też się sprawdzała przy suszeniu butów ... :P
Ceny należy negocjować :twisted: .
W tym roku też wybieramy się w te okolice ... Kwaterka wydaje się podobna ale tańsza ... Wrócę napiszę :lol: .
Ostatnio edytowano 07.12.2012 12:47 przez Potter, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.12.2012 12:47

No marze_na mnie ubiegła :lol: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2012 12:48

Dzięki dziewczyny :P .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2012 13:55

no Potter nie ma co - światowa relacja się robi :)

Meranzen - Meranza taaak? Właśnie chciałem pytać o namiar, może mi udałoby się po niemiecko-włosku dogadać

"Ich bin un buon ragazzo, das ist meine Familie, posso pagare am ende des Urlaubs? " ;) :)

To daj chociaż ten drugi namiar (na ten rok, może ja też się skuszę, łańcuchy trza mieć?) - tylko ja słabo na nartach jeźdżę jeszcze ....

Mąż na klęczkach? Potter Ty to masz klawo, córa robi obiad, Ty możesz sobie boso na kibelku siedzieć :) :smo: :oczko_usmiech: :boss:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.12.2012 15:49

tony montana napisał(a): no Potter nie ma co - światowa relacja się robi :)

Meranzen - Meranza taaak?

Meransen/Maranza
Tam często nazwy są niemieckie i włoskie.
tony montana napisał(a):To daj chociaż ten drugi namiar (na ten rok, może ja też się skuszę, łańcuchy trza mieć?) - tylko ja słabo na nartach jeźdżę jeszcze ....

Ten drugi namiar to Ci prajwatnie prześlę :lol: . Też są tam chyba 3 kwaterki ... na dodatek kobieta nie chciała zaliczki i taka nie do końca dogadana się czuję :wink:
A co do jazdy, to umiejętności nie mają znaczenia. Są wszystkie rodzaje tras od niebieskich po czarne. Z tym, że tych pierwszych najwięcej. I naprawdę masz szansę się podszkolić. Podczas gdy u nas trudno znaleźć trasę dłuższą niż 1,5 km (są oczywiście ale mało) tam taka trasa należy do krótszych. Ostatniego dnia jeżdziliśmy na Plose i trasa jaką sobie wybraliśmy miała 12 km :mrgreen: . Zanim zjedziesz na sam dół to nie dość, że się sporo nauczysz to jeszcze parę knajpek możesz zaliczyć :wink: .
Naprawdę polecam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tony montana napisał(a):Mąż na klęczkach? Potter Ty to masz klawo, córa robi obiad, Ty możesz sobie boso na kibelku siedzieć :) :smo: :oczko_usmiech: :boss:

Jak sobie pościelesz .... :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2012 16:57

No wiem, wiem. Południowi Austriacy mówią po włosku, północni Włosi po niemiecku. A Szwajcarzy po trochu w każdym języku sąsiadów :)

W końcu to Südtirol nie? :)

To rzuć mi na małpę pls ten namiar i tak ferie mamy w innych terminach, to nie musisz się mnie jakby co obawiać ;)

:oops: 8)

Tylko czy te kręte drogi tam nie będą zaśnieżone i oblodzone? :roll: :|
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 07.12.2012 17:21

Naprawdę świetnie się urządziłaś - dosłownie i w przenośni......
Alles is gut - zusammen do kupy :!: :wink:

Potter napisał(a):Miejsce wybrał pan mąż - bywawszy tam wcześniej z kolegami (podobno nawet jeździli)

:lool: :lool: :lool:

Jeżeli mamy to samo na myśli to..... mogli jeździć "mniej-więcej" - mniej na nartach więcej doopą po śniegu...
:oczko_usmiech:
Chętnie powaletuję na tych feriach.....
Hej :!:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.12.2012 08:02

CROberto napisał(a):

Jeżeli mamy to samo na myśli to..... mogli jeździć "mniej-więcej" - mniej na nartach więcej doopą po śniegu...
:oczko_usmiech:
Chętnie powaletuję na tych feriach.....
Hej :!:

Do jazdy czterema literami po śniegu się nie przyznali. W "normalnych" warunkach niestety mój mąż świetnie jeździ na nartach i ciągle mnie poucza :evil: . Jakoś nie mogę mu wytłumaczyć, że ja na nartach jeżdżę dla przyjemności, a nie dla szlifowania techniki :roll: :D ...
A pisząc "podobno nawet jeździli" chodziło mi o to, że patrząc na wyciąg z konta, rachunki z knajp przekroczyły niemalże wartość skipassów :lol: :wink: .
Na waletowanie - zapraszam :lol: . Ja u Ciebie waletuję prawie codziennie :oczko_usmiech: .
tony montana napisał(a):W końcu to Südtirol nie? :)
:oops: 8)
Tylko czy te kręte drogi tam nie będą zaśnieżone i oblodzone? :roll: :|

Akurat tam drogi nie są kręte za specjalnie. Prawie na miejsce masz autostradę. Ostatni kilkukilometrowy odcinek faktycznie jest typowo górski. A co do oblodzenia i zaśnieżenia - to tak jak wszędzie... jak napada latają pługi. W ubiegłym roku tak akurat trafiliśmy, że w dolinach śniegu prawie nie było więc dojazd był po czarnym asfalcie. Natomiast ostatniego dnia spadło tyle śniegu, że hoho :lol: i przez 100-kilometrowy odcinek autostrady w Austrii jechaliśmy 3 godziny :roll: . Zima wszędzie ma swoje prawa ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.12.2012 09:59

Potter, widzę, że mamy takie same buty narciarskie :) Nordica Olympia GTS 6 - klik ;)

Chyba takie same, dobrze wypatrzyłam?

Jestem z nich bardzo zadowolona, chociaż stopy i tak marzną, ale moje stopy tak mają, muszę używać podgrzewaczy, a i one nie zawsze dają radę :?

Czekam na dalsze opisy białego szaleństwa :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.12.2012 10:42

maslinka napisał(a):Potter, widzę, że mamy takie same buty narciarskie :) Nordica Olympia GTS 6 - klik ;)

Chyba takie same, dobrze wypatrzyłam?

Czekam na dalsze opisy białego szaleństwa :)

A mnie skąd to wiedzieć :lol: ? Moje są biało/czarno/czerwone (mówię na nie pingwinki) kupione na wyprzedaży w Kaprun 2 lata temu za jakieś fajne pieniądze. Mąż zaprowadził mnie do sklepu, przyniósł kilka par, pogonił miejscowego doradzacza i rzekł "Przymierz i wybierz :mrgreen: ". No to przymierzyłam i wybrałam :lol: .
A poważnie to jak wrócę do domu to sprawdzę model :papa: .
Korzystając z okazji cyknę fotkę zakupionym 2 lub 3 lata temu butkom narciarskim - nowym, które okazały się za wąskie na moją płetwę (na allegro, a gościu nie zgodził się na zwrot :evil: ). Może ktoś zechce ? Drogo nie wezmę bo i tak na stryszku stoją ... :D Więcej nie napiszę bo mnie ochrzanią, że to nie allegro :wink:

Przy okazji: jestem zaszczycona wizytą kultowej na forum maslinki :papa: . Witam Cię z olbrzymią przyjemnością :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.12.2012 10:49

Potter napisał(a):A mnie skąd to wiedzieć :lol: ? Moje są biało/czarno/czerwone (mówię na nie pingwinki)

Wydaje mi się, że ten sam model, tylko Ty masz z czerwonymi elementami, a ja z fioletowymi.

Potter napisał(a):Przy okazji: jestem zaszczycona wizytą kultowej na forum maslinki :papa: . Witam Cię z olbrzymią przyjemnością :mrgreen:

:lol: Kultowej ;) 8O Bez przesady, w żadnym wypadku nie czuję się kultowo :o

Byłam cały czas, tylko po cichu :)

Pozdrav :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2012 12:37

Potter napisał(a):[

Akurat tam drogi nie są kręte za specjalnie. Prawie na miejsce masz autostradę. Ostatni kilkukilometrowy odcinek faktycznie jest typowo górski. A co do oblodzenia i zaśnieżenia - to tak jak wszędzie... jak napada latają pługi. W ubiegłym roku tak akurat trafiliśmy, że w dolinach śniegu prawie nie było więc dojazd był po czarnym asfalcie. Natomiast ostatniego dnia spadło tyle śniegu, że hoho :lol: i przez 100-kilometrowy odcinek autostrady w Austrii jechaliśmy 3 godziny :roll: . Zima wszędzie ma swoje prawa ...

No to łańcuchów nie miałaś? ;)
Trochę mnie przerażą nakładanie łańcuchów na koła w temp minus 15 stopni, gdzieś na tanksztele w południowej Austrii ;)

No i odległość mnie przeraża. O ile latem to już - mogę jechać nawet na obcas italiańskiego buta to zima jest nieprzewidywalna, mało serce mi nie stanęło w Szklarskiej w tym roku jak pod górkę nie mogłem podjechać (no stroma była i oblodzona - do Wodospadu Szklarki taka na skróty :oops: :oops: i stanąłem w poprzek góry, ani do przodu ani do tyłu, niezła trauma ....)

Potter napisał(a):
Przy okazji: jestem zaszczycona wizytą kultowej na forum maslinki :papa: . Witam Cię z olbrzymią przyjemnością :mrgreen:

Aleś teraz dała Potter! 8O :oczko_usmiech:
Hmm, ale może rzeczywiście Maslinka jest w tym sensie kultowa, wiele osób się na nią powołuje, wspomina relacje, fotki ...
Nawet ja sam ostatnio pisałem, że aktorka grająca rolę córki Clooneyaw Spadkobiercach podobna TROCHĘ do Maslinki...

:oops: :boss: :mrgreen:

maslinka napisał(a)::lol: Kultowej ;) 8O Bez przesady, w żadnym wypadku nie czuję się kultowo :o

Byłam cały czas, tylko po cichu :)

Pozdrav :papa:

Oj, nie kryguj się Aga :))

Skoro Potter mówi, ześ kultowa to COŚ w tym jest :)

W każdym razie fajnie, że się ujawniłaś - wszystkie moje ulubione Koleżanki w jednym wątku :)

:oops: :roll: :smo: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Góry polskie, i nie tylko, zimą, i nie tylko - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone