Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

góry nad Makarską

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariano74
Globtroter
góry nad Makarską

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariano74 » 12.07.2005 19:55

witam
zamierzam ze 2 tygodnie spędzić we wrześniu w Makarskiej i nie wyobrażam sobie żeby nie pochodzić po górkach
w związku z tym mam pytanie do bywalców Cro : jak tam ze szlakami do pieszych wędrówek , czy dużo ich w okolicy , czy dobrze oznakowane , jaki stopień trudności , czy może Ktoś z was zaliczył jakiś szczycik,
ew. gdzie moge znaleźć info na ten temat (może byc po angielsku), mapy itp
dzięki za wszelkie uwagi
pozdrawiam
mariusz wojciechowski
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 12.07.2005 20:04

polecam popatrzenie po archiwum,

mysle ze starsi forumowicze nie beda chciali drugi raz pisac tu wszystkiego na ten temat , watkow o Biokovie bylo kilka chocby ten :
forum/viewtopic.php?t=7001&highlight=biokovo

Pozdrawiam Aneta
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.07.2005 21:40

Góry w tym rejonie są spore jak zapewne wiesz.
Osobiście nie próbowałam wędrówek ale np mój ojciec i dziadek... i owszem. Z ich relacji wynika, że szlaków nie ma, podejścia sa niezwykle trudne z uwagi na to, że bezpośrednio podchodzisz z poziomu morza, dodatkowo podejścia są strome i wiele jest krzaków ( kolczastych) co powoduje , że wędrówka jest nieco nieprzyjemna + upał.
Z tego co pamiętam oni wyruszali z Zivogoste koło 4 nad ranem tak by uniknąć upałuuuu.... grrrr ja wolę jednak polezeć na plazy :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.07.2005 17:21

dosc niebezpieczne podejscie na sv jure,ja wybralem najbardziej ekstremalna metode tzn wjazd klimatyzowanym autkiem 18-tokilometrowa (najwyzej polozona w Cro) droga asfaltowa,platna.............bylem wykonczony ta "wspinaczka".Bajkowe widoki.
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 13.07.2005 19:36

kaszubskiexpress napisał(a):dosc niebezpieczne podejscie na sv jure,ja wybralem najbardziej ekstremalna metode tzn wjazd klimatyzowanym autkiem 18-tokilometrowa (najwyzej polozona w Cro) droga asfaltowa,platna.............bylem wykonczony ta "wspinaczka".Bajkowe widoki.

Ile kosztuje wjazd? Serdeczne dzieki :) I czy jest tam jakiś market ewentualnie sklep na szczycie :D
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 13.07.2005 20:01

Sam wjazd nie jest specjalnym wydtkiem. Na górze niczego z wyjątkiem pięknych widoków się nie spodziewaj. Jest parking raptem na kilka samochodów i jakiś masz przekaźnikowy. Ale warto tam być.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.07.2005 21:00

Spoko , troche wyżej niż połowa drogi jest knajpka z bardzo zimnym Karlovacko!!! Jest też kamienna mapa okolicy i można spotkać stado dzikich koni.Strzała.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 13.07.2005 21:10

kaszubskiexpress napisał(a):ja wybralem najbardziej ekstremalna metode tzn wjazd klimatyzowanym autkiem 18-tokilometrowa (najwyzej polozona w Cro) droga asfaltowa,platna.............bylem wykonczony ta "wspinaczka".Bajkowe widoki.

To widzę, że mogę i siebie zaliczyć do uprawiających sporty ekstremalne :wink: :D
Zdobyłem Sv. Jure dokładne w ten sam sposób
Pzdr
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 13.07.2005 21:14

aneta_jacek napisał(a):polecam popatrzenie po archiwum,

mysle ze starsi forumowicze nie beda chciali drugi raz pisac tu wszystkiego na ten temat , watkow o Biokovie bylo kilka chocby ten :
forum/viewtopic.php?t=7001&highlight=biokovo

Pozdrawiam Aneta

Zgadzam się!Dodam tylko, że będąc na Makarskiej Rivierze należy obowiązkowo zobaczyć Biokovo i wjechać na Sv. Jure.Naprawdę warto!
Pzdr
Skubi
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 14.07.2005 07:47

kaszubskiexpress napisał(a):.... ja wybralem najbardziej ekstremalna metode tzn wjazd klimatyzowanym autkiem 18-tokilometrowa (najwyzej polozona w Cro) droga asfaltowa,platna......Bajkowe widoki.

Zgadzam sie z przedmowcami
Jak sie jest w okolicy Makarskiej trza zaliczyc Sv Jure - Biokovo, dla niewprawionych kierowcow odradzam, trza uwazac na mijankach na drodze, jak jest duzo zwiedzajacych - a pas tylko 1 - i ten sam w gore i dol, wiec chcac nie chcac trza sie gdzies wyminac (i to nie raz) - owszem sa zatoczki ale czasem trzeba sie cofac kilkaset metrow tylem jak z gory cos zjezdza - bo trudno zeby on sie do gory cofal :) hehheheheeeeee - najlepszy to bylby maluch na takie trasy:)

Mam pomysl - powinni przy wjezdzie wypozyczac maluszki - zeby spokojnie dochodzilo do mijanek :) - co wy na to ?

a cha i nie wyruszajcie za pozno bo po ktorejs godzinie juz nie wpuszczaja , zeby wszyscy zdazyli zjechac przed zachodem.

WIDOKI SUPER !

Pozdr.
ML
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.07.2005 19:52

Janqes napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):dosc niebezpieczne podejscie na sv jure,ja wybralem najbardziej ekstremalna metode tzn wjazd klimatyzowanym autkiem 18-tokilometrowa (najwyzej polozona w Cro) droga asfaltowa,platna.............bylem wykonczony ta "wspinaczka".Bajkowe widoki.

Ile kosztuje wjazd? Serdeczne dzieki :) I czy jest tam jakiś market ewentualnie sklep na szczycie :D

coz moge jeszcze dodac, cromaniacy nbapisali juz wszystko.....pozdro
JAR25
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAR25 » 15.07.2005 21:59

Za wjazd na sv. jure płaciłem w czerwcu tego roku po 35 kun od osoby trasa ma długość 23 kilometrów i rzeczywiście potrzebne są solidne podstawy w zakresie prowadzenia pojazdu na tym odcinku drogi.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 15.07.2005 22:40

JAR25 napisał(a):Za wjazd na sv. jure płaciłem w czerwcu tego roku po 35 kun od osoby .....

Poważnie tyle 8O Dwa lata temu to było chyba 30 KN od auta :!:
JAR25
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAR25 » 16.07.2005 13:01

Podjeżdżając pod szlaban zobaczyłem cenę 35 kun i tyle gościowi daję a ten wsadził łeb do samochodu i zawołał drugie 35 za żonę - wyjścia są dwa , albo mnie oszukał, albo taka jest cena. Nie chciał natomiast sprzedać biletu mojej dwuletniej córce i HVALA mu za to.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 17.07.2005 08:14

Ja nie moge ...ale ch...y , podrozalo i to bardzo , we wrzesniu ubieglego roku kasowali tylko za sztuke samochodu i to bylo do przezycia, bo co im zalezy ile osob jedzie ( pomijajac sprawe ze tam oprocz drogi widokowej , paru konikow i kozy to niewiele jest , jeszcze jak pogoda kiepska to jedzie sie w chmurach ) ...ale brac za osobe ? .... Chorwacja widze robi sie jednak mniej przyjazna z roku na rok...
Pozdrawiam Aneta
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone