Nie zawsze w zwierciadle widać odbicie bo wiaterek wieje albo w złym miejscu się znaleźliśmy. Ale same zwierciadełko jest tak ładne, że chyba warto je tu pokazać.
Czarnogóra, Pivskie Jezioro
Lidia K napisał(a):Nie zawsze w zwierciadle widać odbicie bo wiaterek wieje albo w złym miejscu się znaleźliśmy. Ale same zwierciadełko jest tak ładne, że chyba warto je tu pokazać.
Franz napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):Czyżbyś pamiętał moją wyprawę Tatrzańską
Nie będę ukrywał, że liczyłem na Twój aktywny udział.
...
Fatamorgana napisał(a):Mnie chodzi nie o biel wynikającą z przepalenia- jak masz na swoim zdjęciu, ale o biel piany, rozprysków wody, jakie zawsze widzimy w górskich kaskadach i wodospadach.
Chodzi mi o to, aby nie przepalać. Woda stojąca jest bardziej kolorowa, ale skoro już tutaj mamy skupić się na strugach, kaskadach i innych ciekach, to warto wspomnieć o pułapce w pomiarze światła, kótra bardzo często ma miejsce w takich przypadkach i powoduje właśnie przepalanie wody. Efekt jest właśnie taki- zamiast czystej "bieli" mamy białą plamę bez szczegółów.
Podeprę się prawidłowo naświetlonym zdjęciem wodospadu (inna sprawa, że aby to tak wyszło, musiałem mieć prawie zero głębokiego cienia- zdjęcie wykonałem o poranku, gdy nie groził mi silny kontrast, ale też i wszystko wygląda naturalnie). Woda naświetlona prawidłowo bardziej przypomina lecący lód.
AndrzejJ. napisał(a):Twój wodospad jest bez sensu .Chcesz miec lód to poczekaj aż zamarznie miszczu.
Fatamorgana napisał(a):Skoro jest bez sensu, to dlaczego wszyscy, którzy go notorycznie fotografują, robią to tak jak ja a ja tak jak oni?
Czujesz się na siłach to wyjaśnić czy przerasta to Twój intelekt?
Franz napisał(a):Crayfish...
Liczę też na jakąś relację z wyjazdu.
Fatamorgana napisał(a):Widzę, że kolega Crayfish skorzystał z podpowiedzi i zaliczył Lichtensteinklamm.