napisał(a) Gajus.ems » 20.06.2013 13:31
W Breli polecam wędrówkę do chyba najpiękniejszej zatoki dalmatyńskiej VRUJA. ( wpisz w google, są zdjęcia). Z tego co pamiętam idzie się ok 2 godzin. Szlak rozpoczyna się (oznaczenie czerwonymi kółkami) przy pierwszym zjeździe do BRELI od strony SPLITU. Początkowo szutrem między zabudowaniami, później już ścieżką do samej zatoki. Nie zabłądzisz bo nie ma innych ścieżek. Trzeba uważać gdyż ścieżka nad zatoką jest wąska, a obok przepaść. Ale bez przesady, zachowując minimum ostrożności da się spokojnie przejść. Można zejść nad samą wodę. Ścieżka prowadzi potem do góry do samej Jardanki, przy parkingu gdzie jest punkt widokowy. Do Breli wróciłem poboczem Jardanki, co nie jest jednak komfortowe (bezpieczeństwo, trzeba uważać na pojazdy)
Co do gór...jeśli wchodzić to tylko na przełęcze, gdzie szlaki są w miarę oznaczone i bezpieczne. Nie polecam natomiast wejść na szczyty. W tym roku w maju próbowałem pochodzić po BIOKOVO w okolicach pobliskiego Drvenika, Zaostrogu, Podacy i Gradaca. Pochodziłem i wyleczyłem się z wejść na szczyty. Przede wszystkim naprawdę trzeba mieć profesjonalne obuwie ( zwykłe trekingi, chociaż renomowanej firmy, wytrzymały dwa podejścia), powinno się mieć również odpowiednią odzież np spodnie za kolana. Łatwo się zranić o ostre kamienie, co mi też się przytrafiło. Nie miałem podstawowych środków opatrunkowych co również jest błędem. Zaznaczam mówię tu o wejściach na wierzchołki szczytów. Kolejna sprawa to fatalne oznaczenie szlaków. Od lat kilkunastu wiele się w CRO zmieniło na lepsze w tym zakresie, pojawiły się tabliczki (nawet wysoko w górach) z nazwami szczytów, kierunkami i potencjalnymi czasami dojścia.
Jednak informacje tam zawarte są bardzo nieprecyzyjne, wręcz mylące, już w górach czasami trudno odnaleźć wytyczony szlak, wielokrotnie musiałem się wracać szukać czerwonych kółek. Wyżej często trzeba się wspinać ( bez sprzętu) i jedyne oznaczenia to kamienie nałożone jedne na drugie.
W pobliżu Breli są szlaki w góry z opisanymi na tym forum wejściami np na Sv Ilja. Wpisz w wyszukiwarkę "BIOKOVO" i znajdziesz co cię interesuje.
Góry w CRO ( jak zresztą wszędzie) są wspaniałe widokowo, roślinność w maju bujna i piękna. Zastanawiam się jednak czy warto w upalne dni lipca i sierpnia wspinać się dodatkowo narażając się na niebezpieczeństwo. Znowu podkreślam chodzi mi o wyższe partie gór.
GAJUS