Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GORAN KARAN Koncert w Zabrzu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 06.04.2013 16:07

dasuch napisał(a):
ZenDan napisał(a):...tym się własnie różnimy my Polacy od Horwatów, że nie szanujemy tego co polskie...

Przede wszystkim polskiej pisowni :wink: :D

Witam ponownie :wink: spodziewałem się takiej reakcji, i już wyjaśniam niektórzy uznają to za pokrętne, otóż świadomie piszę "Horwat" ponieważ uważam to za całkowicie poprawną formę m.in. dlatego że w języku horwackim tak własnie jest, dlaczego w naszym polskim dostawiono "C" nie mam pojęcia tak głęboko tego nie drążyłem,językoznawcą też nie jestem ale wiem, że zarówno język horwacki jak i polski wywodzą się z tego samego pnia tzn. z języka starosłowiańskiego. Mają nasze języki bardzo wiele wspólnych "genów" zresztą jak i my Polacy i Horwaci, naukowo jest stwierdzone, że nasze narody są najbardziej spokrewnione genetycznie z pośród wszystkich Słowian podobno mamy 65% identycznych genów, być może też w tym tkwi przyczyna naszej sympatii do siebie. Zatem nie chcąc poprawiać oryginału piszę właśnie tak :oczko_usmiech: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.04.2013 16:10

Z Twojego wywodu wynika, że jeździmy nie do Chorwacji lecz do Horwacji :?: 8O
Nigdzie w oficjalnej i oryginalniej pisowni nie spotkałem takiej nazwy kraju :idea:

http://pl.wiktionary.org/wiki/Chorwat

Goran Karan u Hrvatsku je Hrvat, w Polsce jest Chorwatem. :lol:
Goran rok temu na spotkaniu z cromaniakami w przerwie koncertu mówił w języku chorwackim :lol:
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 06.04.2013 16:23

Janusz Bajcer napisał(a):
ZenDan napisał(a):ja byłem w ubiegłym roku na takim ich wspólnym koncercie w DMiT w Zabrzu

Ja też byłem i grupa cromaniaków z crop.pl - pewnie musiałeś nas zauważyć, bo grupa była liczna, głośna i "uzbrojona" w chorwackie i cromaniackie akcesoria. :lol:

Ależ oczywiście Januszu, że Was widziałem byliście świetni też się wtedy zastanawiałem coż to za "ekipa" w pierwszej chwili pomyślałem czyżby Goran ma takich fanów w Horwacji, że jeżdżą za nim po całym świecie :oczko_usmiech: byliście super, a tak przy okazji to dzięki za zaproszenie do CCR tylko prosiłbym o wyjaśnienie tego skrótu :roll: jestem tu bardzo krótko :|
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.04.2013 16:28

ZenDan napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
ZenDan napisał(a):ja byłem w ubiegłym roku na takim ich wspólnym koncercie w DMiT w Zabrzu

Ja też byłem i grupa cromaniaków z crop.pl - pewnie musiałeś nas zauważyć, bo grupa była liczna, głośna i "uzbrojona" w chorwackie i cromaniackie akcesoria. :lol:

Ależ oczywiście Januszu, że Was widziałem byliście świetni też się wtedy zastanawiałem coż to za "ekipa" w pierwszej chwili pomyślałem czyżby Goran ma takich fanów w Horwacji, że jeżdżą za nim po całym świecie :oczko_usmiech: byliście super, a tak przy okazji to dzięki za zaproszenie do CCR tylko prosiłbym o wyjaśnienie tego skrótu :roll: jestem tu bardzo krótko :|

Cromaniacy są fanami Chorwacji :D
O CRR pisałem Ci w mailu i na PW - podawałem linki do tematów na forum.
Ale wyjaśniam: CRR to Cropelkowe Rodzinne Radyjko - tematów szukaj w dziale "Społeczność Crop.pl." :D
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 06.04.2013 16:33

cronaturki napisał(a):Wiele wskazuje na to, że JUŻ ZA 3 TYGODNIE spora grupa CROmaniaków, tak jak rok temu, będzie dość spora.

ZenDan - wybierasz (wybieracie) sie na koncert Gorana?

Miłego weekendu :)

Dziękuję! wzajemnie, przykro mi tym razem nie w tym czasie będziemy z żoną w Karpaczu, a tak przy okazji to "Dan" to moja żona :oczko_usmiech:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 06.04.2013 16:34

ZenDan napisał(a):Zatem nie chcąc poprawiać oryginału piszę właśnie tak :oczko_usmiech: :papa:

Chorwacja i Chile
Dzień dobry.
Mam dwa pytania związane z pisownią nazw niektórych państw w języku polskim.
Pytanie pierwsze: dlaczego nazwę Chorwacja piszemy przez ch, skoro w języku chorwackim brzmi ona Hrvatska, a więc przez samo h? I polski, i chorwacki to języki słowiańskie, skąd więc ta różnica?
Pytanie drugie: dlaczego nazwę Chile piszemy przez ch, skoro wymawiamy ją jako [Czile]?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ad 1. Nazwa Chorwacja pochodzi od prasłowiańskiego rdzenia, nic więc dziwnego, że wyrazy Charwat//Karwat znane były u nas już w średniowieczu. Przez kilka późniejszych stuleci stosowano niemal wyłącznie zapis Kroacja (Kroaci, kroacki). W 5. tomie „Encyklopedii powszechnej” Orgelbranda z 1864 r. znajdują się interesujące zapisy: najpierw, co prawda, od hasła Chorwacyja, Chorwaci odsyła się do Kroacyja, Kroaci, lecz pod hasłem Kroaci czytamy: „właściwie Chorwaci”. Forma Chorwacja stała się powszechniejsza w w. XIX, a ustaliła się najprawdopodobniej pod wpływem rosyjskim (z tego samego powodu piszemy chuligan, mimo angielskiego hooligan). Pewien wpływ wywarły też inne języki, np. zapis z Ch- pojawiał się dawniej w tekstach niemieckich. Zdecydowaną przewagę forma Chorwacja zyskała po I wojnie światowej, choć wahania typu chorwacki//kroacki spotykano jeszcze w połowie minionego stulecia.
Ad 2. Rzeczywiście, nazwy państw są na ogół polszczone. W tym wypadku jednak - zgodnie ze zwyczajem językowym - stosujemy zapis oryginalny.
— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

żródło: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1175
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.04.2013 16:40

Na Kubie mieszkają Cubańczycy :) A w Indiach Indianie :oczko_usmiech:
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 06.04.2013 18:53

Jak widać potwierdza się stara prawda, że gdzie się spotka dwóch Polaków tam mamy trzy zdania tym optymistycznym akcentem zamknijmy tą akademicką dyskusję :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.04.2013 19:15

ZenDan napisał(a):Jak widać potwierdza się stara prawda, że gdzie się spotka dwóch Polaków tam mamy trzy zdania tym optymistycznym akcentem zamknijmy tą akademicką dyskusję :D

...i ustalmy, że błędnie używasz nazwy "Horwaci" i "Horwacja". 8)
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 14.04.2013 20:23

Z maila:
"Dragi prjatelji

Nadam se da nam dolazite na koncert u Zabrze 27.04....

Dobro nam došli!!!

Ornela Kipčić-Bauer

Management Gorana Karana"

I co Wy na to, akademicy? :wink:
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 15.04.2013 06:24

Na takie zaproszenie ,trudno nie zareagować, :wink:
Wrocław będzie na Koncercie. :D
bblu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bblu » 15.04.2013 20:10

Może Goran z chęcią by się ponownie spotkał z grupą Cromaniaków :?:
Myślę, że zgotujemy Goranowi nie gorszy aplauz niż w ubiegłym roku. :D :D
Cromaniak66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromaniak66 » 15.04.2013 20:43

Szczerze mówiąc liczymy z żoną na to ;-)
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 15.04.2013 21:30

bblu napisał(a):Może Goran z chęcią by się ponownie spotkał z grupą Cromaniaków :?:
Myślę, że zgotujemy Goranowi nie gorszy aplauz niż w ubiegłym roku. :D :D

Bożenko, zaglądnij do skrzynki :D
justyna5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna5 » 17.04.2013 21:40

Jeszcze tylko 10 dni do koncertu Gorana ........... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka