Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GORAN KARAN Koncert w Zabrzu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 23.03.2013 14:50

tajemniczy napisał(a):Przed bądź po koncercie zapraszam do mnie na kawę.
"Zarządzam" takim małym lokalikiem w Zabrzu, http://www.slaskierancho.pl, jak ktoś ma ochotę to zapraszam.

Rok temu byłem na koncercie, ale coś mnie korci, żeby jeszcze raz pojechać. :D
Jak będę jechał to na pewno Dawid Cię odwiedzę.
Ciekawe, czy Goran ubierze Twoją (naszą forumową) koszulkę.
Pozdrawiam.
bblu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bblu » 24.03.2013 12:36

tajemniczy napisał(a):Przed bądź po koncercie zapraszam do mnie na kawę.
"Zarządzam" takim małym lokalikiem w Zabrzu, http://www.slaskierancho.pl, jak ktoś ma ochotę to zapraszam.

Skromny jesteś tajemniczy .... "mały lokalik" :oczko_usmiech:

A czy Ty będziesz na koncercie :?:
bblu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bblu » 24.03.2013 12:57

Jacek 206 napisał(a):Rok temu byłem na koncercie, ale coś mnie korci, żeby jeszcze raz pojechać. :D
Jak będę jechał to na pewno Dawid Cię odwiedzę.
Ciekawe, czy Goran ubierze Twoją (naszą forumową) koszulkę.
Pozdrawiam.

Jacku - jedna słuszna decyzja... i spotkanie z Cromaniakami na koncercie i u tajemniczego po. :D :D
justyna5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna5 » 24.03.2013 21:29

Mam pytanie do Wydawnictwa Eska czy oprócz Gorana ktoś jeszcze wystąpi w DMiT ,bo na zaproszeniu napisano o niespodziance ?Nie wiem czy mnie myli moje przeczucie albo intuicja ,ale tak typuję na Mariusza Kalagę ,bo w ostatnim czasie w lokalnych stacjach radiowych jest nadawana piosenka z najnowszej płyty Gorana śpiewana przez Gorana i Tomislava Bralića "Prijatelju"w polskiej wersji w wykonaniu właśnie Mariusza Kalagi .
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 25.03.2013 08:32

Pisałem juz tym pare tygodni temu, ale przypomnę gdyż w tej kwestii nic sie nie zmieniło... i piosenka, o ktorej napisze nadal jest emitowana.
Natrafiłem niedawno na fale radia Fest. Usłyszałem na tychże falach po raz kolejny utwór jakiejś hanyskiej grupy do melodii "Splitskiej serenady" Gordana Karana. Słowa tego utwóru były krótko mówiąc na poziomie piosenek pani Teresy W. (coś tam o jakiejś braterskiej przyjaźni i tego typu podobne smutki).

Może to dziwne porównanie ale poczułem sie tak jak by melodia hymnu jakiegos kraju była wykorzystywana przez jakąś discopolową, chodnikową kapelę do nagrania czegoś co optymiści nazwali by piosenką o całuskach dupereleczkach i ciasteczkach...

Zastanawia mnie jednak kwestia wykorzystywania muzyki z piosenki Gorana przez inny zespół do skomponowania piosenki bardzo niskich lotów. Czy to jest dopuszczalne? Czy to nie jest zwyczajne złodziejstwo - politycznie określane słowem "plagiat" ?
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 02.04.2013 20:42

bblu napisał(a):

Jacku - jedna słuszna decyzja... i spotkanie z Cromaniakami na koncercie i u tajemniczego po. :D :D

Bożenko, jasne jak słońce, (chociaż się gdzieś schowało):D
Mam pytanko, dużo Cromaiaków się zaawizowało na koncert?
bblu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bblu » 04.04.2013 20:44

Jacek 206 napisał(a):Mam pytanko, dużo Cromaiaków się zaawizowało na koncert?

Z tego co mi wiadomo, to będzie nas trochę, ale myślę, że przed i w trakcie koncertu będzie Cromaniaków widać :wink:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.04.2013 21:04

Zapowiada się całkiem liczne wsparcie ze strony Cromaniaków :) Myślę, że głównym znakiem rozpoznawczym będą koszulki :)

...jeszcze 23 dni...
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 05.04.2013 20:51

cronaturki napisał(a):Pisałem juz tym pare tygodni temu, ale przypomnę gdyż w tej kwestii nic sie nie zmieniło... i piosenka, o ktorej napisze nadal jest emitowana.
Natrafiłem niedawno na fale radia Fest. Usłyszałem na tychże falach po raz kolejny utwór jakiejś hanyskiej grupy do melodii "Splitskiej serenady" Gordana Karana. Słowa tego utwóru były krótko mówiąc na poziomie piosenek pani Teresy W. (coś tam o jakiejś braterskiej przyjaźni i tego typu podobne smutki).

Może to dziwne porównanie ale poczułem sie tak jak by melodia hymnu jakiegos kraju była wykorzystywana przez jakąś discopolową, chodnikową kapelę do nagrania czegoś co optymiści nazwali by piosenką o całuskach dupereleczkach i ciasteczkach...

Zastanawia mnie jednak kwestia wykorzystywania muzyki z piosenki Gorana przez inny zespół do skomponowania piosenki bardzo niskich lotów. Czy to jest dopuszczalne? Czy to nie jest zwyczajne złodziejstwo - politycznie określane słowem "plagiat" ?

Myślę że wiem o czym piszesz, spróbuję rozwiać twoje wątpliwości otóż ta "hanyska" grupa to solista nazywa się Jacek Silski moim zdaniem całkiem niezły, ale to kwestia subiektywna, a piosenka którą śpiewa do melodii "Splitskiej serenady" ma tytuł "Śląsku mój" powiem więcej teksty piosenek tego solisty są raczej na przyzwoitym poziomie, żeby się o tym przekonać można kilku piosenek posłuchać na YT wpisując jego nazwisko. Natomiast jeśli chodzi o wykorzystywanie muzyki to jest tak obaj artyści razem współpracują nagrali nawet wspólny teledysk nie znam tytułu ale też jest na YT co więcej również wspólnie koncertują i własnie ja byłem w ubiegłym roku na takim ich wspólnym koncercie w DMiT w Zabrzu tam też wtedy usłyszałem że między nimi jest zgoda co do tego iż mogą wykorzystywać swoją muzykę nawzajem.
Wystąpiła tam również Teresa W. która nb też nagrała wspólny kawałek z Goranem moim skromnym zdaniem mniej udany.
Chciałbym się jeszcze odnieść do Twojego określenia muzyka niskich lotów, diskopolo, piosenki chodnikowe otóż m.in. tym się własnie różnimy my Polacy od Horwatów, że nie szanujemy tego co polskie (tu nie mam oczywiście na myśli ww. piosenki G.K.) kontestujemy, że wiocha itepeitde wyśmiewamy, Muzyka horwacka natomiast jest dla horwatów tym co określa ich tożsamość oni się jej nie wstydzą tam nikt jej nie wyśmiewa jest grana na okrągło w radio w restauracjach i wielu innych miejscach, a można by ją określić stosując polskie podejście jako swoiste "horwatpolo" w moim odczuciu muzyka jest głównie po to żeby się dobrze bawić :D :wink: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2013 21:27

ZenDan napisał(a): w moim odczuciu muzyka jest głównie po to żeby się dobrze bawić :D :wink: :papa:

W takim razie zapraszam do CRR :lol:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 05.04.2013 21:27

ZenDan
piosenka o której wspomniałem nie była w wykonaniu Jacka Silskiego.

Tak jak i Ty, także byłem na koncercie Gorana w Zabrzu i nic nie mam do piosenek wykonywanych przez Jacka Silskiego. Myślę, że to głownie dzięki Silskiemu Goran Karan zawitał w Zabrzu - i jak pewnie wiesz - zawita znowu już wkrótce. Głos Jacka Silskiego jest nieporównywalny z tym "czymś" co miałem wątpliwą przyjemność słyszeć w we wspomnianym radio :)
O gustach się podobno nie dyskutuje dlatego mojego zdania o "dała bym ci dała" i innych tego typu szlagierach raczej nie będę ujawniał :) Nie czas, nie miejsce :)
Postaram się jednak jakoś w necie namierzyć piosenkę, o której wspomniałem we wcześniejszym poście byś miał porównanie artyzmu Jacka Silskiego z tym "usilnym" dobieraniem słów do wcześniej zapodanej melodii (a raczej z tym co z tego wyszło).

Pozdrawiam i być może do zobaczenia na kolejnym koncercie Gorana w Zabrzu :)

PS
"twór" o którym pisałem we wcześniejszym poście to NIE była Śląska Serenada.
http://antek19lat.wrzuta.pl/audio/47WXv ... erenada_10
ZenDan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZenDan » 06.04.2013 11:11

Witam! już sobota :D
cronaturki - w takim razie wynikło drobne nieporozumienie, ja dość często słucham na zmianę to radia Fest czy Piekary ale nie udało mi się usłyszeć niczego innego wzorowanego na "Splitskiej serenadzie" oprócz wspomnianej "Śląskiej serenady" być może jeszcze usłyszę, a jestem wyczulony na horwackie kawałki, poprostu dla mnie są zajefajne mam ich sporo we własnych zbiorach, chałturzę też dla własnej uciechy trochę na gitarze :wink: Jak już mówimy o polskich wersjach to jeżeli utwór ma bodajże 20 czy 25 lat to nie ma ograniczeń prawnych aby go wykorzystywać, można usłyszeć w w/w stacjach np. Grzegorza Poloczka z kabaretu RAK w piosence pt."Tamte wino" wzorowanej na utworze Oliviera Dragojevicia pt."Malinkonija" jest też grana pioseneczka pt. "Nimfa z Czarnego Stawu"przez góralską kapelę "Gołecki" w wersji horwackiej jest to "Kad preko mora" Drazena Zecicia, i powiem że całkiem fajne są te polskie wersję no ale to już kwestia gustu :wink: :papa:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 06.04.2013 12:18

ZenDan napisał(a):...tym się własnie różnimy my Polacy od Horwatów, że nie szanujemy tego co polskie...

Przede wszystkim polskiej pisowni :wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.04.2013 15:25

ZenDan napisał(a):ja byłem w ubiegłym roku na takim ich wspólnym koncercie w DMiT w Zabrzu

Ja też byłem i grupa cromaniaków z crop.pl - pewnie musiałeś nas zauważyć, bo grupa była liczna, głośna i "uzbrojona" w chorwackie i cromaniackie akcesoria. :lol:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 06.04.2013 15:53

Wiele wskazuje na to, że JUŻ ZA 3 TYGODNIE spora grupa CROmaniaków, tak jak rok temu, będzie dość spora.

ZenDan - wybierasz (wybieracie) sie na koncert Gorana?

Miłego weekendu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka