Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.09.2015 21:56

W kilku kolejnych postach przedstawie te miejsca i obiekty,które zrobiły na mnie największe wrażenie.
Nie będzie już chronologicznie,bo trochę zapomniałem już jak to było,ale przecież w tym momencie nie to jest najważniejsze.

Na początek dwa zdjęcia z metra.Jak widać jedno z nich jest zrobione na stacji Penn Station przy 34 ulicy.
Nijak nie mogę sobie przypomnieć w jakim momencie zdjęć,które później wkleje powinny się pojawić więc daje je na początku.Wklejam je dlatego gdyż metro to było moim pierwszym metrem którym jechałem :)

Obrazek

Obrazek

Teraz będzie w miare po kolei bo pamiętam że już wcześniej planowaliśmy że odwiedzimy Dakota House przed którym został zamordowany John Lennon i że pochodzimy po Central Parku a potem się zobaczy.

No to jedziemy.Dakota House.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy tym wejściu został zastrzelony John Lennon

Obrazek

Niedaleko Dakota House czy też The Dakota jak podaje Wikipedia w Central Parku znajduje się miejsce poświęcone pamięci członka The Beatles.

Obrazek

W centrum Strawberry Fields znajduje się mozaika z tytułem najbardziej znanego utworu Lennona.

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 03.09.2015 22:55

No to jesteśmy w Central Parku.Świetne miejsce,zawsze kojarzy mi się z filmami z Kevinem :)
W wielu jego miejscach ciężko uwierzyć że jest się w tak wielkim mieście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Central Parku wychodzimy naprzeciw 7 Alei

Obrazek

Po drodze mijamy Carnegie Hall,jedną z najsłynniejszych sal koncertowych

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 06.09.2015 22:03

Dobrze że na początku napisałem że może nie być chronologicznie bo już mi coś nie pasuje.Pamięć zawodna więc stało się.Ale raczej nic to nie zmieni w mojej relacji.
Kolejna porcja zdjęć to okolice Columbus Circle,czyli ronda przez które przebiega Broadway i które znajduje się na jednym z krańców Central Parku.Przy rondzie tym znajduje się kilka ciekawych bydynków.

Takie cudo przed Trump International Hotel & Tower

Obrazek

Na pierwszym planie Museum of Arts and Design a po prawej na drugim planie Hearst Tower,pierwszy wieżowiec zbudowany po 11 września 2001 roku i jeden z najbardziej ekologicznych budynków na świecie

Obrazek

To zdjęcie troszkę przesunięte wg poprzedniego ale to jedyne na którym widać pomnik Kolumba czyli patrona ronda

Obrazek

Timer Warner Towers

Obrazek

USS Maine National Monument dedykowany 261 członkom załogi USS Maine którzy zatonęli na tym krążowniku pancernym

Obrazek

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 08.09.2015 21:35

Idziemy dalej.Mamy jeszcze dwie rzeczy do "zaliczenia".Zanim do tego dojdziemy pare fotek z "drogi".
Na początek okolice Rockefeller Center

W zime stoliczki znikają i pojawia się ślizgawka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podwieźć panów? :)

Obrazek

Bo Ci panowie na pewno nie zapłacą :)

Obrazek

Siedziba mamony

Obrazek

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 09.09.2015 22:13

Nie komentujcie wszyscy naraz bo nie nadążam czytać :D

Dobra teraz na poważnie bo i zdjęcia do zadumy.11.09 czyli kolejna rocznica ataków terrorystycznych już za 2 dni więc jestem na czasie.Dodam trzy serie zdjęć-jedna to ta z ostatniego wyjazdu czyli z 2009 roku a druga i trzecia z 2003.

2009

Obrazek

Po lewej na pierwszym planie One World Trade Center a po prawej Three World Trade Center podczas budowy-jak widać Trójka szybciej wystrzeliła ale to Jedynka została szybciej ukończona.Jedynka już oddana do użytku 3 listopada 2014 a Trójka ma zostać oddana do użytku w 2018 roku

Obrazek

Inna perspektywa

Obrazek

One World Trade Center ledwo co rozpoczęta odbudowa-za nim odbudowany w 2006 roku budynek 7 WTC

Obrazek

Teraz listopad 2003

Budynek Deutsche Bank-tu jeszcze podczas próby naprawy lub już podczas rozbiórki

Obrazek

W miejscu tego krzyża który jest zrobiony z pozostałych po WTC konstrukcji jest teraz jeden z 9/11 Memorial

Obrazek

Zdjęcie zrobione z miejsca gdzie w pobliżu powstaje 3 WTC

Obrazek

Ten budynek w głębi to właśnie powstający 7 WTC

Obrazek

Nasza (niecała) ekipa przed WTC Site

Obrazek

Kolejne dwa zdjęcia zrobione prawie z tego samego miejsca a dzieli je 8 miesięcy i widać postęp prac

Obrazek

To zdjęcie jest młodsze o 8 miesięcy i zrobione aparatem z kliszą i zeskanowane więc jakość gorsza ale nie o to tu chodzi

Obrazek

No i ostatnie zdjęcie na dziś.Pamiętam że nie mogliśmy trafić na Ground Zero.Przez dużą część chodziliśmy pod dachem z drewna który pewnie chronił przed pewnie wciąż spadającymi resztkami no i pewnie przed trwającymi już pracami naprawczymi lub rozbiórkowymi.W pewnym momencie doszliśmy do miejsca gdzie na tych drewnianych ścianach wisiały zdjęcia,rzeczy osobiste ludzi poszukiwanych,zaginionych i zabitych podczas ataku na WTC.Do dziś pamiętam że z kumplem dosyć długo nie rozmawialiśmy.Słowa grzęzły w gardłach.Kolosalne przeżycie.

Obrazek
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 10.09.2015 07:45

No przecież tylko czytam i nie komentuję :lol:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 10.09.2015 09:18

Paulka napisał(a):No przecież tylko czytam i nie komentuję :lol:

Przypominam że to jest FORUM :D
Tu się komentuje :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.09.2015 10:19

ziutt napisał(a):Tu się komentuje :D

Pewnie wszyscy na to RPA czekają. :)
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 10.09.2015 10:58

ziutt napisał(a):
Przypominam że to jest FORUM :D
Tu się komentuje :D

Kolejka komentujących była za długa, więc sobie odpuściłam. ;)
Ale nie da się ukryć, że ustawiłam się w tej do RPA. :lol:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 10.09.2015 12:28

Wszyscy RPA i RPA.Pamiętajcie że to też był wyjazd na koncert a nie na wczasy :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.09.2015 22:14

Ładnie rocznicę żeś wycyrklował. ;)

Tym bardziej ciekawe zdjęcia wobec tego.. :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 11.09.2015 09:59

Szczerze mówiąc dużo w tym przypadku ale fajnie wyszło.Można oddać cześć poległym.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 15.09.2015 19:57

Następnym przystankiem był jakiś pub w pobliżu Ground Zero.Pamiętam że rozmawialiśmy o atakach na WTC i to pewnie przez to nie mam ani jednego zdjęcia przy piwku.

Jak wyszliśmy było już ciemno a jeszcze dwie rzeczy do obejrzenia.
Pierwsza to Brooklyn Bridge.

Oto on na pierwszym planie,na drugim Manhattan Bridge

Obrazek

Tu już ostrzej :)

Obrazek

Obrazek

Podjechaliśmy taxi w okolice Times Square-taxi dużo tańsze niż w Polsce :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety po 3 zdjęciu z Times Square baterie w aparacie ostatecznie wysiadły.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 18.09.2015 21:42

No to w zasadzie na tym by się zakończyła relacja z wyjazdu/wylotu do Jułeseja w 2009.
Obiecałem już że zamieszcze relację z wylotu/wyjazdu do RPA tym razem z zespołem Decapitated więc lada chwila się pojawi.
Dziękuję wszystkim za uwagę :)
:papa:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 18.09.2015 21:50

Gdyby ktoś nie trafił to tu jest link do relacji z RPA :)
tam-mnie-jeszcze-nie-bylo-pierwszy-raz-na-drugiej-polkuli-t49392.html#p1647558
Poprzednia strona

Powrót do Ameryka Północna