Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 16.03.2015 23:30

piotrf napisał(a):Z saksofonu piwa jeszcze nie piłem :lol:

. . . ale to zapewne dlatego , że nie byłem u BB Kinga :roll:

:wink:

Fajnie , że znowu nadajesz

Pozdrawiam
Piotr

Witam ponownie Panie Piotrze :)
Pozdrawiam
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 17.03.2015 00:31

Dopiero teraz skojarzyłam, że w stolycy, w sąsiedztwie Złotych Tarasów, też mamy knajpę z gitarą. Wnętrze nie przypomina Twoich klimatów, ale szyld jest :wink:

DSC00008 (Kopiowanie).JPG
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 17.03.2015 12:28

Tak,wiem.Zespół Łzy obchodził tam 15-lecie więc zdążyłem już tam popracować :)
Pozdrawiam
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 17.03.2015 16:11

Na potwierdzenie powyższego oraz dla tych co jeszcze tam nie byli mała dokumentacja :)

Tak wyglądała scena

Obrazek

A tutaj już część zespołu z zaproszonymi gośćmi czyli Markiem Sierockim,Markiem Piekarczykiem,Anją Orthodox i Piotrem Cugowskim.Na zdjęciu brakuje Titusa z Acid Drinkers i Kabaretu Młodych Panów

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 18.03.2015 18:21

Po wypiciu piwka w BB King Pub kierujemy sie w strone kilku znanych budynków bo jeden z kolegów był pierwszy raz.

Mapka trasy

Obrazek

Legenda do mapki:
1.BB King Pub
2.New Yorker Hotel
3.Madison Square Garden
4.US Post Office

Przed wejściem do pubu stoi takie oto cudo :)

Obrazek

Okolice 8 Alei i 40 Zachodniej

Obrazek

New Yorker Hotel

Obrazek

Takie rozwiązanie miejsc parkingowych

Obrazek

A takie rozwiązanie przeciwdeszczowe :)

Obrazek

Widok na Empire State Building ze skrzyżowania 8 Alei i 34 Zachodniej

Obrazek

Widok na Empire State Building ze skrzyżowania 8 Alei i 33 Zachodniej-po prawej widać już kawałek Madison Square Garden

Obrazek

A tu już w pełnej krasie

Obrazek

Obrazek

Naprzeciwko hali MSG stoi to gmaszysko czyli US Post Office

Obrazek
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 18.03.2015 23:22

Gdzieś Ty był jak Cię nie było? Nie dalej jak dwa tygodnie temu myślałem co się z Tobą dzieje. Witamy znów na pokładzie :papa:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 19.03.2015 00:08

dudek_t napisał(a):Gdzieś Ty był jak Cię nie było? Nie dalej jak dwa tygodnie temu myślałem co się z Tobą dzieje. Witamy znów na pokładzie :papa:

Dziękuje za troske :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.03.2015 09:03

ziutt napisał(a):Takie rozwiązanie miejsc parkingowych
Obrazek

Cześć ziutt. :)

Ciekawe co się dzieje kiedy ten z góry chce jechać a pod nim stoi inne auto. :wink:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 19.03.2015 12:07

Vjetar napisał(a):
ziutt napisał(a):Takie rozwiązanie miejsc parkingowych
Obrazek

Cześć ziutt. :)

Ciekawe co się dzieje kiedy ten z góry chce jechać a pod nim stoi inne auto. :wink:

Też sie nad tym zastanawialiśmy ale to jest jakoś sprytnie rozwiązane,nie pamiętam już jak.Jak widać na zdjęciu nie ma takiej sytuacji więc może to działa :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 30.03.2015 22:34

Podczas każdego pobytu w NY (byliśmy 3 razy) odwiedzamy,a jakże pewien pub.Niezwykły pub.Najstarszy irlandzki pub w NY.Otwarty w 1854 roku.Posiada niezwykły klimat,na ścianach wiszą za szkłem oryginalne wydania gazet z ważnych dni np z dnia wypłynięcia Titanica w rejs oraz zdjęcia z ważnych wydarzeń.
Podają piwo warzone tuż obok a na zagryche wypiekane również tam krakersy z piekielnie ostrą musztardą którą również tam robią.Tylko żółty ser i cebula kupne :)

Oto parę zdjęć z ostatniego posiedzenia w McSorleys Old Ale House

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna porcja zdjęć po powrocie z wylotu.Lecimy Lufthansą więc rozumiecie,może być różnie :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 09.04.2015 13:09

Witam,wróciłem cały i zdrowy.Najwidoczniej piloci Lufthansy mieli aktualne badania psychologiczne :D
4 loty tymi liniami i podczas każdego spokój i miła obsługa.Niby nic dziwnego ale podczas lotu do stanów i powrotu miałem inne doświadczenia.
Na dniach dokończę relacje z NY a potem zaczynam relacje z mojej ostatniej podróży służbowej,tym razem do..... RPA :D
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.04.2015 08:23

Ciekawie, tak więc czekam. ;)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 11.04.2015 23:36

Witam ponownie.
Tym razem kilkanaście zdjęć z punktu widokowego w Hoboken czyli już w stanie New Jersey.Granica między stanami leży pośrodku rzeki Hudson,tej samej na której lądował kiedyś Airbus A320-214.Miejsce to nazywa się Hamilton Park.Samolot w zasadzie lądował prawie "przed naszym nosem" tyle że niecałe 4 miesiące wcześniej.

Na środku rzeki ten czerwony punkt to miejsce lądowania samolotu,na lewo od tego punktu zielony obszar to właśnie Hamilton Park

Obrazek

Kolejne zdjęcie jest niewyraźne ale odda w pełni pewną sytuację.Kiedy nasi opiekunowie,Polacy,zresztą bardzo sympatyczni,zawieźli nas na miejsce okazało się że brama na teren parku jest zamknięta a wtedy zdjęcia wyglądały by mniej więcej tak-oczywiście ostrzejsze :)

Obrazek

Niby fajnie ale szału nie ma.Wkrótce okazało się że od parku oddziela nas płotek,bo płotem tego nazwać nie można wysokości może metra.Nasi koledzy żyjący w ameryce uznali że brama zamknięta i że wejść nie wolno a my Polacy uznający że taki płotek to nie przeszkoda po prostu przez niego przeszliśmy.Koledzy się uśmiechnęli przypominając sobie że w Polsce też by tak zrobili i już byliśmy w środku.Od razu dodaje że za dnia wejście nie jest płatne i że w ukryciu nocy niczego nie zniszczyliśmy :)
A różnica w możliwości zrobienia fajnych zdjęć znaczna.Zresztą oceńcie sami.

Obrazek

Obrazek

Próby z różnymi nastawami aparatu :)

Obrazek

To jedno z moich ulubionych,oddaje w pełni NY jeśli chodzi o błildingi :)

Obrazek

Zdjęcie w lewo

Obrazek

Zdjęcie w prawo

Obrazek

Taka pamiątka :)

Obrazek

Nasi "amerykańscy" koledzy :) Za nimi wcześniej wspominana "przeszkoda"

Obrazek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.09.2015 22:04

Witam!
Prawie 5 miesięcy minęło od ostatniego wpisu.Miałem dokończyć relacje z NY ale wkrótce potem nawał obowiązków spowodował że zupełnie o tym zapomniałem.Sporo koncertów,wyjazdów.
Postaram się jak najszybciej dokończyć tą relację i wstawić obiecaną,krótką z RPA.
Pozdrawiam
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 02.09.2015 22:36

Czekamy !!!!!! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009 - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies