Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009
Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Przed nami ostatni dzień w Chicago.Zwiedzanie w dużo lepszej pogodzie,koncert na dużo lepszym sprzęcie i po małym afterparty wczesnoranny lot do NY.Już wkrótce!Zapraszam
Ostatni dzień naszego pobytu w Chicago przywitał nas świetną pogodą.Nie marnowaliśmy czasu na i tak niezbyt smaczne śniadanie w hotelu i postanowiliśmy że zjemy coś przy okazji rekonesansu po słonecznym Chicago. Sporo podobnych zdjęć już wcześniej wstawiłem ale uważam że warto zobaczyć je ponownie,tym razem wykonach podczas słonecznej pogody.
No to zaczynamy od hotelu i okolic
Chyba nie wszyscy chcieli być w obiektywie
Strzał w jedną stronę....
... i w drugą
Oczywiście nie może zabraknąć naszego "sąsiada"
No i mały lansik
Kiedy mieliśmy już wyruszać pojawiła sie pewna znana piosenkarka więc zabawiłem się w paparazzo
Wyruszamy.Trasa w pewnej mierze pokrywa się z tą z pierwszego wyjścia.Chcemy jeszcze raz wszystko zobaczyć przy pięknej pogodzie.Pogoda powoduje że tym razem zdjęcia pojawiają się tylko w niektórych lokalizacjach poprzedniej trasy.
Na tle Chicago Avenue Pumping Station
Tu już jesteśmy przy Chicago River i Michigan Avenue Bridge
Widoki z Michigan Avenue Bridge na Chicago River i Water taxi-widać jeszcze resztę zielonego barwnika używanego do barwienia rzeki z okazji Dnia św.Patryka
Pogoda znów dała znać o sobie i kolejne zdjęcie zrobiłem po kilkuset metrach na skrzyżowaniu State St i Washington St
Na tym skrzyżowaniu,w otoczeniu znanych sklepów taki oto widok zastaliśmy
Na drugim zdjęciu liczy nasze drobniaki które mu wrzuciliśmy do kubka.Pożegnał nas tekstem - fenk ju polish pipol Pewnie w Chicago trochę polskiego na ulicy już słyszał
ziutt napisał(a): Na drugim zdjęciu liczy nasze drobniaki które mu wrzuciliśmy do kubka.Pożegnał nas tekstem - fenk ju polish pipol Pewnie w Chicago trochę polskiego na ulicy już słyszał
Nie zdziwiłby mnie fakt dość płynnej odpowiedzi w naszym języku , chociaż może wolał po angielsku wiedząc , że jego zasób polskich słów zawiera zbyt mało parlamentarnych określeń
Skręcamy w Washington St i postanawiamy podążać w kierunku przedziwnego kształtu w oddali
Po drodze mijamy znaną nam już N Wabash Ave z kolejką The Loop znaną m.in. z serialu Ostry dyżur
Widok na budowany Legacy Tower
Widok na budynek wielu nazw-obecnie Crain Communications Building,wcześniej Smurfit-Stone Building lub Stone Container Building,Diamond Building lu nawet Vagina Building