Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.12.2012 13:24

Franz napisał(a):
ziutt napisał(a):Jeśli ktoś z forumowiczów coś ciekawego wie o Grenlandii lub coś zauważy na zdjęciach to poprosze o podzielenie się wiedzą.

Jest... biało. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Gdybym to wiedział przed rozpoczęciem relacji znad Grenalandii wzbogaciłbym ją o te rewelacje :D
Pozdrawiam
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.12.2012 19:44

Witam w ostatniej części lotu do Chicago z Monachium.Poprzednią część zakończyłem na tym, że znużony monotonnym krajobrazem Kanady troszke przysnąłem.Drzemka się przydała bo przez różnice w czasie między wylotem a lądowaniem (-6 godzin) ciągle w perspektywie mieliśmy cały dzień przed sobą.

Do rzeczy.Obudziłem się już na terenie Usa a konkretnie nad stanem Michigan w regionie Wielkich Jezior.

Pod skrzydłem widać brzeg jeziora Michigan i dużo mniejsze jezioro East-to które wygląda jak głowa byka z rogami :)

Obrazek

Kiedy już naprawde się obudziłem i prawdopodobnie spożyłem kolejną dawkę radośników wzrok mi się wyostrzył i spostrzegłem dziwny trójkąt na powierzchni ziemi.W samolocie nabijaliśmy się że to tu Gibson kręcił film Znaki.Dopiero niedawno,przygotowując się do relacji znalazłem na mapie ten trójkąt i dowiedziałem się że to Raco Army Airfield.Baza samolotowa wybudowana na potrzeby II wojny światowej.Obecnie nazywa się Smithers Winter Test Center i jest to miejsce testowania samochodów i części samochodowych w srogich zimowych warunkach.

Obrazek

Coraz bardziej zbliżamy się do brzegów jeziora Michigan i widzimy jezioro Little Brevort oraz kawałek jeziora Brevort-u dołu,tuż przy krawędzi szyby

Obrazek

Lecimy blisko miasta St.Ignace.Na środku zdjęcia Zatoka Horseshoe i droga międzystanowa nr 75,u dołu po prawej kawałek wyspy Big St.Martin leżącej na jeziorze Huron,którego środkiem biegnie granica amerykańsko-kanadyjska a na górze po lewej kawałek jeziora Michigan.Na zdjęciu nie zmieściła się Cieśnina Mackinac łącząca te dwa olbrzymie jeziora.

Obrazek

Przelatujemy nad Cieśniną Mackinac i lecimy wzdłuż brzegu jeziora Michigan-na zdjęciu widoczne wyspy Beaver (ta większa) i High

Obrazek

Pod nami jeziora Charlevoix (to większe) i Walloon

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po lewej stronie powyższego zdjęcia widać chmury nad które zaraz wlecimy i które przesłonią nam widok

Obrazek

Chmury coraz bliżej

Obrazek

Wlatujemy między warstwy chmur

Obrazek

Chmury rozstępują się gdzieś nad hrabstwem DuPage

Obrazek

Troche mnie to zdziwiło bo przygotowując się do relacji przestudiowałem trasy lotów z Europy na lotnisko w Chicago i wszystkie lądowania odbywały się pasami 28(zielona strzałka),27L lub 27R które patrząc na zdjęcie są po prawej stronie lotniska tzn.od strony jeziora i stanu Michigan nad którym lecieliśmy.Nasz samolot natomiast podchodził do lądowania na pas 10(żółta strzałka) tzn.po lewej stronie lotniska,od strony stanu Iowa.No ale to było prawie 3,5 roku temu więc pewnie pozmieniały się zasady a i samo lotnisko się rozbudowało.Albo nas troche powozili nad Chicago w tych chmurach :)

Obrazek

Widok na skrzyżowanie Wood Dale Road i Irving Park Road

Obrazek

Kingery Highway

Obrazek

York Road i widzimy już obszar lotniska

Obrazek

Nisko coraz niżej

Obrazek

Przyziemienie i tradycyjne brawa od polaków :)

Obrazek

Podczas kołowania uchwyciłem samolot lądujący na pasie 4R

Obrazek

Odprawa na lotnisku (jak to bywa w Stanach) troche trwała.Kiedy wszyscy się zebrali,zapakowaliśmy bagaże i instrumenty na wózki i udaliśmy się,z czekającymi na nas organizatorami koncertu, do wyjścia.
A tam czekało na nas to :)

Obrazek

Dołączam filmik z lądowania

CDN
Ostatnio edytowano 07.02.2013 15:36 przez ziutt, łącznie edytowano 1 raz
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 03.12.2012 18:09

Chciałem dziś dodać kolejną porcje zdjęć z Chicago-przecież ledwo co wylądowaliśmy-ale kolejny raz padł mi zasilacz do laptopa.Wszystkich zainteresowanych przepraszam i obiecuje że jak tylko znów będę miał dostęp do laptopa-mam nadzieje że już jutro-to pojawią się kolejne zdjęcia.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.12.2012 00:39

Poczekamy 8)
Dla mnie to Chicago po latach

Pozdrawiam
Piotr
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 04.12.2012 01:45

piotrf napisał(a):Poczekamy 8)
Dla mnie to Chicago po latach

Pozdrawiam
Piotr

Dla mnie w zasadzie też bo poprzednio byłem w 2003 roku
Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2012 10:00

ziutt, a nie potrzebują u Ciebie jakichś technicznych???:)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 04.12.2012 10:47

MRK napisał(a):ziutt, a nie potrzebują u Ciebie jakichś technicznych???:)

Techniczni są w rotacji więc sie dowiaduj :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2012 12:17

ziutt napisał(a):
MRK napisał(a):ziutt, a nie potrzebują u Ciebie jakichś technicznych???:)

Techniczni są w rotacji więc sie dowiaduj :)

Nie no, fizycznie mógłbym tego nie uciągnąć:). Ileż moja wątroba może przyjąć w ciągu życia:). A i pewno z żoną musiałbym się pożegnać, a póki co, dobra z Niej kobieta:).
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 04.12.2012 12:52

MRK napisał(a):Nie no, fizycznie mógłbym tego nie uciągnąć:). Ileż moja wątroba może przyjąć w ciągu życia:). A i pewno z żoną musiałbym się pożegnać, a póki co, dobra z Niej kobieta:).

Powiem tak-fakt,wątrobe i głowe trzeba mieć mocną :)
A co do żony-u nas jeszcze nikt sie nie rozwiódł a wręcz mnożą się na potęgę :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 04.12.2012 17:54

Po ostatnich perypetiach z zasilaczami do laptopa-wczoraj i dzisiaj padły 2 sztuki,ale od czego ma się dobrego sąsiada,który przywrócił do życia firmowy zasilacz-jeszcze dzisiaj powinno mi się dodać kolejną porcję zdjęć.
P.S. Nie polecam zasilaczy Logic
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 04.12.2012 18:58

No to lecimy dalej-a w zasadzie jedziemy bo już wylądowaliśmy :)
Pora na odcinek "Lotnisko w Chicago i hotel"-podziele go na 2 części

Na dobry początek kilka zdjęć z lotniska.Jak widać bagaży całkiem sporo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzieś w tle przewijało się to białe monstrum

Obrazek

Obrazek

Które tak wygląda wewnątrz

Obrazek

A tak z zewnątrz

Obrazek

Na koniec tej części powiem tak-może ten Hammer imponuje wyglądem ale jak dla mnie był strasznie niewygodny.
Jak to często bywa w Stanach-przerost formy nad treścią.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 05.12.2012 14:50

Dojechaliśmy w dobrych humorach do hotelu Seneca,który stał się naszym domem na 3 dni.

Tak wyglądał nasz pokój-mój i akustyka

Obrazek

Mnóstwo drzwi w tym pokoju-od prawej-łazienka,kuchnia,garderoba no i wejściowo-wyjściowe :)

Obrazek

Widok z łazienkowego okna-Water Tower Place

Obrazek

Nasz hotel z zewnątrz

Obrazek

Obrazek

Ta spirala to piętrowy parking dla tych którzy chcą odwiedzić naszego sąsiada....

Obrazek

....Jego Wysokość John Hancock Center :)

Obrazek

Widok naszej okolicy w strone Michigan Avenue...

Obrazek

....i w strone Lake Shore Drive i jeziora Michigan

Obrazek

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 06.12.2012 17:46

Po zameldowaniu i rozlokowaniu się w hotelu czas na ćwiczenia w podgrupach.
Zamierzamy się przejść Magnificent Mile czyli częścią Michigan Avenue od Oak Street do Chicago River.No i pewnie gdzieś wejść na piwko :)
Tak mniej więcej kształtuje się Magnificent Mile.1 na zdjęciu to nasz hotel.

Obrazek

No to ruszamy.Na początek,nieco pochmurny John Hancock Center

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda wejście do JHC

Obrazek

Na początek skręcimy na chwile w prawo,w strone końca Magnificent Mile.Mijamy Fourth Presbyterian Church of Chicago czyli kościół protestancki,jeden z najstarszych budynków w Chicago (1914)

Obrazek

Obrazek

Tuż obok kościoła stoją dumnie 3 wysokie błildingi-od lewej 900 North Michigan,One Magnificent Mile i 1000 Lake Shore Plaza

Obrazek

Obrazek

Mały lansik :)

Obrazek

CDN
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.12.2012 21:21

ziutt napisał(a):Lotnisko w Chicago i hotel

Ja miałem niespodziewany, wymuszony nocleg w Chicago, jako że samolot z Warszawy wystartował z kilkugodzinnym opóźnieniem i nie łapaliśmy już przesiadki do Salt Lake City.
PLL LOT zafundował hotel.

Pozdrawiam,
Wojtek
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 06.12.2012 21:31

Franz napisał(a):
ziutt napisał(a):Lotnisko w Chicago i hotel

Ja miałem niespodziewany, wymuszony nocleg w Chicago, jako że samolot z Warszawy wystartował z kilkugodzinnym opóźnieniem i nie łapaliśmy już przesiadki do Salt Lake City.
PLL LOT zafundował hotel.

Pozdrawiam,
Wojtek

A było trochę czasu na zwiedzanie?Czy tylko na nocleg?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna