Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 23.11.2012 22:27

Super widoki :lol:. Witaj , dopiero teraz tu trafiłem a wracając do Tampy to tamten klimat i warunki skłaniałyby do sportów tylko letnich, a oni są zakochani w hokeju.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 23.11.2012 22:44

Tuti napisał(a):Super widoki :lol:. Witaj , dopiero teraz tu trafiłem a wracając do Tampy to tamten klimat i warunki skłaniałyby do sportów tylko letnich, a oni są zakochani w hokeju.

Witaj Tuti :)
Może dlatego kochają hokej bo mają dosyć słońca.Ja czasami miałem dosyć a byliśmy po sezonie letnim
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 26.11.2012 01:18

Witam w części 3 przelotu nad Europą.
Poprzedni odcinek zakończył się na paśme gór Cairngorm.Lecimy coraz wyżej na północ.

Aktualnie lecimy nad rzeką Feshie w okolicach Aviemore...

Obrazek

...i farmą wiatrową w okolicach Avielochan.

Obrazek

Obrazek

Po prawej stronie mijamy Inverness,stolicę Highlands (choć oficjalnie w papierach jest Highland),regionu który należy do najrzadziej zaludnionych w Europie-8 osób na km kwadratowy,regionu słynącego z produkcji whisky.

Obrazek

Wlatujemy nad Ross and Cromarty,część Hrabstwa Highland.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawie pod nami Loch Ewe i Isle of Ewe czyli zatoka Ewe i wyspa się na niej znajdująca

Obrazek

Obrazek

Zbiżenia na zachodnią część wyspy Ewe i miasteczko Mellon Charles

Obrazek

Ostatnie spojrzenie na Szkocje

Obrazek

To ostatnie zdjęcie w tej części.W kolejnej części nastąpi drastyczna zmiana klimatu i to dosłownie :)

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 27.11.2012 20:04

Witam w 1 części poświęconej przelotowi nad Grenlandią.
Obiecałem zmianę klimatu i zaraz jej doświadczycie.Mimo usilnych starań i kilku godzinom przeglądania zdjęć i porównywania ich z Google Maps i Google Earth nie jestem w stanie podać którędy lecialiśmy nad Grenlandią.Jeśli ktoś z forumowiczów coś ciekawego wie o Grenlandii lub coś zauważy na zdjęciach to poprosze o podzielenie się wiedzą.

No to lecimy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 29.11.2012 18:22

Grenlandii ciąg dalszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawiają się małe wysepki a to znak że powoli opuszczamy tej śnieżny ląd

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzięki narzędziom Google udało mi się dojść do tego że przelatywaliśmy niedaleko stolicy Grenlandii czyli Nuuk co niby powinno być oczywiste bo lot powinien odbywać się w miarę możliwości jak najbliżej lotnisk zapasowych.

Oto Nukk :)

Obrazek

Żeby was upewnić że tam faktycznie ktoś mieszka to umieszczam dodatkowe zdjęcie pokazujące plan miasta Nukk.I tu ciekawostka-tam znajduje się klub....golfowy :)

Obrazek

Ostatnie zdjęcia znad Grenlandii a później nad Morzem Labradorskim udajemy się w stronę Kanady

Obrazek

Obrazek

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 30.11.2012 18:25

Widze że bardzo chcecie abym pobił jakiś rekord zdjęć na stronie :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.11.2012 19:20

Wkleisz fotki z jakiegoś go-go baru i zobaczysz jacy się wylewni zrobimy :oczko_usmiech:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 30.11.2012 19:33

Miałem napisać że wszyscy na gołe d**y czekają :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.11.2012 20:18

ziutt napisał(a):Miałem napisać że wszyscy na gołe d**y czekają :)

No bo tak lecisz i lecisz... :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 30.11.2012 20:34

MRK napisał(a):

Sam wiesz że to długa trasa :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 01.12.2012 13:39

Jeśli chodzi o latanie to już niedużo zostało do lotniska w Chicago.Całe 2 części odcinka roboczo nazwanego przez mnie przy wyborze zdjęć "Kanada,wielkie jeziora i lądowanie".Dzisiaj część 1.
W poprzednim odcinku opuściliśmy Grenlandię i nad Cieśniną Hudsona (łączy Morze Labradorskie z Zatoką Hudsona) podążyliśmy w kierunku Kanady.
Nad Kanadę wlecieliśmy gdzieś w okolicach granicy prowincji Nowa Fundlandia i Labrador oraz Quebec chociaż oglądając zdjęcia można mieć wrażenie że to jeszcze Grenlandia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krajobraz pod nami się zmienił-i mimo że ciągle sporo lodu i śniegu to widać że jesteśmy już nad stałym lądem a dokładnie gdzieś nad zamarzniętą rzeką Caniapiscau. Oznacza to że jesteśmy nad Nord-du-Québec największym regionem prowincji Quebec.Nord-du-Québec jest prawie 3 razy większy od Polski a zamieszkuje go.....40 tyś.osób!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybierając zdjęcia do tego odcinka zauważyłem że różnica czasu w wykonaniu powyższego zdjęcia a następnego wynosi jakieś 1,5 godziny.Pewnie uspała mnie monotonność krajobrazu.Ale skoro natura sama zadbała o przerwe to nie będę dyskutować.Wraz z moim przebudzeniem nastąpiła zmiana widoków za oknem ale to już w kolejnej części,której finałem będzie lądowanie w Chicago.Zapraszam :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.12.2012 14:01

ziutt napisał(a):
MRK napisał(a):

Sam wiesz że to długa trasa :)

No tak... ale widzę, że miałeś lepsze widoki. Ja leciałem "po ciemku" praktycznie godzinkę po minięciu Islandii:)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 01.12.2012 14:28

MRK napisał(a):
No tak... ale widzę, że miałeś lepsze widoki. Ja leciałem "po ciemku" praktycznie godzinkę po minięciu Islandii:)

Ja podczas naszego lotu nawet kawałka Islandii nie widziałem :(
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.12.2012 13:05

Wszyscy czekają na zakończenie lotu więc obiecuje że jeszcze dziś wylądujemy na lotnisku O'Hare w Chicago :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2012 13:14

ziutt napisał(a):Jeśli ktoś z forumowiczów coś ciekawego wie o Grenlandii lub coś zauważy na zdjęciach to poprosze o podzielenie się wiedzą.

Jest... biało. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna