Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ziutt
Cromaniak
Re: Gorące Clearwater Beach na Florydzie i inksze tałny

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 28.10.2012 15:27

Witam.
Za jakiś czas,po zakończeniu relacji z Edynburga,wróce do relacji ze stanów.I tu pojawia się moje pytanie-czy kontynuować to tutaj czy założyć nowy wątek?Wszak w temacie tej relacji są "inksze tałny" :)
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 28.10.2012 17:18

Załóż nowy wątek, będzie większy porządek :papa:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 28.10.2012 21:52

No to mamy 1-0 dla nowego wątku/tematu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.10.2012 08:23

Zaktualizuj tytuł i wpisuj do starego.
:)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 29.10.2012 10:26

No to jest 1-1.Czekam na kolejne propozycje :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.10.2012 09:05

Jacek S napisał(a):Zaktualizuj tytuł i wpisuj do starego.

Kontynuuj w jednym.
8)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.10.2012 10:26

kaszubskiexpress napisał(a):
Jacek S napisał(a):Zaktualizuj tytuł i wpisuj do starego.

Kontynuuj w jednym.
8)

Dokładnie! A jak byłeś tam, gdzie ja, to napieraj z kolejną relacją:).
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 30.10.2012 14:57

Byłem w Chicago i w Nowym Jorku podczas tego samego wyjazdu z którego pochodzi relacja z Florydy.
Dokończe relacje z Edynburga i zabieram się do roboty :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.10.2012 15:24

No! Do Chicago nie dotarłem, a NY z Twojego aparatu z chęcia obadam:).
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 20.11.2012 17:35

Relacja z Edynburga zakończona.Pierwsza część zdjęć już wyselekcjonowana a wysyłka na fmixa w trakcie.Postaram się w tym tygodniu rozpocząć relacje z Chicago :)
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 22.11.2012 16:18

Witam :)
Rozpoczynam drugą cześć relacji z wyjazdu do Stanów w 2009.Teraz już wyjazd będę relacjonował chronologicznie-zrobiłem zamianę kolejności i Floryda była pierwsza a w rzeczywistości była ostatnim etapem naszego wyjazdu.

Naszą podróż rozpoczęliśmy jak zawsze na śląsku i udaliśmy się naszym busem na wrocławskie lotnisko.Jak na nasze możliwości dotarliśmy szybko i sprawnie.Na lotnisku chwile poczekaliśmy na reszte ekipy i po rozdzieleniu sprzętu muzycznego udaliśmy się na odprawe.Odprawa minęła szybko i sprawnie więc mieliśmy jeszcze chwile czasu na zakupy na strefie bezcłowej.Niestety ceny na naszych strefach są wysokie więc większe zakupy odłożyliśmy do Monachium bo właśnie tam lecieliśmy.ale żeby się nie nudzić i zwalczyć stres związany z lotem spożyliśmy 1L radośników :)

W doskonałych humorach udaliśmy się do samolotu.Na dobry początek De Havilland DHC-8 400 w barwach Lufthansy-jak się później okazało kolejny lot czyli Monachium-Chicago też obsługiwały - jak je pieszczotliwie nazwaliśmy - "Helgi" :)

Oto nasz samolocik

Obrazek

Lot przebiegł sprawnie i szybko i po godzinie z kawałkiem wylądowaliśmy w Monachium.
Dobry humor nas nie opuszczał więc tym chętniej udaliśmy się na bezcłowe zakupy.Ceny bardzo fajne bo udajemy się za ocean a wtedy jest taniej.

Częściowo po zakupach

Obrazek

Kiedy reszta się zaopatrzyła ruszyliśmy w stronę naszej bramki.Jedynamu palaczowi przypomniało się że musi się napalić bo przez przynajmniej 10 godzin nie zapali.Mieliśmy z niego niezły ubaw bo palacze na lotnisku w Monachium - nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem - palą w przeszklonych klatkach i wystawieni są na widok publiczny jak zwierzęta w zoo :)

Obrazek

Obrazek

Gdy się już kolega napalił,udaliśmy taśmociągiem w dalszą drogę :)

Obrazek

Jak widać dobrze zaopatrzeni czekamy na ostateczną odprawe przed lotem do Chicago - strasznie nam się dłużyło
bo radośniki z nas uciekały :)

Obrazek

Wreszcie wchodzimy do samolotu - tym razem to Airbus A330-300

Obrazek

Zajmujemy miejsca - ja jako nadworny fotograf koło okna - jak widać nastroje bojowe :)

Obrazek

Obrazek

Zaraz po starcie zabrałem się za "focenie" ale to w kolejnej części.Tą chciałbym zakończyć przestrogą,szczególnie dla młodszych forumowiczów.Przestroga taka że nawet radośniki trzeba umieć dawkować.Jeden z naszych kolegów zbyt szybko chciał zwalczyć stres związany z lotem i tak oto się to skończyło :)

Obrazek

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 23.11.2012 13:21

Witam ponownie
Nadgonie troche relacje bo choróbsko mnie zmogło i nie moge się ruszać z domu :(
Wiem,że sporo ludzi - podobnie jak ja - lubi podziwiać widoki przez okna samolotu.Mam dobrą wiadomość - mam sporo zdjęć z takimi widokami :)
Żeby zbytnio nie zapychać stron będe dodawać je porcjami.Wszystkich zdjęć z samolotu jest ok.80 i podzieliłem je sobie ze względu na widoki za oknem na Europa,Grenlandia oraz Kanada,Usa i lądowanie.

Na początek trasa naszego lotu.Choć oczywiście nie naszego konkretnego a innego lotu Lufthansy na trasie Monachium-Chicago.Z tego co ja zauważyłem nasza trasa musiała przebiegać nieco wyżej- coś jak ten samolocik nad kreską na tle Grenlandii - co będzie widać na zdjęciach.

Obrazek

Przechodzimy do pierwszej części folderu Europa.Zdjęcia były robione w zasadzie zaraz po starcie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbliżamy się do Wiekiej Brytanii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 23.11.2012 20:58

Nad teren Wielkiej Brytanii a konkretnie Szkocji wlatujemy w okolicach miasta Montrose.To jest to miasto leżące nad kanałem łączącym Morze Północne z Montrose Basin czyli rozlewiskiem rzeki South Esk-na zdjęciach dosyć dobrze wszystko widoczne

Obrazek

Obrazek

Dalej lecimy nad bezludnymi terenami z licznymi jeziorami w okolicach hrabstw Aberdeenshire i Moray

Obrazek

Obrazek

Krajobraz się troche zmienia i pojawiają się ośnieżone szczyty pasma Cairngorm w Grampianach Wschodnich.To już hrabstwo Highland.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pasmo Cairngorm wzięło nazwę od najwyższego szczytu.Jest bardzo malownicze i otoczone licznymi jeziorami-po lewej kawałek Loch Morlich,Loch A'an i Loch Etchachan znajdują sie niestety pod chmurami bo to wysoko położone jeziora-coś w stylu naszego Morskiego Oka.

Obrazek

Tak mogło wygladać zdjęcie bez chmur :)

Obrazek

CDN
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 23.11.2012 21:35

ziutt napisał(a):
Tak mogło wygladać zdjęcie bez chmur :)

Obrazek

CDN

To po coś tak wysoko leciał :lol: