Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 06.06.2012 20:10

Witam w kolejnym odcinku wyprawy na wody Zatoki Meksykańskiej.Mimo iż nie jestem wędkarzem to na samą myśl zobaczenia co można wyłowić z tych wód czułem nie mniejsze podniecenie niż moi koledzy,zapaleni wędkarze.Sprzętu zabrali sporo więc szanse na jakieś morskie zdobycze rosły.
Pan Janusz,właściciel łodzi kilkukrotnie powtarzał żeby nie zabierać ryb poniżej określonego wymiaru,który był nacechowany na skrzyni z lodem do przechowywania zdobyczy.

Pierwsze zdjęcia już na pełnym morzu czy jak kto woli zatoce,której powierzchnia jest przeszło trzykrotnie większa niż Morza Bałtyckiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po chwili Clearwater Beach wyglądało jak kadr z Wodnego świata z Kostnerem :)

Obrazek

Obrazek

Nagle na wodzie zobaczyłem coś co do tej pory widziałem w tv a co strasznie ciężko uchwycić w obiektywie-ale pewnie nie taki aparat i na pewno nie te umiejętności

Obrazek

Te takie małe,białe paski widoczne na zdjęciu powyżej i poniżej to tzw.latające ryby.Wyskakują z wody i po "przefrunięciu" kilkudziesięciu metrów z powrotem nurkują do wody.

Obrazek

Ja wiem że zdjęcia niewyraźne ale jak sie tak zapieprza to ciężko zdjęcia w ruchu zrobić

Obrazek

Wreszcie zaczyna się wędkowanie.Na początek metodą trollingu czyli połowy drapieżników podczas płynięcia.Sprzęt wystawiony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak to wyglądało z bliska :)

Obrazek

Obrazek

Dziadek za rzepke,babcia za dziadka............ :)

Obrazek

No i jest pierwsza zdobycz.Makrela.Co?To jest makrela?U nas wygląda jakoś inaczej :)

Obrazek

Obrazek

Po złapaniu kilku sztuk nastąpiła zmiana sprzętu i celu połowów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dosłownie po kilku chwilach zaczęły się brania i wyciągania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwie sztuki na jednej wędce też można :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec połowów kolega Rafał potwierdził że jest farciarzem dnia.Po wyłowieniu powyższych dwóch ryb na jednej wędce wyłowił ponoć jedną z najsmaczniejszych ryb tych wód czyli red snappera czyli lucjana czerwonego.

Obrazek

Obrazek

Lucek w pełnej krasie :)

Obrazek

To faktycznie musi być jedna z najsmaczniejszych ryb bo Pan Janusz na jej widok aż sie zatrząsł :)
Tyle na dziś.W następnym odcinku o odwiedzinach na pełnym morzu :)
Zapraszam
Ostatnio edytowano 07.06.2012 10:22 przez ziutt, łącznie edytowano 1 raz
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 06.06.2012 21:17

noo Ziutt miod dla oczu , cosik pieknego , z niecierpliwoscia czekam na ciag dalszy :D pozdrawiam
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 15.06.2012 18:26

allo allo i jak z nastepnym odcinkiem :?:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 15.06.2012 20:23

Kolejny odcinek na pewno po weekendzie.
Zapraszam :D
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 19.06.2012 20:09

Słowo się rzekło więc zabieram się do roboty.Może jeszcze dziś a najpóźniej jutro kolejny odcinek z wycieczki po Zatoce Meksykańskiej.
Zapraszam :D
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 19.06.2012 22:51

Po wypłynięciu na "pełne morze" pan Janusz oznajmił że popłyniemy jakąś godzine na miejsce połowów.
No to trzeba było jakoś sobie czas zorganizować.Ponieważ w nocy znowu zachwycaliśmy się pięknym niebem na Florydą prawie do świtu to niektórzy próbowali odsypiać :D

Chociaż odsypianie na pełnym słońcu to nie jest dobry pomysł

Obrazek

Gdy jeden zrezygnował z takiego wypoczynku pojawił się następny amator spalenizny :D
Ale jego obudził bardzo wcześnie mój okrzyk-Adi delfinnnnnnnnnnn!

Obrazek

Na chwile zamarłem bo Adi prawie wypadł za burtę jak wystartował obudzony w taki sposób ze snu-ale chyba nie żałuje pobudki :D

Obrazek

Obrazek

Oczywiście pojawienie się delfina zbudziło wszystkich,nawet najbardziej "zmęczonych" podziwianiem nocnego nieba :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasz przyjaciel na chwile nas opuścił ale ponowne wejście miał niczym z filmu Szczęki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać delfinowi spodobało się na dobre a że fotogeniczna bestia jest to fociliśmy dalej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Delfinowi tak się spodobało - albo był głodny :D - że pływał swobodnie kiedy wędkowaliśmy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektórym spodobało się pływanie delfina i postanowili mu potowarzyszyć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolega chyba przestraszył delfina który odpłynął.A mnie udzieliło się ogólne szaleństwo i też postanowiłem popływać.W końcu kąpiel w Zatoce Meksykańskiej niecodziennie się zdarza :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak sobie teraz przypominam tą kąpiel to troche lżej znosze dzisiejszy upał a pewnie i zbyt ciepłą noc.
Niniejszym kończe przedostatni odcinek z wyprawy.
Zapraszam na ciąg dalszy :D
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.06.2012 23:37

Witaj Ziutt. Trochę późno tutaj trafiłem, ale z ciekawością nadrobiłem stracony czas, przeczytałem (i obejrzałem) wszystko dokładnie.
Pięknie miejsca i nieco inne od europejskich klimaty! Czekam na kolejną część. 8)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 20.06.2012 07:59

Udało mi się w tym roku zobaczyć delfina na Kornatach...nie był jednak tak fotogeniczny jak ten "wasz"
Pozdrawiam.

Madzia1981
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 20.06.2012 08:00

Witam Tomaszu W :D
Ciesze się że moja relacja się podoba.To jeszcze nie koniec.
Zapraszam na ciąg dalszy.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.06.2012 08:00

Rozumiem, że w zatoce ropa już, albo jeszcze nie pływała po tej wielkiej katastrofie w wyciekającą ropą :wink:
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 20.06.2012 09:01

Eksplozja platformy wiertniczej i związany z tym ogromny wyciek ropy miał miejsce prawie rok po naszym pobycie

Obrazek

Na zdjęciu zaznaczone miejsce katastrofy a Clearwater znajduje się w prawym dolnym rogu
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 21.06.2012 21:56

ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 01.07.2012 17:35

Witam ponownie :)
Po cudownej kąpieli,która przy dzisiejszym skwarze za oknem wydaje się być jeszcze cudowniejsza,nastał nieunikniony czas powrotu.
Panu Januszowi musiało się spieszyć bo ostro przycisnął :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po jakimś czasie ostrego prucia wody ujrzeliśmy znajome widoki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli zbliżaliśmy się do mariny więc szybkość zmalała.A to dobrze bo chciałoby się powiedzieć-chwilo trwaj! Świadomość że podobna wycieczka może się nieprędko powtórzyć spowodowała że wracaliśmy prawie nie rozmawiając.Rozkoszowaliśmy się widokami utrwalając je na kartach pamięci.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mnie także dopadła chwila zadumy :)

Obrazek

Coraz wolniej znaczy coraz bliżej mariny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przybiciu do brzegu czekała na nas ekipa powitalna :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponoć tradycją jest mycie łajby po zacumowaniu.Więc koledzy zabrali się ostro do roboty :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ słońce ostro prażyło a koledzy poczuli się brudni postanowili się ochłodzić i umyć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanim, po umyciu łajby,Pan Janusz zabrał się do sprawiania ryb koledzy ostatni raz pokazali trofea

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pan Janusz dzieli "łupy" :)

Obrazek

Obrazek

Pan Januszowi słońce też dało się we znaki i jedna z ryb wpadła do wody-jeden z kolegów postanowił ją wyłowić ponownie

Obrazek

Obrazek

Musiał się spieszyć bo zebrała się konkurencja :)

Obrazek

Obrazek

Aby odwrócić uwage konkurencji rzucaliśmy resztki ryb

Obrazek

Udało się :)

Obrazek

Choć została pamiątka

Obrazek

Kolega z ekipy powitalnej bardzo długo nas obserwował

Obrazek

Obrazek

No i w końcu dostał to na co czekał czyli kawałek świeżej ryby

Obrazek

I tak oto kończy się nasza wycieczka na wody Zatoki Meksykańskiej.Fantastyczne przeżycie.Mam nadzieje że jeszcze kiedyś będzie mi dane tam powrócić.Tereska cały czas zaprasza :)

CDN
ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 02.07.2012 22:50

Dorzucam dwa krótkie filmiki z wycieczki.

ziutt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutt » 05.07.2012 15:09

Licznik odwiedzin się kręci ale jakoś strasznie tu cicho :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Gorące Clearwater Beach na Florydzie,Chicago i NY 2009 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone