Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Góra SRD w Dubrovniku - czy warto się wskrabać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 12.07.2012 20:13

ZoltaN napisał(a):Dzię-ko-wać za odpowiedź :wink:

Szczwany plan z tym zostawieniem autka na samiuśkim szczycie i późniejszym teleportem kolejką...

Ktoś to widać przetestował, ja jedynie tam wjeżdżałem 2 razy.
Qkiz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qkiz » 13.07.2012 20:30

binkowskig napisał(a):
Asfalt jest do końca, droga może wąska ale są mijanki. ładne widoki ale mniejsze ekspozycje niż w drodze na Sv Jure.
Parking jest za free , wiec można rano wjechać na górę, auto zostawić, zejść jeszcze w chłodzie na dół a popołudniem wjechać kolejką po auto. to co zostawimy za parking pójdzie na kolejkę....gdzieś taką opcję czytałem i jest jak najbardziej ok. na górze jest sporo miejsca .

wszystko sie zgadza ale z tym parkingiem to chyba się zwróci jak spędzisz tam trochę więcej czasu niż 4-5h a tyle da się wytrzymać w 39 st... kolejka koszt w dwie strony 87kuna/os - jak Cię wywałują tj mnie z nieuwagi to 100 kuna, parking 10 kuna/1h na dole

tak czy siak parking na górze pusty, widoki niesamowite, kolejek w 'czwartek' do wagoników brak, filmik ze zjazdu drogą nagrany z myślą specjalnie o tym wątku ale wrzuce po powrocie, prędkość tutejszego neta nie pozwala wrzucić 400mb na YT :?

taka aluzja do obawiających się tej drogi, jeżeli dojechaliście do Hr i poruszacie się po Jadrance w godz szczytu na całej jej długości (czyt.umiesz prowadzić) to nie będziecie mieć problemu z wjazdem, trzeba się skupić, trochę uważać ale nie jest to dramat...

jeżeli zaparkujecie na górze to zjeżdzacie bez biletu (brak kas), na dole przechwytuje Was obsługa i prosi do kasy, zaznaczcie wyraźnie bilet dwustronny...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.07.2012 20:39

Dokładnie, droga pod górę jest ok. Ja się mijałam z autobusikiem i jak widać żyję :D Nie jest źle, a widoki......cudowne.
Qkiz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qkiz » 15.07.2012 12:18

świeży, jeszcze ciepły...
trasa Dubrownik Jadranka - Bosanka - SRD

http://youtu.be/oszsu0W8Rl4?hd=1
mojekp1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp1 » 15.07.2012 15:37

Również przymierzam się do wędrówki na SRD :o , a narazie Orebic plaża, wieczorem zimne Karlovacko i te widoki

pozdrawiam z Orebica :lol:
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 15.08.2012 06:01

Jak daleko ,mijając Dubrovnik jest skręt na Bosankę :?:

I czy ja go zobaczę, nie przeoczę :?: :roll: :roll: :roll:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 15.08.2012 08:24

Raczej nie sposób go przeoczyć. Jest wyraźna strzałka w lewo - BOSANKA.
Wjechaliśmy na SRD 7 sierpnia ok. 18 - słońce powoli ku zachodowi się chyliło, obłędny widok.

Droga - no cóż ...jak wiele dróg w Chorwacji na tzw zadupiach. Powolutku, powolutku, cała jazda trwa może 6 min. ale naprawdę warto. Szkoda forsy na kolejkę...
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 15.08.2012 08:46

Joan65 z tego co pamiętam Ty stacjonowałaś wakacyjnie w Boraku. Napewno było super :lol:
Może w jakimś wątku "borkowym " jakieś zdjątka lub nowe informacje :?:

Bardzo dziękuję za odpowiedż co do wjazdu na SRD :D

My jeszcze tylko 9 DDW
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 15.08.2012 16:01

Mam drobne pytanko.
Mój plan jest taki wjechać na górę samochodem , zostawić samochód, zejść na dół, pozwiedzać i wjechać na górę kolejką.
I właśnie zastanawiam się jak jest z tym zejściem ? Czy jest w miarę dobra ścieżka ? Ile się schodzi ? I czy wystarczą sandały czy lepiej pomyśleć o innych butach ? Mam dwójke dzieciaków jeden ma 4 lata dlatego to dla mnie takie ważne.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 15.08.2012 16:28

aglig napisał(a):Mam drobne pytanko.
Mój plan jest taki wjechać na górę samochodem , zostawić samochód, zejść na dół, pozwiedzać i wjechać na górę kolejką.
I właśnie zastanawiam się jak jest z tym zejściem ? Czy jest w miarę dobra ścieżka ? Ile się schodzi ? I czy wystarczą sandały czy lepiej pomyśleć o innych butach ? Mam dwójke dzieciaków jeden ma 4 lata dlatego to dla mnie takie ważne.

Witam. Mimo wszystko jest to kawałek górki i sandały to niezbyt dobry pomysł...choć i ja czasami tak chodziłem. Adidasy będą lepsze.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 15.08.2012 16:52

Górna stacja kolejki jest w miejscu tej starej zbombardowanej czy obok?
Chodzi mi o to czy zachowane zostały ruiny.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 15.08.2012 17:21

iwona73 napisał(a):Joan65 z tego co pamiętam Ty stacjonowałaś wakacyjnie w Boraku. Napewno było super :lol:
Może w jakimś wątku "borkowym " jakieś zdjątka lub nowe informacje :?:

Bardzo dziękuję za odpowiedż co do wjazdu na SRD :D

My jeszcze tylko 9 DDW

To prawda w sobotę rankiem opuściliśmy kochany Borak.
Pomimo długiego stażu na forum wstyd się przyznać...ale co tam) ale nie mam żadnego doświadczenia we wklejaniu zdjęć.
ale o co chcesz pytaj...
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 15.08.2012 17:29

aglig napisał(a):Mam drobne pytanko.

Z 4-latkiem to raczej bym na piechotę nie ryzykowała. To mimo wszystko jest kawałek drogi...
Można od rana zwiedzać Dubrownik, a samochód zostawić gdzieś na parkingu a potem wjechać na Srd i zjechać samochodem.

Lub 2 wersja chyba lepsza...ok 8 rano wjechać na SRD, zrobić piękne fotki (póki słońce nie przeszkadza), zjechać autkiem do Dubrownika na parking i pozwiedzać...4 h po 20 kuna na parkingu podziemnym (auto w cieniu) - wychodzi na to samo co wjazd i zjazd kolejką dla 1 dorosłej osoby.

Ale oczywiście zrobisz jak chcesz...Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.08.2012 17:30

Joan65 napisał(a):My jeszcze tylko 9 DDW

To prawda w sobotę rankiem opuściliśmy kochany Borak.
Pomimo długiego stażu na forum wstyd się przyznać...ale co tam) ale nie mam żadnego doświadczenia we wklejaniu zdjęć.
ale o co chcesz pytaj...[/quote]

Ponieważ jestem wzrokowcem i chętnie pooglądam to proszę:
gdzie-umiescic-zdjecia-jak-to-zrobic-jak-pokazac-na-forum-t17681.html
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 15.08.2012 17:54

sebak napisał(a):Górna stacja kolejki jest w miejscu tej starej zbombardowanej czy obok?
Chodzi mi o to czy zachowane zostały ruiny.

Dokładnie w miejscu starej wybudowano nową....wykorzystano stare elemnty na dole.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Góra SRD w Dubrovniku - czy warto się wskrabać? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone