Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Góra SRD w Dubrovniku - czy warto się wskrabać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 18.03.2010 07:30

OK. Czekam na relację (nie tylko z taksówki) :wink:
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 03.06.2010 23:48

Kaya napisała, że autobusy na górę jeżdżą o 9 i 11 (ja bez samochodu będę), a wracają dopiero o 17 i 19 8O Co na Boga mam tam robić tyle czasu? Powiedzmy, ze wjade na gore busem, ile czasu zajmie zejscie?
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 05.07.2010 10:42

Właśnie wróciłem z urlopu spędzonego w okolicach Dubrovnika i zawiadamiam, że kolejka linowa jest już odbudowana. Można ją podziwiać na stronie http://www.dubrovnikcablecar.com/. Według informacji uzyskanych od moich gospodarzy kolejka ruszy 10 lipca. Tak więc będzie można wjechać na Srd kolejką linową zamiast się wdrapywać pieszkom lub wjeżdżać autem :D
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 05.07.2010 11:04

Koziorożec napisał(a):Właśnie wróciłem z urlopu spędzonego w okolicach Dubrovnika i zawiadamiam, że kolejka linowa jest już odbudowana. Można ją podziwiać na stronie http://www.dubrovnikcablecar.com/. Według informacji uzyskanych od moich gospodarzy kolejka ruszy 10 lipca. Tak więc będzie można wjechać na Srd kolejką linową zamiast się wdrapywać pieszkom lub wjeżdżać autem :D

Witam. A możesz napisać coś na temat lokalizacji dolnej stacji tej kolejki, czy jest ona dobrze oznaczona i nie trzeba będzie jej jakoś specjalnie szukać, pzdr. :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.07.2010 11:05

Hmm, a miałam do Dubrownika w tym roku nie jechać :) Ale zdaje się, że jednak się skuszę.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 05.07.2010 12:31

Kolejka jest zlokalizowana 5 minut marszu od starego miasta pod górę i trochę w prawo. Ja trafiłem tam bo obok jest najbliższy przystanek autobusu podmiejskiego jadącego przez Zupę Dubrovacką do Cavtatu. Jak będziecie już w Dubrovniku to na pewno każdy wam wskaże drogę.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 06.07.2010 10:27

Dzięki "Koziorożec" za informację.Podaję informację na temat cen i daty otwarcia z pierwszej ręki :wink:

Poštovani,

Hvala na poruci. Žičara kreće sa radom 11.07. Karte za odrasle su 73,00 kn povratna, 44,00 kn u jednom smijeru. Djeca do 4 godine besplatno. Od 4 do 12 godina 50% popusta. Radno vrijeme u sezoni od 09:00 do 20:30 sati.

Lijep pozdrav,

Igor Bulum
Sales and Operations Manager
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 11.07.2010 01:58

Aż mi się wierzyć nie chce - wreszcie odbudowali. Kiedy wjazd nie bedzie problemem, można będzie spędzić więcej czasu na górze, spacer do wioski Bosanka i stamtąd ładny widok na miasto od strony portu, w przeciwienstwie do widoku z góry w środek miasta.
Obrazek
Bimbasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bimbasz » 13.07.2010 21:25

Jak na razie chyba jeden jak nie jedyny film z nowo otwartej kolejki linowej Dubrovnik Cable Car, widoki przepiękne, co roku odwiedzam górę Srd, bo widoki zapierają dech w piesi. Najlepiej wjechać na górę z samego rana bo można porobić piękne foto na stary Dubrovnik i panoramę wybrzeża, jak jeszcze słońce jest z lewej strony. Czym później to słońce świeci prosto w obiektyw.

http://www.youtube.com/watch?v=4ZIYGe7C1uw

foto jeszcze nie dokończonej budowy

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/34249532.jpg

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/34249541.jpg
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 15.07.2010 20:29

Jak najbardziej warto. Przepiekny widok na stare miasto. Na samym szczycie twierdza z której Serbowie bombardowali Dubrovnik w czasie ostatniej wojny w latach 90-tych. Wewnatrz twierdzy jest muzeum poświecone tej własnie wojnie. Dla zainteresowanych historią naprawdę polecam. Zreszta wszystkim polecam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2010 21:06

Mnie, patrząc na filmik, zastanawia sposób w jaki rozciągnięto i zapleciono linę nad tak gęstą zabudową w dolnej części... ale to takie tylko rozważania techniczno-zawodowe :wink: .

Cieszy, że samotny słup starej kolejki przestał być pomikiem pamięci początku lat dziewięćdziesiątych.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 16.07.2010 08:14

dagmara2003 napisał(a):Na samym szczycie twierdza z której Serbowie bombardowali Dubrovnik w czasie ostatniej wojny w latach 90-tych. Wewnatrz twierdzy jest muzeum po¶wiecone tej w³asnie wojnie. Dla zainteresowanych histori± naprawdê polecam. Zreszta wszystkim polecam :)

Upravo suprotno - tvrdjava Imperijal na vrhu planine Srd je simbol obrane grada Dubrovnika. Agresori NIKAD nisu uspjeli zauzeti tu tvrdjavu, iako su to pokusavali mnogo puta, u tenkovskim, pjesadijskim i topnickim napadima s kopna, a pucale su po gradu i tri velike topovnjace s mora, i avijacija iz zraka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 16.07.2010 12:00

Barbari sa istoka, i njihova "kultura"

http://www.croatia.org/crown/articles/9 ... -1991.html
gotovina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gotovina » 19.07.2010 08:07

Witam
Jestem aktualnie w Mlini. Byłem kilka razy w Dubrovniku. Potwierdzam że kursuje juz kolejka na górę SRD. Stacja w centrum. Przy jednej z głównych ulic. Pozdrawiam
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 24.07.2010 17:25

Widoczki w czasie wyjazdu na pewno będą super, pamiętam jak tam byliśmy i podziwialiśmy przepiękny widok ze wzgórza na Dubrovnik i nie tylko... zapierało dech w piersi, a tak na marginesie ciekawi mnie czy w związku z tym że kolejka jest czynna nadal można na górę Srd wjechać samochodem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Góra SRD w Dubrovniku - czy warto się wskrabać? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies