napisał(a) kulka53 » 21.03.2012 07:56
Co do gór, rzeczywiście peljeski sv Ilja i hvarski sv Nikola są warte grzechu
zwłaszcza, że na ten drugi szczyt można dostać się autem co przy małym dziecku nie jest bez znaczenia. Podobnie rzecz się ma z bracką Vidovą Gorą, więc jakbyście mieli w planie... to polecam
Oprócz tego niezmiennie polecam Park Narodowy Sjeverni Velebit. Porządną drogą można dojechać ze Sveti Juraj na przełęcz Oltari a potem pod schronisko Zavizan (przynajmniej tak było wtedy gdy ja byłem). Płaci się za wjazd i wstęp, ale nie są to jakieś duże kwoty. Oprócz schroniska jest tam górski ogród botaniczny, który mnie szczególnie nie zachwycił, ale może przez te parę lat coś się zmieniło. Łatwo stamtąd podejść na szczyt Zavizan, który jest chyba najlepszym punktem widokowym w tym rejonie. No i można pójść kawałek na spacer Stazą Premuziceva, to taka górska ścieżka wiodąca mniej więcej płasko przez cały teren Parku.
Polecam również zjechać do Jablanca, to taka miejscowość skąd odpływają promy na Rab. Stamtąd krótkim spacerkiem można osiągnąć jedno z piękniejszych wg mnie miejsc w Chorwacji - zatokę Zavratnica.
Poza tym oczywistym hitem jest wjazd na sv Jure, najwyższy szczyt wznoszący się nad Makarską Riwierą. W Makarskiej odbijasz w lewo, pod górę, po parunastu km jest kolejne odbicie w lewo i tam jest budka z opłatami. Na szczyt jest stamtąd kolejne kilkanaście km dość extremalnej drogi
, warto być wcześnie rano gdy nie ma jeszcze dużego ruchu.
3 tyg na Chorwację to rzeczywiście dość mało, ale wystarczająco by znaleźć 3 miejsca pobytowe i z nich zwiedzać okolicę. Osobiście poleciłbym rejon Zadaru a potem południową część Makarskiej Riviery lub np Peljesac. A na koniec urlopu możesz popłynąć na Hvar
.
I tak można by pisać i pisać....
Pzdr