Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gór mi mało i trzeba mi więcej...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 14.02.2017 13:46

Przepiękne zdjęcia zimowych gór!
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 14.02.2017 22:07

słoma79 napisał(a):oczywiście ostatnia część szlaku, ta z łańcuchami to horror...czasem nie wierzę, że można być tak bezmyślnym lub głupim wybierając się w góry...króluje kompletny brak przygotowania, wiedzy i sprzętu...ale potem można się pochwalić, byłem zimą na Śnieżce...podstawowy sprzęt nie kosztuje aż tak dużo, żeby ryzykować zdrowie, a w tych warunkach nawet życie...szkoda słów :evil:

Ale co masz konkretnie na myśli? Że raków i czekana nie mieli :wink: :mrgreen: Czy że szli w klapkach i z reklamówką z Biedry?

Hmm chyba nie tylko Samotnia wygląda lepiej zimą niż latem, a cała okolica 8)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 14.02.2017 22:19

ruzica napisał(a):Ale co masz konkretnie na myśli? Że raków i czekana nie mieli :wink: :mrgreen: Czy że szli w klapkach i z reklamówką z Biedry?

Raków i czekana też nie posiadałem :P ale w "adidaskach" , butach od garnituru lub w kozakach na obcasie i z torebką na ramieniu bym się nie wybrał... reklamówki tez były :| i jeszcze foch jak ktoś śmiał uwagę zwrócić...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.02.2017 22:29

Ależ fantastyczną pogodę trafiliście! Trzeba mieć sporego farta, bo Śnieżka jest zachmurzona przez ok 190 dni w roku :roll: :nice: .

ruzica napisał(a):Hmm chyba nie tylko Samotnia wygląda lepiej zimą niż latem, a cała okolica 8)

Pięknie wygląda jesień w Karkonoszach 8) .
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 14.02.2017 22:30

Piękne! Chodzą mi po głowie Góry Sowie już jakiś czas... A Twoje zdjęcia tak zachęcają... :) No i w sumie nie mam tak daleko... Trzeba fotki pokazać narzeczonemu i przemyśleć :oczko_usmiech: tylko żeby trafić taką pogodę!

u mnie niezmiennie od już ho ho królują Tatry :> nawet Bieszczady dla mnie nie dały rady z porównaniu z nimi, przepraszam, bo to chyba Twoje ulubione :oops: :oczko_usmiech:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 14.02.2017 22:36

tyniolek napisał(a):u mnie niezmiennie od już ho ho królują Tatry :> nawet Bieszczady dla mnie nie dały rady z porównaniu z nimi, przepraszam, bo to chyba Twoje ulubione :oops: :oczko_usmiech:

Ja mam podobnie lubię wszystkie góry, Bieszczady to pierwsza liga, no ale Tatry to ekstarklasa :D

marze_na napisał(a):Pięknie wygląda jesień w Karkonoszach 8) .

Byłam we wrześniu i październiku, ale było jeszcze zbyt zielono by uznać to za prawdziwą jesień :roll:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 19.02.2017 16:50

marze_na napisał(a):Ależ fantastyczną pogodę trafiliście! Trzeba mieć sporego farta, bo Śnieżka jest zachmurzona przez ok 190 dni w roku :roll: :nice:

patrząc po zdjęciach to na brak pogody faktycznie nie możemy narzekać na górskich wyjazdach :mrgreen:

CROnikiCROpka napisał(a):Super widoki :)

Miło popatrzeć na moje rodzinne strony :)

w górach przechodzę swoisty reset...plecak, mapa, aparat w kieszeń i naprzód...reszta to widoki 8O, które za każdym razem są inne, moje, tak ładuję baterie na kolejne miesiące...

maslinka napisał(a):Przepiękne zdjęcia :D Jednak zima jest cudna! :mrgreen:

Jeszcze nie byłam na Śnieżce, w ogóle Karkonosze znam słabo. Trzeba będzie nadrobić :)

to ja się tutaj jaram Twoimi Alpami, a Ty podstawowych podstaw nie odwiedziłaś??? :oczko_usmiech:

tyniolek napisał(a):Piękne! Chodzą mi po głowie Góry Sowie już jakiś czas... A Twoje zdjęcia tak zachęcają... :) No i w sumie nie mam tak daleko... Trzeba fotki pokazać narzeczonemu i przemyśleć :oczko_usmiech: tylko żeby trafić taką pogodę!

u mnie niezmiennie od już ho ho królują Tatry :> nawet Bieszczady dla mnie nie dały rady z porównaniu z nimi, przepraszam, bo to chyba Twoje ulubione :oops: :oczko_usmiech:

Gdybyście się wybierali, wal śmiało, służę pomocą...będzie jeszcze trochę zachęcajek :mrgreen: Tatry to inna liga, trochę chodziłem, lubię, ale moje serce już zajęte :oczko_usmiech: Z górami jest trochę jak z piwem...jeden woli Karlovačko, a drugi Ožujsko :nice:

ruzica napisał(a):Ja mam podobnie lubię wszystkie góry, Bieszczady to pierwsza liga, no ale Tatry to ekstarklasa :D

Byłam we wrześniu i październiku, ale było jeszcze zbyt zielono by uznać to za prawdziwą jesień :roll:

to ja chyba wolę grać w pierwszej lidze, no i jesień tam mają zawsze o czasie :hearts:

Gdyby ktoś czekał na Olbrzyma to zaraz będzie...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.02.2017 18:06

słoma79 napisał(a):Gdyby ktoś czekał na Olbrzyma to zaraz będzie...

Zastanawiałem się czy będzie :D Skoro tak, to czekamy... 8)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 19.02.2017 18:11

Historia to zdecydowanie wielki atut Gór Sowich, tym razem postawiłem na dość trudną i tragiczną jej część i postanowiłem poświęcić jeden dzień ferii na zapoznanie z kompleksem sztolni budowanym przez Niemców tuż przed i w czasie wojny. Celowo napisałem zapoznanie. Wszystkich tajemnic tego rozległego obiektu chyba nigdy nie poznamy...zapraszam na krótką wycieczkę po korytarzach Olbrzyma - Riese...

Moja trasa ograniczać miała się do trzech głównych części kompleksu...Osówki, Włodarza i Walimia/Rzeczki...miała, bo tej trzeciej nie zobaczyłem, ale o tym za chwilę...moim zdaniem najciekawsza jest Osówka, chociaż nie jest największa...

Obrazek

Obrazek

...w której spotkałem prawdziwego pasjonata historii i przewodnika po Riese, Grzegorza Borensztajna, który organizuje też wyprawy w mniej popularne części Riese, pokazuje je inaczej...gdyby ktoś był zainteresowany wystarczy wygooglać sobie "RIESE DWA OBLICZA'...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

częściowo trasa jest zalana i trzeba ją pokonać łodzią, do tego ja trafiłem na trasę tzw. ekstremalną (dostępna w określonych godzinach) i dużą jej część musieliśmy pokonać po zalanej części na własnych nogach...głęboko nie jest, ale zimą perspektywa wyjścia mokrym na powierzchnię miła nie jest...deski i kamienie są śliskie i niestabilne...do tego tą część trasy musimy pokonać sami, przewodnik będzie czekał na jej końcu...idzie się dobrze, mimo ferii Riese nie przyciąga zbyt wielu turystów, nasza grupa liczy 3 osoby :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wracamy na trasę "normalną"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Osówki przenosimy się do Włodarza, największej powierzchnią, odkrytej części kompleksu...na parkingu dwa samochody, do wejścia jeszcze 40 minut, kupuję bilet, przez 40 minut nie pojawił się nikt więcej...przewodnik wyprowadza grupę, samochody odjeżdżają...będzie zwiedzanie SOLO 8O tylko ja i Olbrzym...idziemy kilkusetmetrowym korytarzem do wielkiej sali wykutej w skale, w której niczym w kinie można obejrzeć film o powstawaniu i odkrywaniu tego miejsca...przewodnik wychodzi i informuje, że wróci po filmie...15 - 20 minut...JA i OLBRZYM...kilka kilometrów korytarzy ukrytych głęboko pod ziemią, w których zginęły tysiące więźniów, kapiąca wokół woda, kilkadziesiąt pustych krzeseł...możecie wierzyć lub nie, w takiej sytuacji ludzki umysł płata różne figle, mocne przeżycie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

został mi jeszcze jeden element układanki...Sztolnie Walimskie, szybkie Google...otwarte jeszcze prawie 2 godziny...podjeżdżam, na parkingu kilka aut, wchodzę, pytam o bilet, Pani mówi, że dzisiaj już nie ma wejść bo nie ma chętych :? jak to, a JA?? nie...jak widać podejście w poszczególnych obiektach kompleksu jest różne...patrzę na to co na zewnątrz i jadę dalej...

Obrazek

Obrazek

Garść informacji praktycznych...zimą nie ufajcie nawigacji, korzystajcie tylko z głównych dróg...lepiej jechać dłużej i dalej kilka kilometrów, niż zastanawiać się czy damy radę utorować drogę prze las w głębokim śniegu własnym samochodem 8O mi się dwa razy udało, ale lepiej sobie tego oszczędzić...zimą niedostępne, a raczej niewidoczne są nadziemne elementy kompleksu, godziny otwarcia nie zawsze zgadzają się z rzeczywistością...zaletą zimowego zwiedzania jest niewielka liczba turystów, latem trzeba niekiedy rezerwować bilety na konkretne godziny wejścia wcześniej przez telefon...
Nie będę pisał o historii, tą trzeba poznać samemu...warto...gdyby ktoś miał pytania zapraszam na PW :papa:

w kolejnym odcinku odkryjemy którędy wchodzi się do Narni...
CDN
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.02.2017 18:30

słoma79 napisał(a):
CDN

Będą Stołowe? To się nie mogę doczekać :!: :mrgreen:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 19.02.2017 18:40

ruzica napisał(a):
słoma79 napisał(a):
CDN

nie będą :? do Narni jest wiele dróg :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.02.2017 18:55

słoma79 napisał(a):
ruzica napisał(a):
słoma79 napisał(a):
CDN

nie będą :? do Narni jest wiele dróg :mrgreen:

Eh, nie zgadłam :cry: Ciekawe cóż to będzie :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.02.2017 19:30

Riese... Lubię Gory Stołowe (i DŚ w ogóle) również ze względu na ich historie i tajemnice.
Bardzo ciekawy odcinek 8) . Zazdroszczę tego samotnego zwiedzania!
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 21.02.2017 20:26

wejście do naszej Narni jest gdzieś tam, na końcu ścieżki...

Obrazek

ale przed nami jeszcze długa droga...
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 23.02.2017 13:01

Z przyczyn zawodowych musimy niestety skrócić ferie o jeden dzień...dlatego ja postanawiam w ostatnim dniu przed wyjazdem zdobyć najwyższy szczyt Gór Sowich...Wielką Sowę, a reszta rodzinki wybiera naukę jazdy na nartach 8O okoliczne trasy narciarskie nie są zbyt wymagające...idealne do nauki...wybieramy KWN Górnik w Rzeczce. Zostawiam samochód na parkingu pod stokiem i kieruję się na szlak rozpoczynający się po drugiej stronie drogi...przy okazji można zobaczyć jak wygląda cały kompleks narciarski :oczko_usmiech:

Obrazek

przy beczce znajduje się moja ulubiona "Szyprówka" w której można napić się ponad 100 rodzajów piwa :hearts: dobrze zjeść i przespać w naprawdę niezłych warunkach :D polecam :mrgreen:

Po drodze na Wielką Sowę natrafimy na dwa 8O :!: :!: schroniska...jak na tak małą powierzchnię i długości szlaków to istne szaleństwo...dwa schroniska w odległości kilkunastu minut marszu od siebie, a potem długo, długo nic...w kolejności od dołu są to schroniska Orzeł i Sowa. Tym razem chyba nie do końca zasłużyłem na pogodę...za to szlaki kompletnie puste, spotykam tylko parę skiturowców i ze 3 osoby na krzyż 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oto moja Narnia :nice:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz chyba już wiem co czuły dzieciaki wychodząc z szafy... :mrgreen:

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gór mi mało i trzeba mi więcej... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone