Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gór mi mało i trzeba mi więcej...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.02.2017 09:39

lotnikwsk napisał(a):Ogólnie tam jest cisza , tylko żagle i kajaki :? :wink:

Tak. Jezioro jest objęte strefą ciszy i nie można pływać na silnikach. Jak wiadomo są wyjątki... policja, WOPR, strażacy i... zielony speed boat. :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.02.2017 10:50

Piękne te Twoje Bieszczady :!:
Może wreszcie w tym roku się wybiorę. Mam takie plany :)
Wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze tam nie byłem choć po górach chodzę sporo :oops: Niestety z pewnych względów nie mam możliwości wyjazdu poza wakacjami - czyli w najbardziej obleganym sezonie :(

Teraz czekam na równie ekscytującą dawkę Gór Sowich. Te trochę znam choć byłem baaaaaaardzo dawno temu :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.02.2017 12:33

Góry Sowie nie są mi obce , mam stamtąd wiele pamiątek ( nie wszystkie z tych najmilszych :wink: ) , zacząłem w latach osiemdziesiątych , potem jak tylko była okazja . . .
Teraz "chodzi mi po głowie" taka podróż po starych ścieżkach i może nowych kilka uda się zdeptać . . . podobno kolejne nowe sztolnie można zwiedzać

Pozdrawiam
Piotr
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 10.02.2017 15:57

Roxi napisał(a):
słoma79 napisał(a):Obrazek

Oooo i nawet nasza motorówka się załapała na zdjęcie. :D
Mamy to szczęście, że zawsze jak jesteśmy nad Soliną to możemy poszaleć trochę na wodzie. ;)

A ta wasza motorówka to po złej stronie tamy nie stoi 8O :roll: :?: :?:
Roxi a jakieś podwodne ujęcia Soliny znajdę w Twoich relacjach??Podobno ciekawe rzeczy tam są :mrgreen:

greenrs napisał(a):Piękne te Twoje Bieszczady :!:
Może wreszcie w tym roku się wybiorę. Mam takie plany :)
Wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze tam nie byłem choć po górach chodzę sporo :oops: Niestety z pewnych względów nie mam możliwości wyjazdu poza wakacjami - czyli w najbardziej obleganym sezonie :(

Teraz czekam na równie ekscytującą dawkę Gór Sowich. Te trochę znam choć byłem baaaaaaardzo dawno temu :)

Gdybym nie miał wyjścia, też bym pojechał w sezonie...wolę tak, niż wcale...witaj :papa:
JoannaMaxel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaMaxel » 10.02.2017 21:43

Przepraszam Michał, że tak późno ... Ale wiesz koniec semestru, reforma itp. Niemniej jednak dziś oficjalnie zaczynam ferie zimowe, baaaaardzo potrzebne, bo akumulator wysiadł ;-) I twoją relację zapisuję sobie do lektur obowiązkowych :-) pozdrawiam
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 10.02.2017 22:06

Góry Sowie swoim klimatem i wyglądem bardzo przypominają nam...Bieszczady...jednak oferują coś jeszcze, niezmierzone pokłady historii...często tragicznej, zarazem tajemniczej i bardzo wciągającej dosłownie na każdym kroku...jest tu wszystko, sztolnie, zamki, mosty, stare trasy kolejowe, nieczynne kopalnie...materiał na co najmniej kilkanaście wyjazdów...nasz pierwszy właściwie nie ma planu, niewiele jeszcze wtedy wiedzieliśmy o tym miejscu...ale byliśmy go bardzo ciekawi :oczko_usmiech:

Kalenica...

Pierwsza nasza wycieczka miała być gdzieś blisko, dlatego wychodzimy dość późno...do Bukowej Chaty przy Przełęczy Jugowskiej, gdzie zbiega się kilka szlaków, prowadzi od naszej AleLipy wygodna, szeroka droga...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sama Bukowa Chata jest miejscem dziwnym...niby ma to czego trzeba w górach, klimat, drewno, palenisko w środku, bigos, grzańce i całkiem niezłą kuchnię, ma też jeszcze coś...właścicieli, którzy przez lata mieszkali w USA, wrócili i postawili to miejsce...i można w nim posłuchać tego, czego słucha polonia w USA, a co kompletnie nie gra z tym miejscem...szkoda...
Można tu za to pośmigać na nartach, poleżeć na leżaku, przenocować i skorzystać z sauny :D My traktujemy ją jako miejsce gdzie można wieczorem iść na piwo...ciekawe doświadczenie...30 minut pod górę w zupełnej ciemności...umysł płata wtedy różne figle :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szlaki krzyżują się ponad Bukową Chatą, przy schronisku PTTK Zygmuntówka...

Obrazek

idziemy dalej, częściowo szlak prowadzi brzegiem stoku narciarskiego i ratrakowiskiem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nagle z lasu wynurza się bestia 8O nie mamy z nią żadnych szans... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

ale nie poddajemy się i idziemy dalej w górę, śnieg jest świeży i miejscami bardzo głeboki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tam w oddali, te dwie wieże...to Wielka Sowa, najwyższy szczyt Gór Sowich

ale nas wzywa wielki błękit... :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na Kalenicę jeszcze trochę drogi przed nami...tu zrobimy przerwę...
CDN
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 10.02.2017 22:10

JoannaMaxel napisał(a):Przepraszam Michał, że tak późno ... Ale wiesz koniec semestru, reforma itp. Niemniej jednak dziś oficjalnie zaczynam ferie zimowe, baaaaardzo potrzebne, bo akumulator wysiadł ;-) I twoją relację zapisuję sobie do lektur obowiązkowych :-) pozdrawiam

Fajnie, że jesteś...my kończymy, a akumulator też mi wysiadł...ale w samochodzie :evil:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.02.2017 22:16

słoma79 napisał(a):nagle z lasu wynurza się bestia 8O nie mamy z nią żadnych szans... :mrgreen:

To tylko zwykły ratrak, nie ma się czego bać ;)

Orczyk nie chodził? A może było jeszcze za wcześnie?

W Górach Sowich nigdy nie byłam. Chętnie popatrzę :)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 11.02.2017 21:06

maslinka napisał(a):
Orczyk nie chodził? A może było jeszcze za wcześnie?

W Górach Sowich nigdy nie byłam. Chętnie popatrzę :)

Nie chodził...w sumie nie dociekałem dlaczego, bo nie jeżdżę...w Sowie warto pojechać chociaż raz...spróbować...dla nas jazda w Sowie jest taka sama jak w Bieszczady...pojechaliśmy raz, teraz tylko wracamy 8)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 11.02.2017 21:55

Szkoda czasu na niechodzące wyciągi i buszujące po lesie ratraki...nawet te zwykłe...idziemy dalej, do Kalenicy jeszcze sporo śniegu przed nami...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalenica jako szczyt, sama w sobie jest nijaka...jak większość szczytów w Górach Sowich pokrywa ją las...gdyby dobrze się rozpędzić można ją minąć i jej nie zauważyć...na szczęście w 1933 roku na jej szczycie Towarzystwo Sowiogórskie postanowiło postawić żelazną wieżę, która stoi tam do dziś...a widok z niej to już inna bajka 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Góry Sowie to także doskonały teren dla miłośników dwóch kółek, przecina je rozbudowana sieć dobrze oznaczonych dróg, o których można znaleźć więcej informacji na stronie http://www.strefamtbsudety.pl/ :mrgreen:

Obrazek

Pora wracać...w drodze powrotnej zaglądamy jeszcze do Zygmuntówki

Obrazek

i idziemy dalej w kierunku Bukowej Chaty, na solidną porcję bigosu i zimne piwko :oczko_usmiech:

Obrazek

CDN...
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.02.2017 12:15

Piękna zima w Górach Sowich. Z wielką przyjemnością podziwiam widoki :) .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 14.02.2017 12:29

Góry Sowie duże nie są, poza tym nie samymi górami człowiek w ferie żyje. Postanowiliśmy wykorzystać bliskość Wrocławia i odwiedziliśmy Zoo i Afrykarium i pokręciliśmy się trochę po starówce...Wrocław jaki jest każdy wie...więc sobie darujemy :P

Kolejny dzień przyniósł dość niespodziewany plan...są ferie, szwagry z dzieciakami w Karpaczu...jedziemy 8) skoro świt (bez przesady, ferie przecież są :mrgreen:) wciągamy śniadanie i startujemy w stronę Karpacza. Nie będziemy tam jednak zbyt długo...małżonka zostaje z dzieciakami na dole, a my ze szwagrem i szwagierką pakujemy się do samochodu, żeby zaoszczędzić czas i około 11 stajemy na parkingu pod Wangiem...kurcze, trochę późno, ale damy radę...Śnieżko...nadchodzimy...pogoda jest piękna, ale warunki bardzo trudne, miejscami bardzo głęboki śnieg i kilkunastostopniowy mróz nie ułatwiają marszu...chodźmy :boss:

...bo nowy dzień wstaje, bo nowy dzień wstaje, nowy dzień...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:hearts:
Obrazek

Obrazek

jest i ONA...na razie jeszcze daleko, nieosiągalna...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wkrótce docieramy do mojego ulubionego miejsca w Karkonoszach...schroniska Samotnia, które moim zdaniem zimą wygląda dużo lepiej niż latem :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wyżej jest już tylko cudniej :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

morze dziś wyjątkowo spokojne :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczywiście ostatnia część szlaku, ta z łańcuchami to horror...czasem nie wierzę, że można być tak bezmyślnym lub głupim wybierając się w góry...króluje kompletny brak przygotowania, wiedzy i sprzętu...ale potem można się pochwalić, byłem zimą na Śnieżce...podstawowy sprzęt nie kosztuje aż tak dużo, żeby ryzykować zdrowie, a w tych warunkach nawet życie...szkoda słów :evil:

wracamy tą samą drogą, po drodze wstępujemy do Domu Śląskiego na żurek i piwo i szybko zbieramy się dalej...zaraz zacznie się ściemniać...

Obrazek

plan napięty, ale zrealizowany w 100% 8)

w kolejnym odcinku poznamy Olbrzyma 8O :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 14.02.2017 12:51

Super widoki :)

Miło popatrzeć na moje rodzinne strony :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.02.2017 13:28

Przepiękne zdjęcia :D Jednak zima jest cudna! :mrgreen:

Jeszcze nie byłam na Śnieżce, w ogóle Karkonosze znam słabo. Trzeba będzie nadrobić :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 14.02.2017 13:34

Piękna zima w Karkonoszach :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gór mi mało i trzeba mi więcej... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone