Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gór mi mało i trzeba mi więcej...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 04.04.2017 19:52

pierwszy dzień zawsze spędzamy razem, rodzinnie, aktywnie, na szlaku...lekka, pełna pięknych widoków rozgrzewka...tym razem jednak Bieszczady postanowiły pokazać swoje bardziej tajemnicze oblicze i uznały, że wykorzystaliśmy limit pięknej pogody na naszych górskich wyjazdach...plan jest, pogoda potrzebna na kolejne dni, więc bez marudzenia ruszamy w kierunku wsi Nasiczne, skąd ruszymy na jeden z najbardziej widokowych bieszczadzkich szczytów...Dwernik Kamień :mrgreen:
Na parkingu jesteśmy tylko my 8O zostawiamy auto w miejscu widocznym z drogi i idziemy w górę mając w tyle głowy świadomość, że w okolicy znajdują się siedliska niedźwiedzi...nawet gdyby były, pewnie byśmy ich nie zobaczyli bo...

Obrazek

Obrazek

mgła skutecznie zasłania wszystko wokół...widoków nie będzie...ale będzie pięknie, tajemniczo, bieszczadzko...idziemy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gdzieś od tego miejsca zrobiło się dziwnie zimno, temperatura spadła poniżej zera, a wiatr rozpoczął swój koncert...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wreszcie pojawia się :roll: :?: szczyt...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dłuższą chwilę napawamy się panującą wokół nas ciszą, próbujemy sobie wyobrazić widok, który powinien być przed nami...schodzimy...inaczej, przy linii okopów odbijamy w lewo...i tu błąd...w lesie widać ślady zrywki, szlak jest pełen pozostałości, w tym głębokich błotnych kolein po ciężkich maszynach :evil: naprawdę tak trudno naprawić po zakończonej pracy to co się zepsuło?? szczególnie w takim miejscu :(
po drodze spotykamy jeszcze jednego wędrowca...ale to chyba miejscowy :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

uwaleni błotem schodzimy do wiaty przy parkingu, płuczemy buty w strumieniu, chociaż musiałby być Niagarą, żeby usunąć to co zebraliśmy na siebie w lesie :mrgreen: Grzesiek i herbata z termosu poprawiają nam humory, mimo kiepskiej pogody...rozkładamy mapę i szukamy planu na resztę dnia...okolice wiaty nawet przyjemne i...puste...tylko my i ONE, Bieszczady :hearts:

Obrazek

Obrazek

mimo niepogody postanawiamy spędzić resztę dnia na aktywnym poznawaniu okolicy...dzień się jeszcze nie kończy, odcinek niestety tak...CDN :papa:
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 04.04.2017 22:04

słoma79 napisał(a):
malina1959 napisał(a):Ufffff...... nadrobiłam zaległości, że tak powiem jednym haustem ;) :D
No i zmusiłeś mnie, żeby ruszyć ze swoimi Bieszczadami :smo:

No to pójdziemy razem...ja po Twoich, a Ty po moich :mrgreen: witaj :papa:

Oki...będziemy se deptać po piętach :oczko_usmiech:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.04.2017 07:41

Lubię takie pustki w górach - tylko góry i my :) .
Szkoda tylko, że nie mieliście właściwie żadnych widoków, ale i tak czasem bywa :wink: .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.04.2017 08:42

Nefer napisał(a):Lubię takie pustki w górach - tylko góry i my :) .
Szkoda tylko, że nie mieliście właściwie żadnych widoków, ale i tak czasem bywa :wink: .

Widoki jeszcze będą :mrgreen: i to jakie 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.04.2017 08:48

słoma79 napisał(a):

To dobrze :D , bo jak widzę takie klimaty

słoma79 napisał(a):Obrazek

to mnie z lekka rozpacz ogarnia :lol: .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.04.2017 10:49

marze_na napisał(a):
słoma79 napisał(a):

To dobrze :D , bo jak widzę takie klimaty

słoma79 napisał(a):Obrazek

to mnie z lekka rozpacz ogarnia :lol: .

Mnie trochę też, ale wychodzę z założenia, że pogoda w górach jest mniej lub bardziej dobra :oczko_usmiech: i cieszę się każdą chwilą w nich spedzoną...nawet taką jak wyżej :mrgreen: :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 06.04.2017 12:05

słoma79 napisał(a):Widoki jeszcze będą :mrgreen: i to jakie 8)

No to czekam na te widoki. Górskich krajobrazów nigdy dość :D .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 07.04.2017 06:15

Nefer napisał(a):
słoma79 napisał(a):Widoki jeszcze będą :mrgreen: i to jakie 8)

No to czekam na te widoki. Górskich krajobrazów nigdy dość :D .

Na widoki jeszcze trochę poczekasz :oczko_usmiech: dzień się jeszcze nie skończył, a pogoda nadal nieciekawa...zajrzymy więc do Chmielu, Smolnika i Majdanu :mrgreen:
Ostatnio edytowano 07.04.2017 15:35 przez słoma79, łącznie edytowano 1 raz
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.04.2017 07:58

słoma79 napisał(a):zajrzymy więc do Chmielu, Smolnika i Majdan :mrgreen:

Z przyjemnością tam zaglądnę :) . W Chmielu i Smolniku byłem, w Majdanie chyba nie :wink: .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 07.04.2017 19:04

Po kilku kubkach herbaty na parkingu, postanowiliśmy pojeździć trochę po okolicy, miałem ochotę przejść się pod Chatę Socjologa na Otrycie, ale pogoda postanowiła zmienić się na jeszcze gorszą i zaczął padać deszcz :evil: W Bieszczadach mamy tylko kilka dni i nie zamierzamy marnować ani chwili...kierunek Chmiel...i cerkiew św. Mikołaja, niestety zamknięta...następnie Smolnik i cerkiew św Michała Archanioła, też zamknięta, ale można zobaczyć wnętrze przez kraty...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo naprawdę kiepskiej pogody jest pięknie :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

i pusto :hearts: tą ciszę i spokój kocham najbardziej w październikowych Bieszczadach 8)

Obrazek

do stacji bieszczadzkiej kolejki jest ze Smolnika dosyć spory kawałek drogi, jedziemy w kierunku Wetliny...

Obrazek

po drodze próbujemy oszukać przeznaczenie :oczko_usmiech:

Obrazek

na tej drodze taki zestaw jest niewyprzedzalny :? więc wleczemy się za nim do Wielkiej Pętli Bieszczadzkiej, gdzie ze spokojem łykamy go pod górę :mrgreen: mijamy Wetlinę, Cisnę i jedziemy aż do Majdanu, skąd wyrusza wąskotorowa kolejka...znowu pusto :roll: ciekawe czemu :evil: na szczęście przestało padać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wracamy do Michałówki...suche ciuchy, obiad...cudnie 8)
wieczorem tradycyjnie...

Obrazek

Obrazek

jednak kilka Urs później czuję się jakoś niewyraźnie :mrgreen:

Obrazek

więc opuszczamy gościnne ramiona Bazy i idziemy spać...jutro wczesna pobudka i Tarnica przez Bukowe Berdo z Mucznego :hearts: :hearts: :hearts:

CDN...i widoki w końcu będą :mrgreen:
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 07.04.2017 19:54

No niestety, ostatnia jesień nie rozpieszczała nas słoneczną pogodą, ale było kilka przepięknych dni, więc myślę, że trafiliście. Moim zdaniem jesienią Bieszczady są najpiękniejsze, z czego staram się również korzystać.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 07.04.2017 20:03

marek.pl3 napisał(a):No niestety, ostatnia jesień nie rozpieszczała nas słoneczną pogodą, ale było kilka przepięknych dni, więc myślę, że trafiliście. Moim zdaniem jesienią Bieszczady są najpiękniejsze, z czego staram się również korzystać.

Trafiliście :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 07.04.2017 20:51

słoma79 napisał(a):
marek.pl3 napisał(a):No niestety, ostatnia jesień nie rozpieszczała nas słoneczną pogodą, ale było kilka przepięknych dni, więc myślę, że trafiliście. Moim zdaniem jesienią Bieszczady są najpiękniejsze, z czego staram się również korzystać.

Trafiliście :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:

Tym bardziej czekamy z niecierpliwością
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.04.2017 20:53

Pogoda jak widzę ewidentnie barowa. :roll:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 07.04.2017 21:09

anakin napisał(a):Pogoda jak widzę ewidentnie barowa. :roll:

ewidentnie...pozdrawiam sprzed najlepszego baru w Wetlinie :mrgreen:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gór mi mało i trzeba mi więcej... - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone