napisał(a) ozor » 15.08.2018 11:03
Witam.
To może ja się podzielę swoim doświadczeniem. Właśnie w poniedziałek wróciliśmy z rodzinnych wakacji w Chorwacji z wyspy Rab.
Jechaliśmy całą drogę bez winietek i opłat do samego Poznania.
Czas podróży z przerwami to 18 godzin (czas zawiera także przeprawę promową).
goo.gl/maps/USgXtU5sEKQ2
Nasz przejazd rozpoczął się o 14:30. Do promu dotarliśmy o 15:00 (przejazd od razu bez czekania). Jak już pisałem jechaliśmy całą rodziną tzn. z dwójką dzieci 7 i 9 lat. Pierwszy obiecany postój to McDonald Ulica Stanka Vraza, Varaždin w Chorwacji (byliśmy tam o godzinie 19:20). W dalszą drogę wyruszyliśmy koło 20:00. Dzieci jeszcze 2 godzinki bawiły się w aucie po czym poszły spać, a krótko po nich moja żona (zmiennik kierowcy). O godzinie 2:15 dotarłem do Brna gdzie zatrzymałem się na kawę w McDonald's, Brno-střed w Czechach. McDrive jest otwarty do 3 więc idealnie się złożyło. Jak się zatrzymałem obudziła się cała rodzinka
Dzieci zjadły po hamburgerze, a żonka wypiła ze mną kawkę. O 2:40 wyruszyliśmy w dalszą drogę (dzieci zaraz zasnęły). O 5:15 byliśmy w Bystrzycy Kłodzkiej gdzie zostałem zmieniony przez żonę (ja uwielbiam jeździć nocami, a żona tylko za dnia). O 8:30 dotarliśmy do domu pod Poznaniem gdzie dzieci dopiero się obudziły.
Jak widać da się nawet całą rodziną przejechać. Ponieważ nigdzie się nie spieszyłem jechałem cały czas z prędkością nieprzekraczającą 100 km/h. W każdej miejscowości zwalniałem przepisowo do 50 km/h. Prawda jest taka iż nocą wszędzie światła są pulsujące żółte i nie ma żywego ducha w małych wioskach. Spalanie Skoda Roomster załadowana po dach 6,1 l/km.
Tankowałem do pełna w Chorwacji INA INDUSTRIJA NAFTE d.d., Ulica Filipa Vukasovića, Senj, Chorwacja. Na pełnym baku zabrakło mi 140 km aby dotrzeć do domu (tankowałem pod Wrocławiem). Spalanie wyliczone rzeczywiste (ilość paliwa/przejechane kilometry * 100). Łącznie przejechałem 1195 km w czasie równo 18 godzin co daje ok 66 km/h średnią.
Całkowity koszt przejazdu to 73 litry paliwa * 6 zł/litr (po tyle jest litr paliwa PB95 w Chorwacji- dokładnie 10,35 kuny) co daje niecałe 440 zł. Z Polski do Chorwacji było taniej bo paliwo po 5,2 zł więc poniżej 400 zł. Winiet nie chciałem kupować bo byliśmy tam 16 dni więc w wielu przypadkach musiałbym kupować winiety miesięczne.
Pozdrowienia dla oszczędnych