Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gniazdo zapalniczki

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Gniazdo zapalniczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2009 17:47

Zrobilem dzisiaj próbę lodówki turystycznej, ktorą podłącza się do gniazda 12V w samochodzie. Po kilku minutach pracy (w dosc nagrzanym wnetrzu auta) zauwazylem, ze gniazdo zapalniczki i wtyczka sa dosc rozgrzane. Spodziewalem sie, ze pobor mocy przez lodoweczke bedzie dosc znaczny ale czy to grzanie sie gniazdka jest normalne?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2009 18:58

Grzanie gniazdka to bardzo zły objaw, coś robi zwarcie (brak syków, żle dopasowane gniazdo -wtyczka , niesprawna lodówka).
Jak uporasz się z tym problemem dokup jeszcze ogranicznik poboru prądu, aby zabezpieczyć akumulator samochodowy przed przypadkowym rozładowaniem. Pozdrawiam. :lol:

smoki3
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 15.06.2009 20:57

kmarcin76 napisał(a):Zrobilem dzisiaj próbę lodówki turystycznej, ktorą podłącza się do gniazda 12V w samochodzie. Po kilku minutach pracy (w dosc nagrzanym wnetrzu auta) zauwazylem, ze gniazdo zapalniczki i wtyczka sa dosc rozgrzane. Spodziewalem sie, ze pobor mocy przez lodoweczke bedzie dosc znaczny ale czy to grzanie sie gniazdka jest normalne?

Nie no minimalnie się zawsze nagrzeje... Gorące nie może być.
Kwiotek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kwiotek » 15.06.2009 20:59

smoki3 napisał(a):dokup jeszcze ogranicznik poboru prądu, aby zabezpieczyć akumulator samochodowy przed przypadkowym rozładowaniem

A co to za urządzenie, co to daje, ile kosztuje, gdzie można kupić ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2009 06:37

Kwiotek napisał(a):
smoki3 napisał(a):dokup jeszcze ogranicznik poboru prądu, aby zabezpieczyć akumulator samochodowy przed przypadkowym rozładowaniem

A co to za urządzenie, co to daje, ile kosztuje, gdzie można kupić ??

Ogranicznik poboru prądu zabezpiecza akumulator samochodu przed przypadkowym rozładowaniem ( o ile pamiętam do 11,8V). Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Zostawiamy włączoną lodówkę turystyczną do gniazdka samochodu na całą noc, rano mamy rozładowany akumulator. Zabezpieczenie chroni nas przed rozładowaniem akumulatora odcinając od prądu lodówkę turystyczną, a my możemy jechać dalej.
Wyłączniki takie sprzedają firmy zajmujące się sprzedażą sprzętu turystycznego do przyczep kempingowych i kamperów. Bez problemu można dostać na aukcji Allegro. Ceny od 70, 00zł do 150, 00zł. Ja zakupiłem w firmie ELCAMP.
Pozdrawiam. :lol: smoki3
Ostatnio edytowano 16.06.2009 18:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 16.06.2009 07:00

Ze wzgledu na bardzo duzy pobor mocy chyba w kazdym aucie po przestawieniu kluczyka na OFF lub po jego wyjeciu znika napięcie w gniazdku zapalniczki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2009 07:17

Kynio napisał(a):Ze wzgledu na bardzo duzy pobor mocy chyba w kazdym aucie po przestawieniu kluczyka na OFF lub po jego wyjeciu znika napięcie w gniazdku zapalniczki.

Napięcie w mojej Skodzie w gnieździe zapalniczki faktycznie zanika, lecz w gnieździe bagażnikowym jest cały czas pod napięciem.Pozdrawiam. :lol:

smoki3
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 16.06.2009 08:34

w moim vw Touranie też gnizdo bagażnika ma cały czas napięcie.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 16.06.2009 08:56

smoki3 napisał(a):
Kynio napisał(a):Ze wzgledu na bardzo duzy pobor mocy chyba w kazdym aucie po przestawieniu kluczyka na OFF lub po jego wyjeciu znika napięcie w gniazdku zapalniczki.

Napięcie w mojej Skodzie w gnieździe zapalniczki faktycznie zanika, lecz w gnieździe bagażnikowym jest cały czas pod napięciem.Pozdrawiam. :lol:

smoki3

A w moim byłym picasso w gnieździe zabudowanym w bagażniku również zanikało po przekręceniu kluczyka na OFF. To czy zanika czy nie nie jest regułą. Do nowego Brawo sam sobie zrobiłem gniazdko w bagażniku i podłączyłem tak żeby było cały czas w nim napięcie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.06.2009 10:06

hrehor napisał(a):w moim vw Touranie też gnizdo bagażnika ma cały czas napięcie.

w swojej poczciwej asterce tez jak robilem gniazdko w bagazniku polaczylem bezposrednio z aku robiac w bagazniku osobny wlacznik i bezpiecznik. przydaje sie np. do ladowania akumulatorkow czy telefonow na postoju - pobor pradu znikomy
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 16.06.2009 10:31

kmarcin76 napisał(a):Zrobilem dzisiaj próbę lodówki turystycznej, ktorą podłącza się do gniazda 12V w samochodzie. Po kilku minutach pracy (w dosc nagrzanym wnetrzu auta) zauwazylem, ze gniazdo zapalniczki i wtyczka sa dosc rozgrzane. Spodziewalem sie, ze pobor mocy przez lodoweczke bedzie dosc znaczny ale czy to grzanie sie gniazdka jest normalne?

Ja mam bardzo nie miłe wspomnienia z lodówką podpiętą pod zapalniczkę tzn dwa razy wtyczka tak się stopiła że robiła zwarcie w instalacji.raz zatrzymałem się na Węgrzech w Tesco by taką wtyczkę dokupić. Dlatego teraz wożę zamrożoną butelkę wody mineralnej w lodóweczce a na miejscu podpinam lodówkę do sieci przez zasilacz. Jestem spokojny i zawsze mam zimną wodę do picia ( po 15 godz. jazdy jeszcze jest lód w butelce :D )
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2009 06:27

W Hyundai i30 cw tez mam prad w gniazdu w bagazniku po wylaczeniu silnika.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone