Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Głupie pytanie o nalepki "PL"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kitt
Globtroter
Głupie pytanie o nalepki "PL"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 21.05.2010 16:54

Witajcie!
Jakiś czas temu zacząłem zgłębiać temat nalepek z kodami krajów i doszukałem się, że obowiązek ten wynika z Konwencji Wiedeńskiej, natomiast zgodnie z poprawką z 2006 roku, jak ktoś ma oznaczenie kraju na tablicy rejestracyjnej - to nalepka nie jest potrzebna. Czyli w sumie mnie już sprawa nie dotyczy.
Jednak zastanowiła mnie kwestia rozmiaru nalepki. Okazuje się, że nawet w obecnie obowiązującej konwencji - nalepka powinna być bardzo duża (szeroka na 17,5cm). Tak duże nalepki chyba tylko na TIRach widziałem i generalnie w sklepach były raczej niedostępne. Orientuje się ktoś - czy po prostu wielkość nalepki jest powszechnie olewana - czy też jest jeszcze coś innego, czego nie wiem.
Jak wyglądają nalepki w innych krajach (jeżeli chodzi o wielkość)?
Pytanie jest oczywiście czysto hobbystyczno-ciekawskie. :)

Pozdrawiam
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 21.05.2010 16:56

Raczej nikt z Unii Europejskiej nie nakleja. Jest "PL" na rejestracji.
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 21.05.2010 16:59

kaltam napisał(a):Raczej nikt z Unii Europejskiej nie nakleja. Jest "PL" na rejestracji.

To tak jak pisałem obowiązuje od 2006, ale jeździ przecież jeszcze trochę samochodów ze starymi rejestracjami. Poza tym wcześniej nalepki były obowiązkowe - a też nie pamiętam, żeby ktoś używał takich ogromnych...
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 21.05.2010 21:52

Kitt zamów sobie naklejkę "Cro.pl" i żadna inna nie będzie Ci potrzebna :D
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 22.05.2010 21:34

Viniu napisał(a):Kitt zamów sobie naklejkę "Cro.pl" i żadna inna nie będzie Ci potrzebna :D

A czy jest OGROMNA? ;)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.05.2010 23:27

W sklepach motoryzacyjnych i na tankstellach na Zachodzie sprzedawane są naklejki w rozmiarach odpowiadających wielkości pojazdów.
Największe na Tiry, średnie na osobówki i dostawcze, a małe na motocykle.
Jednak nie zawsze wielkość tych średnich jest taka sama. To zależy od producenta, wzoru i ew. emblematów zawartych na naklejce oprócz liter kodu kraju.
Miałem w życiu kilka różnych naklejek o róznej wielkości- nikt nigdy sie nie czepiał, natomiast gdy takowej nie było wcale- bywały "ale".
(A to ponieważ taki obowiązek istnieje).
Natomiast nigdzie nie spotkałem się z instrukcjami odnośnie wielkości- w poradnikach typu "Polak za granicą" czy podobnych.
Po prostu kupuje się taką jak dla osobówek i jest.
Nawet ta mała też lepsza niż nic.
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 23.05.2010 22:21

Fatamorgana napisał(a):Natomiast nigdzie nie spotkałem się z instrukcjami odnośnie wielkości- w poradnikach typu "Polak za granicą" czy podobnych.
Po prostu kupuje się taką jak dla osobówek i jest.
Nawet ta mała też lepsza niż nic.

W konwencji wiedeńskiej jest:
(d) On motorcycles and their trailers, the dimensions of the axes of the ellipse shall be at
least 0.175 m and 0.115 m. On other motor vehicles and their trailers, the dimensions of the axes
of the ellipse shall be at least:
(i) 0.24 m and 0.145 m if the distinguishing sign comprises three letters;
(ii) 0.175 m and 0.115 m if the distinguishing sign comprises less than three letters.

W polskich przepisach jest to również określone - jest nawet w załączniku wzór:
Obrazek
Ale w poradnikach rzeczywiście nigdzie nie znalazłem.
Temat zainteresował mnie tak jak pisałem czysto hobbystycznie...

Pozdrawiam!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 22:35

Fatamorgana napisał(a):A to ponieważ taki obowiązek istnieje

Możesz rozwinąć, bo ja twierdzę, że nie istnieje jeśli masz PL na rejestracji. Czyli samochód zarejestrowany po 31 marca 2000r.

W ustawie z 20 kwietnia 2004 roku o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz o zmianie ustawy o podatkach i opłatach lokalnych wprowadzono m. in. zapis, z którego wynika, że obowiązek oznaczenia pojazdu, który ma być używany w ruchu międzynarodowym znakiem z literami "PL" uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.
Podobnie sprawa wygląda z pojazdami zarejestrowanymi za granicą, które uczestniczą w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zgodnie z tą zmianą każdy pojazd zaopatrzony w nowe wzory tablic rejestracyjnych (białych) nie musi być dodatkowo oznaczany naklejką "PL" jeżeli ma być używany w ruchu poza granicami RP
[/quote]
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 23.05.2010 23:24

Serce w pasy napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):A to ponieważ taki obowiązek istnieje

Możesz rozwinąć, bo ja twierdzę, że nie istnieje jeśli masz PL na rejestracji. Czyli samochód zarejestrowany po 31 marca 2000r.

Masz rację - w 2006 została do konwencji wiedeńskiej wprowadzona poprawka:
(a) Every motor vehicle in international traffic shall display at the rear, in addition to its
registration number, the distinguishing sign of the State in which it is registered.
(b) This sign may either be placed separately from the registration plate or may be
incorporated into the registration plate.

Więc jeżeli ktoś ma nową rejestrację - to już nie musi, jeżeli starą (czarną) - to musi.
Ostatnio edytowano 24.05.2010 09:15 przez Kitt, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.05.2010 23:39

I o to właśnie chodziło.
Musi być jakaś w ogóle.
Którakolwiek. :wink:

Nie słyszałem o przypadku mierzenia wielkości nalepek turyście zmotoryzowanemu. Widocznie w sprzedaży znajdują się takie odpowiadające wymogom. Dlatego sprzedają je ci od motoryzacji a nie babcie na bazarach.... :lol: :wink:
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 24.05.2010 09:05

jeśli ktoś potzrebuje taką naklejkę to w tamtym roku były takie darmowe na stacji statoil.
może na innych stacjach też są takie naklejki "reklamowe" :)
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 24.05.2010 09:24

Fatamorgana napisał(a):Widocznie w sprzedaży znajdują się takie odpowiadające wymogom. Dlatego sprzedają je ci od motoryzacji a nie babcie na bazarach.... :lol: :wink:

No właśnie też tak myślałem, ale przeczytałem gdzieś, że na Słowacji kiedyś mierzyli - więc postanowiłem sprawdzić. Wyszło mi, że "legalne" nalepki powinny mieć 17,5cm szerokości. Ponieważ w praktyce nie widziałem tak dużych nalepek - zastanawiam się czy są jakieś inne "wymogi" (gdzie?), czy też jest to przepis powszechnie "olewany". :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 24.05.2010 09:36

Kitt napisał(a):Więc jeżeli ktoś ma nową rejestrację - to już nie musi, jeżeli starą (czarną) - to musi.

Uwaga - "nowe" dzielą się na "trochę nowsze" i "najnowsze" :oops:
Na najnowszych już nie ma "PL" tylko gwiazdki Unii Europejskiej :?
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 24.05.2010 09:42

mottom napisał(a):
Kitt napisał(a):Więc jeżeli ktoś ma nową rejestrację - to już nie musi, jeżeli starą (czarną) - to musi.

Tak to jeszcze nie ma... gwiazdki są zamiast flagi. :)
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 24.05.2010 09:42

mottom napisał(a):

No właśnie... Słyszałem, że jak ma się te najnowsze - z gwiazdkami UE - to trzeba mieć naklejkę z "PL". Potwierdzacie to?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone