napisał(a) jacek_katowice » 19.01.2011 00:46
Nie będę tutaj dywagował nad przyczyną powstania takich zniszczeń oraz tak okropnego w skutkach wypadku. Chylę czoła nad samozaparciem Pana Vladimira.
Wiele na tych forach, drodzy Cromaniacy, piszecie o pływaniu pontonami czy też łodziami motorowymi po Adriatyku, często zadając pytania co zabrać na pokład, jakie moce silników, winiety i takie tam inne za przeproszeniem pierdoły.
Nie znalazłem natomiast, może się nie doczytałem, podstawowego według mnie pytania: JAK SIĘ DO TAKIEGO PŁYWANIA PRZYGOTOWAĆ!!!!!!!!!!!!!
Czy zadał sobie ktoś pytanie, może poza nielicznymi forumowiczami, z jakich map korzystać. Tak dobrze czytacie JAKIE MAPY???????
Pytanie tylko, cy będziemy umieli prawidłowo odczytać zawarte tam informacje? Zapomniałem, wszak wszyscy szanowni koledzy mają stosowne patenty i na egzaminach na podstawowy patent sternika zaliczyli locję.
Znam wiele miejsc na Adriatyku, a szczególnie w strefie przybrzeżnej gdzie tuż pod powierzchnią wody czychają ukryte mniejsze czy też większe skały.
Najechanie na taką przeszkodę to nie tylko w najlepszym przypadku uszkodzony silnik, a co jeśli na pokładzie mamy całą zadowoloną rodzinkę łącznie z dziećmi, a tu raptem o taką przeszkodę rozwaliliśmy cełe poszycie pontonu??????
Na innych wątkach, a tutaj powtórzę jeszcze raz: WODA JEST DLA ROZWAŻNYCH, A DO PŁYWANIA JAKIMIKOLWIEK JEDNOSTKAMI PŁYWAJĄCYMI TRZEBA SIĘ PRZYGOTOWAĆ.
Pozdrawiam Jacek