Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Głubczyce Pietrowice / krnov

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
Głubczyce Pietrowice / krnov

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 22.06.2008 19:45

Witam :) . Czy ktoś jechał przez to przejście :) i może ocenić ? W wyszukiwarce za dużo nie ma o tym wątku ;) , Pozdrav Adam :D
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 22.06.2008 20:03

adam11 napisał(a):Witam :) . Czy ktoś jechał przez to przejście :) i może ocenić ? W wyszukiwarce za dużo nie ma o tym wątku ;) , Pozdrav Adam :D

Jechałem dwa lata temu , jade i w czwartek :) Moim zdaniem i wielu innych forumowiczów nie tylko stąd, najlepszy sposób na wlot na autostradę w Olomuncu :)
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 23.06.2008 06:59

Jeśli jedziesz z Poznania to nie nadrabiaj drogi do Pietrowic tylko jedź przez przejście w trzebinii koło Prudnika, dalej na Krnov i Olomouc. Mozna także jechac przez Głuchołazy Zlate Hory Karlova Studanka.Sterneberg Olomouc(ta trasa jest troszke trudniejsza. Trzebinia-Krnov-Olomouc,Polecam. Pietrowice Olomouc -odradzam.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 23.06.2008 09:54

krzysiek M. napisał(a):Jeśli jedziesz z Poznania to nie nadrabiaj drogi do Pietrowic tylko jedź przez przejście w trzebinii koło Prudnika, dalej na Krnov i Olomouc. Mozna także jechac przez Głuchołazy Zlate Hory Karlova Studanka.Sterneberg Olomouc(ta trasa jest troszke trudniejsza. Trzebinia-Krnov-Olomouc,Polecam. Pietrowice Olomouc -odradzam.

Kolega pisze Trzebinia... musze zerknąć, tylko ja jadę od Kępna

No tak z Poznania to będzie krócej, ja mam międzylądowanie w Kepnie :)
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 23.06.2008 10:17

Dokładnie Krnov jest miesteczkiem przy granicy, potem kierujesz się na Bruntal i Olomouc. Przejście spokojne . ja zawsze tą drogą jeżdzę, nie tylko do cro ale i na narty do przejścia mam ok 50 km, więc dla mnie jest to najlepsza droga. W tym roku starą trasę troszkę zmodyfikowałem. Zamiast CZ-A-SLO-HR ze względu na korki w SLO ( i winety) oraz męcżacy dla mnie dojazd do Wiednia ( poprostu nie lubię tego odcinka drogi) lecę do BRNA - BRATISLAVA- WĘGRY ( droga nr 86) i HR

SZEROKIEJ DROGI
rafaello_b
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaello_b » 23.06.2008 10:31

Jedzie się nieźle. Od Opola na Racibórz trzeba się kierować i zaraz za Krapkowicami na Głubczyce - sporo jazdy przez wioski, droga dosyć kręta. Od naszej strony oznakowanie jest ok. Trzeba się liczyć z tym, że do Ołomuńca leci się drogami krętymi i raczej wąskimi.
Uwaga w drodze powrotnej - w Ołomuńcu próżno szukać kierunku na Polskę. Żeby wrócić tą trasą, trzeba się kierować w Ołomuńcu na Sternberk, a potem na Bruntal. dopiero koło Bruntala pojawiają się tablice - Głubczyce, Polska. Pozdrawiam.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 23.06.2008 11:11

krzysiek M. napisał(a):Jeśli jedziesz z Poznania to nie nadrabiaj drogi do Pietrowic tylko jedź przez przejście w trzebinii koło Prudnika, dalej na Krnov i Olomouc. Mozna także jechac przez Głuchołazy Zlate Hory Karlova Studanka.Sterneberg Olomouc(ta trasa jest troszke trudniejsza. Trzebinia-Krnov-Olomouc,Polecam. Pietrowice Olomouc -odradzam.

Moja trasa będzie :) Poznań - Jarocin - ostrów Wlkp - Kepno - Kluczbork - Opole - Krapkowice - Głubczyce - Pietrowice - Krnov

Wybrałem ten wariant gdyż wydaje mi się korzystniejszy : ) , niż przez Boboszów z 2 powodów. 1) Omijam Wrocek 2) przez Boboszów podobno straszne serpentyny :)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 23.06.2008 11:12

czemu odradzasz Pietrowice ?
rafaello_b
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaello_b » 23.06.2008 11:29

Z Opola na Prudnik teraz się kiepsko jedzie, bo spory kawałek drogi jest zamknięty (objazd ponoć prawie 60 km). Nie sprawdzałem, bo dość dawno nie jechałem w tamtym kierunku. Tak czy siak jedzie się przez Krapkowice objazdem, więc jak już się jedzie przez Krapkowice (droga na Racibórz), to chyba sensowniej jest jechać na Głubczyce niż Prudnik-Głuchołazy (fakt, że przez Głuchołazy trasa bardziej malownicza)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.06.2008 11:30

adam11 napisał(a):Moja trasa będzie :) Poznań - Jarocin - ostrów Wlkp - Kepno - Kluczbork - Opole - Krapkowice - Głubczyce - Pietrowice - Krnov
Wybrałem ten wariant gdyż wydaje mi się korzystniejszy : ) , niż przez Boboszów z 2 powodów. 1) Omijam Wrocek 2) przez Boboszów podobno straszne serpentyny :)

Hej Poznaniak,

Myślę że ten Wrocław jest przedemonizowany. Odkąd otworzyli Most Milenijny nie trzeba już przepychać się przez centrum ale jedziesz taką dwupasmową quasi obwodnicą. Poza tym jeśli ominiesz poranny czy popołudniowy szczyt albo pojedziesz w weekend to masz luz.

Poznań - Wrocław pokonasz 2-2,5 h ( do Ostrowa Wlkp. będziesz jechał prawie dwie), stamtąd na Boboszów też 2-2,5. I stamtąd masz tylko 50 km do ekspresówki w Mohelnicach. Serpentyn nie zauważyłem.

Pozdrawiam
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 23.06.2008 11:48

adam11 napisał(a):

Różnica w kilometrach pomiędzy trasą Poznań, wrocław, Boboszów, Ołomuniec a Poznań, Jarocin, Kluczbork, Krapkowice, Krnov Ołomuniec wynosi 32 km na niekorzyść drugiej.
W zeszłym roku jechałem przez Boboszów i faktycznie straszne serpentyny. Jechałem trochę inna trasą bo z Boboszowa do Brna nie jechałem przez Ołomuniec. Jakoś strasznie mam niechęć do podróżowania drogą Poznań - Opole przez Jarocin, Kluczbork. Pojadę przez Wrocław. Będzie to niedzielne przedpołudnie także korków sie nie obawiam. Fakt dla pasażerów odcinek Boboszów-Mohelnice lepiej przespać.
Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 23.06.2008 12:02

adam11 napisał(a):
Moja trasa będzie :) Poznań - Jarocin - ostrów Wlkp - Kepno - Kluczbork - Opole - Krapkowice - Głubczyce - Pietrowice - Krnov

Jadę dokładnie tak samo w czwartek :), ale ja wyjeżdżam o 16.00 z Jarocina i wtedy drogi już raczej puste powinny być. Do tego 2 - godzinny postój w Kępnie, a potem już nocka i nad ranem w Graz - nocleg - sobota ( niestety wiem korki giganty ) kierunek zadar :)

Do zobaczenia na trasie !
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.06.2008 12:35

pablo2222 napisał(a):W zeszłym roku jechałem przez Boboszów i faktycznie straszne serpentyny. Jechałem trochę inna trasą bo z Boboszowa do Brna nie jechałem przez Ołomuniec..... Fakt dla pasażerów odcinek Boboszów-Mohelnice lepiej przespać.Pozdrawiam

Pablo, możesz napisać gdzie wg Ciebie są te serpentyny ? Bo najpierw piszesz że jechałeś Boboszów - Brno ale nie przez Olomuniec (więc chyba przez Svitavy) a potem piszesz że na odcinku Boboszów - Mohelnice jest tak dramatycznie. To są dwie różne trasy !!!!

Poniżej podaję rozpiskę drogi jaką jeżdżę z Boboszowa na Mohelnice (i dalej Olomouc) bez żadnych serpentyn i tego typu niespodzianek. W rzeczywistości jak również patrząc na mapę to po prostu najkrótsza prosta droga ale opisując wolałem podać jak najwięcej szczegółów ze względu na specyfikę czeskich oznaczeń:

Za granicą w Boboszowie prosto ok. 1km. Przejedziesz pod wiaduktem kolejowym za którym zaraz krzyżówka (w prawo odchodzi droga 312 w lewo drogi 312 i 43) na której jedziesz prosto kierując się na Cervena Voda.

Po drodze jedziesz przez Dolni Borikovice, Horni Borikovice i dojeżdżasz w miejscowości Cervena Voda do ronda (w prawo odchodzi droga 11 w lewo droga 43) na którym jedziesz prosto kierując się drogą 11 na Bukovice, Sumperk.

Po drodze mijasz Bila Voda, przejeżdżasz tory kolejowe chyba wąskotorówki i przed Bukovicami dojeżdżasz do krzyżówki (w lewo odchodzi droga 11 na Sumperk - uważaj !!) na której skręcasz w prawo w drogę 43 kierunek Stity.

Po około 1,5 - 2 km nie dojeżdżając do Stitów przy salonie Skody skręcasz w lewo na drogę 368 kierunek Svebohov. Po około 4 km w centrum miejscowości Horni Studenki droga 368 skręca ostro w prawo w dół i uważaj aby tego nie przeoczyć i nie pojechać prosto na Zborov !!!

Przez Svebohov cały czas prosto nigdzie nie skręcając (mijasz kościół przy którym w górę) cały czas drogą 368 kieruj się na Rovensko. Tuż przed Rovensko skrzyżowanie z drogą 369, na którym skręcasz w prawo w drogę 369 kierując się na Zabreh.

Po około 2 km tuż przed Zabrehem skręt w lewo w kierunku na widoczny w odległości ok. 1 km wiadukt, na którym skręcasz w prawo już w główną drogę 44 w kierunku na Mohelnice. Po około 1 km będziesz miał po lewej stronie drogi stację Shell a po prawej chyba Slovnaft, na których możesz kupić winietkę jakbyś nie dostał na granicy.
Ostatnio edytowano 05.07.2011 07:44 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 23.06.2008 13:14

Masz racje w zeszłym roku jechałem inna drogą niż przez Ołomuniec. Tak też napisałem. Odcinek ten źle wspominam a może bardziej żona i synek.
Prawda jest taka, że Czesi mają chyba najbardziej kiepski system oznaczania dróg.
Dzięki za dokładne rozpisanie trasy. Skorzystam jednak z pomocy nawigacji bo mam bardzo szczególową mapę na laptopie.
Pozdrawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 23.06.2008 13:18

pablo2222 napisał(a):
adam11 napisał(a):

Różnica w kilometrach pomiędzy trasą Poznań, wrocław, Boboszów, Ołomuniec a Poznań, Jarocin, Kluczbork, Krapkowice, Krnov Ołomuniec wynosi 32 km na niekorzyść drugiej.
W zeszłym roku jechałem przez Boboszów i faktycznie straszne serpentyny. Jechałem trochę inna trasą bo z Boboszowa do Brna nie jechałem przez Ołomuniec. Jakoś strasznie mam niechęć do podróżowania drogą Poznań - Opole przez Jarocin, Kluczbork. Pojadę przez Wrocław. Będzie to niedzielne przedpołudnie także korków sie nie obawiam. Fakt dla pasażerów odcinek Boboszów-Mohelnice lepiej przespać.
Pozdrawiam

a skąd ta niechęc do drogi :) przez jarocin i kluczbork :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone