junkers111 napisał(a):jdubowski
dzieki za info na pewno skorzystam
pomimo tego ze dalej to na pewno szybciej niz przez Mikulov
Jedynym minusem jest konieczność zakupu słowackiej winiety...
Mosqito napisał(a):pablo2222 napisał(a):W zeszłym roku jechałem przez Boboszów i faktycznie straszne serpentyny. Jechałem trochę inna trasą bo z Boboszowa do Brna nie jechałem przez Ołomuniec..... Fakt dla pasażerów odcinek Boboszów-Mohelnice lepiej przespać.Pozdrawiam
Pablo, możesz napisać gdzie wg Ciebie są te serpentyny ? Bo najpierw piszesz że jechałeś Boboszów - Brno ale nie przez Olomuniec (więc chyba przez Svitavy) a potem piszesz że na odcinku Boboszów - Mohelnice jest tak dramatycznie. To są dwie różne trasy !!!!
Poniżej podaję rozpiskę drogi jaką jeżdżę z Boboszowa na Mohelnice (i dalej Olomouc) bez żadnych serpentyn i tego typu niespodzianek. W rzeczywistości jak również patrząc na mapę to po prostu najkrótsza prosta droga ale opisując wolałem podać jak najwięcej szczegółów ze względu na specyfikę czeskich oznaczeń:
Za granicą w Boboszowie prosto ok. 1km. Przejedziesz pod wiaduktem kolejowym za którym zaraz krzyżówka (w prawo odchodzi droga 312 w lewo drogi 312 i 43) na której jedziesz prosto kierując się na Cervena Voda.
Po drodze jedziesz przez Dolni Borikovice, Horni Borikovice i dojeżdżasz w miejscowości Cervena Voda do ronda (w prawo odchodzi droga 11 w lewo droga 43) na którym jedziesz prosto kierując się drogą 11 na Bukovice, Sumperk.
Po drodze mijasz Bila Voda, przejeżdżasz tory kolejowe chyba wąskotorówki i przed Bukovicami dojeżdżasz do krzyżówki (w lewo odchodzi droga 11 na Sumperk - uważaj !!) na której skręcasz w prawo w drogę 43 kierunek Stity.
Po około 1,5 - 2 km nie dojeżdżając do Stitów przy salonie Skody skręcasz w lewo na drogę 368 kierunek Svebohov. Po około 4 km w miejscowości Horni Studenki droga 368 skręca ostro w prawo pod górę i uważaj aby tego nie przeoczyć i nie pojechać prosto na Zborov !!!
Przez Svebohov cały czas prosto nigdzie nie skręcając (mijasz kościół przy którym w górę) cały czas drogą 368 kieruj się na Rovensko. Tuż przed Rovensko skrzyżowanie z drogą 369, na którym skręcasz w prawo w drogę 369 kierując się na Zabreh.
Po około 2 km tuż przed Zabrehem skręt w lewo w kierunku na widoczny w odległości ok. 1 km wiadukt, na którym skręcasz w prawo już w główną drogę 44 w kierunku na Mohelnice. Po około 1 km będziesz miał po lewej stronie drogi stację Shell a po prawej chyba Slovnaft, na których możesz kupić winietkę jakbyś nie dostał na granicy.
Mosqito napisał(a):...
Poniżej podaję rozpiskę drogi jaką jeżdżę z Boboszowa na Mohelnice (i dalej Olomouc) bez żadnych serpentyn i tego typu niespodzianek. W rzeczywistości jak również patrząc na mapę to po prostu najkrótsza prosta droga ale opisując wolałem podać jak najwięcej szczegółów ze względu na specyfikę czeskich oznaczeń:
...