napisał(a) Bondkr » 23.07.2006 18:00
[quote="balrog2000"]Witam!
W tym roku pierwszy raz jedziemy do Chorwacji na Peljesac. Chce uzyc jakiegos routeplannera żeby pomóc sie zorientowac w numerach drog. Niestety wszystkie uparcie prowadza mnie przez Austrie (nadkładanie 200km). Czy moglby ktos podac z 5-10 orientacyjnych miejscowosci na trasie POL-SLO-WĘG-CRO-BiH-CRO? Głównie chodzi mi o fragment Węgry Bośnia, bo tam naprawde nie wiem jak jechac.
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam, Tomek[/quote]
Witam Cie Tomku,
pisze również z Krakowa
A zastanowiles się czemu to te plannery tak uparcie prowadza przez Austrię?
Ano dlatego,że droga może faktycznie dłuższa ale za to najszybsza i najbardziej komfortowa.Od lat jeżdżę do Cro przez Austrię a jadąc z Krak mamy ten komfort,że praktycznie od domku jest autostrada.NA Węgrzech czeka Cię przeprawa przez Budapeszt-poczytaj na forum co ludzie o tym piszą.Nie wiem też czy w BiH nie trzeba dodatkowego ubezp na auto-ale to sprawdź.Jeśli mogę doradzić polecam trasę Kraków-Cieszyn(ale zjazd nie na Cieszyn tylko dalej na Skoczów,wyjeżdżasz kilkanaście km przed przejściem granicznym) -Cadca-Żilina-Bratysława-Kitsee-Eisenstadt-Wiener Nuestadt-Graz-Maribor-Ptuj-Macelj-Zagrzeb i dalej autostradą chorwacką.Na tej trasie NIE MA autostrady tylko kilkanaście km przed Cieszynem,między Cieszynem a Ziliną no i za Bratysławą jak również przez SLO .Taka trasa pozwala omiąć Wiedeń,wyjeżdżasz ok 50 km na płd od tego miasta.Cóż-propozycja do rozważenia,decyduj sam.
Pozdrawiam!