Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Główne miejscowości na trasie Kraków-Trpanj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
balrog2000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balrog2000 » 14.07.2006 22:55

Witam!
W tym roku pierwszy raz jedziemy do Chorwacji na Peljesac. Chce uzyc jakiegos routeplannera żeby pomóc sie zorientowac w numerach drog. Niestety wszystkie uparcie prowadza mnie przez Austrie (nadkładanie 200km). Czy moglby ktos podac z 5-10 orientacyjnych miejscowosci na trasie POL-SLO-WĘG-CRO-BiH-CRO? Głównie chodzi mi o fragment Węgry Bośnia, bo tam naprawde nie wiem jak jechac.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam, Tomek
ziana
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziana » 22.07.2006 21:43

ja podlaczam sie do prosby:)
Bondkr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 23.07.2006 18:00

[quote="balrog2000"]Witam!
W tym roku pierwszy raz jedziemy do Chorwacji na Peljesac. Chce uzyc jakiegos routeplannera żeby pomóc sie zorientowac w numerach drog. Niestety wszystkie uparcie prowadza mnie przez Austrie (nadkładanie 200km). Czy moglby ktos podac z 5-10 orientacyjnych miejscowosci na trasie POL-SLO-WĘG-CRO-BiH-CRO? Głównie chodzi mi o fragment Węgry Bośnia, bo tam naprawde nie wiem jak jechac.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam, Tomek[/quote]
Witam Cie Tomku,
pisze również z Krakowa :D
A zastanowiles się czemu to te plannery tak uparcie prowadza przez Austrię?
Ano dlatego,że droga może faktycznie dłuższa ale za to najszybsza i najbardziej komfortowa.Od lat jeżdżę do Cro przez Austrię a jadąc z Krak mamy ten komfort,że praktycznie od domku jest autostrada.NA Węgrzech czeka Cię przeprawa przez Budapeszt-poczytaj na forum co ludzie o tym piszą.Nie wiem też czy w BiH nie trzeba dodatkowego ubezp na auto-ale to sprawdź.Jeśli mogę doradzić polecam trasę Kraków-Cieszyn(ale zjazd nie na Cieszyn tylko dalej na Skoczów,wyjeżdżasz kilkanaście km przed przejściem granicznym) -Cadca-Żilina-Bratysława-Kitsee-Eisenstadt-Wiener Nuestadt-Graz-Maribor-Ptuj-Macelj-Zagrzeb i dalej autostradą chorwacką.Na tej trasie NIE MA autostrady tylko kilkanaście km przed Cieszynem,między Cieszynem a Ziliną no i za Bratysławą jak również przez SLO .Taka trasa pozwala omiąć Wiedeń,wyjeżdżasz ok 50 km na płd od tego miasta.Cóż-propozycja do rozważenia,decyduj sam.
Pozdrawiam!
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.07.2006 20:35

...prosta zasada...chcesz dotrzeć szybko, wygodnie (no chyba że trafisz na korki :P) ??? --> POL - CZE lub SVK - AUT - SLO - CRO...od granicy polsko - czeskiej do samiutkiego Splitu jedyne odcinki jednopasmowych dróg to Cieszyn - Frydek Mistek, Brno - Wiedeń i Maribor - Krapina...o ile szybsza i wygodniejsza jest jazda dwupasmówkami chyba pisać nie muszę...Jechałem kiedyś do Turcji przez Budapeszt, fatalnie oznaczony i zatłoczony...autostrada nad Balaton zapewne też cała w korkach w szczycie sezonu...routeplannery nie kłamią i jeśli ustawiłeś trasę najszybszą to właśnie tak Cię poprowadzą...chcesz jechać "bocznymi" drogami byle oszczędzić 200km...Kraków - Zwardoń - Bratysława - Shombathely - Varażdin to najkrótsza droga do Chorwacji...ja wybieram wersję autostradową...POZDRAWIAM
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.07.2006 21:19

Trasa Chyzne -Zvolen -Budapeszt- Vitrovica -Banja Luka-Jablanica - Mostar- Orebic wynosi ok 1000 -1100 km(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone