Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Głosowanie w Chorwacji - jak i gdzie ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.04.2010 15:29

A czy prawo przewiduje otwieranie "punktów" do głosowania poza placówkami dyplomatycznymi? Nie sądzę... Musiałyby istnieć takie procedury...Trudno też oczekiwać, by powoływano nowe placówki tylko i wyłącznie w tym celu....W Dalmacji i w Kvarnerze mieszka na stałe (a i czasowo) znacznie więcej polonii niż w okolicach Zagrzebia i jeśli do tej pory nie ma tu żadnego konsulatu (i nie był to wystarczający powód, by placówkę otworzyć), to czy teraz w trybie nazdwyczanym można się tego spodziewać tylko i wyłącznie z myślą o wyborach? A co z innymi krajami chętnie odwiedzanymi przez Polaków w okresie wakacyjnym... ? Moim zdaniem to po prostu niemożliwe, nierealne.
Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2010 15:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A czy prawo przewiduje otwieranie "punktów" do głosowania poza placówkami dyplomatycznymi?

Rozwiązanie jest bardzo proste - otwarcie oficjalnych ekspozytur ambasady na czas wyborów.

Nie zapominajmy że mówimy o liczbach wyborców liczonych w dziesiątkach tysięcy a licząc wszystkie kraje letnich wyjazdów to zdaje się że ta liczba przekracza milion ludzi. Skoro wybory można zorganizować na statku to chyba tym bardziej powinno dać się na lądzie. W ostateczności mogę sobie wyobrazić statek z polską banderą i punktem wyborczym, który płynie od portu do portu.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2010 17:59

niezawodny napisał(a):Preferencje wyborcze omawiajcie sobie w Hyde parku.

A kto zaczął?
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 20.04.2010 21:32

Tez , chciałbym zagłosować , a prawdopodobnie będziemy w okolicach Dubrownika , wiec do Zagrzebia raczej średnio jechać , aby oddać głos .

W sumie , ciekawe czy jest to temat znany rządowi , i PKW .

Może warto indywidualnie powysyłać zapytania od potencjalnych turystów którzy będą wypoczywać po za granicami,

Chorwacja na dodatek to tak specyficzny kraj gdzie stolica znajduje sie nie w centrum kraju tylko na samym początku niejako :o
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.04.2010 18:01

hepik napisał(a):Biorąc pod uwagę,że elektorat Samoobrony,który pomógł wygrać Lechowi,do Chorwacji raczej nie jeździ,jestem za otwarciem lokali wyborczych w każdej wiosce i na każdej wyspie ;)

Temat nie o tym, ale az sie we mnie zagotowalo...
Co to kogo obchodzi, na kogo ktos chce zaglosowac? :evil:
I uprzedzajac pytanie.... tak, glosowalam na Kaczynskiego
wojciech70
Odkrywca
Wybory w Chorwacji - Ambasada RP w Zagrzebiu odpowiada.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 27.04.2010 08:20

Haweł napisał(a):To moze piszmy do ambasady PL w Zagrzebiu,zeby uruchomili punkty wyborcze w duzych miastach Split,Rijeka,Dubrownik,zeby wczasowicze mogli podjechac z miejscowosci wypoczynkowych...Wlasnie napisalem maila do ambasady PL...

Po powyższym poście zdecydowałem, że wyślę mail'a do Ambasady RP w Chorwacji. Oto cała moja korespondencja:

Szanowni Państwo,

Czy w związku z planowanymi przedterminowymi wyborami prezydenckimi, ambasada RP w Zagrzebiu rozważa otwarcie punktów wyborczych w jednym z miast nad adriatyckich?

Jakie informacje trzeba Państwu przesłać, żeby zarejestrować się w spisie wyborców?

Dziękuję za wszelkie informacje.

Z poważaniem:
Wojciech Gajewski

Szanowny Panie,
odpowiadając na Pańską pocztę uprzejmie informuję, że nie planuje się otworzenia punktów wyborczych w wyborach prezydenckich w Chorwacji poza Zagrzebiem. Siedziba okręgu wyborczego obejmującego całe terytorium Chorwacji będzie się miesciła w Ambasadzie RP w Zagrzebiu, ul. Krleżin gvozd 3.

Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

Witam,

bardzo dziękuję Panu za szybką odpowiedź. Czy byłby Pan łaskaw mi odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie?;

Czy istnieje możliwość głosowania w Polsce w I turze i w Chorwacji w II turze. Jeśli tak, to jakich czynności należy dokonać?

Pozdrawiam:
Wojciech Gajewski

Szanowny Panie,
odpowiadając na Pańskie pytanie z 23.04 informuję uprzejmie, że na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 8 września 2000 r. w sprawie sposobu sporządzania i aktualizacji spisu wyborców dla obwodów głosowania utworzonych za granicą w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z dnia 18 września 2000 r.) w okresie między dniem pierwszego głosowania a dniem ponownego głosowania na dodatkowym formularzu spisu wyborców wpisuje się osoby, które w okresie pomiędzy dniem wyborów a datą ponownego głosowania:
1) uzyskały prawo wybierania,
2) uzyskały decyzję właściwego konsula o wpisaniu ich do spisu wyborców w wyniku reklamacji wniesionej przed dniem wyborów,
3) zostały pominięte w spisie wyborców w wyniku oczywistego błędu.
Oznacza to, iż z wyjątkami wymienionymi powyżej głosować będą mogły tylko te osoby, które zostały wpisane na listy dotyczące pierwszego głosowania lub zostały dopisane w trakcie pierwszego głosowania.
Jednocześnie informuję, udział w wyborach mogą wziąć pełnoletni obywatele polscy, przebywający stale lub czasowo na terenie Chorwacji i posiadający ważny polski paszport lub dowód osobisty, którzy zarejestrują się na listach wyborczych w obwodzie głosowania w Zagrzebiu nie później niż 3 dni przed terminem I tury wyborów na Prezydenta RP, w formie ustnej, pisemnej, telefonicznej, faksowej lub pocztą elektroniczną. Zgłoszenie powinno zawierać nazwisko i imiona, imię ojca, datę urodzenia, numer PESEL, miejsce zamieszkania oraz miejsce pobytu wyborcy, numer polskiego paszportu lub dowodu osobistego, a także miejsce i datę jego wydania.
Ponadto głosować mogą osoby zamieszkujące w Polsce i przebywające czasowo w Chorwacji, jeżeli w dniu głosowania przedstawią Komisji Wyborczej zaświadczenie o prawie do głosowania poza swoim obwodem głosowania.

Z poważaniem
Paweł Sokołowski

radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

Tyle, myślę, że ta korespondencja wszystko wyjaśnia.
Ostatnio edytowano 28.04.2010 08:43 przez wojciech70, łącznie edytowano 1 raz
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 27.04.2010 15:02

Tylko polecam potem sprawdzić czy nadal nie jesteście na liście w Zagrzebiu. Ja tak kiedyś się wpisałam na listę w Belgradzie i potem musiałam tam głosować przy kolejnej okazji.
Po pworocie do Polski, trzeba iść do swojego miejsca zameldowania i sprawdzić czy się jest na liście wyborców.
wojciech70
Odkrywca
MoŻna GŁosowaĆ Po I Turze.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 28.04.2010 08:26

Szanowny Panie,
nawiązując do odpowiedzi wysłanej do Pana w dniu wczorajszym z przykrością informuję, że w tym wypadku szybko niekoniecznie znaczy prawidłowo. W dniu dzisiejszym otrzymałem wytyczne w sprawie ewentualnego głosowania w II turze wyborów i są one odmienne od dotychczas przyjętych rozwiązań. Załączam informację ze strony Państwowej Komisji Wyborczej, z której wynika iż wyborcy wpisani na listę w Chorwacji po I turze będą mogli otrzymać zaświadczenia o prawie do głosowania w innym obwodzie wyborczym , o ile zgłoszą odpowiedni wniosek do dnia 2 lipca 2010 r.
Za nieporozumienie przepraszam, mam nadzieje, że informacja nie została już rozpowszechniona.
Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

(fragment informacji ze strony PKW):
UWAGA!!!
Osoby wpisane do spisu wyborców w obwodzie głosowania utworzonym za granicą będą ujęte w tym spisie wyborców również w przypadku przeprowadzania ponownego głosowania (tzw. II tury wyborów). Wzięcie udziału w głosowaniu w innym obwodzie, w tym również w miejscu stałego zamieszkania będzie możliwe wyłącznie po otrzymaniu od konsula zaświadczenia o prawie do głosowania.

Obwody głosowania za granicą tworzy Minister Spraw Zagranicznych w drodze rozporządzenia, które jest ogłaszane w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. Wykaz tych obwodów głosowania będzie dostępny we wszystkich polskich placówkach konsularnych, delegaturach Krajowego Biura Wyborczego oraz na stronie internetowej Państwowej Głosowanie na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania.

Wyborca stale zamieszkały w kraju zamierzający głosować za granicą
może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.
Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania
składa się w urzędzie gminy, w której wyborca będzie ujęty w spisie wyborców, najpóźniej w 2. dniu przed dniem wyborów, tj. do dnia 18 czerwca 2010 r.
Wyborca otrzyma zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu pierwszego głosowania oraz o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania.
W przypadku przeprowadzania ponownego głosowania wyborca zmieniający miejsce pobytu po dniu pierwszego głosowania, a przed ponownym głosowaniem, może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania. Wniosek o wydanie takiego zaświadczenia składa się po dniu pierwszego głosowania w urzędzie gminy, w której wyborca jest ujęty w spisie wyborców, nie później jednak niż w 2. dniu przed dniem ponownego głosowania, tj. do dnia 2 lipca 2010 r.

Witam,

W imieniu swoim, mojej rodziny i znajomych bardzo jestem Panu wdzięczny za udzieloną pomoc. Nie ukrywam, że te same pytania mógłbym zadać Państwowej Komisji Wyborczej. Teraz będę mógł w pełni zapoznać moich znajomych udających się do Chorwacji o możliwości głosowania w wyborach prezydenckich.
Podziękowania i wyrazy wdzięczności dla Pana Pawła i wszystkich pracowników ambasady RP w Chorwacji.

Z wdzięcznością i z wyrazami szacunku:

Wojciech Gajewski

Z uwagi na to, że wprowadziłem spore zamieszanie na serwerach ambasady- skrzynka pocztowa ambasady została zapełniona, zdecydowałem się podziękować Panu Pawłowi Sokołowskiemu za wielką pomoc w udzieleniu mnie i nam wszystkim tych informacji. W efekcie wysłałem do sekretariatu ambasady nstp. mail:

Witam,

W imieniu swoim, mojej rodziny i znajomych udających się do Chorwacji, jestem wdzięczny Panu Pawłowi Sokołowskiemu Radcy Ambasady RP w Chorwacji za udzieloną pomoc. Nie ukrywam, że te same pytania mógłbym zadać Państwowej Komisji Wyborczej. Teraz będę mógł w pełni zapoznać moich znajomych udających się do Chorwacji o możliwości głosowania w wyborach prezydenckich.
Podziękowania i wyrazy wdzięczności dla Pana i wszystkich pracowników ambasady RP w Chorwacji.

Z wdzięcznością i z wyrazami szacunku:

Wojciech Gajewski
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 28.04.2010 10:33

Świetna robota i bardzo pomocna. Dzięki .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2010 11:25

Roksa_ napisał(a):
hepik napisał(a):Biorąc pod uwagę,że elektorat Samoobrony,który pomógł wygrać Lechowi,do Chorwacji raczej nie jeździ,jestem za otwarciem lokali wyborczych w każdej wiosce i na każdej wyspie ;)

Temat nie o tym, ale az sie we mnie zagotowalo...
Co to kogo obchodzi, na kogo ktos chce zaglosowac? :evil:
I uprzedzajac pytanie.... tak, glosowalam na Kaczynskiego

Może lepiej skupic sie na gotowaniu obiadów a nie w sobie? ;)
Lepper w pierwszej turze wyborów prezydenckich uzyskał 15 % poparcia a przed drugą turą wyborów zaapelował do tych,którzy oddali na niego głos,by głosowali na Lecha Kaczyńskiego.
W podzięce został wicepremierem w rządzie PiS-u.

Fakt historyczny i nie ma to nic wspólnego z zaintereowaniem kto na kogo chce teraz głosować.

A problem z głosowaniem 4 lipca w CRO mozna łatwo rozwiązać.Roztrzygnąc wybory w I turze a zaoszczędzoną kasę przekazać dzieciom ofiar katastrofy.
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 28.04.2010 15:49

zoohha napisał(a):Świetna robota i bardzo pomocna. Dzięki .

Dziękuję,
myślę że wielu z nas się przyda w te wakację.

Pozdrawiam

Wojtek
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 28.04.2010 19:44

a my akurat będziemy 4-go śmigać przez Polskę, chyba możemy zagłosować w dowolnym miejscu ? oczywiście trzeba na to jakieś papiery pewnie... czy to dotyczy konkretnego miejsca czy można na terenia całej RP ??
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 28.04.2010 22:02

Kiedyś już tak głosowała moja żona.
W miejscu zamieszkania odpowiednio wcześnie trzeba pobrać zaświadczenia o prawie do głosowania. I z takim zaświadczeniem możesz głosować gdziekolwiek chcesz.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 28.04.2010 22:16

a po to zaświadczenie to gdzie się zgłosić ??
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 29.04.2010 00:24

Po zaświadczenie o prawie do głosowania trzeba się udać do swojego urzędu miasta/gminy.

Skopiowane ze strony PKW:

Głosowanie na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania

Wyborca, który zamierza zmienić miejsce pobytu przed dniem wyborów może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.

Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania składa się w urzędzie gminy, w której wyborca będzie ujęty w spisie wyborców, najpóźniej w 2. dniu przed dniem wyborów, tj. do dnia 18 czerwca 2010 r.

Wyborca otrzyma dwa zaświadczenia: zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu pierwszego głosowania oraz zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania.

W przypadku przeprowadzania ponownego głosowania wyborca zmieniający miejsce pobytu po dniu pierwszego głosowania, a przed ponownym głosowaniem, może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania. Wniosek o wydanie takiego zaświadczenia składa się po dniu pierwszego głosowania w urzędzie gminy, w której wyborca jest ujęty w spisie wyborców, nie później jednak niż w 2. dniu przed dniem ponownego głosowania, tj. do dnia 2 lipca 2010 r.

Wyborca, któremu wydano zaświadczenie o prawie do głosowania zostanie z urzędu skreślony ze spisu wyborców w miejscu stałego zamieszkania.

W przypadku utraty zaświadczenia o prawie do głosowania, niezależnie od przyczyny, nie będzie możliwe otrzymanie kolejnego zaświadczenia, ani wzięcie udziału w głosowaniu w obwodzie właściwym dla w miejsca stałego zamieszkania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Głosowanie w Chorwacji - jak i gdzie ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies