Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Głosowanie w Chorwacji - jak i gdzie ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.04.2010 14:29

A czy prawo przewiduje otwieranie "punktów" do głosowania poza placówkami dyplomatycznymi? Nie sądzę... Musiałyby istnieć takie procedury...Trudno też oczekiwać, by powoływano nowe placówki tylko i wyłącznie w tym celu....W Dalmacji i w Kvarnerze mieszka na stałe (a i czasowo) znacznie więcej polonii niż w okolicach Zagrzebia i jeśli do tej pory nie ma tu żadnego konsulatu (i nie był to wystarczający powód, by placówkę otworzyć), to czy teraz w trybie nazdwyczanym można się tego spodziewać tylko i wyłącznie z myślą o wyborach? A co z innymi krajami chętnie odwiedzanymi przez Polaków w okresie wakacyjnym... ? Moim zdaniem to po prostu niemożliwe, nierealne.
Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2010 14:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A czy prawo przewiduje otwieranie "punktów" do głosowania poza placówkami dyplomatycznymi?

Rozwiązanie jest bardzo proste - otwarcie oficjalnych ekspozytur ambasady na czas wyborów.

Nie zapominajmy że mówimy o liczbach wyborców liczonych w dziesiątkach tysięcy a licząc wszystkie kraje letnich wyjazdów to zdaje się że ta liczba przekracza milion ludzi. Skoro wybory można zorganizować na statku to chyba tym bardziej powinno dać się na lądzie. W ostateczności mogę sobie wyobrazić statek z polską banderą i punktem wyborczym, który płynie od portu do portu.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2010 16:59

niezawodny napisał(a):Preferencje wyborcze omawiajcie sobie w Hyde parku.

A kto zaczął?
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 20.04.2010 20:32

Tez , chciałbym zagłosować , a prawdopodobnie będziemy w okolicach Dubrownika , wiec do Zagrzebia raczej średnio jechać , aby oddać głos .

W sumie , ciekawe czy jest to temat znany rządowi , i PKW .

Może warto indywidualnie powysyłać zapytania od potencjalnych turystów którzy będą wypoczywać po za granicami,

Chorwacja na dodatek to tak specyficzny kraj gdzie stolica znajduje sie nie w centrum kraju tylko na samym początku niejako :o
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.04.2010 17:01

hepik napisał(a):Biorąc pod uwagę,że elektorat Samoobrony,który pomógł wygrać Lechowi,do Chorwacji raczej nie jeździ,jestem za otwarciem lokali wyborczych w każdej wiosce i na każdej wyspie ;)

Temat nie o tym, ale az sie we mnie zagotowalo...
Co to kogo obchodzi, na kogo ktos chce zaglosowac? :evil:
I uprzedzajac pytanie.... tak, glosowalam na Kaczynskiego
wojciech70
Odkrywca
Wybory w Chorwacji - Ambasada RP w Zagrzebiu odpowiada.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 27.04.2010 07:20

Haweł napisał(a):To moze piszmy do ambasady PL w Zagrzebiu,zeby uruchomili punkty wyborcze w duzych miastach Split,Rijeka,Dubrownik,zeby wczasowicze mogli podjechac z miejscowosci wypoczynkowych...Wlasnie napisalem maila do ambasady PL...

Po powyższym poście zdecydowałem, że wyślę mail'a do Ambasady RP w Chorwacji. Oto cała moja korespondencja:

Szanowni Państwo,

Czy w związku z planowanymi przedterminowymi wyborami prezydenckimi, ambasada RP w Zagrzebiu rozważa otwarcie punktów wyborczych w jednym z miast nad adriatyckich?

Jakie informacje trzeba Państwu przesłać, żeby zarejestrować się w spisie wyborców?

Dziękuję za wszelkie informacje.

Z poważaniem:
Wojciech Gajewski

Szanowny Panie,
odpowiadając na Pańską pocztę uprzejmie informuję, że nie planuje się otworzenia punktów wyborczych w wyborach prezydenckich w Chorwacji poza Zagrzebiem. Siedziba okręgu wyborczego obejmującego całe terytorium Chorwacji będzie się miesciła w Ambasadzie RP w Zagrzebiu, ul. Krleżin gvozd 3.

Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

Witam,

bardzo dziękuję Panu za szybką odpowiedź. Czy byłby Pan łaskaw mi odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie?;

Czy istnieje możliwość głosowania w Polsce w I turze i w Chorwacji w II turze. Jeśli tak, to jakich czynności należy dokonać?

Pozdrawiam:
Wojciech Gajewski

Szanowny Panie,
odpowiadając na Pańskie pytanie z 23.04 informuję uprzejmie, że na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 8 września 2000 r. w sprawie sposobu sporządzania i aktualizacji spisu wyborców dla obwodów głosowania utworzonych za granicą w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z dnia 18 września 2000 r.) w okresie między dniem pierwszego głosowania a dniem ponownego głosowania na dodatkowym formularzu spisu wyborców wpisuje się osoby, które w okresie pomiędzy dniem wyborów a datą ponownego głosowania:
1) uzyskały prawo wybierania,
2) uzyskały decyzję właściwego konsula o wpisaniu ich do spisu wyborców w wyniku reklamacji wniesionej przed dniem wyborów,
3) zostały pominięte w spisie wyborców w wyniku oczywistego błędu.
Oznacza to, iż z wyjątkami wymienionymi powyżej głosować będą mogły tylko te osoby, które zostały wpisane na listy dotyczące pierwszego głosowania lub zostały dopisane w trakcie pierwszego głosowania.
Jednocześnie informuję, udział w wyborach mogą wziąć pełnoletni obywatele polscy, przebywający stale lub czasowo na terenie Chorwacji i posiadający ważny polski paszport lub dowód osobisty, którzy zarejestrują się na listach wyborczych w obwodzie głosowania w Zagrzebiu nie później niż 3 dni przed terminem I tury wyborów na Prezydenta RP, w formie ustnej, pisemnej, telefonicznej, faksowej lub pocztą elektroniczną. Zgłoszenie powinno zawierać nazwisko i imiona, imię ojca, datę urodzenia, numer PESEL, miejsce zamieszkania oraz miejsce pobytu wyborcy, numer polskiego paszportu lub dowodu osobistego, a także miejsce i datę jego wydania.
Ponadto głosować mogą osoby zamieszkujące w Polsce i przebywające czasowo w Chorwacji, jeżeli w dniu głosowania przedstawią Komisji Wyborczej zaświadczenie o prawie do głosowania poza swoim obwodem głosowania.

Z poważaniem
Paweł Sokołowski

radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

Tyle, myślę, że ta korespondencja wszystko wyjaśnia.
Ostatnio edytowano 28.04.2010 07:43 przez wojciech70, łącznie edytowano 1 raz
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 27.04.2010 14:02

Tylko polecam potem sprawdzić czy nadal nie jesteście na liście w Zagrzebiu. Ja tak kiedyś się wpisałam na listę w Belgradzie i potem musiałam tam głosować przy kolejnej okazji.
Po pworocie do Polski, trzeba iść do swojego miejsca zameldowania i sprawdzić czy się jest na liście wyborców.
wojciech70
Odkrywca
MoŻna GŁosowaĆ Po I Turze.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 28.04.2010 07:26

Szanowny Panie,
nawiązując do odpowiedzi wysłanej do Pana w dniu wczorajszym z przykrością informuję, że w tym wypadku szybko niekoniecznie znaczy prawidłowo. W dniu dzisiejszym otrzymałem wytyczne w sprawie ewentualnego głosowania w II turze wyborów i są one odmienne od dotychczas przyjętych rozwiązań. Załączam informację ze strony Państwowej Komisji Wyborczej, z której wynika iż wyborcy wpisani na listę w Chorwacji po I turze będą mogli otrzymać zaświadczenia o prawie do głosowania w innym obwodzie wyborczym , o ile zgłoszą odpowiedni wniosek do dnia 2 lipca 2010 r.
Za nieporozumienie przepraszam, mam nadzieje, że informacja nie została już rozpowszechniona.
Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu

(fragment informacji ze strony PKW):
UWAGA!!!
Osoby wpisane do spisu wyborców w obwodzie głosowania utworzonym za granicą będą ujęte w tym spisie wyborców również w przypadku przeprowadzania ponownego głosowania (tzw. II tury wyborów). Wzięcie udziału w głosowaniu w innym obwodzie, w tym również w miejscu stałego zamieszkania będzie możliwe wyłącznie po otrzymaniu od konsula zaświadczenia o prawie do głosowania.

Obwody głosowania za granicą tworzy Minister Spraw Zagranicznych w drodze rozporządzenia, które jest ogłaszane w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. Wykaz tych obwodów głosowania będzie dostępny we wszystkich polskich placówkach konsularnych, delegaturach Krajowego Biura Wyborczego oraz na stronie internetowej Państwowej Głosowanie na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania.

Wyborca stale zamieszkały w kraju zamierzający głosować za granicą
może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.
Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania
składa się w urzędzie gminy, w której wyborca będzie ujęty w spisie wyborców, najpóźniej w 2. dniu przed dniem wyborów, tj. do dnia 18 czerwca 2010 r.
Wyborca otrzyma zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu pierwszego głosowania oraz o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania.
W przypadku przeprowadzania ponownego głosowania wyborca zmieniający miejsce pobytu po dniu pierwszego głosowania, a przed ponownym głosowaniem, może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania. Wniosek o wydanie takiego zaświadczenia składa się po dniu pierwszego głosowania w urzędzie gminy, w której wyborca jest ujęty w spisie wyborców, nie później jednak niż w 2. dniu przed dniem ponownego głosowania, tj. do dnia 2 lipca 2010 r.

Witam,

W imieniu swoim, mojej rodziny i znajomych bardzo jestem Panu wdzięczny za udzieloną pomoc. Nie ukrywam, że te same pytania mógłbym zadać Państwowej Komisji Wyborczej. Teraz będę mógł w pełni zapoznać moich znajomych udających się do Chorwacji o możliwości głosowania w wyborach prezydenckich.
Podziękowania i wyrazy wdzięczności dla Pana Pawła i wszystkich pracowników ambasady RP w Chorwacji.

Z wdzięcznością i z wyrazami szacunku:

Wojciech Gajewski

Z uwagi na to, że wprowadziłem spore zamieszanie na serwerach ambasady- skrzynka pocztowa ambasady została zapełniona, zdecydowałem się podziękować Panu Pawłowi Sokołowskiemu za wielką pomoc w udzieleniu mnie i nam wszystkim tych informacji. W efekcie wysłałem do sekretariatu ambasady nstp. mail:

Witam,

W imieniu swoim, mojej rodziny i znajomych udających się do Chorwacji, jestem wdzięczny Panu Pawłowi Sokołowskiemu Radcy Ambasady RP w Chorwacji za udzieloną pomoc. Nie ukrywam, że te same pytania mógłbym zadać Państwowej Komisji Wyborczej. Teraz będę mógł w pełni zapoznać moich znajomych udających się do Chorwacji o możliwości głosowania w wyborach prezydenckich.
Podziękowania i wyrazy wdzięczności dla Pana i wszystkich pracowników ambasady RP w Chorwacji.

Z wdzięcznością i z wyrazami szacunku:

Wojciech Gajewski
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 28.04.2010 09:33

Świetna robota i bardzo pomocna. Dzięki .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2010 10:25

Roksa_ napisał(a):
hepik napisał(a):Biorąc pod uwagę,że elektorat Samoobrony,który pomógł wygrać Lechowi,do Chorwacji raczej nie jeździ,jestem za otwarciem lokali wyborczych w każdej wiosce i na każdej wyspie ;)

Temat nie o tym, ale az sie we mnie zagotowalo...
Co to kogo obchodzi, na kogo ktos chce zaglosowac? :evil:
I uprzedzajac pytanie.... tak, glosowalam na Kaczynskiego

Może lepiej skupic sie na gotowaniu obiadów a nie w sobie? ;)
Lepper w pierwszej turze wyborów prezydenckich uzyskał 15 % poparcia a przed drugą turą wyborów zaapelował do tych,którzy oddali na niego głos,by głosowali na Lecha Kaczyńskiego.
W podzięce został wicepremierem w rządzie PiS-u.

Fakt historyczny i nie ma to nic wspólnego z zaintereowaniem kto na kogo chce teraz głosować.

A problem z głosowaniem 4 lipca w CRO mozna łatwo rozwiązać.Roztrzygnąc wybory w I turze a zaoszczędzoną kasę przekazać dzieciom ofiar katastrofy.
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 28.04.2010 14:49

zoohha napisał(a):Świetna robota i bardzo pomocna. Dzięki .

Dziękuję,
myślę że wielu z nas się przyda w te wakację.

Pozdrawiam

Wojtek
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 28.04.2010 18:44

a my akurat będziemy 4-go śmigać przez Polskę, chyba możemy zagłosować w dowolnym miejscu ? oczywiście trzeba na to jakieś papiery pewnie... czy to dotyczy konkretnego miejsca czy można na terenia całej RP ??
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 28.04.2010 21:02

Kiedyś już tak głosowała moja żona.
W miejscu zamieszkania odpowiednio wcześnie trzeba pobrać zaświadczenia o prawie do głosowania. I z takim zaświadczeniem możesz głosować gdziekolwiek chcesz.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 28.04.2010 21:16

a po to zaświadczenie to gdzie się zgłosić ??
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 28.04.2010 23:24

Po zaświadczenie o prawie do głosowania trzeba się udać do swojego urzędu miasta/gminy.

Skopiowane ze strony PKW:

Głosowanie na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania

Wyborca, który zamierza zmienić miejsce pobytu przed dniem wyborów może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.

Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania składa się w urzędzie gminy, w której wyborca będzie ujęty w spisie wyborców, najpóźniej w 2. dniu przed dniem wyborów, tj. do dnia 18 czerwca 2010 r.

Wyborca otrzyma dwa zaświadczenia: zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu pierwszego głosowania oraz zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania.

W przypadku przeprowadzania ponownego głosowania wyborca zmieniający miejsce pobytu po dniu pierwszego głosowania, a przed ponownym głosowaniem, może otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania. Wniosek o wydanie takiego zaświadczenia składa się po dniu pierwszego głosowania w urzędzie gminy, w której wyborca jest ujęty w spisie wyborców, nie później jednak niż w 2. dniu przed dniem ponownego głosowania, tj. do dnia 2 lipca 2010 r.

Wyborca, któremu wydano zaświadczenie o prawie do głosowania zostanie z urzędu skreślony ze spisu wyborców w miejscu stałego zamieszkania.

W przypadku utraty zaświadczenia o prawie do głosowania, niezależnie od przyczyny, nie będzie możliwe otrzymanie kolejnego zaświadczenia, ani wzięcie udziału w głosowaniu w obwodzie właściwym dla w miejsca stałego zamieszkania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Głosowanie w Chorwacji - jak i gdzie ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone