Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Głogów - Mimice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ikarus
Autostopowicz
Głogów - Mimice

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikarus » 22.03.2010 09:01

Witam serdecznie. Proszę o radę. Jedziemy w środku tygodnia, na początku czerwca do Mimic (wyjazd z Głogowa - Dolny Śląsk). Chcemy jak najlepiej zaplanować podróż, a gdzie 4 dorosłych Polaków tam 5 różnych opinii. Dlatego moje pytanie. O której powinniśmy wyruszyć tak aby do wieczora spokojnie dojechać w okolice granicy słoweńsko-chorwackiej i znaleźć nocleg (jeśli macie jakieś namiary będe wdzięczny). Czy w ogóle jest to do wykonania wyruszając o godzinie 7 rano ?
A że nie chcemy tracić kolejnego dnia w podróży, pytanie o której wyjechać następnego dnia (np. z okolic Krapiny, Karlovaca) jeśli chcemy być w Mimicach ok. godziny 12 ?
Z góry dziękuję za pomoc i dobrą radę :) Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.03.2010 09:20

ikarus napisał(a):Witam serdecznie. Proszę o radę. Jedziemy w środku tygodnia, na początku czerwca do Mimic (wyjazd z Głogowa - Dolny Śląsk). Chcemy jak najlepiej zaplanować podróż, a gdzie 4 dorosłych Polaków tam 5 różnych opinii. Dlatego moje pytanie. O której powinniśmy wyruszyć tak aby do wieczora spokojnie dojechać w okolice granicy słoweńsko-chorwackiej i znaleźć nocleg (jeśli macie jakieś namiary będe wdzięczny). Czy w ogóle jest to do wykonania wyruszając o godzinie 7 rano ?
A że nie chcemy tracić kolejnego dnia w podróży, pytanie o której wyjechać następnego dnia (np. z okolic Krapiny, Karlovaca) jeśli chcemy być w Mimicach ok. godziny 12 ?

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

O czasie dojazdu www.viamichelin.pl prawdę Ci powie... :wink:
gpaul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gpaul » 22.03.2010 09:24

Witam.
Nie jestem takim fachowcem jak pozostali cromaniacy, do Chorwacji wybieram się drugi raz. Jadę na początku lipca ze Zdun (południowa wielkopolska) tą trasą

http://tiny.pl/hgc3d

Zamierzam wyjechać właśnie o 7 rano aby dotrzeć wieczorem na nocleg w Słowenii. Uważam że jeżeli następnego dnia wyruszycie o 7 to do 12 spokojnie dojedziecie do Mimic.
Pozdrawiam
GPaul
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.03.2010 09:29

gpaul napisał(a):http://tiny.pl/hgc3d

Pozwoliłem sobie skrócić Twój link na 4 linijki :wink:

W przyszłościi proszę używać stron do skracania takich tasiemców
np. www.tiny.pl
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 22.03.2010 09:35

Warto poczytać Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. Jeżeli wyjedziesz około 7 to bez problemu dojedziesz w pobliże granicy chorwacko-słoweńskiej. Wyjazd na kolejny etap podróży w okolicach 6-7 bez większych problemów pozwoli Ci dojechać około 12 do Mimic.
Pamiętaj także o tym: "Zanim zadasz pytanie zaglądnij do odpowiedzi na często zadawane pytania, lub użyj wyszukiwarki."

Pozdrawiam
Rafał
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 22.03.2010 09:38

Czołem....Ja na początku czerwca dokładnie 6 również jadę do Mimic. To już kolejny raz...odnośnie podróży to przerabiałem wszystkie warianty, tj. jazdę nocną (wyjazd 19-20) i dojazd o 6.00 rano oraz wyjazd o 4 rano i przyjazd wieczorem 19.Podróż odbywałem bez noclegów. Kolejnym razem nocowałem koło Wiednia i nastepnego dnia rano dalej w trasę...W tym roku jadę w wariancie wyjazd wczesno poranny koło 4.00, gdyż chcę zachaczyć wolnocłówkę w Słowenii. Najgorzej pokonać Czechy, a w chwili obecnej jak już otworzyli RING WIEDEŃSKI to myślę, że droga od Wiednia będzie szybka prosta i bezpieczna do samych MIMIC.. Wyjazd z Wrocka i podróż przez Czechy wczesnym dniem mam nadzieję również przebiegnie bez zakłóceń...A potem już tylko LARA w Mimicach i wycieczki do portu ;-) Udanego wypoczynku. POZDRAV
gpaul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gpaul » 22.03.2010 09:48

Dzięki
Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje.

http://www.tiny.pl/index.php

Pozdrawiam
ikarus
Autostopowicz
dzieki

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikarus » 22.03.2010 10:03

Dzieki za pomoc :)
Przemas - zdaje się że miejscówke mamy taką samą.
pzdr
gpaul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gpaul » 22.03.2010 10:15

przemas_depesz napisał(a):....gdyż chcę zachaczyć wolnocłówkę w Słowenii.

Gdzie w Słowenii jest strefa wolocłowa?
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 22.03.2010 11:33

Strefa wolnocłowa... za dużo napisałem...pomiędzy granicą SŁOWENIA - HR znajduje się sklep wolnocłowy, gdzie raz udalo mi się zrobić zaopatrzenie....można go łatwo przeoczyć, gdyż w euforii dojazdu do Chorwacji znajduje się po prawej stronie nieco w górę od drogi...Jak przypomnę sobie nazwę przejścia to dopiszę. Ogólnie ja jadę z Wrocławia-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja.
Pozdrav
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.03.2010 12:00

przemas_depesz napisał(a):Strefa wolnocłowa... za dużo napisałem...pomiędzy granicą SŁOWENIA - HR znajduje się sklep wolnocłowy, gdzie raz udalo mi się zrobić zaopatrzenie....można go łatwo przeoczyć, gdyż w euforii dojazdu do Chorwacji znajduje się po prawej stronie nieco w górę od drogi...Jak przypomnę sobie nazwę przejścia to dopiszę. Ogólnie ja jadę z Wrocławia-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja.
Pozdrav

forum/viewtopic.php?p=397791
forum/viewtopic.php?p=397565#397565
MaJaKi
Croentuzjasta
Re: dzieki

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 24.03.2010 15:04

ikarus napisał(a):Dzieki za pomoc :)
Przemas - zdaje się że miejscówke mamy taką samą.
pzdr

my też mamy tę samą miejscówkę :)
Jedziemy w 13 osób od 11 lipca :)
tylko trasą przez Budapeszt z międzylądowaniem nad Balatonem albo w Leteyje
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.03.2010 10:06

Cześć.
Serio RING Wiedeń jest już przejezdny ? Czyli od strony Brna ( Mikulova ) można spokojnie cały Wiedeń przejechać autobaną w stronę Grazu ? A orientujecie się może ja wygląda przejazd przez Maribor na Zagrzeb ?

Michał
cinek74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinek74 » 26.03.2010 12:34

ikarus napisał(a):Witam serdecznie. Proszę o radę. Jedziemy w środku tygodnia, na początku czerwca do Mimic (wyjazd z Głogowa - Dolny Śląsk). Chcemy jak najlepiej zaplanować podróż, a gdzie 4 dorosłych Polaków tam 5 różnych opinii. Dlatego moje pytanie. O której powinniśmy wyruszyć tak aby do wieczora spokojnie dojechać w okolice granicy słoweńsko-chorwackiej i znaleźć nocleg (jeśli macie jakieś namiary będe wdzięczny). Czy w ogóle jest to do wykonania wyruszając o godzinie 7 rano ?

Witam rodaka z Głogowa, nie mam nic do dodania do poprzednim postów, ale że jadę pod koniec czerwca więc liczę na meldunek z trasy po powrocie ;-)
pitape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitape » 26.03.2010 23:12

ikarus napisał(a): O której powinniśmy wyruszyć tak aby do wieczora spokojnie dojechać w okolice granicy słoweńsko-chorwackiej

Z Głogowa do Boboszowa - 3 godz, tam przerwa na paliwo , kawkę i takie tam, następna godzina to dojazd do Mohelnic - drogi ekspresowej i dalej juz tylko drogami szybkiego ruchu. Wiedeń to 3 godziny od przekroczenia granicy cze- pol i kolejne 2 godziny do granicy slo-aus. W praktyce wychodzi ok 10 godz. spokojnej jazdy wliczając postoje na siku, paliwo, winiety. W czerwcu jadę do Breli, ale w przeciwieństwie do Ciebie trasę planuję pokonać bez noclegu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi