Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Globtourist z Kolobrzegu - bardzo nie polecam!

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Smokva
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smokva » 30.06.2008 21:11

Witam wszystkich,

wybaczcie dlugi post, ale postanowilam opisac, jak wygladala moja korespondencja z ta firma i potem przejazd na trasie Katowice-Split-Katowice, bo takiego poziomu "uslug" i "profesjonalizmu" wczesniej nie znalam.

1) Jechalismy mala grupa 5 osob, w tym 2,5 letnie dziecko. Rezerwacja miejsc w marcu, wyjazd w czerwcu. Od pierwszego e-maila prosze o przydzielenie miejsc gdzies na poczatku autokaru (ze wzgledu na dziecko, ktore moze kiepsko znosic jazde na koncu). Na poczatku dostaje informacje, ze miejsca w autobusie beda przydzielane tydzien przed wyjazdem, wiec tydzien przed wyjazdem dzwonie - mowia, ze beda znali miejsca 2 dni przed wyjazdem, pisze 2 dni przed - odpowiadaja, ze dadza znac nastepnego dnia. Wyjazd jest w piatek, w czwartek o 16 nie mam odpowiedzi na e-mail, wiec dzwonie i od pana M. dowiaduje sie..., ze siedzimy w przedostatnim i ostatnim rzedzie, bo inaczej nas sie ulokowac nie dalo. Nauczona doswiadczeniem z punktu 2. dzwonie do przelozonego pana M. z prosba o interwencje - po 10 minutach okazuje sie, ze jednak da sie nas umiescic na dole autokaru, zaraz za kierowcami. I nie mozna bylo tak od razu?

2) Pan M. wysyla do mnie przez pomylke umowe dla innej osoby. Sa na niej imie, nazwisko, adres i telefon tej dziewczyny. Informuje go o tym, z prosba o wieksza uwage przy wysylaniu e-maili. W odpowiedzi dostaje:
" Pierwszy raz takie cos się wydarzyło. Państa umowa nie trafila do innej osoby. Proszę być o to spokojnym." Srednio mnie to uspokaja, a tu na dodatek w kolejnym e-mailu p. M. radzi "Jeżeli straciła Pani zaufanie do nas, proszę wybrać innego przewoźnika. Przykro mi z zaistniałej sytuacji."

Pozostawiam bez komentarza. Potem jeszcze kilka e-maili w podobnym stylu, ktore otrzymalam od pana M., skonczylo sie na rozmowie z jego przelozonym.

3) 13 czerwca wsiadamy do autobusu w Katowicach - po 3 minutach kierowca informuje, ze musi zjechac do bazy zrobic przeglad, bo cos piszczy i chca sprawdzic, co sie dzieje.
Moze sie zdarzyc zawsze, mysle sobie, lepiej zeby sprawdzili teraz niz zeby autobus stanal w nocy na autostradzie. I tak bym sadzila do dzisiaj gdyby nie doswiadczenia z powrotu z Chorwacji (punkt 4), ktore pokazuja, ze autokar Globtourista to grat, w ktorym ciagle cos sie psuje. Albo mam wyjatkowego pecha.

4) 28 czerwca wsiadamy w Splicie - po ruszeniu w autokarze ciagle jest goraco, wiec prosimy o podkrecenie klimatyzacji - i wtedy dowiadujemy sie, ze nie dziala i nie bedzie dzialala, bo padla. Na zewnatrz ok. 33 stopnie a w srodku tyle samo, tylko powietrza mniej - i tak mamy jechac 18 godzin do Polski.
Kierowcy bagatelizuja spawe komentarzami typu "za PRL jezdzilo sie bez klimy i jakos ludzie dawali rade" (!). Otwieramy luki w dachu, ale po jakims czasie tym siedzacym najblizej jest zimno i chca zamknac...z kolei ci siedzacy dalej ociekaja potem i nie maja czym oddychac. Zaczynaja sie pierwsze sprzeczki.
Chlopak siedzacy obok pisze do wlasciciela biura SMS i dostaje odpowiedz, ze probowali znalezc autokar, ale w calej Chorwacji w sobote nie jest to mozliwe (!).
Spisuje oswiadczenie o zepsutej klimatyzacji i ide do kierowcy z prosba o podpis (nie ma pilota, wiec kierowcy sa jedynymi reprezentantami biura) i slysze, ze nie dostane tego podpisu. Nie, bo pan kierowca nic nie podpisuje i juz. Do tego wysluchuje duzej porcji komentarzy w stylu "no ale co sie pani dzieje? przeciez jedziemy", "niedlugo to juz w ogole nie bedzie autokarow z klimatyzacja", "i to Polak Polakowi cos takiego robi" (sic!) (to o wystapieniu o zwrot kosztow przejazdu) itd. Nie udaje sie tez proba poznania godnosci pana kierowcy - nie podaja nazwisk i juz. Za to informuja, ze "roszczeniowi klienci" (cytat) moga skladac reklamacje i to na tyle.

Obecnie jestem razem z grupa ok. 10 osob na etapie skladania reklamacji, zobaczymy co z tego wyniknie.

Forumowiczom zycze lepszych przewoznikow i szczesliwszych podrozy. Ja bede pamietala swietny urlop w Makarskiej, i nawet Globtourist mi tego nie zespuje :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 30.06.2008 21:57

Ewelina dobrze,że o tym napisałaś i przestrzegasz prze takimi "przewoźnikami". A mogę sobie wyobrazić co przeżywałaś :evil:
Ja z mężem 10 lat temu ( :!: ) byliśmy na 3-tygodniowej pielgrzymce w Grecji, a autokar bez klimy....ale jakoś wytrzymaliśmy! Dobrze,że z czasem pamięta się te miłe chwile :wink:
Powodzenia :!: :!: :!:
Smokva
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smokva » 01.07.2008 22:59

Dziekuje Anjas, napisze co sie podzialo z moja reklamacja. A szczerze mowiac spodziewam sie drogi przez meke (hm...ciekawe czemu ;)), ale nie zgodze sie nigdy na takie traktowanie.

Jesli dla swietego spokoju bedziemy w takich sytuacjach odpuszczac, to nigdy nie osiagniemy normalnosci (czyli tego, ze obie strony umowy sa w rowny sposob zobligowane do przestrzegania wszystkich jej punktow). Zlamanie tej zasady powinno pociagac konsekwencje i o to mi chodzi.

Nie wspominajac juz o tak podstawowej sprawie jak odpowiednie traktowanie klienta, ktory placac za usluge, utrzymuje biuro i jego pracownikow. Jak to mowi moj brat w takich sytuacjach "nie pamietam, zebym cos od Pana dostal, a Pan dostal ode mnie duzo pieniedzy, wiec chocby z tego wzgledu nalezy mi sie szacunek" :)

Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2008 23:55

Ewelino - faktycznie przykra sprawa i współczuję.
Dobrze , że chociaż pobyt w Makarskiej zrekompensował trudy podróży.
Jakim cudem mieszkając w Krakowie (tak jest w profilu) znalazłaś biuro turystyczne aż w Kołobrzegu.

Ps. ale mam 2 pytanie - czy reklamację też pisałaś nie zważając na polskie literki w tekście :?:

Jest taka akcja BYKOM-STOP i ja ja popieram :lol:
chapajew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chapajew » 02.07.2008 06:50

Janusz Bajcer napisał(a):Ewelino - faktycznie przykra sprawa i współczuję.
Jakim cudem mieszkając w Krakowie (tak jest w profilu) znalazłaś biuro turystyczne aż w Kołobrzegu.

Ps. ale mam 2 pytanie - czy reklamację też pisałaś nie zważając na polskie literki w tekście :?:

Nie wiem czemu sie czepiasz wiekszosc ludzi pisze bez polskich znakow przydaje sie to zwlaszcza na niektorych serwerach ktore nie rozpoznaja polskich znakow. A jezeli juz to zacznij od siebie ja ją popieram :)
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 02.07.2008 07:17

Do "czapajewa"
Pan Janusz ma absolutną rację.Pisanie bez polskich znaków jest okropnym lenistwem i brakiem poszanowania dla naszego języka.
Drażni mnie osobiście takie pisanie okropnie , bardziej niż błędy ortograficzne, które mogą zdarzyć się każdemu.Jedynym powodem braku polskich znaków oprócz lenistwa może być nieodpowiednia klawiatura lub zepsuty przycisk "alt"
chapajew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chapajew » 02.07.2008 07:29

Mnie nie drazni ja pisze tak dlatego ze kiedys wyslalem posta nie pamietam juz gdzie z polskimi znakami nikt tego nie mogl przeczytac bo serwer nie obslugiwal polskiej czcionki. Poza tym chodziło mi o to ze Pan Janusz sam w ostatnim zdaniu nie zastosowal polskiej czcionki. Napisalem tego posta bo nie lubie jak ktos kogos poprawia, nawet jezeli zrobi ktos blad to zaraz znajdzie sie kilka postow ktore ten blad wytykaja, to nie szkola kazdy pisze jak umie i wytykanie komus bledow nie jest chyba zbyt kulturalne. Jeżeli kogoś bardzo drazni blad to przeciez moze wyslac PM do danej osoby zeby zmienil swojego posta i poprawil blad, ale widze ze sam pisze juz nie na temat
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2008 07:40

chapajew napisał(a):Nie wiem czemu sie czepiasz wiekszosc ludzi pisze bez polskich znakow przydaje sie to zwlaszcza na niektorych serwerach ktore nie rozpoznaja polskich znakow. A jezeli juz to zacznij od siebie ja ją popieram :)

Witaj Ewelinyadwokacie - zatrudniła Cię na etacie :wink:

Nie czepiam się . tylko delikatnie zwracam uwagę.
A czy uwaga zostanie przyjąta, nie nam na to wpływu.
Nie czepiam się braku "ogonków" w krótkim poście jedno czy dwuzdaniowym.
Nie czepiam się braku jednego czy dwóch "ogonków" w długim poście, bo to może zdażyc się każdemu - mnie też.
Ale długi post bez polskich znaków źle się czyta , a serwer na którym jest to forum rozpoznaje polskie znaki.
Nie jest to wytłumaczeniem, tak jak npisał Artur68 - głowną przeszkodą braku polskich jest klawiatura lub oprogramownanie.
Jesli to jest polskie, to Polak powinien posługiwać się polska pisownią.
Jesli tego nie robi , to znaczy że leń :lol:
Na "ogonki" jest rada dla tych co mają niepolską klawiaturę POLSZCZYZNA

Ps. Mozesz mi zrobic laske czapajew :lol: i wyjaśnic co mam zacząc od siebie :?:
chapajew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chapajew » 02.07.2008 07:47

Widze problem z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałes Jest taka akcja BYKOM-STOP i ja ja popieram. a powinno byc tak jak ja napisalem na koncu mojego postu ja ją popieram i nie chodzilo mi o poparcie autorki postu tylo pokazanie ze wymagasz a sam nie uzywasz, domyslam sie ze to byl klik ale sam zaczales, a odnosnie laski to juz swiadczy o twojej kulturze Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.07.2008 09:17

Chapajew, z tą niewielką różnicą, że umknąć 1 czy 2 alty każdemu mogą, a jak ktoś generalnie olewa polskie znaki, to zupełnie inna sprawa. Szanujcie a będziecie szanowani, to tyle od mnie :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2008 09:46

chapajew napisał(a):Widze problem z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałes Jest taka akcja BYKOM-STOP i ja ja popieram. a powinno byc tak jak ja napisalem na koncu mojego postu ja ją popieram i nie chodzilo mi o poparcie autorki postu tylo pokazanie ze wymagasz a sam nie uzywasz, domyslam sie ze to byl klik ale sam zaczales, a odnosnie laski to juz swiadczy o twojej kulturze Pozdrawiam

Czapajew już wyjaśniam brak czytania ze zrozumieniem, forum wolno chodzi, jak pisałem odpowiedź , Twojego posta jeszcze nie było.

Powtarzam - nie czepiam się jednego czy dwóch ogonków, bo jak widać i mnie brak się zdarzył.

Jeśli chodzi o laske - to Ty jednak masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Prawidłowo napisane ostatnie zdanie powinno być:

Możesz mi zrobić łaskę Czapajew i wyjaśnić co mam zacząć od siebie.

Skoro uważasz , że polskie litery nie ważne , to powinieneś odczytać "zrobic laske" jako "zrobić łaskę"

Widzisz teraz , że jednak polskie litery są ważne.

Ps. I Tobie też radzę pisać z polskimi literami , bo na tym forum je widać - a pisząc poprawnie pokazujesz klasę (nawet jak jednego czy dwa alty nie wciśniesz)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.07.2008 17:15

Globtourist chciał mnie wysłać do Neum zapewniając, że jest to perełka Dalmacji w środkowej Chorwacji z kilometrową piaskową plażą i super standardami :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2008 17:45

Inde napisał(a):Globtourist chciał mnie wysłać do Neum zapewniając, że jest to perełka Dalmacji w środkowej Chorwacji z kilometrową piaskową plażą i super standardami :D

Może co do Neum mieli rację :wink: :lol:

Neum.pl
Smokva
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smokva » 02.07.2008 20:51

Panie i Panowie,

nie spodziewalam sie szczerze mowiac, ze post o transporcie skreci w strone polszczyzny, uzywania albo i nie polskich znakow, ortografii itd. :)

Ciekawa sprawa, bo mnie na przyklad znacznie bardziej irytuja bledy ortograficzne/gramatyczne niz brak "ogonkow" i to jest dla mnie objawem nieznajomosci wlasnego jezyka. No ale jak widac po powyzszych postach zdania sa podzielone i nie zamierzam nikogo przekonywac do swoich racji ani tez licytowac sie na szacunek wobec jezyka ojczystego.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Ewelina
Smokva
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smokva » 02.07.2008 21:06

Janusz Bajcer napisał(a):Ewelino - faktycznie przykra sprawa i współczuję.

:))) Janusz,

Specjalnie dla Ciebie będzie z wszystkimi ogonkami i pięknymi zawijaskami polskimi. Reklamację, którą wyślę faksem napisałam jak najbardziej zważając na polskie literki, bo to oficjalne pismo w języku polskim i powinno moim zdaniem tak wyglądać.
Za to e-mailowa korespondencja z biurem będzie bez znaczków. Bo sama niejednokrotnie dostaję e-mail z polskimi "robakami", którego nie mogę odszyfrować i chcę oszczędzić swoim odbiorcom tych niedogodności.

A propos znalezienia biura z Kołobrzegu - masę spraw załatwiam przez internet, tak było i tym razem. Znalazłam ich ofertę przejazdu do Chorwacji i bez ruszania się z domu wszystko ustaliłam. Ot i cała historia :)

pozdrawiam,
Ewelina
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone