Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gliwice-Krk, proszę o radę odnośnie trasy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 09:00

Witajcie!
W tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji - będzie nas troje: ja, mój mężczyzna i pies. Chcemy jechać nocą, ze wzgl. na mniejszy ruch i chłód, żeby psa jak najmniej męczyć.

Rozważamy trasy... Czy z Gliwic na wyspę Krk to dobra trasa?

Gliwice-Ostrava-Olomouc-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-Rijeka

A może przekombinowaliśmy?
Zależy nam na w miarę sprawnym i szybkim dotarciu, czyli dobrze oznaczone drogi, najlepiej autostrady.
Bardzo Was proszę o pomoc i rady!
Wyjeżdżamy 24.06. wieczorem :)
Pozdrawiam
Agata
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 19.06.2006 09:15

agacik napisał(a):Witajcie!
W tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji - będzie nas troje: ja, mój mężczyzna i pies. Chcemy jechać nocą, ze wzgl. na mniejszy ruch i chłód, żeby psa jak najmniej męczyć.

Zależy nam na w miarę sprawnym i szybkim dotarciu, czyli dobrze oznaczone drogi, najlepiej autostrady.
Pozdrawiam
Agata

Możecie się spodziewać, że ile tras tyle zwolenników. Moja trasa do Chorwacji z Waszą pokrywa się w większości - bo ja jeżdże na riwiere makarską - nie jechałem inną i nie chcę ryzykować wypróbowania innej. Przez czechy, austrię słowenię bardzo mi się podoba: szybka, prosta, wygodna. Więc w tym roku znów tak jadę. Jednak najlepszą radą niech posłużą Ci, którzy mieli jechali różnymi i mają porównanie.
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 09:32

Dzięki Mariusz_M, skoro ktoś taką trasą jeździ, to nie może być zła ;)
A my po paru dniach na Krku też wybieramy się na Makarską :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.06.2006 10:02

[quote="agacik"]Witajcie!

pozdrawiam.
w tym roku przerabiałem podobną trasę także w kierunku na krk. wybrałem jednak, że z mariboru będę się kierował na zagrzeb. taki wariant ma duży minus bo omija się autostrady w słoweni i w sezonie można utknąć w korkach tym bardziej, że także po wjeżdzie do cro zaraz za granicą prowadzone były ( w maju ) dość intensywne prace przy budowie autostrady. jeżdziło na tym odcinku za granicą sporo ciężarówek i gdyby nie to że jechałem poza sezonem korki byłyby pewne jak w banku. jeżeli zależy wam tylko na czasie to tnijcie spokojnie autostradami - drogi nadrobicie niewiele jeżeli w ogóle cokolwiek.
życze udanego pobytu. :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.06.2006 11:43

Ja jeżdżę z Gierałtowic więc po sąsiedzku i odradzam Czechy ze względu na tranzyt TIRów tamtędy przebiegający - jechałem w ubiegłym roku i k..... dostawałem jak tirowcy mają Cię głęboko w d.... - on jest większy i cześć a Ty sobie radź i spróbuj przeżyć natomiast autostrada przez Słowację pusta (z Wiednia do Zwardonia 3,5 h nocą)
Dlatego proponuję Zwardoń- Zilina - Povazska Bistrica- Bratislava - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovać - Rijeka.
Ominąłbym również Słowenię ze względu na super bramki co parę kilometrów na autostradzie jazda wygląda tak bramki 1,2,3,4,5 150-180km/h i hamowanie, bramki, 1,2,3,4,5 180 hamowanie i tak z tego co pamiętam 5 czy 6 razy średnia wychodzi 50km/h :evil:
agacik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacik » 19.06.2006 12:56

rich72 napisał(a):Dlatego proponuję Zwardoń- Zilina - Povazska Bistrica- Bratislava - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovać - Rijeka.
Ominąłbym również Słowenię ze względu na super bramki co parę kilometrów na autostradzie jazda wygląda tak bramki 1,2,3,4,5 150-180km/h i hamowanie, bramki, 1,2,3,4,5 180 hamowanie i tak z tego co pamiętam 5 czy 6 razy średnia wychodzi 50km/h :evil:

No to teraz będę miała o czym myśleć, główkować przez parę dni ;) Dzięki za wskazówki!
I proszę o więcej :D
Czy w nocy z soboty na niedzielę też powinnam obawiać się tirów?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.06.2006 14:13

agacik napisał(a):
rich72 napisał(a):Dlatego proponuję Zwardoń- Zilina - Povazska Bistrica- Bratislava - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovać - Rijeka.

No to teraz będę miała o czym myśleć, główkować przez parę dni ;) Dzięki za wskazówki!
I proszę o więcej :D

nie wiem czy z gliwic do zwardonia jedzie się przez żywiec ale jeżeli tak to nie polecałbym tej drogi i tego przejścia. ten odcinek jest po prostu fatalny - koło zwardonia miejscami jedzie się tak jak po klepisku. wracając z cro wybrałem drogę przez cieszyn i było lepiej - oczywiście w porównaniu... bo wiadomo jakie mamy drogi w polsce :x
wariant cieszyna nie wyklucza przejazdu przez słowację do bratysławy - można kierować się z cieszyna na zylinę.
autostradami w słoweni nie jechałem (poza króciótkim odcinkiem zaraz za granicą z austrią ) więc tu polegałbym na tym co napisał rich.
gdybym jechał w tym roku do cro ponownie to kierowałbym się na cieszyn i dalej zylinę - bratysławę - wiedeń (podobno jest nowa obwodnica i nie opłaca sie go omijać p. gattendorf, parndorf, etc.) - graz - maribor - zagrzeb (skoro taka kicha na słoweńskich autostradach).
pozdrawiam i życzę szybkiego i bezproblemowgo dojazdu do cro 8)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.06.2006 16:51

nie wiem czy z gliwic do zwardonia jedzie się przez żywiec
ja jadę przez Wisłę , Istebnę, Koniakó - też jest klepisko ale jest tego raptem koło 20 km więc można przeżyć a omija się dodatkowe przekraczanie granicy Czechy - Słowacja.

I proszę o więcej

ja jechałem w ubiegłym roku przez Czechy z soboty na niedzielę i TIRy jechały stadami - jak sobie pomyślisz że mają co niektórzy kierowcy cały dzień jazdy za sobą a jest godz. 23 to skóra cierpnie jak się z takim mijasz. Poza tym najczęściej jadą lewym kołem po pasie środkowym :evil:
Andrzejek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzejek » 19.06.2006 17:33

Witaj.
Przerobiłem chyba wszystkie możliwe trasy do cro.Osobiście uważam ,że najlepsza jest przez Słowację i Węgry.Jeśli preferujesz autostrady to propozycja rich72 wydaje mi się bardzo dobra.Z tym,że ja w Bratysławie kierowałem się na przejście Kitsee i Eisenstadt żeby ominąć Wiedeń(korki).
Czechy omijałbym z daleka!
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 19.06.2006 21:19

Cześć Agacik,

Trasa jest OK.Jechałem nią .Między poniedziałkiem a piątkiem nie ma korków.
Ja jezdze z Tychów.I zawsze przez Czechy na Drasenhofen.

Ale myslę że na Krk nie byłoby zle,a może i szybciej przez Zagreb i Karlovac- autostrada.

Nie wiem w której części Krku bedziecie ale jak szukacie ustronnego miejsca do pływania polecam Rudine w płn wsch cześci

Pozdrawiam

Andrzej

www.qsl.net/sp9hzx

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone