mervik napisał(a):Tyle razy pokazałeś tą wieżyczkę z tym zegarem
żem ci wierzym
Ufff, właśnie dlatego tyle razy ją pokazałem
ETAP 8: Sarzana - Baia Blu - Portovenere - 66 km
Pierwszy poranek, przeciągam się na tarasie u "MAK KONAGEJA"
Całkiem ładny ŁEDER, nawet rondo na SS 62 wygląda na bardziej przyjazne..
Dziś wybierzemy się po śniadanku na Spiaggię o dźwięcznej nazwie Baia Blu, która to (nazwa) przypomina mi apulijski czilaut na lazurowo - błękitnych plażach włoskiego
mezzogiorno, PRAWDZIWEGO POŁUDNIA!!
Już wczoraj widziałem na drogowzskazach tę "BAJABLU".... nazwa wiele obiecuje, brzmi trochę jak Błękitna Laguna a wiadomo, że tam była tylko młodziutka Brookie Shields i ten bydlak, który ją pożerał wzrokiem od pewnego momentu, a my mamy ochotę pokąpać się bez dużego towarzystwa...
Jak się ostatecznie skończyło...o tym za chwilę... parkujemy auto za paskarską cenę 2,50 Euro za godzinę i idziemy w dół, aby bowiem dojść do BB trzeba pokonać kilkaset schodków (zejść nie problem, gorzej z powrotem)
Na razie jednak paprocie zasłaniają nieco widok
Jesteśmy nadal wysoko, ale zapowiada się nieźle
Na Baia Blu położony jest tarasowo usytowany camping
JUż widać, że o spokojnym plażowaniu w Ligurii możemy chyba zapomnieć...
Gdzie w ogóle jest ta Baia Blu? A tutaj
Gdzie w ogóle w tej Italli jesteśmy dla przypomnienia? Tutaj
Zaprzyjaźniamy się zatem z tym, co zastajemy, udajemy się oczywiście na koniec paży, tam, gdzie jest najmniej Italiańców (CO NIE ZNACZY, ŻE MAŁO)
Ja spokojnie zaczynam kontemplację styku półwyspu, na którym "kończy" się Portovenere i przesmyku między nim a wyspą Palmaria.
Gdzieś tutaj
Podziwiam także słodką, malutką wysepkę Isola del Tino
I pojazd ratowników
Wspomniane wysepki oraz jeszcze stały ląd (najbardziej po prawej) - pojedziemy tam popołudniu, z innej perspektywy
Jak widać, towarzystwo nieźle się bawi...
Tymczasem mh po 2-3 godzinach zwijamy majdan, aby pojechać coś pożreć
Ludu wcale nie ubylo z czasem..
Popołudniu pojedziemy sobie po raz pierwszy (ale nie ostatni) do Portovenere - jak dla mnie hit tej całej Ligurii
Arrivederci!
tony