Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIRO d'ITALIA 2014 - 6067 TORNANTI: Garda, Liguria, Dolomity

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda
Re: GIRO d'ITALIA 2014 - 6067 TORNANTI: Garda, Liguria, Dolo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2014 16:15

tony montana napisał(a):Prawda, że ładne budynki w tej Parmie?

Wnętrze katedry mi się podoba.

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.11.2014 08:54

tony montana napisał(a):Miła Pani Włoszka zaproponowała nam "tejking pikczer"
Obrazek

No to chyba historyczna chwila kiedy cała rodzinka na zdjęciu się znalazła :mrgreen: ...
Chociaż młodego to ledwo, ledwo widać ... :smo:
PS. Kiedy będzie LIGURIA ? :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.11.2014 14:26

Franz napisał(a):Wnętrze katedry mi się podoba.
Pozdrawiam,
Wojtek

Niektórzy nie lubią kościołów (oglądać w relacjach i ja to rozumiem(, ale naprawdę jak się tak przypatrzyć w niektóre szczegóły to w tych włoskich wnętrzach są CUDA

Potter napisał(a):
No to chyba historyczna chwila kiedy cała rodzinka na zdjęciu się znalazła :mrgreen: ...

No jak widać, można było z przodu TROCHĘ MNIEJ "podłogi" zrobić i wtedybyłoby lepsze zbliżenie....
no, ale darowanemu KONIU?

Liguria? CIERPLIWOŚCI....
:smo: :smo:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 06.11.2014 14:41

tony montana napisał(a):Parma - słynne miasto koncernu mlecznego Parmalat oraz szynki parmeńskiej czy sera (choć kusi mnie, aby napisać "SERU") parmezan ;) oraz mniej znanego zespołu Ekstraklasy włoskiej AC Parma, która kilka dni temu pokonała Inter Mediolan 2:0 dzięki czemu opuściła ostatnie mkejsce w tabeli ligowej :).....

Jakiego mniej znanego.... 8O Tony :D
Twoją relację też kibice serie A czytają...... 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.11.2014 14:45

ETAP 7 - 150 minutowego spaceru po Parmie cd...

Dobry! Ej, czy tam nie widać mi .... BIUSTU? ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

O! Już przed pierwszą? ;)
Obrazek

LAMPA się załapała na górze ;)
Obrazek

Parma podobała mi się także dlatego, że wtedy, kiedy trzeba było, uliczki były wąskie, a wtedy kiedy trzeba było były PRZESTRZENIE...
Obrazek

W "PROSCIUTERJI" można było kupić szynki za 100 euro za kilo :)
Obrazek

Obrazek

To mi nawet przypomina jakieś polskie miasto... WEJHEROWO? 8O 8O 8)
Obrazek

ZAMOŚĆ? ;)
Obrazek

Obrazek

Druty w ZAMOŚCIU ;)
Obrazek

Smukłe wieże...
Obrazek

Przyznacie, że kilka ostatnich zdjęć, NAPRAWDĘ jak nie z włoskiego Citta?
Obrazek

ZADAR? ;)
Obrazek

Produkt PESY Bydgoszcz? ;)
Obrazek

Tu juz idziemy do auta.... LIGURIA LIGURIA...!!!
Obrazek

Żegnaj Parmo!
Obrazek

CDn.....

W następnym odcinku będzie słodko - śmieszna opowieść o HOBBITONIE w Santo Stefano di Magra...

- jak nie mogłem zmieścić się w bramę u Rumcajsa i zgrzałem znowu sprzęgło (kiedyś zgrzałem je w Oktawce rok temu na Półwyspie Conero manewrując między drzewami na pofałdowanym parkingu) RENI..
- jakie "zalety" :lool: :lool: posiadał lokal Elicrim (ocena na booking.com - 7,3 8O 8O 8O 8O 8O )
- czy znaleźliśmy nocleg po porzuceniu Elicrimu bez dalszego planu
- nowe włosko-polskie przyjaźnie m.in z włoskim Matthew Mc Connaugheyem

PS a jak już tak niektórzy czekają na tą LIGURIE
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:smo: :smo: :smo:
Ostatnio edytowano 06.11.2014 22:53 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 14:52

tony montana napisał(a):Niektórzy nie lubią kościołów (oglądać w relacjach i ja to rozumiem(, ale naprawdę jak się tak przypatrzyć w niektóre szczegóły to w tych włoskich wnętrzach są CUDA

Nie tylko we włoskich...

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.11.2014 15:36

tony montana napisał(a):
Potter napisał(a):

No jak widać, można było z przodu TROCHĘ MNIEJ "podłogi" zrobić i wtedybyłoby lepsze zbliżenie....
no, ale darowanemu KONIU?

Nie tylko podłogi, ale jakby tak jeszcze z prawej i z góry ciachnąć to już zupełnie byłoby MIODZIO :oczko_usmiech: ! ...

tony montana napisał(a):Dobry! Ej, czy tam nie widać mi .... BIUSTU? ;)
Obrazek

Ginekomastia czy jakoś tak to się nazywa :mrgreen: :wink: ...
tony montana napisał(a):PS a jak już tak niektózy czekają na tą LIGURIE

Obrazek

Obrazek
:smo: :smo: :smo:

To JA ! To JA ! :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.11.2014 17:05

Potter napisał(a):

I JA ! I JA ! :oczko_usmiech: :smo:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.11.2014 19:46

sam już nie wiem co lepsze... czy cycki, czy druty (w Zamościu) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oba się nadają do kategorii "złota czcionka" - HIT! :oczko_usmiech:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 06.11.2014 20:18

.... toć tam my dobra godzinkę przesiedzieliśmy w tej grocie
...patrząc jak dziadkowie zażywają kąpieli :oczko_usmiech:
..no i takich fal nie było jak byliśmy :(

aa7a751c001ce4625449679a.jpg

20140807111353 (2).jpg

do-chorwacji-przez-meke-t46704-150.html
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 07.11.2014 09:12

no całkiem cudnie w tej Parmie :D
taka zbieranina różnych miejscowości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.11.2014 09:15

tony montana napisał(a):Parma - słynne miasto koncernu mlecznego Parmalat oraz szynki parmeńskiej czy sera (choć kusi mnie, aby napisać "SERU") parmezan ;) oraz mniej znanego zespołu Ekstraklasy włoskiej AC Parma, która kilka dni temu pokonała Inter Mediolan 2:0 dzięki czemu opuściła ostatnie miejsce w tabeli ligowej :).....

GOLDEN napisał(a):Jakiego mniej znanego.... 8O Tony :D
Twoją relację też kibice serie A czytają...... 8)

No mniej znanego niż np. Juve, Milan (mój ukochany klub w latach 80 i początek 90... Baresi, Donadoni, holenderska "trójka"), Roma czy Inter

Myślę, że znajomość AC Parma w Polsce jest na poziomie Sampdorii, Napoli, Torino...

To właśnie miałem na myśli :)

tony montana napisał(a):Niektórzy nie lubią kościołów (oglądać w relacjach i ja to rozumiem(, ale naprawdę jak się tak przypatrzyć w niektóre szczegóły to w tych włoskich wnętrzach są CUDA

Franz napisał(a):Nie tylko we włoskich...

Pozdrawiam,
Wojtek

Naturalnie - jednak ja w swoich podróżach najwięcej kościołów widziałem w Italii, nie mam tak bogatego "portfolio" jak Ty, Wojtku :)

tony montana napisał(a):Dobry! Ej, czy tam nie widać mi .... BIUSTU? ;)

Potter napisał(a):Ginekomastia czy jakoś tak to się nazywa :mrgreen: :wink: ...

Hmmmmmm.... tym samym POTWIERDZASZ ten BIUST???? :x :x :x
Weź tu zażartuj z siebie, to OD RAZU podskoczą do gardeł ... ;)

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

I JA ! I JA ! :oczko_usmiech: :smo:

I JA I JA też :) :)
No ale przecież już w niej jesteśmy :)

Krystof napisał(a):sam już nie wiem co lepsze... czy cycki, czy druty (w Zamościu) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oba się nadają do kategorii "złota czcionka" - HIT! :oczko_usmiech:

I TY BRUTUSIE PRZECIW MNIE??? Naprawdę POSIADAM BIUST!?!?!?!

:-? :-? :-? :devil: :devil: :roll:

mervik napisał(a):.... toć tam my dobra godzinkę przesiedzieliśmy w tej grocie
...patrząc jak dziadkowie zażywają kąpieli :oczko_usmiech:
..no i takich fal nie było jak byliśmy :(

A nie słyszeliście płaczu Byrona za swoim przyjacielem, który gdzieś na tych wodach utonął?

:roll:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.11.2014 10:24

tony montana napisał(a):
I TY BRUTUSIE PRZECIW MNIE??? Naprawdę POSIADAM BIUST!?!?!?!

:-? :-? :-? :devil: :devil: :roll:

Jak się chce zasłużyć na, może nie pomnik, ale choćby popiersie to od czegoś trzeba zacząć :!: :D

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.11.2014 11:00

SANTO STEFANO di MAGRA czy SARZANA?

Radośni jedziemy ku nowej przygodzie - przecież czeka nas 6 nocy w Ligurii. Ach, ile rzeczy mam tam zaplanowanych! Cinque Terre pociągiem, Portovenere, Lerici, Siena, San Gimignano, Lucca....

Najpierw dojedźmy jednak do tej ziemii obiecanej - hotelu... ;)

Wrócmy jednak do drogi porannej - obiecywałem, że będę podawał też praktyczne szczegóły, co, gdzie i za ile. Najpierw zatem z Malcesine kierujemy się na A22 - drogą nad Gardą, Autostrada A 22 na odcinku Affi - Mantova (59 km) kosztowała jeno .... 3.30 Euro

Obrazek

Potem odbijamy na Strada Statale 420 na Sabionettę, a z niej SS 343 na Parmę

Obrazek

Zarówno SS 420 jak i SS 343 mają bardzo dobrą nawierzchnię, jest dużo prostych, spokojnie 90/100 km/h można jechać.

Z Parmy jedziemy kawalątek łącznikiem tego miasta z Autostradą A 15 - słynna drogą SS9 Via Emilia - Z Mediolanu, przez Piacenzę do Rimini.
Swoją drogą - zobaczcie jak północni Włosi kochają SS 9 - nawet można tiszerty, bluzy czy PAPY znaczy skóraki Emilii nabyć

Obrazek

Nadmienię jeno, że A15 - prowadząca z okolic Parmy na Ligurię coraz wyższymi partiami gór jest skandalicznie droga - za ledwo 110 km zapłaciłem ... pomad 13 Eurasiów - nie to żebym stękał, jak się jedzie do Italii to trzeba różne rzeczy kalkulować ;) (jak np zestaw parasol i dwa leżaki za 18 Euro w Ligurii) ;) ale za połowę tej trasy (59km) na wspomnianej A 22 zapłaciłem nieco ponad 3 Euro

Oczywiście można jechać cały czas alternatywnie równie słynną Stradsa della Cisa (S62) która ma ponad 200 km (i którą sporo jeździliśmy wracając cały tydzień codzinnie do ... no właśnie, dochodzimy do CLU
programu... do innego apartmana, niż ten który pierwotnie zamówiłem...

Gdy WIĘC zjechaliśmy z A15 zjazdem na Santo Stefano di Magra o niezliczonej ilości rond byłem przerażony ilością aut na SS62, ruchem i hałasem....

Uspokoiłem jednak Rodzinę, że nasz ELICRIM zgodnie z mapą znajduje się w cichej części Santo Stefano di Magra... taaaaaa, to była bardzo cicha dzielnica............ Wyobraźcie sobie teraz rubieże Waszego miasta, wąskie uliczki, market ogrodniczy opodal, nowo budowane domy czy remontowane podwórka.... w tym właśnie miejscu znajdował się nasz apartman.

Niby żaden problem, choć nie był to apartman: pry promenadce, 10 metrów od mora jak na Pagu, czy w sercu średniowiecznego miasta jak w Nardo rok temu, to jednak - posiadanie auta i bliskość ROND I TEJ STRASZNEJ (z początku) DELLA CISA.....daje swobodę.... jednak daje też ten minus, że gdy przyjdzie Ci ochota na spacer o 21 (nam jednak jakoś nie przychodziła, bo byliśmy padnięci po całych dniach)
to jednak okolica jest ku temu niezbyt atrakcyjna, można było najwyżej zrobić sobie spacer do Ipercoopa (ichni AUCHAN)

No, ale miało być o ELICRIMIE...!!

Zajeżdżamy pod jakiś domek, panowie budowlańcy majstrują coś przy wjeździe, palą cigarety oparci o szpadel. BONDŻORNO... TO TUTAJ....!!

W związku z remontem wjazdu i związanym z nim ZWĘŻENIEM, które wykonał Pan wyglądający na poczciwego Rumcajsa z pomocnikiem, mam po 10 cm z każdej strony na wjazd na "podwórko" - gazuje, gazuję i nie moge wjechać tyłem.... przodem Pan mi NIE KAZAL wjeżdżac, bo mówi, że poźniej nie wyjade....JAK TO?!?!!? NIE WYJADĘ??
W końcu po kilka minutach, kiedy auto zaczęło już śmierdzieć, a żona coraz wyżej zakładała ręce podpierając nimi boki, postanowliśmy NAJPIERW obejrzeć LOKAL

Pan Rumcajs prowadzi nas po krętych schodkach (chyba było ich PIŃCET!!!) do "KAMERY" mamrocząc "belle camere, camere per Loro..."
Gdy już drzwi do przybytku się otworzyły, najpierw zobaczyłem niewyraźną mine żony, która powiedziała "Ja jestem mała, ale muszę się schylać!!", po chwili: "a gdzie jest kuchnia, prosiłam Cię rano, żebyś zadzwonił i upewnił się CZY JEST KUCHNIA!?!?" (od razu wyjaśnię, że było tam czysto i schludnie, więc nie chodziło o trolownie tego typu, o nie, tutaj Elicrim trzymał standard, na zdjęciach przyzwoicie wygląda, tylko ta WYSOKOSĆ LOKALU...)

Rumcajs jeszcze nie zrozumiał powagi sytuacji, podobnie jak jego ojciec (teść), dziadek żujący coś zajadle w oknie naprzeciwko i u smiechający się szcerze odsłaniając wyraźne ubytki w uzębieniu. Ufff, to nie tylko w Polszy Fundusz Zdrowia refunduje leczenie 4 zębów z 32 ;)

Jest i Babcia, wyszła karmić kury, wylewa jakieś pomyje zamaszystym ruchem, macha nam przyjaźnie.....................

"Ja tu nie ZOSTANĘ, rozumiesz?!!?!", "Nic mnie nie interesuje, że nie wiesz, dokąd teraz pójdziemy"!! :) :) :) "Nie będę mieszkać w domu dla KRASNALI, tam w OKNACH SĄ KRATY!!!" "Czy to jest zakład o zaostrzonym RYGORZE??"

No cóż, moja znajomość włoskiego automatycznie się skończyła - nie chciało mi się prowadzić negocjacji z włoskiem Rumcajsem, poprosiłem o możliwość porozmawiania z kimś po angielsku, niemiecku....

"La mia Figlia e in Sicilia" - dobra Panie Rumcajs, poprosze o wykręcenie numeru do "FILJI", wcześniej zaglądam na 3G aby sprawdzić, ile kosztować mnie będzie rezygnacja z Elicrimu ... jedna noc... 80 OIRO .. no cóż, może znajdziemy coś w podobnej cenie na szybko, albo taniej ;) to jakoś się odkujemy

FILJA jednak, z którą dał radę za którymś razem połączyć mnie Rumcajs, uparcie twierdzi, że SKORO już przyjechaliśmy to należy się ... ZA DWIENOCE, za dzisiejszą i jutrejszą...
Nie kumam trochę tego.... co z tego, że przyjechaliśmy, zaraz sobie pojedziemy, dokonam rezygnacji z zielonej trawki 200 metrów od Hobbitonu i Booking ściągnie mi 80 Euro za jedną noc....

Miła Włoszka, odpoczywająca, nie wiedzieć czemu na SYCYLII, a nie w gospodarstwie PAPY Rumcajsa, jest jednak uparta, na nic przekonywanie jej, że "przed chwilą sprawdzałem na bookingu" i "właściwie to zapłacę za tę jedną noc i sobie pojadę"

NIE: ONA MUSI SAMA sprawdzić dzwoniąc do NICH i prosi, abym poczekał. Inny może by ją olał, ale jam wychowan na francuską modłę to czekam...10 minut...20...30... stoję jak dureń na górce, bo tylko tam miałem zasięg 3G ,a i sieci telefonicznej słaby, dzieciaki zaczynają krzyczeć z dołu "NO JEDZIEMY??", żona widzę, już nic nie krzyczy, nawet wsiadła do auta i nie oddycha świeżym powietrzem... ZŁY ZNAK

W końcu FILJA dzwoni i mamrocze że "SI SI UNA NOTTE, Si pagare per una notte, certamente", no ... wystarczyło Polakowi zaufać i nie trzeba było wydawać 30 Euro na pół godziny rozmowy z BOOKINGIEM...

Zapłaciłem, dostałem RICZEWUTĘ, pooglądałem rybki akwariowe, które pokazywał mi dziadek żujący COŚ cały czas i .... ruszyliśmy przed siebie, nie bardzo wiedząc co teraz.... oprócz MC Donalda i darmowej ŁAJ FAJ, aby sprawdzić okoliczne oferty....

CDN....
tony
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.11.2014 11:12

tony montana napisał(a):
"Ja tu nie ZOSTANĘ, rozumiesz?!!?!", "Nic mnie nie interesuje, że nie wiesz, dokąd teraz pójdziemy"!! :) :) :) "Nie będę mieszkać w domu dla KRASNALI, tam w OKNACH SĄ KRATY!!!" "Czy to jest zakład o zaostrzonym RYGORZE??"

No nieźle się ta LIGURIA zaczyna 8O ,

foty chłopaku :!: , teraz jakoweś lazurowe foty poproszę :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia