ETAP 6 - Brenzone - Monte Baldo (Funivia - Malcesine) - Gargnano - Malcesine - Brenzone - 109 kmZ samego rana wyjeżdzamy do Malcesine, aby załapać się na JAKĄ TAKĄ widoczność ze szczytów najwyższych partii gór nad Gardą i .... miejsce na parkingu. Dziś już chyba nie ma takiej tragedii, jak wcześniej, pobudowano nowe, podziemne parkingi koło kolejki, ale czytałem kiedyś, że znalezienie mijesca w samym Malcesine graniczyło kiedyś z cudem ...
Garść informacji praktycznych na początek:
1. FUNIVIA bo tak SŁODKO (dręczyłem żonę powtarzanymi kilka razy dziennie tekstami "FU-NI-VIA", czym doprowadzałem do radości Najmłodszego) nazywa się kolejka wynosząca nas na masyw Monte Baldo w 10 minut. "Chodzi" co 30 minut.
2. Wagoniki obracają się wokół własnej osi (co jest BOSKIE!), a więc nie trzeba walczyć o miejsce, aby podczas krótkiej podróży zobaczyć WSJO DOOKOŁA
3. Bilety tanie nie są: Adulti: 20 Oiro, Bambini (do 18 Anni): 8 Euro, więc impreza dla 4 osobowej rodziny wynosi 56 Oiro, ale WARTO!. Można kupić bilet do stacji pośredniej San Michele (jest tańszy - 10 Euro tam i z powrotem, 6 Euro tylko TAM czyli do San Michele). Na pamiątkę otrzymuje się ładne kolorowe bilety, może pokażę je jutro
Zresztą tarifę Funivii macie
TUTAJ4. Jak wspomniałem bilet można kupić też tylko do stacji San Michele, a potem stamtąd sobie zejść piechotką (ok 2h)
5. Parking podziemny kosztuje (chyba) 1,50 Euro za godzinę, płatny w automacie - więc warto mieć z sobą drobne
6. Przewyższenie, które pokonujemy to 1800 metrów, zaś droga w górę to ponad. 4000 metrów. A w szczegółach: Pierwszy fragment z Malcesine do San Michele ma długość 1512 m i różnicę wysokości 463 m. Drugi etap z San Michele na Monte Baldo ma długość 2813 m i różnicę wysokości 1187 m.
7. FUNIVIA otwarta jest od 23 marca do 2 listopada - to dla tych, którzy będą tam zimą (jak Mycha)
Od 8.00 rano do 18.00 - 'normalnie", do 17.00 - do 15 września, do 16.00 - od 6 października do 2 listopada
8. Uwaga - niektóre kursy wagoników biorą BAJKI: w tym roku było to:
rano o 8:15, 8:45, 9:15, 9:45 i 10:15 oraz po południu - o 14:15, 15:15, 16:15 i 17:15.
Włosi są KOCHANI z tym UMIŁOWANIEM ROWERÓW
hearts:
FUNIVIA
No to .... WJECHALIŚMY .... WOW
Wagonik z restauracji na wysokości 1800 metrów n.p.m.
Pierwsze nieśmiałe spojrzenie na wschód od Gardy
Już wiem, po co tutaj te BAJKI
Na górę, nawet latem, weźcie coś ciepłego, najlepiej kurtkę z wind-stoperem
Widok na południową część jeziora, mgiełka zaczyna się tworzyć powoli... w dole Malcesine - stamtąd startowaliśmy w górę
Chyba się powtarzam z tymi fotami?
Kawałek zachodniej części jeziora - gdzieś między Limone a Gargnano
Monte Baldo to pasmo górskie ciągnące się wzdłuż wschodniego brzegu jeziora Garda. Jego najwyższy szczyt, Valdritta ma wysokość 2218 m.n.p.m.
Ale tej "czapy chmur" jeszcze nie było...
SZOK
My chcemy dojść na "cypelek" Monte Baldo
w tamtym kierunku...
Powietrze jest na maxa rześkie, "wiater piździ"
HELOU LASKI!!
"What's up Bro?"
Widoki coraz ładniejsze, fog poszedł WEG
"smokeeeee on the water..... tam tam tam, tam tadamtadam.."
CDN
Arriva....!!
tony