Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIRO d'ITALIA 2014 - 6067 TORNANTI: Garda, Liguria, Dolomity

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran
Re: GIRO d'ITALIA 2014 - 6067 TORNANTI: Garda, Liguria, Dolo

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2014 12:19

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):No dobra, popadało, ...

Dzięki temu chodniki i trotuary ładnie się błyszczą. :)
Mieliście fuksa :!:

Oczywiście, zawsze można znaleźć pozytyw tej sytuacji.... i wiatr FAJNIE WIAŁ więc nie było DUSZNO ;)

walp napisał(a):Dokładnie taki stopień zachmurzenia zastaliśmy podczas naszej wizyty, chociaż obyło się bez deszczu.
Przez to Riva del Garda wydała nam się bardziej ponura i dostała mniej punktów niż powinna. :)

Był też problem z parkowaniem, ale to because of very high season.

Też myślę, że Riva byłaby piękniejsza przy błękitnym niebie i ..... o 7 rano :)
Trzymam kciuki za relację w listopadzie :)

mariusz-w napisał(a):Przekonuję się kolejny raz, ze super jest nad tą Gardą.

... a przed nami jeszcze M. Baldo i Dolomity ... ciekaw jestem jak tam będzie ! :wink: 8)

pozdrawiam.

Nie zapominaj o Ligurii czyli Cinque Terre, Portovenere etc.... no i Siena, Piza, Padwa, San Gimignano ;)

:)

Krystof napisał(a):A ja się kolejny raz przekonuję, że relacje Tonnego to relacje z górnej półki!
W szczególności zaś opisy do zdjęć!
Dla nich samych warto odwiedzać i polecać relacje Tonnego!

HIT? "Płynie też stateczek" :mrgreen:

A tak w ogóle - o co chodzi z tym spojlerem??? Ja nic nie rozumiem... jakimś metajęzykiem się z Fuxem komunikujesz, Ty spojlery, on rejony obce klasowo... nic nie rozumiem... :roll:

Hehee Krystof jak zwykle mnie rozbawiłeś ;)
Gdzie tam mi jednak do Twoich opisów o pakowaczach szynki i wypadku z Panem Motocyklistą tudzież komisariat w Pompejach - fragmenty Twojej relacji czytam na imprezach o 3 rano ;)

Spojlery to amerykanizm zaczerpnięty z seriali - przed każdym odcinkiem np kiedyś "Losta" czy "Prison Breaka" (KIEDYŚ TO BYŁY SERIALE PANIE....) można było w sieci wyhaczyć SPOJLERY czyli albo wypowiedzi autorów filmu o tym, co szykuje oczekiwany kolejny odcinek, krótkie fragmenty tych odcinków....

oczywiście nie każdy lubi spojlery ;)
Niektórzy nie lubią wiedzieć, co będzie dalej, NIC A NIC

Ja jednak zakładam, że konkurencja relacji (WYSYP jest teraz na Cro jak zawsze po lecie) wymaga, aby JUZERA CZYMŚ przyciągnąć, żeby o nas nie zapomniał.... przydałby się jeszcze jakiś marketing SZEPTANY hihihih

walp napisał(a):Spojlery, czyli ... chyba niepożądane przerywacze, ale wcale tak tego nie odebrałem.
Raczej jako zajawkę tego, co będzie, a co jest nam (niektórym) jeszcze obce klasowo. :mrgreen:

Dokładnie - Walp znakomicie to już wytlumaczył, widzę, że sie rozpisałem, a tutaj definicja już "stała" :)

Krystof napisał(a):ale co to "klasowo"???

a w ogóle to moja wina, bo mnie te Cinque Terre zmyliły, bo myślałem, że to nie to, a coś na południu - przez ten lazur-glazur i skalę :oops:

CINKŁE TERE "BĘDOM" ;P

Pociągiem, a jakże .... ale żona była zawiedziona.... ilością ludzi.... no i wcześniej widziała AMALFI....
Choć tylko przez parę godzin.... ale .... NIE MOŻNA widzieć Amalfi PRZED CT IMHO

A teraz się ŻEGNAM na dwa dni bo jedziemy z dzieciakami pod namiot na zakończenie lata - SAME OJCE z 9 DZIECI.... Boże uchowaj.. ;) :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.08.2014 12:24

"A teraz się ŻEGNAM na dwa dni bo jedziemy z dzieciakami pod namiot na zakończenie lata - SAME OJCE z 9 DZIECI.... Boże uchowaj.. ;) :)"

aaaa, to szkoda, właśnie Cię chciałem zachęcić do odwiedzenia MOJEJ relacji, którą za moment rozpoczynam w andaluzyjskim wątku... :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2014 12:36

Krystof napisał(a):
aaaa, to szkoda, właśnie Cię chciałem zachęcić do odwiedzenia MOJEJ relacji, którą za moment rozpoczynam w andaluzyjskim wątku... :papa:

MAM jeszcze 90 minut więc......
:devil: :coool:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.08.2014 12:39

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.08.2014 13:21

tony montana napisał(a):Inaczej być nie mogło :) Stosunek Twojego czasu spędzonego w Dolomitach do mojego to pewnie jakieś 1000:1 ;)

Nie tylko Dolomity. Toskania również.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.09.2014 20:44

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Inaczej być nie mogło :) Stosunek Twojego czasu spędzonego w Dolomitach do mojego to pewnie jakieś 1000:1 ;)

Nie tylko Dolomity. Toskania również.

Pozdrawiam,
Wojtek

To w Toskanii też tyle czasu spędziłeś co w Dolomitach?
Czy nie zrozumiałem?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.09.2014 13:09

tony montana napisał(a):
Franz napisał(a):Nie tylko Dolomity. Toskania również.

To w Toskanii też tyle czasu spędziłeś co w Dolomitach?
Czy nie zrozumiałem?

Nie tylko Dolomity są mi znajome. Toskania również.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.09.2014 18:36

ETAP 5 - Brenzone - Werona - Mantova - Brenzone

Po śniadaniu jedziemy zobaczyć osławioną Weronę :)
Mycha kiedyś pokazała "tysięcpińcet" zdjęć z niej - ja nie mogę być gorszy!!!

Parkuję gdzieś w jakiejś uliczce po 1.50 euro / h - im bliżej centrum to nawet w podziemnym parkingu, na który kierują znaki - za 3 Oiro za godzinę, to lekkie przegięcie, nie to żebym był centusiem, ale te euro za parę godzin wolę przeznaczyć na lody, a nogi mamy jeszcze zdrowe aby przejść się kilometr od auta....

Pierwszą atrakcją, którą widzimy jest oczywiście AMFITEATR - do kolekcji :)
Najpierw "robimy" go z zewnątrz, a pod koniec zwiedzania Werony stajemy w ogonku i wchodzimy do środka - ze względów logistycznych pokażę to jednak w odcinku na koniec Werony

Obrazek

Drodzy Państwo - amfiteatr w Weronie zajmuje trzecie miejsce w Italii pod względem wielkości.... także CAŁE PUDŁO mam zdobyte lalala (Roma, Capua, Werona) :)

Obrazek

Trzęsienie ziemi pod koniec XII wieku pozbawiło tę piękną budowlę pewnych elementów zewnętrznych - właściwie po tym momencie zachowały się tylko cztery łuki

Obrazek

Jak dla mnie to i tak maestria - długość wynosi 139 m, a szerokość 110 m, arena mogła pomieścić 25.000 widzów na 44 rzędach marmurowych siedzeń!

Obrazek

Amfiteatr znajduje się dziś obok, a właściwie NA PIAZZA Bra :)

Obrazek

Obrazek

Jacyś ludzie z wózkiem ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arrivederci!
tony
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.09.2014 22:12

tony montana napisał(a):te euro za parę godzin wolę przeznaczyć na lody

Ja przeliczam na piwo. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 22:20

Otoczenie amfiteatru ładniejsze niż w Puli :roll:

Sam amfiteatr przegrywa z Pulą, ale po uwzględnieniu tych ślicznych, kolorowych domów, jest remis :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 17.09.2014 07:48

Lednice napisał(a):Otoczenie amfiteatru ładniejsze niż w Puli :roll:

Duuużo ...
Do tego dochodzi jeszcze ta aura miejsca .... To przecież WERONA :mrgreen: .

Tony, dawaj zdjęcie z cyckiem Julii ... Nie wątpię, że masz :mrgreen: ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.09.2014 07:52

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):te euro za parę godzin wolę przeznaczyć na lody

Ja przeliczam na piwo. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Mi nie wypada przy Rodzinie ;) ;)

Lednice napisał(a):Otoczenie amfiteatru ładniejsze niż w Puli :roll:

Sam amfiteatr przegrywa z Pulą, ale po uwzględnieniu tych ślicznych, kolorowych domów, jest remis :wink:

Ten w Puli nieco lepiej zachowany, ale sama Werona "robi" różnicę...

Potter napisał(a):Tony, dawaj zdjęcie z cyckiem Julii ... Nie wątpię, że masz :mrgreen: ...

Zdziwisz się bo .... SIĘ WSTYDZIŁEM... :oops: 8O 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.10.2014 18:32

ETAP 5 - cd WERONA

Idziemy powoli (no, jak widzę ostatnia notka była ....wstyd się przyznać.... naprawdę idziemy powoli.., w tym tempie tę relację skończę ...w marcu... ;)

Na Piazza delle Erbe

Obrazek

Obrazek

Od razu spodobał mi się klimacik Placu Ziół - plac jest sercem miasta, zbudowano go na miejscu rzymskiego forum, dziś handluje tu się pamiątkami i antykami, oczywiście także warzywami i owocami

Obrazek

Na kampanilowym Orologio 11.25
Obrazek

Uwielbiam kamieniczki w takim stylu
Obrazek

Ciężko było tutaj się wcisnąć, aby strzelić samotną słit focię albo po prostu uwiecznić "bez ludzia"
Obrazek

Mydło i powidło na mercato - w tle Torre del Gardello (XIII/XIV secolo) i zwieńczenie fasady Palazzo Maffei - posągi Herkulesa, Jowisza, Wenus, Merkurego, Apolla i Minerwy.
Obrazek

W zbliżeniu powyższe "obiekty"
Obrazek

DAJCIE mi mieszkanko w tej pałacyko-kamieniczce!! To bodajże Casa Mazzanti ("towar macany należy do macanta") ;)
Obrazek

Ech zizn....
Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej...moim celem jest.........zdobycie KORONY czterech najważniejszych świątyni Werony (tak, wiem, zostanę wybuczany)... (Arenę - do kolekcji, a jakże, zwiedzimy od środka na koniec)
Obrazek

Pojawiają się pierwsze kropelki drobnego deszczu, czas zacząć "zabawę"
Obrazek

Każdy przybywa bądź zwiedza Weronę "po coś" - w naszym przypadku była to Arena (weszliśmy), Julia (nie weszliśmy) i te cztery arcydzieła sztuki sakralnej (oczywiście weszliśmy) :)

Big Four Werony czyli Le Chiese Storiche di Werona tworzą:
Basilica di Santa Anastasia
Duomo
Chiesa di San Fermo
Basilica di San Zeno

Ticket łączony do rzeczonych wspaniałości kosztuje 6 Euro (dzieci nie płacą), mnie osobiście najbardziej podobało się wnętrze Anastazji

Ale o szczegółach w następnym odcinku

Arrivederci
tony
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.10.2014 09:04

ETAP 5 - Werona CD - "BIG 4"

Pierwszą pozycją "on the list" była Bazylika Świętej Anastazji
Obrazek

Kim w ogóle była Anastazja? Św. Anastazja żyła w III wieku. No cóż, oczywiście - była męczennicą. Miała męża okrutnika, który jej życie uczynił udręką, uprzednio zamykając ją na dobre w domostwie. Po jego śmierci (co za ulga) poświęciła się opiece uwięzionych chrześcijan, na początku IV wieku została skazana na śmierć....
Zanim dokonano egzekucji poddawano ją rozlicznym torturom. Morzono głodem. Próbowano utopić wysyłając w podziurawionej łodzi rzekę Sawę. Wszystko na nic. W końcu spalono ją (rzekomo) rozpinając na czterech palach nad paleniskiem. Być może jeszcze żyła, gdy ją chowano…

Obrazek

Kościół jest pięknym przykładem włoskiego GOTYKU
Obrazek

Początek budowy datujemy na rok 1290, prace dzięki wsparciu rodziny Scaligeri (tak, od tych Scaligerich co mają zamki nad Gardą) trwały do roku 1500, jedyna część bazyliki, która nigdy nie została ukończona to ....fasada. Transept zaś składa się z 5 kaplic
Obrazek

Pierwotnie w tym miejscu stały dwa kościoły - jeden poświęcony Anastazji, drugi niejakiemu św, Remigio (never heard) ;)
Obrazek

Obrazek

Święta Anastazja to NAJWIĘKSZY kościół w Weronie - składa się z trzech dużych naw opartych na 12 masywnych filarach z czerwonego marmuru charakterystycznego dla Werony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny nasz przystanek to klasyczna DUOMO

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Katedra ta to właściwie zbiór budowli, na który składają się: kościół św. Heleny, kościół św Jana in Fonte (też never heard) ;), dziedziniec kanoników, biblioteka i Muzeum Kanoniczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsza wczesnochrześcijańska bazylika została wybudowana w miejscu, w którym mieści się dziś Św Helena
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arrivederci
tony
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.10.2014 07:01

ETAP 5 - Werona cd - ADIGE, Grobowce Scaligerich, Julia

W drodze do San Fermo (trzeci obiekt z Big Four) oraz do Casa di Giulietta chodzimy sobie wzdłuż Adygi.
To druga po Padzie rzeka Italii, ma 400 kilometrów długości
Obrazek

Obrazek

Na znak wiecznej miłości rzeki do Werony jej koryto zakreśla dwa zakola w kształcie litery S jak sposo (Pan młody) lub sposa (Panna młoda) :)
Obrazek

Obrazek

Ponte di Pietra - jego pierwowzór zbudowano w tym miejscu w roku 148
Obrazek

Obrazek

SELFIE? ;)
Obrazek

Ruiny amfiteatru
Obrazek

Adyga ma źródło w Alpach Ötztalskich, po Alpach płynie przez Nizinę Padańską, aby w okolicach Chioggi ujść do Adriatyku
Obrazek

Obrazek

Jeden z kościółków po "drugiej stronie" rzeki - "my tam nie idziemy, chcesz to se idź!"
Obrazek

Nie poszedłem, poprzestałem na fociach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oddalając się od rzeki
Obrazek

Obrazek

"Fratelli Italia..."
Obrazek

Obrazek

Arche Scaligerie - grobowce sławnej rodziny. Znajdują się przy kościele Santa Maria Antica, który był prywatną świątynią możnego rodu Scaligerich.
Obrazek

Pod baldachimami ozdobionymi mnóstwem ostrych gotyckich wieżyczek, na kolumnach spoczywają sarkofagi rodziny Scaligerich
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W jednym z grobowców znajdują się rzekomo zwłoki psa...
Obrazek

Ale ludziów mi się udało złapać na tej focie ;)
Obrazek

"Co ja paczę" ;)
Obrazek

Obrazek

W końcu udaje się nam przepchnąć przez tłumy do Domu Julii z TYM balkonem
Obrazek

Bardzo trudno zrobić jest w tym miejscu zdjęcie o turystycznej porze, tym razem uwieczniłem Trinity i Neo ;)
Obrazek

Na balkon nie wchodziłem
Obrazek

Kłódki nie przypinałem
Obrazek

Cycka nie dotykałem, po murach nie pisałem
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia