Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIRICE! Czy ktoś zna przepis na GIRICE ??? Prosze o POMOC!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 23.01.2008 20:09

Witam,

Zna ktoś może przepis na chorwackie GIRICE takie małe srebrne rybki smażone chyba w oleju ??? Bardzo mi zasmakowały a zapomniałem się dopytać ostatnio jak byłem jaki to rodzaj rybek jest, więc jeżeli by ktoś wiedział co to za rybki i czy kupie takie w polsce i jak się to dokładnie przyżądza byłbym wdzięczny bo zrobił bym sobie je w domu i nie musiał bym czekać do lipca żeby je zjeść :) prosze o pomoc Pozdrawiam. 8) Chorwacja Murter 8)
Ostatnio edytowano 24.01.2008 14:52 przez banditoss, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.01.2008 21:05

Ale żądza. :wink: I to na srebrne rybki. :D
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 23.01.2008 21:46

http://www.kulinarika.net/nasveti/girice.asp

Girice

Lepo pozdravljeni!
Večkrat rad skočim na vašo stran, saj mi ta pomaga pri pripravi jedi za posebne priložnosti. Tokrat pa me zanima, če v vaši zakladnici receptov obstaja kaj v zvezi s pripravo giric (ribe)! Mogoče imate kakšen zanimiv predlog!

Hvala!

Sergej
Girice so majhne morske ribe srednje kakovosti. Večje očistimo drobovine ,
odrežemo glavo in rep in jih take pripravljamo. Pri nas jih največkrat
ocvrejo v olju z vsem skupaj, kar je za nekatere velika delikatesa. Jaz
nisem med njimi. Rada imam očiščeno ribo, naj bo velika ali majhna.
Torej očiščene ribe operemo, lahko na cedilu in jih dobro osušimo. Malo jih
posolimo, potresemo z ostro ali koruzno moko in jih v vročem olivnem olju popečemo ali ocvremo. To je osnova za nadaljnje kuhanje. Lahko jih ponudimo s solato, lahko pa jih ohladimo in jih z vilico razdrobimo, dodamo pire krompirju, dodamo česen v prahu, nekaj smetane in dobro zmešamo. Tak krompir
je primeren kot dodatek k pečenemu lososu. Če je giric veliko, iz tega
krompirja naredimo žličnike, tako da mu dodamo jajca in nekaj moke. Ocvremo jih v vročem olju in ponudimo k pivu ali k solati. Pečene girice lahko
dodamo narezane k solatam, z njimi lahko nadevamo malancane, bučke in še in še. Pri vsem je potrebno le nekaj domišljije in dober recept je tukaj. Girice lahko uporabimo tudi pri
krompirjevi zloženki ali pri lazanji.
Pa dober tek.
Ostatnio edytowano 23.01.2008 21:53 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.01.2008 21:51

Też je jadłem ,dobre. :D
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 00:06

dziękuje tylko chorwackiego zabardzo nie rozumiem żeby sobie to przetłumaczyć :( z tego co przetlumaczylem to są chyba jakies sardynki ??? tak ??? może ktos to przetłumaczy mnie więcej z góry dzięki 8)
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 14:40

ehhh :? widze że chyba nikt nie pomoże z żądzą na srebrne rybki i będe jednak musiał zaczekać do lipca aż pojade do Chorwacji , a takiego mam smaka , niech ktoś napisze przynajmniej jaki to może być rodzaj rybek, to wsiadam w samochód i pędze do hipermarketu żeby takowe nabyć :lol:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.01.2008 15:00

Ale z Ciebie leniuch, :wink: nie możesz wziąć słownik i przetłumaczyć?
Albo wejść na "szukam"znależć Akademie nauki i poprosić szanowene grono profesorskie o przetłumaczenie-? podaje stronke a reszta nalezy do Ciebie.A z tym przepisem, też mogłeś wejść na google-tam są przepisy po polsku.Ja specjalnie podalam strone chorwacką :)
:) :) http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=6150&start=4005
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 15:17

petris napisał(a):Ale z Ciebie leniuch, :wink: nie możesz wziąć słownik i przetłumaczyć?
Albo wejść na "szukam"znależć Akademie nauki i poprosić szanowene grono profesorskie o przetłumaczenie-? podaje stronke a reszta nalezy do Ciebie.A z tym przepisem, też mogłeś wejść na google-tam są przepisy po polsku.Ja specjalnie podalam strone chorwacką :)
:) :) http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=6150&start=4005

:) heh leniuch, nie wiedziałem że taka akademia nauki i grono profesorskie istnieje bo już dawno bym o to poprosił :wink: co do przepisów na google to szukałem i nie znalazłem przepisu po polsku na girice ani jaki jest do tego rodzaj rybek(co to za rybki), specjalnie strone chorwacką żebym sie męczył :lol: dobra w takim razie uderzam do szanownego grona ciekawe czy dadzą rade 8)
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 16:41

Odre
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Odre » 25.03.2008 23:32

Te rybki są takie malukie, że prędzej znajdziesz je w sklepie zoologicznym. Np. mieczyki . Tylko chyba drogo to by wyszło, bo przecież trzeba ich zjeść cały stos żeby coś poczuć. Ja też niestety muszę obejść się smakiem do lipca.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone