Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Georgia on my mind

W Gruzji znajduje się najgłębsza jaskinia na świecie. Jaskinia Wieriowkina w Górach Gagryjskich ma głębokość 2212 metrów. W tym państwie znajduje się także druga najgłębsza jaskinia na świecie – Jaskinia Krubera. Na terenie Gruzji znajduje się aż 786 lodowców. Gruzja uznawana jest za najstarszy region winiarski świata: winorośl na tych terenach uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Najważniejsze tutejsze szczepy winogron to Rkatsiteli i Saperavi.
Aglaia
Cromaniak
Georgia on my mind

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 10.05.2013 14:33

Jak w tytule tylko trochę gdzie indziej ;-) .

Gruzja - ktoś był, może polecić co warto zobaczyć a co odpuścić? Plan jest jak na nas w miarę tradycyjny - pojechać na około 2 tygodnie, wypożyczyć samochód i pojeździć po kraju, może też dzień lub dwa na plaży i dzień lub dwa na mały trekking w górach...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 10.05.2013 19:27

Znam takich co tam byli ale wg. tego co radzą- przy planowaniu podróży wpierw trzeba zobaczyć w które regiony NIE JECHAĆ dla swego bezpieczeństwa. Rejony przygraniczne z Abchazją i Osetią- ale to już chyba wiesz. :wink:
Dzięki tanim liniom można teraz i tam sobie zrobić fajną wycieczkę.
Wybierając się w Kaukaz trzeba być przygotowanym gdzieniegdzie na "spuściznę ZSRR" w postaci: przepustek, pozwoleń, pieczątek jakiegoś pana naczalnika, opłat walutowych za owe pieczątki itd.

Też bym pojechał. :D :mrgreen:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 10.05.2013 19:36

O Gruzji m.in. można poczytać u Pakosińskiej.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/156154/g ... -gruzinska

Przewodników też parę jest, ale moim zdaniem jej obraz warto poznać...
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.05.2013 08:42

krispinus napisał(a):O Gruzji m.in. można poczytać u Pakosińskiej.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/156154/g ... -gruzinska

Przewodników też parę jest, ale moim zdaniem jej obraz warto poznać...

Dzięki. Z przewodnikami to właśnie mały kłopot jest. W tej chwili dostępny właściwie tylko jeden, poza anglojęzycznym Lonely Planet a te z doświadczenia wiem, że te przewodniki w byłych demoludach na niewiele się przydają :(.

Na razie najbardziej kosmiczne wydają mi się ceny wynajęcia samochodu - małe suvy w graniach 65 USD za dobę to dla mnie totalny kosmos ;-) .
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 15.05.2013 07:57

Witam. Syn był w zeszłym roku w Thibilisi ... ale ja mam po prostu tylko zdjęcia... :) R.

Ale bardzo dobry "naturalny" przewodnik jest tu :) ...ale Croatian...
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... oba/page-4

Kilka zdjęc...Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
olek123456
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olek123456 » 18.05.2013 19:22

Kiedy lecicie do Gruzji, bo ja na koniec czerwca.
Pozdrawiam

Powrót do Gruzja - საქართველო

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone