Kiedyś o tym miejscu słyszałem, gdzieś w necie trafiłem na informację o tym pięknym miejscu. W tym roku korzystając z okazji ( Jeziora Plitvickie) postanowiłem znaleźć nocleg w tym miejscu i to cudo natury obejrzeć. Naturze pomogli ludzie i w tym miejscu powstały młyny wodne. Rastoke, śmiało napiszę, że jest to część miasteczka Slunj. Jadąc od strony Plitvic około 33 km, od strony Karlovač około 50 km. W tym miejscu spotykają się dwie rzeki, Slunjčica i Koran. Slunjča wpada w kilu miejscach do Koranu, a że różnica poziomów tych rzek to od 20 do 50 metrów to powstały w kilku miejscach wspaniałe wodospady. Mieszkańcy wykorzystali ten dar natury i postawili w tych miejscach młyny wodne. W przewodniku doczytałem się , że sto lat temu było ich około stu!! Dziś pozostało niewiele, ale za to połączone mostkami i tarasikami widokowymi. Poruszamy się wśród stawów, rwących potoków, wysepek, pięknych łąk i uroczych wodospadów. Powstał piękny park z wodospadami. Nie jest to wielkie , ale naprawdę bardzo malownicze miejsce. Rzeka Koran płynie w pięknym kanionie. Teraz wszyscy jadący w dół Chorwacji korzystają z autostrady i omijają to miejsce, ale dla tych co w planach mają Jeziora Plitvickie, polecam to miejsce tak przy okazji ale warto i bez. Piękne spokojne miejsce na odpoczynek w drodze z małymi dziećmi. Idąc w górę Koranu około dwieście metrów jest dzikie kąpielisko. Teraz dokładna lokalizacja. Jadąc od strony Karlovač jedziemy wzdłuż rzeki Koran, dojeżdżając do parkingu (warto stanąć i podziwiać wodospady i młyny, mamy je jak na dłoni) jedziemy tą drogą w dół i dosłownie wpadamy do Rastoke. Kręcimy w prawo na stary most i już możemy rozglądać się za noclegiem. Jadąc od strony Plitvic, na końcu Slunj, przed nowym mostem (który stoi na łuku drogi) skręcamy w lewo i też jesteśmy już w Rastoke, też po tej stronie są noclegi. Koniec pisania trochę fotek!!!!!
www.slunj-rastoke.com