Gdzie zapach lawendy, szum fal i smak białego wina – Povlja
napisał(a) ELIMAR » 31.05.2013 10:15
c.d. 28 czerwca 2012
Zaczynamy od tej słodkiej
Zasiadamy w konobie TONI, która jest jedynym czynnym w Dolu obiektem gastronomicznym.
Serwują tu najdroższy na Braču dolski tort "hrapoćuša" i przepyszną kawę.
Rachunek bagatela prawie 100 kun, no cóż w życiu trzeba wszystkiego spróbować.
„
Ministerstwo kultury Republiki Chorwacji w lipcu 2012 roku wydało decyzję, na podstawie, której przygotowanie tradycyjnej potrawy dolski tort "hrapoćuša" ogłasza chronionym dobrem niematerialnym Republiki Chorwacji, a 16.08 odbywa się Noc Hrapoćuša, kiedy to goście mogą degustować słynne ciasto oraz inne smakołyki wyspy Brač. Nazwa "hrapoćuša" jest lokalną nazwą Brackiego kamienia, którego powierzchnia jest chropowata. „ (zapożyczone z http://www.supetar-brac.eu ).Jest tam też winiarnia "Centra za vinokulturu" z knajpką "Crkvena konoba", do której niestety nie dotarliśmy.
- Załączniki:
-
- Konoba TONI
-
- Konoba
-
- Przed konobą Toni
-
- "hrapoćuša"
-
- w konobie
-
- w konobie