Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie zamiast Pagu?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wojtek44
Turysta
Gdzie zamiast Pagu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek44 » 26.08.2005 21:07

Witam,
wybieramy się z dziećmi 4.09 do Cro. Początkowo miał być Pag. Odgladając długoterminowe prognozy pogody wynika że ma tam być ok. 23 st.C. Im dalej na południe tym prognozy podają że cieplej (np Makarska 29 st C.).
I tu prośba do Forumowiczów: co możecie polecić zamiast Pag-u? Tak plus minus 200-300 km dalej na południe. Z fajną plażą (najlepiej piaszczystą i długo płytko), płasko (wózki) i ze starówką.
Z góry dzięki za konstuktywne posty.
kape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kape » 26.08.2005 23:38

1. PRIMOSTEN bo
+ jest starówka
+ są alejki do spacerowania z wózkiem i to wzdłuz morza z ładnymi widokami, daleko od głównej drogi, w otoczeniu lasy
- nie ma piasku (ale po co Ci piasek, wielokrotnie była o tym mowa, że dzieci świetnie się bawią kamykami)
+ na głównej plaży jest równo i są gładkie kamienie
+ blisko do ciekawych miejsc (Trogir, Krk, Sibenik, Split, Rogoznica)

2. BRELA
+ swietna długa promenada wzdłuż morza, idealna do spaceórw
x nie ma piasku ale gładkie kamienie
- nie ma starówki
+ jest pieknie
- trochę stromo w samej miejscowości,
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 27.08.2005 00:48

Z fajną plażą (najlepiej piaszczystą i długo płytko), płasko (wózki) i ze starówką.

W takim razie polecam Ci Omiś.Plaża jest piaszczysta(oczywiście w sensie chorwackim,a nie bałtyckim),jest duża i płaska.Dno morskie opada powoli.Starówka jest mała, ale bardzo"klimatyczna".Blisko do Splitu i Trogiru,no i koniecznie trzeba popłynąć na rafting.
Ale czy jesteś pewien,że rezygnujesz z Pagu?To naprawdę świetne miejsce

pozdrav :papa:
Wojtek44
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek44 » 27.08.2005 13:16

Dzięki za info. Byłem bardzo zdecydowany na Pag-Strara Novalija, dokąd nie zobaczyłem prognozy pogody dla Pagu:
http://wwwa.accuweather.com/world-forec ... ;&metric=1

i naprzykład dla Primosten:
http://wwwa.accuweather.com/world-forec ... ;&metric=1

Nie wiem na ile te prognozy są wiarygodne. Macie może swoje sprawdzone żródło z prognozą?
andrew
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew » 27.08.2005 22:27

heh. jeżeli zrezygnujesz z Pagu z powodu tej prognozy, to troszke to bedzie nieporozumienie. Prawda jest taka że na wybrzeżu Chorwacji panuje zblizony Klimat, może tylko o pólnocne krańce (tj. Istrię) toche częściej zaczepiają chmury. Natomiast różnica w Klimiacie między Pagiem a np. Primosten jest praktycznie żadna. Czyli - prognoza którą podrzuciłeś jest do bani.
Jeśli chcesz znać dokłądne prognozy pogody to proponuje serwis www.westwind.ch - tam sobie poszukaj info o różnych modelach meteo.
Moja rada- jakkolwiek klimiat na całym wybrzeżu jest generalnie podobny, to najwięcej słońca jest na wyspach. Wybrzeża "kontynentalne" np. riviera makarska położona pod masywem górskim często przykrywają chmury podczas gdy głebiej, w ,morzu (czyli też na wyspach), świeci słońce. Zdaje się że Korcula jest najbardziej słonecznym miejscem w Chorwacji.
PS.
Pag jest super!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2005 00:47

http://www.mojewakacje.pl/przewodniki.p ... id=4&id=36
Nie wyspa Korcula, ale wyspa Rab jest jest najbardziej słonecznym
miejscem Chorwacji ( a nawet Europy) i są tam piaszczyste plaże.
A tak na marginesie -wrzesień to już jesień (w Chorwacji też) i pogoda
może być zmienna, natomiast określanie podody na dwa tygodnie
jest tylko tzw. prognozą (może się sprawdzić :cry: - lub nie :lol: ).
:papa:
kape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kape » 28.08.2005 09:32

PAG?
Zastanawiam się skąd się bierze tak duża popularność Pagu wśród naszych rodaków. Mój pierwszy kontakt z CRO, za namową znajomych to był właśnie Pag i byłem lekko rozczarowany. Mam na mysli miejscowość Pag bo na całej wyspie nie byłem. Brakowało mi przede wszystkim zieleni i turkusowej wody. Do plusów zaliczyłbym starówkę, szeroką główną plażę i łagodne wejście do wody (to ważne dla osób z dziećmi), niestety woda w tym miejscu, jak na Chorwację, mało krystaliczna. Po kilku dni pobytu uciekłem stamtąd na Hvar i poznałem prawdziwą Chorwację.
andrew
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew » 28.08.2005 13:21

heh. najbardziej słoneczna wyspa... cytowanie reklamy z biura podróży chyba nie jest jakimś istotnym argumentem :D, oni wszystko sprzedają jako "najbardziej słoneczna itd....".
tak czy siak - po sprawdzeniu w necie, podobne najbardziej słoneczna jest wyspa Hvar:
"Jest to najdłuższa i najbardziej słoneczna wyspa na Adriatyku z 2718 słonecznymi godzinami w roku", swoją drogą leżąca obok Korculi.
W sumie w hvar bardziej jestem w stanie uwerzyć niż w Rab, byłem na pagu kilka razy (sasiad Rab) i bliskie sąsiedztwo Velebitu powoduje iż chmury tam tworzą się dość często. Zresztą, jakie to ma znacznie.

Co do atrakcyjności Pagu - właśnie ten księżycowy krajobraz wielu się podoba np. mnie. No i nie zależy zapominać że Pag (w zasadzie Novalija) to Chorwacka Ibiza (chodzi głównie o imprezy na plaży Zrce)
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 28.08.2005 23:14

Nie wierzę,ze pomiędzy Pagiem a Primostenem może byc 8 stopni różnicy biorąc pod uwagę niewielką odległość jaka dzieli te miejsca.Wiesz jak to jest z prognozami pogody.Wystarczy,że obejrzysz pogodę w TVP i w TVN i głupiejesz.Dwie zupełnie różne prognozy. A Pag to naprawdę wspaniałe miejsce z jednymi z najpiękniejszych plaż jakie spotkałem w Cro.

Pozdrav :papa:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.08.2005 07:24

andrew napisał(a):heh. najbardziej słoneczna wyspa...
tak czy siak - po sprawdzeniu w necie, podobne najbardziej słoneczna jest wyspa Hvar:
"Jest to najdłuższa i najbardziej słoneczna wyspa na Adriatyku z 2718 słonecznymi godzinami w roku"

Ale to prawda :) Z tym Hvarem :) Był taki czas, kiedy za każdy dzień deszczowy w sezonie turystom na Hvarze zwracano pieniądze! Swoją drogą ile razymi się zdarzyło, że na lądzie było pochmurno i deszczowo - po przepłynięciu na Brač czy Hvar - świeciło słoneczko...

Plumek
Wojtek44
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek44 » 29.08.2005 08:11

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie bedę się sugerował prognozą pogody i 04.09 ruszam na Pag. Po powrocie oczywiście opiszę na ile prognozy się sprawdziły.
Jesli ma ktoś fajne informacje o atrakcjach (fajne plaże, dobre knajpy, tanie sklepy) Pag-u - okolice Starej Novalji to proszę pisać.

PZDR.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2005 19:41

pogodę możesz śledzić jeszcze tu
http://www.meteo-centar.hr/met/info.html
a plaże i i rozrywki szukaj w linkach z tej strony:
http://www.aquamatic.pl/index.php?optio ... Itemid=208
pozdrawiam
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 29.08.2005 22:33

Nie bedę się sugerował prognozą pogody i 04.09 ruszam na Pag.

I to jest właściwa decyzja.Nie będziesz żałował.Pag jest naprawdę super.Tylko pamiętaj aby nie ograniczac się do jednej plaży gdyż jest tam wiele plaż z wspaniałymi widokami nad i pod wodą.

Wojtek44
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek44 » 30.08.2005 06:31

Do rynioo: jak bedziesz miał chwilkę napisz coś o plażach na Pagu. Interesuje mnie zwłaszcza okolica Starej Novajli i widoki pod wodą.
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 30.08.2005 13:30

Z racji,że morze mam na codzień to otwarte morze mnie nie robi.Dlatego też zawsze szukam takich miejsc,które łączą morze z górami.Na Pagu byłem 2 razy i zawsze w miejscowości Pag nad zalewm paskim.Są tam fajne plaże z widokiem na Velebit.Jak dobrze poszukasz to możesz znależć plaże na której będziesz sam.A poza tym Pag bardziej mi się podoba,bo jest tam starówka,a Novalija to taka nasza Łeba.
Fajne zdjęcia plaż (ale nad zalewem)znajdziesz tu:

http://www.perla-pag.hr/pol/index1.htm

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone