Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie WymieniĆ ZŁotÓwki Na Kuny

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 18.06.2008 11:56

Kynio napisał(a):Zaloz konto dla dziecka /powyzej 13 lat/ w mbanku - Izzykonto, z ktorego mozna bez prowizji wybierac kase z bankomatow na calym swiecie. Przelej na to konto wystaracajaca ilosc pln i w droge - mozna na prowizjach zaoszczedzic w ten sposob nawet okolo 200 pln.

To nie do końca prawda. Owszem prowizji nie ma, ale jeśli nie jesteś w strefie euro, to płacisz do 2% za przwalutowanie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2008 00:25

tomi32 napisał(a):Gdzie wymienic złotówki na kuny, w Polsce w kantorze, czy może na granicy chorwackiej w kantorze. jade do Primosten, są tam kantory ale nie skupują złotówek

Cześć tomi32 - jak było w Primošten, bo już wróciłeś :lol:
Czy złotówki na kuny w kantorze wymieniłeś :?:
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 21.06.2008 14:11

petr napisał(a):Jaka jest prowizja przy wyplacaniu gotowki w Chorwacji ?, ktorych bankow bankomaty sa najlepsze do tej operacji ?

Bank ING przy wypłacie z bankomatu kartą Maestro pobiera 3% prowizji. Przy karcie Visa Electron dochodzi jeszcze przewalutowanie.
witstwosz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witstwosz » 22.06.2008 19:37

Właśnie wróciłem z urlopu.
W Rowinj z bankomatu kartą debetową Visa electron mBanku wyszło na koncie :
21-06-2008
WYPŁATA GOTÓWKI W BANKOMACIE ZA GRANICĄ
ERSTE ATM A125/G.GARIBALD
-200,00 HRK -96,75 PLN

czyli 1zł=2,067 kuny

z podobnych ciekawostek :
- płatność Visą Credit mBank- 13-06-2008,ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY ZA GRANICĄ, CP TOROVO -1,60 EUR -5,53 PLN
- w kantorach na miejscu podobny przelicznik, zawsze powyżej 2 kun/1zł, nie ma prawie różnicy
- gdzieniegdzie w kantorach doliczają prowizję 2,5 % (dalej wychodzi ponad 2 kuny/1zł
- złotówek niewymieniają w niektórych kantorach, odsyłają do banku
- bezproblemowo wymieniłem w kantorze na kuny korony czeskie....
- na wszystkich "bramkach" autostrady, mosty, tunele Chorwacji, Słowenji. Austri płaciłem bezproblemowo kartą Visa kredytową mBanku
-taką samą kartą, tylko PKO z "serduszkiem" spróbowałem zapłacić w Austri - pan w okienku powiedział, że system jej nie obsługuje - więcej nie próbowałem... - nie wiem dlaczego, bardzo rzadko jej używam...
- na parkingu nie obsługiwali żadnych kart Visa, tylko maestro....

Potwierdzam zdania poprzedników - gdzie się da płacić raczej kartą...
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 22.06.2008 22:37

witstwosz napisał(a):
-200,00 HRK -96,75 PLN

czyli 1zł=2,067 kuny

Całkiem nieźle- 1 kuna kosztuje 0,4837zł. Opłaca sie o wiele bardziej niż kupno kun w polsce za 0,555zł
tomi32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi32 » 23.06.2008 05:43

tomsg napisał(a):
witstwosz napisał(a):
-200,00 HRK -96,75 PLN

czyli 1zł=2,067 kuny

Całkiem nieźle- 1 kuna kosztuje 0,4837zł. Opłaca sie o wiele bardziej niż kupno kun w polsce za 0,555zł

Nie opłaca sie brać KUN czy Euro, jak ktoś ma konto w Pekao S.A. to idelanym ropzwiązaniem jest branie kasy z bankomatu albo płacenie karta ja za 200 KUN płaciłem 93 zł.
Warto mieć z 200 kun na autostrade i tyle.
I jeszcze jedno jak wjeżdżacie od strony Węgier to rżną na pierwszych bramkach na autostradzie, mnie orżneli na 10 KUn - kij im w nos to tylko 4,6 zł .
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 23.06.2008 06:38

tomi32 napisał(a):I jeszcze jedno jak wjeżdżacie od strony Węgier to rżną na pierwszych bramkach na autostradzie, mnie orżneli na 10 KUn - kij im w nos to tylko 4,6 zł .

Rżną jeśli płacisz w euro?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.06.2008 20:54

tomsg napisał(a):
tomi32 napisał(a):I jeszcze jedno jak wjeżdżacie od strony Węgier to rżną na pierwszych bramkach na autostradzie, mnie orżneli na 10 KUn - kij im w nos to tylko 4,6 zł .

Rżną jeśli płacisz w euro?

Zastanawiające, czy obcokrajowców u nas w Polsce również tną na bramkach? :wink:
tomi32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi32 » 24.06.2008 06:35

Janusz Bajcer napisał(a):
tomi32 napisał(a):Gdzie wymienic złotówki na kuny, w Polsce w kantorze, czy może na granicy chorwackiej w kantorze. jade do Primosten, są tam kantory ale nie skupują złotówek

Cześć tomi32 - jak było w Primošten, bo już wróciłeś :lol:
Czy złotówki na kuny w kantorze wymieniłeś :?:

Witam, już wróciłem, było super choć pogoda nie dopisała, było pochmurno przez połowe wyjazdu, ale najważniejsze że morze było ciepłe i mozna było oddać sie kąpieli, za słoneczną nie przepadam.
Złotówki wymieniłem częsciowo na granicy ale tylko 400 kun na przejazd autostradą i obiad po drodze. Reszte wybierałem z bankomatu i byłem zadowolony bo płaciłem taniej niż w kantorze.
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 24.06.2008 07:15

tomi32:
Napisz czy faktycznie jest tak ze wypłacając karta maestro z Pekao Sa w Zagrebacka Banka nie jest pobierana prowizja?Wypłacałeś gotówke z tej sieci bankomatów?Jakbyś mógł sprawdzić swoja historie bankowa i dać 100% odpowiedz byłbym wdzięczny.Niby w banku powiedzieli że Zagrebacka Banka nalezy do sieci UniCredit i ze maja umowe w zwiazku z czym klienci Pekao Sa nie płaca prowizji ale nie do końca jestem przekonany czy tak jest rzeczywiście.Dzięki
grzesis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesis » 24.06.2008 08:19

Jak to rżną na bramkach przy wjeździe od strony Węgier? Właśnie tamtędy będę wjeżdżał. Na co zwracać uwagę. Czy przy wjeździe na autostradę Chorwacką na bramkach nie jest rejestrowane miejsce wjazdu a opłata dopiero przy wyjeździe?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.06.2008 08:31

grzesis napisał(a):Jak to rżną na bramkach przy wjeździe od strony Węgier? Właśnie tamtędy będę wjeżdżał. Na co zwracać uwagę. Czy przy wjeździe na autostradę Chorwacką na bramkach nie jest rejestrowane miejsce wjazdu a opłata dopiero przy wyjeździe?

Chodzi o fakt płacenia za autostradę w euro. Oficjalny kurs euro do kun wynosi ponad 7. Wystarczy że na bramce policzą ci po kursie 5,5 i jesteś orżnięty.
Pozdrawiam
grzesis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesis » 24.06.2008 08:56

pablo2222 napisał(a):
grzesis napisał(a):Jak to rżną na bramkach przy wjeździe od strony Węgier? Właśnie tamtędy będę wjeżdżał. Na co zwracać uwagę. Czy przy wjeździe na autostradę Chorwacką na bramkach nie jest rejestrowane miejsce wjazdu a opłata dopiero przy wyjeździe?

Chodzi o fakt płacenia za autostradę w euro. Oficjalny kurs euro do kun wynosi ponad 7. Wystarczy że na bramce policzą ci po kursie 5,5 i jesteś orżnięty.
Pozdrawiam

Aby w pełni rozwiać moje wątpliwości czy opłata za autostradę i ustalenie kursu euro odbywa się na pierwszej bramce przy wjeździe na autostradę czy na ostatniej przy zjeździe z autostrady
Pozdrawiam
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 24.06.2008 08:57

pablo2222 napisał(a):

Pozdrawiam

Przyjmują na bramkach wjazdowych karty płatnicze? Jeśli nie to trzeba na granicy kupic kuny za euro. Maja tam (na granicy) tak samo opłacalny kurs (ok. 7,2) jak wewnątrz chorwacji?
Pozdrawiam.
grzesis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesis » 24.06.2008 09:20

tomsg napisał(a):
pablo2222 napisał(a):

Pozdrawiam

Przyjmują na bramkach wjazdowych karty płatnicze? Jeśli nie to trzeba na granicy kupic kuny za euro. Maja tam (na granicy) tak samo opłacalny kurs (ok. 7,2) jak wewnątrz chorwacji?
Pozdrawiam.

Może za bardzo drążę temat nie w tym poście, ale czegoś nie rozumie. Mam zapłacić przy wjeździe na autostradę przy bramkach wjazdowych pieniądze, ale za jaki odcinek. Jadę w ciemno i nie nie wiem kiedy zjadę z autostrady. Czy muszę określić miejsce zjazdu, czy płacę zaliczkę? Jadę pierwszy raz i nie chciałbym robić niepotrzebnego zamieszania na granicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie WymieniĆ ZŁotÓwki Na Kuny - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone