Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie wybrać się na wakacje 06?Okolice Krk, Senj itd....

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.02.2006 12:31

Baska w sezonie w ciemno to trochę ryzykowne przedsięwzięcie i może być również drogie - można przez agencję coś znaleźć ale zawsze wychodzi trochę drożej ceny apartamentu 2 osoby dorosłe + dzieciak2,5 roku pokój z 3 łóżkami aneks kuchenny z lodówkozamrażarką itp i łazienka 42 euro za za 27 sierpień do 3 wrzesień i 35 od 3 do 11 wrzaśnia
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 28.02.2006 12:39

ja w sezonie nie wiem czy pojechalabym w ciemno bez rezerwacji:)jak jezdze ok 30sierpnia to jest juz ok:))
co do trasy zawsze jezdzilismy przez czechy w tym roku w strone do cro przez slowacje ale juz jak wracalismy to znow przez czechy moze przyzwyczajenie ale nam sie lepiej jezdzi przez czechy:)))
co do apartamentow czy pokoji..w cro pokoje sa gora 2-5E drozsze a nawet w tej samej cenie..co apartamenty zalezy gdzie...
my placilismy za apartament w Tucepi na riwierze z 2sypialniami , kuchnia , lazienka, przedpokojem 9E :)))i do morza z 30m:)apartament byl na 6osob a bylo nas tylko dwoje;)
ale w primosten juz za maly pokoik z balkonem i lazienka 12,5 E a wiodoki dla mnie o wiele gorsze niz na riwierze:)ja wybralabym apartament chyba ze ktos na pewno nie bedzie gotowal:)ja np czasem gotuje;)pzr
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 28.02.2006 13:36

Wybór między wyjazdem "w ciemno" czy na wcześniej upatrzone i opłacone miejsce w dużej mierze zależy od indywidualnego podejścia, upodobań, no i doświadczeń każdego z nas. W tych samych warunkach dwie osoby mogą mieć odmienne spojrzenie. Trudno tutaj o jednoznaczną radę. Natomiast pewne kwestie trzeba przyjąć do wiadomości. Po pierwsze - dojeżdżając na miejsce mamy za sobą wielogodzinną podróż w wysokich temperaturach. Po drugie (szczególnie w przypadku osób, które jadą tam 1 raz) - stykamy się z nieznaną nam rzeczywistością, czasami mamy problemy z porozumieniem, dojazdem (korki, objazdy) itd.. Wszystko to bywa dość stresujące. Po trzecie - lipiec i sierpień to miesiące największego ruchu turystycznego w Chorwacji, a największy tłok zaczyna się gdzieś w okolicach 20 lipca i trwa około miesiąca. Wynika to stąd, iż wczasowicze z krajów starej UE (Niemcy, Austriacy, Włosi) najchętniej wybierają się na urlop w sierpniu, a wiele firm w tych krajach narzuca okres urlopów zamykając swoją działalność w tym okresie. Obywatele tych krajów oprócz ilościowego zwiększenia populacji turystów również poprzez zasobność swoich portfeli mocno wpływają na ceny m.in. apartamentów. Po czwarte - czym bardziej na południe tym mniej turystów (szczególnie niemieckojęzycznych) , choć oddanie odcinka autostrady do Splitu zapewne tę sytuację szybko zmieni.

Swego czasu, będąc na wczasach w Njivicach (Krk) byłem świadkiem i uczestnikiem pewnej sytuacji (ok. 15 lipca). Idąc jedną z uliczek spotkałem Polaków nerwowo rozmawiajacych ze sobą. Okazało się że od dłuższego czasu próbują znaleźć jakieś lokum bez skutku. W samochodzie siedziały dwa mocno wymęczone dzieciaki. Zaprowadziłem ich do właścicielki apartamentu, w którym ja przebywałem i poprosiłem o pomoc. Byłem świadkiem wielu rozmów telefonicznych, które w poszukiwaniu wolnych miejsc przeprowadziła Chorwatka. Po dłuższym czasie poszukiwań - udało się. Ale odległość od morza była dość znaczna (ok. 500m - teren pagórkowaty). Tak to wyglądało ... Jeden powie "taka sytuacja to norma", drugi "nigdy więcej w ten sposób". Ja zawsze rezerwuję pobyt wcześniej i mam pełen komfort wiedząc dokąd jadę (internet kapitalnie w tym pomaga).

Co do cen. Nigdy nie przebywałem w pokojach (sobe), zawsze były to apartamenty. W pierwszych dniach lipca, dla 2 osób ceny apartamentów będą wahać się w zakresie od około 35 Euro nawet do 70 Eur i więcej za dzień. Cena zależy głównie od komfortu (ilość gwiazdek, ale nie tylko) i odległości od morza. Przy wyborze między pokojami a apartamentami należy pamiętać jednak o jednym. Brak kuchni (pokoje) narzuca pewne rozwiązania w zakresie żywienia. Może się okazać, że koszty codziennego żywienia w chorwackich knajpkach mocno przewyższą oszczędności uzyskane w wyniku wyboru pokoju. Żywność i żywienie w Chorwacji nie jest tanie. Jeżeli chcecie spędzić wczasy za rozsądną kwotę w przyzwoitych warunkach to najlepszym wg mnie rozwiązaniem jest wybór apartamentu i własna, przywieziona żywność z Polski. Oczywiście nie należy tego traktować w sposób skrajny - kilka wizyt w Chorwackich knajpkach i zakupy chleba, owoców itp drobiazgów w tamtejszych sklepach powinny być wyjątkiem od zasady.

Pozdrawiam.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.02.2006 13:49

potwierdzam w 100 % i dodam jeszcze że przyjad w godzinach porannych jakieś szanse nikłe wróży natomiast od około 15 -16 prawie równają się zeru szczególnie jesli docieramy tam a tak najczęściej w moim przypadku bywa - w sobotę - dodatkowao dopychają sie chorwaci z głębi kraju - w basce masa tablic z Zagrebia w czasie weekendu a po weekendzie znikają
barkley1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) barkley1 » 28.02.2006 13:51

dzięki za życzliwe uwagi

więc mam pytanie co do wynajęcia apartamenów?
czy nie ma obawy o to że ktoś nas oszuka... jak się tego wystrzegać i najważniejsze jak można zarezerwować przez intenet?

i czy taki apartament jest płatny od osoby czy koszt np. 50 Euro jak podajesz to już kwota w całości zarezerwowania?dochodzą jakieś koszty opłaty klimatycznej czy coś takiego??

pozdro
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.02.2006 14:09

taxa klimatyczna wychodzi w sezonie 1 E od łebka poza 0,7 E dzieci chyba do 7 czy 12 lat free. Nie słyszałem o przypadku żeby ktoś wpłacił i nie miał miejsca - większość jeśli nie wszyscy wynajmujący są zrzeszeni w agencjach turystycznych co daje im możliwość reklamy i rezerwacji w necie, katalogach oraz agencje do nich ludzi posyłają jak ktoś sam nie znajduje - gdyby Cię taki prywatny wyruchał zgłaszasz w agencji - masz dowód wpłaty - przelew z dokładnymi namiarami i historię rezerwacji przez neta - idziesz do agencji i po 1 zajmuje się nim agencja , po 2 przez agencję policja, po 3 zostaje usunięty ze wszystkich baz danych (ponoć dożywotnio) - mając powyższe na uwadze i to że zaliczka za app 2 osobowy za 2 tygodnie wynosi średnio 100-200 euro - nie opłaca im się kombinowanie
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.02.2006 14:18

z reguły podawana cena jest za apartament ale widziałem przypadki że liczą od osoby - o to trzeba się zapytać w meilu żeby na miejscu mieć dokładnie na piśmie. Ja np prowadzę całą korespondencję w 1 meilu na zasadzie odpowiedź - odpowiedz na koniec po wsiech ustaleniach i przesłaniu meilem dowodu wpłaty - skan lub fotka drukuję całość i biorę ze sobą. Dobrym sposobem jest : chcemy przyjechać do Waszego appartamentu nr bla bla w 6 osób 4 osoby dorosłe i 2 dzieci w wieku bla bla . Prosze o przesłanie meilem zwrotnym ceny wynajmu dla naszej grupy za okres od bla do bla - czasem można jeszcze coś utargoweć - i proszę o np przesłanie foto z Waszego balkonu , podwórka najbliższej plaży i co mnie jeszcze interesi.
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 28.02.2006 14:35

Jak byłem pierwszy raz w Chorwacji wiele lat temu dziwiłem sie reakcjom Chorwatów na stawiane przeze mnie pytania dotyczące ogólnie rzecz biorąc tamtejszego bezpieczeństwa. Dopiero po jakimś czasie zrozumiałem z czego taka reakcja wynikała. Zobaczyłem samochody stojące przy plaży z pozostawionymi otwartymi oknami, pozostawione sprzęty przed apartamentami, zaparkowane skutery itd Jeździłem troszkę po świecie ale takich "zwierząt" nie widziałem.
Taka anegdota ... . Rok temu rozmawiałem ze znajomym Chorwatem. Bardzo narzekał. Mówił "wiesz, z naszym otwarciem na Europę zmienia sie również bezpieczeństwo, w Zagrzebiu coraz częściej kradną samochody ...". Ja go wtedy spytałem, a co z wybrzeżem ? On mi na to "słuchaj jaki wariat ukradnie samochód na wyspie ? dokąd on nim ucieknie ? zaraz by go złapali".

Ale wracając do sedna. Nie obawiaj się oszustw. Oczywiście nigdy chyba nikt nie zapewni nikomu 100% pewności. Ja zawsze jak było to wymagane - płaciłem przedpłaty. Nikt nigdy mnie nie oszukał. Chorawci to bardzo sympatyczni ludzie (do tej pory innych nie spotkałem i niech tak pozostanie).

Jak rezerwować ? Najpierw wyszukiwarka internetowa np. google np. słowa "apartmani + baska". Potem wybór kilku lokalizacji. Następnie email z pytaniem o terminy, ceny, warunki (w angielskim lub niemieckim). Następnie decyzja i przedpłata. Mnóstwo o tym już napisano na forum.

Apartamenty zwykle oznaczane są np 2/2+2 (co oznacza 2 pokoje każde z 2 miejscami do spania plus możliwość dwóch przystawek) czasami po prostu 4+2. Cena apartamentu zwykle nie zawiera lokalnych podatków czyli: meldunkowe (jednorazowo po 1Eur od osoby na cały pobyt) oraz "boravišna pristrojba" (ok. 1Eur od każdej dorosłej osoby za dzień, dzieci w zależności od wieku - zero lub 0,5Eur za dzień). Natomiast w cenę apartamentu wliczony jest koszt zużycia energii elektrycznej, wody, gazu oraz wymiana pościeli raz w tygodniu.

Pozdrawiam.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 28.02.2006 21:12

wszystko napisane swietnie;)tak jest:]
co do cen apartamentow wiem ze od 1wrzesnia przynajmniej w Tucepi ceny spadaly o 50%
wiec jak 30sierpnia chcieli od nas 50E to 1wrzesnia juz moglismy wziasc za 25:)nam udalo sie za 18E i jak pisalam blisko do morza i warunki naprawde oki:)duzo zalezy od szczescia;)
po 2 jakos nie wyobrazma sobie wyjazdu do cro w sezonie, bo we wrzesniu jest ludzi tak akurat to w lipcu i sierpniu niezly sajgon musi byc:)pzdr
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 28.02.2006 22:42

Obrazek
Baska w całej okazałości.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 01.03.2006 08:12

Ines z całym szacunkiem ale w mojej prywatnej kolekcji mam o wiele lepsze ujęcia z Baski niż te z linków które przedstawiłaś :lol:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.03.2006 11:57

no to czemu ich nam jeszcze nie pokazales???
masz szanse sie pochwalic;]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 01.03.2006 13:18

ja sem ciemny i nie wiem jak je tu wkleić :roll:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 01.03.2006 13:43

hehe myslam ze masz albumik i tam masz swoje fotki i ze nam pokazesz:)
np taki jak moj:))))
http://www.wakacje.ao.pl/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie wybrać się na wakacje 06?Okolice Krk, Senj itd.... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone